Skip to Content

Hungarian Unix Portal

Tartalom átvétel
"UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity." - Dennis M. Ritchie
Frissítve: 2 perc 14 másodperc

Kali 2019.2

11 óra 51 perc

Today is the big day! Kali 2019.2 release!

Ready for download at https://t.co/H4v3l5iJmU

This release has MAJOR NetHunter updates, 13 new images and new device support. Thanks to the NetHunter team for pushing this forward and @re4sonkernel for leading this effort.

— Kali Linux (@kalilinux) May 21, 2019

Elérhető a pentest és etikus hacker eszközökre szakosodott Kali Linux legújabb kiadása.

Kategóriák: Informatika

DragonFly BSD 5.4.3

12 óra 7 perc

DragonFly 5.4.3 is out: DragonFly 5.4.3 is out. My users@ post describes upgrading, as do the 5.4... https://t.co/AxbrU6xcrv

— DragonFly BSD (@dragonflybsd) May 21, 2019

Részletek a kiadási megjegyzések dokumentumban.

Kategóriák: Informatika

Firefox 67

13 óra 25 perc

The freshest release of Firefox is out today: faster and safer than ever. https://t.co/cRCJ0fWzqG

— Firefox (@firefox) May 21, 2019

"Latest Firefox Release is Faster than Ever". Részletek itt. Letölthető innen.

Kategóriák: Informatika

"90 napra felfüggesztette az illetékes amerikai minisztérium a Huawei-jel kapcsolatos exporttilalmi intézkedések egy részét"

2019, május 21 - 11:53

For Huawei users' questions regarding our steps to comply w/ the recent US government actions: We assure you while we are complying with all US gov't requirements, services like Google Play & security from Google Play Protect will keep functioning on your existing Huawei device.

— Android (@Android) May 20, 2019

Hold on! U.S. officials delay a ban on American technology exports to Chinese tech giant #Huawei until mid-August. #HuaweiFacts
https://t.co/InzC84vr6w

— Huawei Facts (@HuaweiFacts) May 21, 2019

Mindamellett, hogy az Android hivatalos csatornáin biztosították már tegnap a meglevő felhasználókat, hogy nem érinti őket a belengetett ban, a Huawei ma jelezte, hogy az amerikai hivatalok 90 nap haladékot adtak.

Kategóriák: Informatika

Itthon is elérhetővé vált az Apple Pay

2019, május 21 - 07:41

Végül megérkezett az @Apple #Pay Magyarországra is! - https://t.co/RhQn8qT6rL pic.twitter.com/YPzKnIaKMs

— HUP (@huphu) May 21, 2019

Részletek itt.

Kategóriák: Informatika

Xfce 4.14pre1

2019, május 21 - 07:32

Xfce 4.14pre1 released! https://t.co/FTBWZ2kH10

— Xfce (@xfceofficial) May 20, 2019

Elérhető tesztelésre az Xfce desktop környezet 4.14-es kiadásának első előzetese. Részletek a bejelentésben.

Kategóriák: Informatika

Tárolórendszerekben is sokat nyújt a Lenovo (x)

2019, május 20 - 09:47

Különféle szerverek, hiperkonvergens rendszerek, illetve szuperszámítógépek mellett önálló tárolórendszereket is kínál a nagyvállalat megoldásokban is otthonosan mozgó Lenovo.

Storage termékpalettájának kiszélesítéséhez tavaly egy vegyesvállalat hozott létre a gyártó, melynek keretében ötvözik a piac harmadik legnagyobb szereplőjének számító NetApp all-flash megoldásait a Lenovo ThinkSystem infrastruktúrájával, illetve utóbbi fél erős gyártási kompetenciájával és kiterjedt ellátási láncával. Ennek keretében a tárolós termékek a Lenovo üzemeiben (épp Sárváron) készülnek a NetApp szoftveres-technológiájára alapozva.

A kooperációnak a ThinkSystem DM és DE tárolók formájában már kézzel fogható eredményei is vannak. A DM szériás termékek úgynevezett "unified" tárolók, ami azt jelenti, hogy egyszerre képesek ellátni NAS és SAN funkciókat, másképp fogalmazva fájl- és blokkszintű elérést is nyújtanak. A széria összesen négy modellel érkezett, amelyek közül kettő all-flash, kettő pedig hibrid kiépítésű. Az AFA-k közül a legfeljebb 4 millió IOPS-os teljesítményre képes DM7000F jelenti a csúcsot, ebbe ugyanis maximum 4608 darab SSD illeszthető, amellyel NAS scale-out kiépítés esetben akár 281 petabájtig is felskálázható az effektív kapacitás, SAN scale-out kiépítésnél pedig ennek épp fele érhető el. A másik, DM5000F típusjelzésű tároló elsősorban szerényebb kapacitásában különbözik, a legfeljebb beépíthető 1728 darab SSD-vel ugyanis "csak" 96,7 petabájt effektív tárhely hozható létre.

A hibrid, azaz SSD-t és merevlemezt egyaránt tartalmazó tárolókból összesen három modellel készül a Lenovo. Ezek közül a DM7000H jelenti a csúcsot, amely NAS konfigurációban összesen 5760 darab meghajtót (SSD-t és HDD-t vegyesen) képes fogadni, amellyel a nyers kapacitás 57 petabájtig skálázható. Ebben maximum 576 terabájtnyi lehet az úgynevezett flash pool (SSD), illetve 48 terabájt a az NVMe flash-alapú gyorsítótár (SAN esetében az értékek feleződnek). A két kisebb, DM5000H és DM3000H típusjelzésű modellek között viszonylag kevés az eltérés. Maximális kapacitásban a 3000-es kínál többet (17 vs 15 petabájt NAS esetében), azonban ezt kevesebb meghajtóból kell összelegózni, hisz míg DM5000H 2U kontrollere 24, addig a DM3000H-é csak 12 drive fogadására képes.

A DE sorozatot már kifejezetten SAN-hoz tervezte a Lenovo és a NetApp. Ahogy a DM esetében, úgy itt is egyaránt vannak all-flash, illetve hibrid modellek. Előbbiek köztük a DE6000F jelenti a csúcsot a maga legfeljebb 1 millió IOPS-os teljesítményével 100 mikroszekundum alatti késleltetésével, 21 GBps-es átviteli sebességével, valamint maximum 1,84 petabájtos nyers tárkapacitásával. A bővítőkkel együtt 120 drive fogadására képes 2U tároló legfeljebb 15,3 terabájtos SSD-k fogadására képes. A kisebbik, DE4000F modell esetében be kell érni 300 000 IOPS-szal és 10 GBps átviteli sebességgel, illetve legfeljebb 96 darab SSD-vel, amelyek együttesével 1,47 terabájt tárkapacitás állítható össze.

A habot a tortán a vezérlőszoftver, vagyis a NetApp által fejlesztett operációs rendszer jelenti. A nagyvállalati piacra ugyanis manapság a fontosabb mutatókat meghatározó innovációt elsősorban a szoftverfejlesztők végzik. Ezen a téren a NetApp régóta versenytársai előtt jár a már Lenovo portfólióján is átívelő egységes ONTAP fejlesztéssel. A cég a szoftverplatformra fókuszálva minden kutatás-fejlesztési erejét sikerre vitte az egységes tároló (unified storage, vagyis NAS és SAN közös menedzsment alatt, egyetlen tárolótömbtől) koncepciójával, miközben általánosan elfogadottá tette a tárolóhatékonyság fontosságát.

Sárvári gyártás

A Lenovo tárolók egy része idehaza, a vállalat sárvári üzemében készül. A Lenovo 2009 óta rendelkezik magyarországi gyártói érdekeltséggel a Flex (a gyártás indulásakor még Flextronics) sárvári telephelyének formájában. Az elektronikai bérgyártó magyar üzeme CTO/BTO (egyedi konfigurálású és gyártású) típusú összeszerelésre van berendezkedve, és a Lenovo globális PC-volumenéhez képest viszonylag alacsony darabszám ellenére évek óta a kínai vállalat kiemelt partnere. 2013 óta már ThinkServerek is készülnek a telephelyen, 2016-ban pedig még tovább bővült a paletta, a Flex már a teljes vállalati hardveres portfóliót gyártja a magyar üzemben, amelynek egy jelentős szeletét a Lenovo tárolós vasai jelentik. A tavaly kötött szövetség értelmében egyébként a NetApp megszüntette a közép-kelet-európai presales tevékenységet, amit így már a Lenovo végez.

A Lenovo megbízásából készített anyag)

Kategóriák: Informatika

Elérhető a LibreOffice mögött álló The Document Foundation éves , aktivitásáról szóló jelentése

2019, május 20 - 09:28

The Document Foundation has just released its annual activity report: https://t.co/6znDokctPT cc @tdforg #LibreOffice

— LibreOffice (@libreoffice) May 20, 2019

A beszámoló elérhető .

Kategóriák: Informatika

TwinCAT 3: gépi tanulás az automatizálás összes területén (x)

2019, május 20 - 09:25

A Beckhoff a TwinCAT 3 automatizálási szoftverbe tökéletesen integrált gépi tanulási (ML – Machine Learning) megoldást kínál, amely a nyílt és jól ismert PC-alapú vezérlés előnyeit aknázza ki ezen a területen. Ezenfelül valós időben támogatja a gépi tanulást, így kezelni tudja a legkifinomultabb feladatokat, például a mozgásvezérlést is. A géptervezők és -gyártók ezekre az optimális alapot nyújtó tulajdonságokra építve magasabb szintre fejleszthetik rendszereiket – például megoldásleíró karbantartással, önoptimalizáló folyamatokkal és azok esetleges rendellenességeinek automatikus észlelésével.

A műszaki rendszerek tervezésének gépi tanuláson alapuló, illetve klasszikus megközelítése alapvetően eltérő: az utóbbinál konkrét feladatra terveznek megoldást, majd ezt algoritmizálják, míg az előbbinél maga a rendszer folyamatadat-példák alapján tanulja meg a kívánt algoritmusokat. A gépi tanuláson alapuló modellek tehát taníthatóak, ezért jobb vagy előnyösebb tulajdonságú megoldásokat eredményeznek. Ez sok területen kínál új utakat és optimalizálási lehetőségeket az automatizálásban, többek között a prediktív karbantartás és folyamatvezérlés, a rendellenességek észlelése, a robotok közötti együttműködés, az automatikus minőségellenőrzés és a gépoptimalizálás terén.

A TwinCAT 3 szoftverrel az automatizálási szakemberek a már ismerős műszaki környezetben
használhatják ki a gépi tanulás és a mélytanulás nyújtotta új lehetőségeket

A modelleket gépi tanulási – pl. MATLAB vagy TensorFlow – keretrendszerben tanítják, majd a betanított modellek leírását az erre szolgáló szabványos ONNX (Open Neural Network Exchange – nyílt neurális hálózati adatcsere) formátumban importálják a TwinCAT futtató rendszerébe, melyben a következő új funkciók állnak rendelkezésre:

  • TwinCAT 3 Machine Learning Inference Engine a klasszikus gépi tanulási algoritmusokhoz, mint amilyen például az SVM (Support Vector Machine) és a PCA (Principal Component Analysis);
  • TwinCAT 3 Neural Network Inference Engine a mélytanuló és a neurális hálózatokhoz, ilyen például a többrétegű perceptronok (MLP) és a konvolúciós neurális hálózatok (CNN).

Az eredményül kapott modellek közvetlenül és valós időben futtathatók

A következtetés, azaz a betanított gépi tanulási modell futtatása közvetlenül és valós időben történhet a TwinCAT TcCOM objektum használatával. Kisebb modellek esetében 100 µs alatti rendszer-válaszidők érhetők el a TwinCAT 50 µs-os ciklusidejének megfelelően. A modellek a TcCOM objektum PLC vagy C/C++ interfészén keresztül, vagy ciklikus feladatból hívhatók.

A TwinCAT 3 nyújtotta többmagos támogatás tökéletesen integrált a vezérlési technológiába, ezért gépi tanulási alkalmazásokhoz is felhasználható. Ez többek között azzal az előnnyel jár, hogy különböző feladatkontextusok egymás korlátozása nélkül férhetnek hozzá a TwinCAT 3 egy adott következtető motorjához (IE, Inference Engine). Teljeskörűen elérhető a TwinCAT 3 rendszer összes terepibusz-csatolója és adata is. A gépi tanuláson alapuló rendszerek tehát óriási adatmennyiségeket használhatnak fel például az érzékelők adatainak komplex összekapcsolásához (Data Merging). Mindezeken túlmenően a beavatkozó szervek valós idejű interfészei felhasználhatók például optimalizált vezérlések megvalósításához.

(A Beckhoff megbízásából készített anyag)

Kategóriák: Informatika

Linus Torvalds: Linux 5.2-rc1

2019, május 20 - 08:02

5.2-rc1: mainline Version: 5.2-rc1 (mainline) Released: 2019-05-19 Source: linux-5.2-rc1.tar.gz Patch: full https://t.co/92ScQXt9Ou #linux #kernel

— Linux Kernel Releases (@LinuxKReleases) May 19, 2019

Linus bezárta a beolvasztási időablakot és kiadta az 5.2-es kernel első kiadásra jelölt verzióját. Részletek a bejelentésben.

Kategóriák: Informatika

Környezetemben ...

2019, május 19 - 10:50
Kategóriák: Informatika

Biztonsági incidens a Stack Overflow-nál

2019, május 17 - 22:00

Hacker breaks into #StackOverflow, the largest Q&A site for programmers.

Read More ⮞ https://t.co/Sd1WHyWtgP

Q— Have my account password, profile data, or online activity on Stack Overflow also been compromised?

A— There is no evidence that users’ data was accessed. pic.twitter.com/I8WdW9DALf

— The Hacker News (@TheHackersNews) May 17, 2019

A Stack Overflow szűkszavú bejelentése itt. TL;DR: egyelőre vizsgálódnak, tájékoztatás később.

Kategóriák: Informatika

Milyen kezes vagy?

2019, május 17 - 21:26
Kategóriák: Informatika

Kritikus Windows RDP sebezhetőség - még az XP-re is adott ki javítást a Microsoft

2019, május 17 - 21:24

Távolról is kihasználható sebezhetőségre adott ki frissítést a Microsoft. A Remote Desktop Protokollt érintő probléma (CVE-2019-0708) olyan súlyos, hogy még XP-re - a támogatás lejárta után öt évvel - is kiadták a javítást. Érintett rendszerek: Windows-7, Windows Server 2008, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2003, XP SP3, XP Embedded és POSReady.

Önmagában az RDP protokoll nem sebezhető, azonban a pre-authentication fázisban jelenlevő hiba távolról kihasználható. Jellegénél fogva egy jövőbeni kártevő képes egyik sebezhető gépről a másik sebezhető gépre terjedni, ez hasonló, ahogy a WannaCry tette ezt 2017-ben. A Windows 10 és Windows 8 rendszerek nem érintettek, a Windows 7 és a Windows Server 2008 automatikusan megkapja a frissítést, azonban a régebbi (XP, Windows Server 2003) rendszereken manuálisan kell telepíteni, amit erősen javasolt mielőbb megtenni.

[ Bejelentés | Letöltés (XP, Windows Server 2003): Microsoft Update Catalog ]

Kategóriák: Informatika

A P0 csapat közzétette '0day "In the Wild"' eseteket követő táblázatát

2019, május 16 - 13:14

Project Zero's tracking sheet for zero-day exploits that were detected "in the wild": https://t.co/t02Ekqik1v

— Ben Hawkes (@benhawkes) May 15, 2019

A Google biztonsági csapata, a Project Zero (röviden: P0) közzétette azt a táblázatát, amelyben az interneten szabadon felbukkanó (in the wild) 0day támadások, exploitok előfordulását, felbukkanását követik. A jövőben is frissülő táblázat megtalálható itt.

Kategóriák: Informatika

Saját megítélésem szerint vallásos...

2019, május 16 - 09:04
Kategóriák: Informatika