Skip to Content

Adózóna

Tartalom átvétel
Adozona.hu RSS
Frissítve: 17 perc 13 másodperc

Utcán csípték el a zárjegy nélküli cigarettát árusító férfit

2024, április 22 - 22:50
Utcai bizniszelésre figyeltek fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. A gyors reakció közel hatmillió forint értékű illegális cigarettalefoglalást eredményezett, olvasható a NAV honlapján.
Kategóriák: Adó

MNB-felmérés: a lehetséges magyarországi kriptopiaci szereplőket kutatja

2024, április 22 - 21:50
A kriptopiaci szereplők, így a kriptoeszköz-szolgáltatók szabályozott keretek között történő engedélyezéséről és felügyeléséről szóló uniós és magyarországi jogszabályok elfogadásával párhuzamosan a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felméri, hogy hány itthoni szereplő kíván elindulni e piacon. Magyarországon immár kb. 200 ezer ügyfél rendelkezik vagy kereskedik kriptoeszközzel. A hazai engedélyezés és felügyelés biztonságosabbá teheti ezt a tevékenységet is.
Kategóriák: Adó

Használt autók: már webshopból is lehet venni

2024, április 22 - 20:50
A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? Vajon a használt lízingautók jelenthetik a megoldást? Netán az élelmiszer és a műszaki cikkek után már a következő autónkat is online áruházból vehetjük? Az ALD Automotive | LeasePlan használtautó üzletágának igazgatója összefoglalta a jelenleg úttörő trendeket.
Kategóriák: Adó

Könnyítések és szigorítások az ESG-törvény módosításában

2024, április 22 - 19:50
Négy hónappal az új ESG-törvény elfogadását követően jelent meg a törvény első módosítása, amely számos ponton átalakítja, illetve kiegészíti az ESG-adatszolgáltatásra, a nyilvántartásokra és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát (SZTFH) megillető hatósági jogkörökre vonatkozó rendelkezéseket. A módosításról Györfi-Tóth Péter, partner, a DLA Piper Hungary ESG szakterületének vezetője és Dránovits Dóra, a DLA Piper Hungary szenior ügyvédje készítettek összefoglalót.
Kategóriák: Adó

Befektetési előrejelzés a második negyedévre: mik a kilátások?

2024, április 22 - 18:50
Az év során eddig csökkent az infláció, és a piacok is jól tartják magukat. Ezek olyan kedvező jelek, amelyek hatására a Fidelity International a 2024-es legoptimistább forgatókönyvét lágy landolásra módosította, és arra számít, hogy a növekedés megállapodik a trend körüli szinten – ez derül ki a cég 2024. második negyedévi befektetési kitekintőjéből.
Kategóriák: Adó

Csalókra figyelmeztet az MNB: a jegybank senkinek sem ajánl vírusirtó programot

2024, április 22 - 17:50
Újabb csalási kísérletben igyekeznek csalók hitelesnek tűnni azzal, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nevét és logóját használják. Egy most terjedő e-mail-es csalásban bűnözők magánszemélyeket próbálnak meg rábírni arra, hogy egy „MNB által támogatott” víruskezelő programot töltsenek le. A jegybank nem készít és támogat víruskezelő programot, illetve annak használatát sem lakossági sem vállalati ügyfelek számára. Az így módon megkeresett vagy megkárosított állampolgároknak célszerű a rendőrséghez fordulni.
Kategóriák: Adó

A benzinkút nem számlázhat termékértékesítést az üzemanyagkártya kibocsátója felé: mi a megoldás?

2024, április 22 - 16:50
Az üzemanyagkártyák használata széles körben elterjedt a vállalkozások körében, mert jelentős adminisztrációs könnyítést eredményezhet az elszámolás tekintetében. A piacon jelenleg széles körben alkalmazott konstrukció azonban adókockázatot jelenthet, amely kiküszöbölhető lehet egy új konstrukció kialakításával, állapították meg a Deloitte szakértői.
Kategóriák: Adó

Üzemszünetre figyelmeztet a NAV: az online számla rendszere, a számlázó és az eÁFA sem lesz elérhető

2024, április 22 - 15:50
Karbantartás miatt április 25-én 14–19 óráig, illetve és május 3-án egész nap nem lesz elérhető az online számla rendszere, az online számlázó program, valamint az eÁFA-program sem, írja honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
Kategóriák: Adó

A nyugdíj alapjául szolgáló adatok tisztázása

2024, április 22 - 14:35
Az e témával kapcsolatos előző írásunkat azzal a kérdéssel zártuk, hogy a részletezett adatszolgáltatások ellenére, miért szükséges – akár a közelmúltat tekintve is – az adategyeztetési eljárás vagy a nyugellátás megállapítása során a foglalkoztatótól további adatok beszerzése vagy adott esetben ellenőrzés eljárás lefolytatása.
Kategóriák: Adó

Tortellinit hív vissza a SPAR

2024, április 22 - 13:20
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján tette közzé nem jelölt allergén jelenléte miatt a SPAR VEGGIE tortellini spenót-kesudió visszahívását.
Kategóriák: Adó

Mutatjuk, mennyit keres egy fizikai munkás, illetve egy középvezető

2024, április 22 - 12:20
Az idei első negyedévben 2061 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére– derül ki a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzéséből. Ez a szint 15,9 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában tapasztalt 1779 forintos értéket. A felsőbb bérkategóriákban mérsékeltebb, de szintén kétszámjegyű volt a bérnövekedés százalékos üteme: a Moore Hungary több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetője esetében 2023 első negyedévéhez képest 10,3 százalékos bérnövekedést tapasztalt.
Kategóriák: Adó

A nap kérdése: milyen árfolyamot alkalmazzunk, ha az osztalékfizetés euróban Revolutról történik?

2024, április 22 - 11:20
Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben a forintban jóváhagyott osztalékot euróban szeretnének kifizetni, úgy milyen árfolyammal számíthatom át! A Revolut sajátossága, hogy nincs közzétett aznapi devizaeladási árfolyama, hanem az folyamatosan változik. Két tulajdonos részére lenne osztalékkifizetés eurós számláról eurós számlára – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.
Kategóriák: Adó

NAV helyszíni ellenőrzések: ezeken a helyeken legyenek résen!

2024, április 22 - 10:20
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapjának közlése szerint a 17. héten az alábbi helyeken lesznek adóhatósági helyszíni ellenőrzések.
Kategóriák: Adó

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel

2024, április 22 - 09:30
Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Kategóriák: Adó

Az iparűzésiadó-alap egyszerűsített megállapítása nem is olyan egyszerű I. rész – példákkal

2024, április 22 - 08:15
Közeledik az iparűzésiadó-bevallás határideje, melynek során az adózók fő szabály szerint a nettó árbevételük alapulvételével kötelesek az iparűzési adó alapját és az adót kiszámítani. Kétrészes cikkünkben néhány, a gyakorlatban felmerülő problémára kívánjuk felhívni a figyelmet, melyek rávilágítanak arra, hogy sok esetben nem is olyan egyszerű az adóalap megállapítása még az egyszerűsített módszer alkalmazása mellett sem.
Kategóriák: Adó

Tőketartalék vagy pótbefizetés apporttal

2024, április 21 - 19:47
Ingatlanépítés céljából létrehozott kft.-be a két tulajdonos szeretne egy-egy telket apportálni. Milyen módon tehetik meg ezt úgy, hogy az ingatlan értékesítése után az apport értékét pénz formájában vissza szeretnék venni? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.
Kategóriák: Adó

Gazdasági vezető számlázhat-e vállalkozóként cégcsoporton belül?

2024, április 21 - 08:24
Egy cégcsoport (tulajdonosi összefonódás) három cégből áll, melynél a gazdasági vezető egy céghez van bejelentve alkalmazottként. Megbízási szerződéssel vállalkozóként számlázhat-e a másik két cégnek gazdasági tevékenységet, vagy szükséges mindenképpen a bejelentés? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.
Kategóriák: Adó

Szociális hozzájárulási adó kft. nyugdíjas tagja esetén

2024, április 20 - 19:36
Nyugdíjas magánszemély bejelentett munkaviszonnyal rendelkezik kivás cégben. Éves munkabére 2023-ban meghaladta a 9 millió forintot. Rendelkezett tulajdonrésszel egy kft.-ben, melynek tulajdonrészét eladta a névérték felett, és ebből körülbelül 5 millió forint többletjövedelme keletkezett. Kell ez után a jövedelem után szociális hozzájárulási adót fizetnie? Illetve ha osztalékjövedelme keletkezik, abból kell szociális hozzájárulási adót vonni? Valamint ha nyugdíjas magánszemély kap osztalékot kivás vagy társasági adó szerint adózó cégtől, akinek nincs a nyugdíján felül más jövedelme, akkor nála hogyan alakul a szochofizetési kötelezettség? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.
Kategóriák: Adó

Iparűzési adó számítása őstermelők családi gazdaságánál

2024, április 20 - 08:28
Őstermelők családi gazdasága (őcsg) hét tagból áll. Négy tag lakcíme "A" településen, három tag lakcíme "B" településen található. A gazdálkodást C és D településeken folytatják. Milyen megosztásban, kinek, és mely önkormányzat felé kell iparűzési adót fizetni? – tudakolta kérdéseiben olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.
Kategóriák: Adó

Utcajogász: a lakcímbejelentés nemcsak lakásoknál érvényes

2024, április 19 - 23:00
A Belügyminisztérium (BM) állásfoglalása szerint a lakcímbejelentés érvényes olyan ingatlanok esetében is, amelyek nem minősülnek lakásnak – tudatta az Utcajogász Egyesület közleményben az MTI-vel pénteken.
Kategóriák: Adó