Skip to Content

Szabadföld

Tartalom átvétel
Frissítve: 4 év 49 hét

Rózsaszín pompában

2019, május 14 - 14:00
Többnyire ősszel irányul a figyelem a galagonyára, amikor piros, sárga (ritkábban fekete) termésdíszében állva várja a telet. (E dísz sokáig megmarad, hacsak a madarak le nem csipegetik róla.)
Kategóriák: Belföld

Ha él a talaj, él a táj

2019, május 14 - 12:00
Vízgazdálkodási kihívások, tájgazdálkodási megoldások – így foglalható össze annak az előadássorozatnak a tematikája, melyet a napokban indított el Kiskunfélegyházán a Szentkúti Kulturális és Turisztikai Egyesület.
Kategóriák: Belföld

Lennon levelei

2019, május 14 - 08:00
„Olyan egészséges vagyok, mint egy bika, jógagyakorlatokat végzek (majdnem) mindennap. Egészségtudatos lettem, majdnem szakértő vagyok már, hogy hogyan frissítsek fel egy drog által meggyötört testet! Fogadjunk, hogy bölcs öregkort fogok megérni, ezt biztosra tudom” – írta unokanővérének John Lennon, minden idők leghíresebb zeneszerzője, énekese, a Beatles négyes fogatának gitárosa.
Kategóriák: Belföld

Égig érő óriások

2019, május 13 - 14:00
Mint arról már lapunk is hírt adott, felfedezték és megmérték hazánk legmagasabb fáját: e megtisztelő címmel a Somogy megyei Iharosberényi Erdészet termetes fenyője dicsekedhet.
Kategóriák: Belföld

Mi terem a napelem alatt?

2019, május 13 - 12:00
ÚGY TŰNIK, immár nincs akadálya a mezőgazdasági területek kétszeres hasznosításának: német kutatások szerint jól megfér egymás mellett – pontosabban alatt és fölött – a szántóföld és a napelempark.
Kategóriák: Belföld

Falusi gyökerek mentén

2019, május 13 - 08:00
VANNAK A KORTÁRS KÉPZŐMŰVÉSZEK – és van Bukta Imre. Trendeken kívüli egyéni mitológia megalkotója. A Mezőszemerén élő művész a régi falusiaknak Bebe Irén fia, a cigányoknak művész úr, a többi falusinak meg képviselő úr. A falun úgy megy végig, hogy abból biztos téma lesz. A kocsmában mostanában ritkán fordul meg – nem iszik, a kávé meg otthon jobb.
Kategóriák: Belföld

Csaljuk őket csapdába!

2019, május 12 - 14:00
IGAZI „DARÁZSIRTÓ” a mostani időjárás: hideg van és esik néhány napig. A kertész ilyenkor beszorul a lakásba – hacsak nem szorgoskodik a fóliasátorban –, holott az évek óta komoly gondot okozó darazsakkal szemben éppen most lehet hatékonyan harcolni.
Kategóriák: Belföld

Tartós fegyverszünet

2019, május 12 - 12:00
HÚSZEZER VÁLÁS – nagyjából ennyi zajlik le évente hazánkban. A pároknak nem csak a saját érzelmi válságukkal kell megküzdeniük, de a gyermekeik lelki békéjére is figyelniük kell. Akad, akinél bevált, hogy a gyermek felváltva lakik az egyik és a másik szülőnél. Most új szokás van alakulóban: ez a nesting.
Kategóriák: Belföld

Elárvuló gyermekfalvak

2019, május 12 - 08:00
MAGYARORSZÁGON megszűnnek az SOS Gyermekfalvak, miután az osztrák központi szervezet csökkenti támogatásának mértékét. Battonyáról néhány éve orosházi kertes házakba költöztették a családokat, most a kecskemétieken a sor. Gyökeres változások várnak a nevelőszülőkre, ám az új feltételek nem mindenkinek tetszenek, az alapítványi vezetés viszont kedvezőnek látja az irányt: felnőttek és gyerekek egyaránt kikerülnek a túlzott védelmet nyújtó búra alól.
Kategóriák: Belföld

Zöldséget vagy húst?

2019, május 11 - 14:00
Bizony, igencsak meggondolandó, hogy paprikás krumplit vagy csirkepörköltet főzzünk-e ebédre. Ott tartunk, hogy a burgonya, a hagyma lassan eléri a farrésszel árult csirkecomb árát. De más zöldségé és gyümölcsé is az eget veri.
Kategóriák: Belföld

Június végéig vizsgáznak

2019, május 11 - 12:00
A középiskolások több mint 111 ezren adnak számot tudásukról, összesen 1158 helyszínen. Az érettségizők 71 400-an végzősök, de rajtuk kívül még csaknem 40 ezren tesznek legalább egy tárgyból vizsgát, ők alsóbb évfolyamosok, illetve felnőttoktatásban részt vevők.
Kategóriák: Belföld

Családi kincs a kézzel írt recept

2019, május 11 - 08:00
A FŐZÉS APROPÓJÁN embereket, tájegységeket bemutató Gasztroangyal televíziós műsor jelentős szerepet játszik a tudatformálásban, így abban is, hogy a kiskertekben mi terem, s mi rotyog a fazekakban. Borbás Marcsi műsorvezető szerint a Magyar Filmhét minapi közönségsikere az igazolása annak, hogy az embereket érdeklik gasztronómiai, vallási, történelmi, kulturális hagyományaink is.
Kategóriák: Belföld

Legénységi állományban

2019, május 10 - 14:00
Köteteket tölthetne meg a macska története a háziasítástól napjainkig, amelynek egyik szála az a szolgálat, amit ez a kis ragadozó végzett és végez ma is az érdekünkben.
Kategóriák: Belföld

Pusztuló pingvinek

2019, május 10 - 12:00
Több ezer császárpingvin-fióka pusztult el 2016-ban, amikor az időjárási viszontagságok miatt megsemmisült a jégtábla, amelyen az antarktiszi Weddell-tenger szélén éltek.
Kategóriák: Belföld

Függönyön innen és túl

2019, május 10 - 08:00
VANNAK CSODÁK, és vannak azok, akik teremtik azokat. Ilyen Sipos Kornél filmproducer álma is: olyan helyekre viszi el a mozit, ahol a filmszínház már bezárt, s tán még az épületét is lebontották.
Kategóriák: Belföld

Mona Lisa betegségei

2019, május 9 - 14:00
Leonardo da Vinci műve főszereplőjének mosolya fogalommá vált. Tanulmányok végtelen sora elemzi Mona Lisa, a világ leghíresebb női arcképe modelljének titkát.
Kategóriák: Belföld

Csak álom a Riviéra

2019, május 9 - 12:00
Két férfi, gyerekkori barátok, hosszú idő múltán, egy viharos elválás után újból találkozik. Az egyik sikeres milliomos, ráadásul annak az áruháznak a tulajdonosa, ahol a másik csupán kereskedősegédként dolgozik.
Kategóriák: Belföld

Kiforgott vitorlák

2019, május 9 - 08:00
HIÁBA FÚJ A SZÉL, nem forog a dorozsmai szélmalom. Valaha 23 malom vitorlája forgott a településen, mostanában az egyetlen megmaradottat sem sikerül működőképessé tenni. Pedig van közbeszerzés, kötelező a villámhárító, és költséges szakvélemények készültek.
Kategóriák: Belföld

Sportnapló

2019, május 8 - 14:00
Hajrájához – méghozzá milyen hajrájához! – érkezett a labdarúgó NB I. Több csapat számára van még tétje a további mérkőzésnek, növekedik a nézőszám – egyszóval a foci az élvonalban a végére hagyta az igazi izgalmakat.
Kategóriák: Belföld

Olcsóbb, ha vetjük

2019, május 8 - 12:00
Aki az idén a szakirodalom vagy a megszokás szerint próbált gyepesíteni, bizony nem járt jól. A tapasztalat ugyanis azt mondja, hogy kerti füvet vetni április elején vagy októberben a legjobb.
Kategóriák: Belföld