Skip to Content

Adózóna

Tartalom átvétel
Adozona.hu RSS
Frissítve: 17 perc 32 másodperc

Már a nyár végétől fizetni kellene a bevándorlási különadót

5 óra 38 perc
Ha az Országgyűlés megszavazza a kormány javaslatát, már a nyár végén életbe léphet a 25 százalékos bevándorlási különadó – mondta a Magyar Időknek a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Kategóriák: Adó

Evából katába: mi a helyzet az áfával, és az iparűzési adóval?

6 óra 50 perc
Evás, bevételi nyilvántartást vezető bt. 2018. július 1-jétől át szeretne térni a kisadózó vállalkozások tételes adójára (kata). Választhat-e 2018. 07. 01-jétől alanyi adómentességet? Ha igen, akkor az éves 8 millió forintos határ vonatkozik rá? Ha egy munkát 2018. 07. 02-án számláz ki, smelyet még 2018. 6. hóban végzett el, akkor, ha a 7. hóban folyik be az ebből származó bevétele, az már katás bevételnek számít-e? Az iparűzési adónál lehet választani a tételes adózást? – kérdezte olvasónk? SzipszerTamás adószakértő válaszolt.
Kategóriák: Adó

Július 1-jétől minden automatát lát a NAV

8 óra 17 perc
Július 1-jéig kell beszereltetniük az étel- és italautomatákat üzemeltető vállalkozásoknak az automata felügyeleti egységet gépeikbe, amin keresztül a NAV nyomon követheti az automaták forgalmát.
Kategóriák: Adó

A megbízási díj alkalmazásának feltételei

2018, június 23 - 17:25
A megbízási jogviszony létesítésének szabályairól és elszámolásának időszakáról szóló olvasói kérdésekre dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő válaszolt.
Kategóriák: Adó

Az MNB-jé lesz a Széll Kálmán téri volt Posta palota

2018, június 23 - 14:15
A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöksége költözik be a Buda Palotába. A szervezet jelenleg még a Krisztina körúton bérelt irodahelyiségekben végzi tevékenységét – közölte honlapján az MNB.
Kategóriák: Adó

Különadó-javaslat a letelepedési kötvény forgalmazóira

2018, június 23 - 13:13
A Párbeszéd egy 90 százalékos különadó kivetését javasolja a letelepedési kötvényeket forgalmazó offshore-cégek bevételeire.
Kategóriák: Adó

Múzeumok éjszakája: rendkívüli járatokat indít a BKK

2018, június 23 - 10:00
Az előző évekhez hasonlóan idén is rendkívüli buszjáratokat indít és több menetrend szerinti járatát is sűríti a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton, a Múzeumok éjszakáján.
Kategóriák: Adó

Újabb színesfém emlékérmét bocsátott ki az MNB

2018, június 23 - 07:10
Fiumei úti temető Nemzeti Emlékhely megnevezéssel 2000 forint névértékű bronzpatinázott színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank 2018. június 23-án a Múzeumok Éjszakája program keretében. Az emlékérme a Nemzeti Örökség Intézetének kezdeményezésére 2014-ben indult, a hazai nemzeti emlékhelyeket bemutató sorozatot gazdagítja, a Somogyvár-Kupavár, a Mohácsi, a Rákoskeresztúri Újköztemető Nemzeti Emlékhelyeket és az Országház és környéke Kiemelt Nemzeti Emlékhelyet követi a sorban, közölte az MNB.
Kategóriák: Adó

Vita az adóellenőrrel a pénztárgép használatáról

2018, június 23 - 06:06
Olvasónk sérelmezte, hogy az adóellenőr eltérően ítélte meg két, piaci kiskereskedelemmel foglalkozó két vállalkozó pénztárgép-használati kötelezettségét. Kérdésére Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.
Kategóriák: Adó

Pótlóbuszok járnak az 1-es villamos egyes szakaszain

2018, június 23 - 00:40
Július 7-étől vágányfelújítás miatt pótlóbuszok járnak az 1-es villamos déli szakaszán a Mester utca és a Népliget között, valamint a Hős utca környékén.
Kategóriák: Adó

Megállapodtak a kitermelés emelésében az OPEC-országok

2018, június 22 - 22:05
A kitermelés mérsékelt emelésében állapodtak meg a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai pénteken Bécsben szokásos félévenkénti tanácskozásukon, miután Szaúd-Arábiának sikerült meggyőznie az együttműködésről az ősrivális Iránt.
Kategóriák: Adó

60 nyomozó 30 helyszínre szállt ki, két bűnszervezetre csaptak le

2018, június 22 - 21:03
A NAV Észak-alföldi pénzügyi nyomozói egy akcióval két Hajdú-Bihar megyében tevékenykedő bűnszervezetet is kivontak a forgalomból. A négy főből álló társaság irányításával több mint 400 millió forint áfát csaltak el. Tettükért akár 20 év börtönbüntetést is kaphatnak – olvasható a NAV Facebook-oldalán.
Kategóriák: Adó

Bírságolt és az előírások betartására figyelmeztetett az MNB

2018, június 22 - 20:02
Az MNB ma közzétett határozatában 2,5 millió forint bírsággal sújtotta a budapesti székhelyű SET GROUP Nyrt.-t, mivel a kibocsátó a 2016. évre és 2017. első félévre vonatkozó jelentése részét képező összevont (konszolidált) beszámolóját nem a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelő tartalommal állította össze. A jegybank emellett – a 2017. évről szóló éves jelentéseket érintő kisebb hiányosságok miatt – a tájékoztatási előírások fokozott betartására figyelmeztette az ERSTE BANK HUNGARY Zrt.-t, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt-t., valamint a KONZUM Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt.-t is.
Kategóriák: Adó

Kié a hozam? A magánnyugdíjpénztári tagok mellé állt az MNB

2018, június 22 - 19:01
Nagy jelentőségű állásfoglalást hozott a Magyar Nemzeti Bank a magánnyugdíjpénztári önkéntes tagdíjfizetéssel kapcsolatban. Ha a tag visszalép a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe, az önkéntes befizetések után az egyéni számlán jóváírt összeg és annak összes hozama őt illeti meg – írja azenpenzem.hu.
Kategóriák: Adó

Vámemeléssel fenyegette meg Európát Trump

2018, június 22 - 17:52
Az amerikai elnök pénteken megfenyegette Európát, hogy 20 százalékos vámot vet ki az Európai Unióból importált autókra, ha az európaiak nem bontják le gyorsan az amerikai termékeket sújtó vámokat és kereskedelmi akadályokat.
Kategóriák: Adó

Az EU a költségvetési strukturális hiány javítására szólította fel Magyarországot

2018, június 22 - 16:45
Az Európai Unió Tanácsa határozatot fogadott el, amelyben jelentős költségvetési korrekciót szorgalmaz, hogy Magyarország folytassa a strukturális hiány kiigazítását – közölte az uniós tanács pénteken.
Kategóriák: Adó

Egyes ágazatokban 20 százalékkal is nőtt a kiskereskedelmi forgalom

2018, június 22 - 15:02
2018. áprilisban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,4, naptárhatástól megtisztítva – főként a húsvéthatás miatt – 6,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, közölte a KSH. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2018. január–áprilisban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 6,9 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.
Kategóriák: Adó

A számviteli szabályok megsértésének következményeire figyelmeztet a könyvvizsgáló cég

2018, június 22 - 14:00
Mivel a nemzetközi nagyvállalatok egyre inkább a belső összhang és a könnyebb kezelhetőség irányába terelik a belső könyvelési eljárásaikat, az egyes országok, így Magyarország, adóhatóságai számára egyre komolyabb fejtörést okoz a cégek helyi szabályok szerinti adózását meghatározó könyvelési adatok rendelkezésre állása. Ezért valószínűleg a jövőben aktívabban alkalmazhatja a magyar adóhatóság is a már 18 éve hatályos számviteli törvényt – hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST.
Kategóriák: Adó

Selyemzsinór a cafeteriának: mit is ír az új adócsomag?

2018, június 22 - 12:48
Az Országgyűlés elé terjesztett adócsomag a jogalkotói szándék szerint a személyi jövedelemadóban is az adózók adminisztrációs kötelezettségeinek további csökkentését célozza, emellett – mint mindig – számos, a jogalkalmazás során felmerült probléma orvoslását célzó kiigazítást is tartalmaz, de az érdemi változtatások elsősorban a kifizetői (munkáltatói) juttatások adókötelezettségét érintik.
Kategóriák: Adó

Bírságot szabott ki a Gránit Bankra az MNB

2018, június 22 - 11:00
Az MNB 19 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Gránit Bankra a vizsgálata során feltárt kisebb hitelkockázat-kezelési, adatszolgáltatási, vállalatirányítási és számviteli problémák miatt, s kötelezte a jogsértések megszüntetésére. A hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet megbízható működését.
Kategóriák: Adó