Skip to Content

Magyar Kurír

Tartalom átvétel
Katolikus Hírportál
Frissítve: 4 év 45 hét

Útravaló – 2019. június 12.

2019, június 12 - 07:00
Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Júniusban Sárai-Szabó Kelemen OSB győri perjel ad útravalót.
Kategóriák: Friss

Mai evangélium – 2019. június 12.

2019, június 12 - 06:00
Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 5,17–19
Kategóriák: Friss

Férfispiritualitás és sok minden más – Interjú Zöldy Pállal, a Férfisátor közösség alapítójával

2019, június 11 - 20:40
Lukácsy György A Szív jezsuita magazinban megjelent írását adjuk közre.
Kategóriák: Friss

Nem szabad lemondani a Biblia énekléséről – Szendrei Jankára emlékezünk

2019, június 11 - 19:45
„A gregorián legnagyobb értéke, hogy a Bibliát énekeljük” – vallotta Szendrei Janka Széchenyi-díjas zenetörténész, egyházzenész, aki június 8-án hunyt el. Rá emlékezünk egy 2008-ban, 70. születésnapja alkalmából készült interjúval.
Kategóriák: Friss

Ferenc pápa aggódik a keleti egyházak miatt, Irakba készül jövőre

2019, június 11 - 18:57
Június 12-ig tartja közgyűlését a keleti katolikus egyházakat támogató segélyszervezet, a ROACO (Riunione delle Opere per l'Aiuto alle Chiese Orientali) a Vatikánban. Június 10-én, hétfőn a résztvevőket audiencián fogadta Ferenc pápa, aki aggodalmát fejezte ki Szíria, Ukrajna, Irak és a Szentföld helyzete miatt. A Szentatya bejelentette, hogy 2020-ban Irakba szeretne látogatni.
Kategóriák: Friss

Újmise a premontrei rendben Szent Norbert érsek főünnepén

2019, június 11 - 18:17
Június 6-án, a premontrei rend alapítója, Szent Norbert érsek főünnepén egykori iskolájában, a szombathelyi premontrei gimnáziumban, majd a csornai apátsági templomban mutatott be újmisét Horváth B. János.
Kategóriák: Friss

Ferenc pápa: Istennel nem lehet kereskedni

2019, június 11 - 17:38
Nem létezik más kapcsolat Istennel, csak az ingyenesség – emlékeztetett Ferenc pápa május 11-én reggel a Szent Márta-ház kápolnájában tartott szentmise homíliájában.
Kategóriák: Friss

Nevelési válsághelyzetben – Vatikáni dokumentum jelent meg a genderelméletről

2019, június 11 - 16:53
„Férfinak és nőnek teremtette őket.” Genderkérdés a nevelésben – a párbeszéd útja címmel a Katolikus Nevelés Kongregációja dokumentumot adott ki. A dikasztérium vezetői által megfogalmazott állásfoglalás utakat keres a párbeszédre a genderelméletről, amennyiben az előreviszi a humán tudományokat, ugyanakkor mint ideológiát elutasítja.
Kategóriák: Friss

Igazi példakép: ledoktorált egy szabolcsi faluból származó roma görögkatolikus pap

2019, június 11 - 16:09
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (ELTE BTK) kari tanácstermében védte meg doktori disszertációját Lakatos Péter roma származású görögkatolikus pap május 28-án. A különleges eseményről, melyen Kocsis Fülöp érsek-metropolita is részt vett, Vénusz Edina írt beszámolót, mely a Hajdúdorogi Főegyházmegye honlapján jelent meg.
Kategóriák: Friss

A más nyelvet beszélőkből egy család lesz – Egyházmegyei nemzetiségi találkozó Nardán

2019, június 11 - 15:22
Együtt ünnepeltek a Szombathelyi Egyházmegye területén élő horvát, szlovén és német nemzetiségű hívek június 8-án a Vas megyei Nardán, a II. Szombathelyi Egyházmegyei Nemzetiségi Találkozón. A nap folyamán Székely János megyéspüspök mutatott be szentmisét.
Kategóriák: Friss

Pappá szentelték Bucskó Nándor ferencest

2019, június 11 - 14:45
Az esztergomi Szent Anna ferences templomban szentelték pappá Bucskó Nándor ferences testvért június 8-án. A szertartást Várszegi Asztrik püspök, nyugalmazott pannonhalmi főapát végezte.
Kategóriák: Friss

Ballagók ünnepe a kalocsai székesegyházban

2019, június 11 - 14:02
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye fenntartásában működő általános iskolák végzős diákjainak ünnepét tartották június 7-én, pénteken Kalocsán, a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban.
Kategóriák: Friss

Ferenc pápa a Centesimus Annus Alapítványhoz: Új etikai megközelítésre van szükség az ökológiában

2019, június 11 - 13:10
A Centesimus Annus pro Pontifice Alapítvány nemzetközi konferenciájának ötszáz résztvevőjét fogadta a pápa június 8-án délelőtt. Az alapítvány Rómában tartott tanácskozásának témája: „Az Egyház társadalmi tanítása a gyökerektől a digitális korszakig – Hogyan éljük meg a Laudato si’ enciklikát”.
Kategóriák: Friss

A Tanácsköztársaság idején kivégzett plébánosra emlékeztek Császáron

2019, június 11 - 12:22
A Tanácsköztársaság idején, 1919. június 5-én végezték ki koholt vádak alapján Wohlmuth Ferenc császári plébánost. A vértanú lelkipásztorról június 10-én, pünkösdhétfőn az új lélekharang és harangláb megáldásával, valamint ünnepi szentmisével emlékeztek meg a Komárom-Esztergom megyei településen.
Kategóriák: Friss

Nézünk, és nem hiszünk a szemünknek – A Csernobil és A 22-es csapdája tévésorozatokról

2019, június 11 - 11:49
A sorozatkedvelő nézők még mindig nem tértek napirendre a Trónok harca befejező évada felett. A vastrónért folytatott küzdelem véget ért, ám sokan egyáltalán nincsenek megelégedve a lezárással.
Kategóriák: Friss

„Szentlélek van, én találkoztam vele” – Lezárult az Élet a Lélekben szeminárium Barcson

2019, június 11 - 11:04
A barcsi Krisztus Király-templomban áprilisban indult az Élet a Lélekben szeminárium, melyen huszonnégy férfi vett részt. A szemináriumot záró küldetési szentmisére – melyet Varga László kaposvári megyéspüspök mutatott be Sass Rudolf barcsi és Keczely Károly kétújfalui plébános koncelebrálásával – június 7-én került sor.
Kategóriák: Friss

Elhunyt Szendrei Janka zenetörténész

2019, június 11 - 10:23
Hosszú betegség után, életének 81. évében június 8-án elhunyt Szendrei Janka Széchenyi-díjas zenetörténész, a Schola Hungarica társkarnagya, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének egykori főmunkatársa, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem volt tanszékvezetője, professor emeritusa.
Kategóriák: Friss

Vallás lett-e a környezetvédelem? – Beszélgetés Hans Joas vallásszociológussal és filozófussal

2019, június 11 - 09:40
Hans Joas korunk egyik legtekintélyesebb társadalomtudósa és filozófusa, aki rendszeresen kifejti véleményét – sokszor katolikus meggyőződésének fényében – égető társadalmi kérdésekről.
Kategóriák: Friss

Vallás lett-e a környezetvédelem? – Beszélgetés Hans Joas vallásszociológussal és filozófussal

2019, június 11 - 09:40
Hans Joas korunk egyik legtekintélyesebb társadalomtudósa és filozófusa, aki rendszeresen kifejti véleményét – sokszor katolikus meggyőződésének fényében – égető társadalmi kérdésekről.
Kategóriák: Friss

Szent Barnabás apostol, a vigasztalás fia

2019, június 11 - 08:52
Szent Barnabás apostolra emlékezünk liturgikus emléknapján, június 11-én. Nevének jelentése: a vigasztalás fia. A barnabiták, a takácsok, a kádárok, a szomorkodók és az aggodalmaskodók védőszentje, és kérik közbenjárását jégeső ellen is.
Kategóriák: Friss