Skip to Content

Hetek

Tartalom átvétel
Hetek RSS
Frissítve: 12 perc 23 másodperc

Megállíthatatlan a „fehér járvány”?

2019, szeptember 14 - 11:56
Nemzetközi szinten példamutató, ahogy Magyarország napirenden tartja a népességfogyás és a családok ügyét, s egyben lépéseket tesz annak megoldására is – emelte ki Johannes Singhammer, a Bundestag volt alelnöke a III. Budapesti Demográfiai Csúcson.
Kategóriák: Friss

Generációs hátizsák

2019, szeptember 14 - 11:48
A generációkon át ismétlődő sorsok kérdése évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget. Napjaink végtelen individualizmusa azt sugallná, hogy mindenki a saját sorsának kovácsa, a tudomány azonban egyre egyértelműbben igazolja, hogy az egyén elakadási helyzetei, problémái elválaszthatatlanok az őt megelőző generációk élettapasztalatától, amelyek képesek akár a génekbe kódolódni.   Rachel Yehuda, izraeli születésű pszichológia­professzor holokauszt­túlélők leszármazottait vizsgálva állapította meg, hogy a szülők által átélt borzalmak, majd az azt követő poszttraumás stressz szindróma (PTSD) akár több generáción átívelve kimutatható a leszármazottak éle­tében. Ezt nevezik transzgenerációs traumának, amelynek lényege, hogy jóllehet az utódok nem voltak közvetlen áldozatai a traumának, mégis traumatizáltságra utaló tüneteket mutatnak, például depressziót, szorongást, öngyilkosságra való hajlamot, pszichoszomatikus megbetegedéseket. A felismerés további vizsgálatokat indított, így ma már tágabban, transzgenerációs hatásokról beszélnek a szakemberek, vagyis nem feltétlenül traumákat, hanem nemzedékenként ismétlődő mintázatokat, öröklődő hajlamokat vizsgálnak. Ennek értelmében az egyéni sorsot nem csupán a közvetlen családi háttér határozza meg, hanem az három-négy, vagy akár több generáció életével, sorsával is szoros összefüggésbe hozható. 
Kategóriák: Friss

Ki adhat és ki vehet?

2019, szeptember 14 - 11:36
Kína kreatív léptekkel halad abba az irányba, hogy megvalósítsa a világ legriasztóbb, ősi disztópiáját, a totálisan kontrollált, elektronikusan megfigyelt és mesterséges intelligenciával elemzett társadalmat. Ami még riasztóbb, a kommunista kísérlet a kaliforniai tech-óriáscégeknek is megtetszett.
Kategóriák: Friss

Orbán biztos győzelme

2019, szeptember 14 - 11:31
Új szerkezetű Európai Bizottság alakul Ursula von der Leyen megválasztott elnök keddi brüsszeli bejelentése alapján: a novemberben hivatalba lépő testületnek nyolc alelnöke, s köztük három ügyvezető alelnöke, illetve tizennyolc „egyszerű” biztosa lesz. Trócsányi Lászlót szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős uniós biztosnak jelölték az új bizottságban.
Kategóriák: Friss

Az ember jellemhibáit nem tűri tovább a Föld

2019, szeptember 14 - 11:23
Mi szükség van hazánkban űrkutatási biztosra, mennyire átpolitizált a terület, és hogyan kapcsolódik az űrtechnológia a klímaváltozás problémájához? A Hetek kérdéseire a választ a magyar űrkutatási biztos adta.
Kategóriák: Friss

Mit választ Izrael?

2019, szeptember 14 - 11:18
Szeptember 17-én tartják Izraelben a megismételt parlamenti választásokat, amire a tavaszi patthelyzet miatt kényszerült Benjamin Netanjahu miniszterelnök. Az erőviszonyok szinte változatlanok, a választástól mégis döntés várható. Azt ugyanis mindenki kizártnak tartja, hogy harmadik választásra kerüljön sor.
Kategóriák: Friss

Tragédiák, remény, hatalom

2019, szeptember 14 - 11:12
Az Egyesült Államok később megválasztott42. elnöke egy arkansasi kisvárosban, Hope-ban látott napvilágot 1946 augusztusában. A beszédes településnév (a szó jelentése: remény – a szerk.) bátorító lehetett a vajúdó édesanya számára, aki három hónappal korábban veszítette el egy szerencsétlen autóbaleset következtében első férjét, egyben a gyermek apját.
Kategóriák: Friss

Jönnek a szűk esztendők?

2019, szeptember 14 - 10:44
A kérdés kapcsán, miszerint lesz-e következő gazdasági világválság, a szakértők szinte mindegyike egyetért abban, hogy az igazi kérdés valójában nem is ez, hanem hogy mikor fog bekövetkezni. De vajon mi fogja kiváltani, és hogyan tudunk rá felkészülni?
Kategóriák: Friss