Skip to Content

Hetek

Tartalom átvétel
Hetek RSS
Frissítve: 12 perc 46 másodperc

Nagy román történelemóra

2018, december 7 - 19:48
Romániára nem a magyarok jelentenek veszélyt, hanem azok a politikusok, akik az ország modernizációját és decentralizációját mind a mai napig elodázzák – mindezt nem egy magyar politikus, hanem egy román sztártörténész állítja.
Kategóriák: Friss

Nettó emberkísérlet

2018, december 7 - 19:39
A tudományos világban megegyezés van arról, hogy génmódosítási eljárást nem hajtanak végre olyan embriókon, amelyekből megszületendő csecsemők fejlődnek ki. Ezt a rubikont lépte át az a kínai tudós, aki génszerkesztett babák világra jöttét jelentette be.„Sírva jött a világra néhány hete, egészségesen, mint más babák” – fogalmazott büszkén a YouTubeon megjelent videójában Ho Csian-kuj, aki – állítása szerint – a világon első ízben hajtott végre olyan génmódosítást, amelyek nyomán a megszületett csecsemők ellenállóak egy bizonyos betegséggel, jelen esetben a HIV-fertőzéssel szemben. A kéthónapos ikreket Lulunak és Nanának hívják, és szüleik azért vállalkoztak a tudományosan nem bevett eljárásra, mert az apa HIV-fertőzött – így akarták elkerülni, hogy a gyerekek is fertőzötté váljanak.   A sencseni tudós – állítása szerint – ennek érdekében a megtermékenyített petesejteken génszerkesztést hajtott végre a CRISPR/Cas9 elnevezésű „molekuláris olló” segítségével. A Déli Tudományos és Műszaki Egyetem kutatója elmondta, hogy a génszerkesztés sikeres volt, „egyetlen gént változtattak meg, a CCR5-öt, amelyet eltávolított a HIV-fertőzés megelőzése érdekében”.A bejelentés botrányt okozott a tudományos világban. „Az emberekkel végzett kísérletezés „őrültség”, aminek súlyos következményei lehetnek” – fogalmazott az a nyílt levél, amelyet különböző kínai egyetemeken és intézetekben dolgozó több mint 120 kínai tudós és a Kínai Tudományos Akadémia tagjai is aláírtak. A tudósok arra figyelmeztettek, hogy a beavatkozás „visszafordíthatatlan átalakulást idéz elő az emberi genetikai anyagban, és ez elkerülhetetlenül belekeveredik az emberi génállományba”. A kínai tudósok Ho kutatásainak átfogó vizsgálatát sürgették: "Pandóra szelencéje feltárult, de talán van esélyünk arra, hogy bezárjuk, mielőtt orvosolhatatlanná válik".
Kategóriák: Friss

Egérutak a középosztálynak

2018, december 7 - 19:35
1990 és 2010 között példátlan konszenzus volt Magyarországon az összes számottevő politikai erő között abban, hogy mit kell kezdeni a közoktatással- hangzott el egy oktatási fórumon.
Kategóriák: Friss

Túlóra ajándékba

2018, december 7 - 19:21
Évente 400 óra pluszmunka, amit extrém esetben három év múlva fizetnek ki, vagy ki sem fizetik. Nagyjából ezt tartalmazza a Munkatörvénykönyvének módosítása, amit feltehetőleg napokon belül megszavaz a parlamenti többség. A kormány szerint a változást a Magyarországon termelő külföldi gyárak kérték a munkaerőhiány miatt.
Kategóriák: Friss

A barátságunkat adjuk nekik

2018, december 7 - 19:18
Az egész világot bejárta az elmúlt hetekben a szerencsétlenül járt amerikai misszionárius, John Allen Chau tragédiájának híre. Az eset kapcsán a 44 éves Torben Friesevel beszélgettünk, aki több éve él feleségével és három gyermekével Argentínában azért, hogy őslakosok felé szolgáljon a Biblia üzenetével.
Kategóriák: Friss

Egyházatyák a prófétákról

2018, december 7 - 19:12
A korai egyház legjelentősebb alakjait bemutató sorozatunkban olyan egyházatyákat mutatunk be, akiknek a művei a mai napig eleven hatással vannak a kereszténységre.
Kategóriák: Friss

„Orbán nagyon fontos munkát végez”

2018, december 7 - 19:06
Az elmúlt napokban a Hetek munkatársaként részt vettem egy jeruzsálemi sajtókonferencián, ahol a világ minden tájáról érkező újságírók szinte csak arról kérdeztek: Tényleg akkora az antiszemitizmus Magyarországon, amekkorának a nemzetközi mainstream média mutatja? A választ végül maga az izraeli miniszterelnök adta meg egy rendhagyó sajtótájékoztatón.
Kategóriák: Friss

Fellázadt a mély

2018, december 7 - 19:03
Miközben Emmanuel Macron a nemzetközi porondon próbálja magát Európa megmentőjeként próbálja pozícionálni magát, a hátországban a sokáig hallgató vidék fellázadt az elnök arroganciájával szemben.
Kategóriák: Friss