Skip to Content

Adózóna

Tartalom átvétel
Adozona.hu RSS
Frissítve: 27 perc 2 másodperc

Fel lehet mondani a próbaidő alatt munkahelyi balesetet szenvedett dolgozónak?

8 óra 42 perc
„Munkavállalónk 2019. december 04. óta áll munkaviszonyban, 6 hónapos próbaidővel. Négy nap után munkahelyi baleset érte, azóta sem dolgozik. Szeretnénk felmondani a neki. Azonnali hatályú felmondással próbaidő alatt megtehetjük-e ezt, ha igen, akkor is csak a táppénz lejárta, keresőképesnek nyilvánítása után tudjuk kiléptetni, és addig munkaviszonyban kell tartani, illetve fizetni a táppénzt?” Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.
Kategóriák: Adó

Külföldön fizetett autópályadíjat? Ez a helyzet az áfával

2020, február 22 - 18:35
„Cseh, német autópályadíjról, szolgáltatási díjról érkezett számla, melyen a fizetendő összeg bruttó értékként szerepel, nettó érték, áfa, áfakulcs nincs feltüntetve a számlán. A magyar áfabevallásban ezt fel kell tüntetni? Van utána áfafizetési kötelezettségem, ha igen, ez levonásba is helyezhető?” Olvasói kérdésekre Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.
Kategóriák: Adó

Nyugdíj megállapítása: így igazolható a szolgálati idő

2020, február 22 - 07:15
Olvasónk nyugdíjba menetele előtt kérte a szolgálati idő megállapítását. A saját maga által számolt és a hivatalosan megállapított szolgálati idő között hét év eltérés van. Megállapító szerv tájékoztatása szerint ez idő alatt nem volt járulékfizetésre. A kérdező akkori munkahelyén, egy önkormányzatnál azt mondták, hogy az adott időszakra vonatkozó kartonokat leselejtezték, számítógépes nyilvántartás sincs róla. Olvasónk azt kérdezi, hogyan tudja igazolni, hogy az érintett időszakban a munkáltató tőle levonta a járulékokat, illetve az adót is? Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.
Kategóriák: Adó

Nem jelölt allergén összetevők miatt hívtak vissza két élelmiszert

2020, február 21 - 22:04
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nem jelölt allergén anyag jelenléte miatt visszahívott két élelmiszert.
Kategóriák: Adó

Akadémiai kutatóközpontok vagyongazdálkodását vizsgálta az Állami Számvevőszék

2020, február 21 - 20:52
A tizenötből három akadémiai kutatóintézet biztosította megfelelően a vagyonmegőrzést 2016-2018 között, két kutatóközpont vagyongazdálkodása 2018 végére javult, tíz kutatóintézetnél ugyanakkor nem volt biztosított a közvagyon megőrzése az Állami Számvevőszék (ÁSZ) pénteken közzétett jelentése szerint.
Kategóriák: Adó

GVH-tájékoztató a gyerekeket célzó reklámokhoz

2020, február 21 - 19:26
A gyermekeket megcélzó reklámokról készített tájékoztatót a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy felhívja a hirdetők figyelmét a lehetséges jogsértésekre – közölte a GVH pénteken az MTI-vel.
Kategóriák: Adó

Megkezdték a világ első digitális jegybankpénzének tesztelését

2020, február 21 - 17:58
A svédországi központi bank bejelentette, hogy megkezdte a svéd korona digitális változata, az e-korona tesztelését, amivel a skandináv ország egy lépéssel közelebb került a világ első digitális jegybankpénzének kibocsátásához.
Kategóriák: Adó

Béren kívüli juttatásként adott utalványokat ellenőriz a NAV

2020, február 21 - 16:26
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az elmúlt időszak ellenőrzései és az egyéb eljárásai során azt tapasztalta, hogy a béren felüli juttatásként adott utalványokkal visszaéltek. Az utalványokat – sok esetben az átadást követő rövid időn belül – készpénzben visszaváltották, ezzel bérükön felül jövedelemre tettek szert. Az utalványt vásárló gazdálkodó szervezet ezen összegek után sem az adókat, sem a járulékokat nem vallotta be és nem fizette meg – írja honlapján a NAV.
Kategóriák: Adó

Megújuló energiaforrásokra kaphatnak támogatást a kkv-k

2020, február 21 - 15:06
Támogatást kaphat az államtól az a kis- és középvállalkozás (kkv), amely megújuló energiaforrásokba ruház be – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára péntek reggel az M1-en.
Kategóriák: Adó

Köteles hazaküldeni a munkáltató a fertőző beteg dolgozót

2020, február 21 - 13:36
A téli influenzás időszakban általános jelenség, hogy a munkavállalók egy része betegen, sőt, lázasan is dolgozik, mert félti az állását vagy a munkateher, helyettesítési nehézségek miatt nem teheti meg, hogy otthonában gyógyuljon. Mindeközben nemcsak a munkavállaló, hanem a munkáltató érdeke is azt kívánná meg, hogy a lehető legrövidebb időn belül egészséges, kipihent, a munkájára koncentráló munkavállaló álljon rendelkezésre.
Kategóriák: Adó

Kúriai határozat az elszámolási kötelezettségről

2020, február 21 - 12:20
Az olyan munkaviszony-megszüntetési esetekben, ahol a munkaviszony megszüntetésére vagy megszűnésére a munkavállaló érdekkörében felmerült okból kerül sor, a munka törvénykönyve csak a tényleges munkavállalói teljesítésnek megfelelő díjazást biztosít – mondta ki a Kúria.
Kategóriák: Adó

Az Algopyrin nem, de több láz- és fájdalomcsillapító vényköteles lesz

2020, február 21 - 11:12
Szerdától kikerült a receptköteles tabletták köréből az egyik legnépszerűbb magyar fájdalomcsillapitó, az Algopyrin és több más azonos hatóanyagú gyógyszer. Májustól receptkötelessé válik viszont több, szintén láz- és fájdalomcsillapításra használt készítmény – írja a napi.hu.
Kategóriák: Adó

EU-csúcs: új költségvetési javaslattal folytatódhat a találkozó

2020, február 21 - 10:00
Várakozások szerint egy új javaslat bemutatásával folytatódik péntek reggel a rendkívüli EU-csúcstalálkozó, amelyen az uniós állam-, illetve kormányfők a 2021 és 2027 közötti időszakra szóló, hosszú távú uniós költségvetésről tárgyalnak.
Kategóriák: Adó

Kötelezettségvállalással zárult az „Év Terméke” díjazást vizsgáló eljárás

2020, február 21 - 08:48
A Gazdasági Versenyhivatal elfogadta a PRODUCT OF THE YEAR HUNGARY Kft. díjazási rendszerére és annak kommunikációja módosítására vonatkozó vállalásait, amelyek teljesülésével a fogyasztók számára egyértelművé válik az Év Terméke Díj tartalma. A hatóság nem állapított meg jogsértést, így bírságot sem szabott ki. A döntés iránymutató lehet a hasonló díjazási rendszereket működtető vállalkozások számára is – írja honlapján a GVH.
Kategóriák: Adó

Termőföld bérbeadásából származó bevétel adója

2020, február 21 - 07:15
Mikor adóköteles, mikor adómentes a termőföld bérbeadásából származó bevétel? Mi az adóalap? Hogyan kell adózni, ha a bérlő terményben fizet? Milyen teendői vannak a bérleti díj kifizetőjének és a bérbeadónak? Összefoglaltuk a közelgő határidők miatt aktuális tudnivalókat.
Kategóriák: Adó

18 millió forint értékű cigit csempészett, elkapták a rendőrök

2020, február 20 - 21:25
Elfogtak a rendőrök egy férfit, akinek az autójában tizennyolcmillió forint értékű csempészett cigarettát találtak Tiszabecs környékén – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön a rendőrség honlapján.
Kategóriák: Adó

Több az egyéni vállalkozó, mint a társas vállalkozás

2020, február 20 - 19:02
Másfél évtized után újra több az egyéni vállalkozó Magyarországon, mint a társas vállalkozás – közölte az Opten az MTI-vel.
Kategóriák: Adó

Hulladékmentesítési pályázat egyetemistáknak

2020, február 20 - 17:03
Hulladékmentesítési pályázatot írt ki a kormány egyetemistáknak – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára Budapesten.
Kategóriák: Adó

Szja-mentességet ígér a méhészeti termékek értékesítésére az agrárminiszter

2020, február 20 - 16:02
A méhészek támogatását a klímavédelmi intézkedések fontos alappillérének nevezte az agrárminiszter csütörtökön sajtótájékoztatón, ahol bejelentette, hogy a méhészeti termékek értékesítéséből származó bevételek személyijövedelemadó-mentességet élveznek majd.
Kategóriák: Adó

Kgfb: díjrészlet fizetési határidő közeleg!

2020, február 20 - 15:00
Akik a novemberi kampányidőszak után, január elsejével új kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) szerződést kötöttek, azoknak február 29-én éjfélig kell eljuttatniuk az esedékes díjrészleteket régi vagy új biztosítójukhoz. A biztosítással nem rendelkező hazai gépjárművek aránya az európai átlag alatt van – állapítja meg közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).
Kategóriák: Adó