Skip to Content

Hungarian Unix Portal

Tartalom átvétel
Frissítve: 27 perc 33 másodperc

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

2024, április 24 - 13:37

Május 30. és 31. között Budapestre érkeznek a szoftverfejlesztés rocksztárjai. A kétnapos konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít. További részletek »

Kategóriák: Informatika

Szezonnyitó meetup: a backend-fejlesztés jelene és jövője

2024, április 24 - 13:35

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel). További részletek »

Kategóriák: Informatika

Rust-ban írta újra a Mozilla a Firefox Crash Reporter eszközét, majd leblogolta a miérteket

2024, április 24 - 12:15

We've rewritten Firefox's crash reporter in Rust!

Kategóriák: Informatika

25+ év után Windows CE-ről FreeBSD-re vált a Beckhoff Automation

2024, április 24 - 09:05

For more than 25 years, @beckhoff has used Windows as the exclusive operating system for its products. By adopting FreeBSD, they decreased their operating system footprint over sevenfold.https://t.co/mt6bRFz1RM pic.twitter.com/svSb1RYLHP

— FreeBSD Foundation (@freebsdfndation) April 23, 2024

A HUP-on is számtalan alkalommal hirdető Beckhoff Automation bejelentette, hogy 25 évnyi Windows CE-zés után FreeBSD-re vált. Eleinte fontolgatták a Linuxot, de licenc meggondolások miatt inkább a FreeBSD-re szavaztak (GPL vs. BSDL):

Beckhoff achieves a smaller footprint by switching from Windows to FreeBSD

[...]

For more than 25 years, Beckhoff has used Windows as the exclusive operating system for its industrial PC products. As a result, Windows CE served as the base for all of Beckhoff’s smaller automation devices. In 2015, Beckhoff’s customers noted ransomware attacks on their Windows-powered devices. With the end-of-life of Windows CE on the horizon, Beckhoff started to look elsewhere for an operating system. 

Beckhoff needed a proven and reliable operating system that would support their product line’s full range of hardware, from ARM to Intel Xeon. Preferring open standards, Beckhoff first looked at Linux as a choice to replace Windows CE but was deterred due to The GNU General Public License that would create additional legal complications for Beckhoff’s customers as well as force Beckhoff to share their proprietary real-time, TwinCAT, which runs in kernel-mode. As a result, Beckhoff determined the need for an open source operating system with a permissive license, allowing them to adapt the kernel to accommodate the TwinCAT real-time without needing to contribute TwinCAT’s source code.

Kategóriák: Informatika

Sok évnyi fejlesztés után érkezik a FreeCAD 1.0-s kiadása

2024, április 24 - 09:00

Good News!, after many years, #FreeCAD 1.0 will be release!!, and the community open a poll for the election of the new #logo!!

This is my proposal, if you consider that is good, you can support me in https://t.co/vRAh9R7fAM pic.twitter.com/NvHXEKNAk5

— Sebastian Tabares
Kategóriák: Informatika

Megjelent a Fedora Linux 40

2024, április 24 - 08:43

.@Fedora Linux 40 is now generally available. Get the details and explore the upgrade. https://t.co/gbZDQtINEN pic.twitter.com/7Tb5kMB3TQ

— Red Hat (@RedHat) April 23, 2024

Bejelentés itt.

Kategóriák: Informatika

Arról, hogy miért használja a Netflix a FreeBSD -current ágat a -stable helyett ...

2024, április 23 - 13:30

A Netflix a tartalomelosztó hálózatához (CDN) a FreeBSD -current (fejlesztői) ágát használja. A -current ágat használva a bugokat sokkal hatékonyabban tudják megfogni és javítani, mintha a -stable ágat használnák. A fenti videóban a Netflix mérnökei arról beszélnek, hogy hogyan követik a FreeBSD-current ágat, hogyan járulnak hozzá a FreeBSD fejlesztéséhez és milyen teljesítménnyel összefüggő mérföldköveket értek el eddig. A vége felé pedig arról adnak infót, hogy hogyan futottak bele és javítottak ki egy nagyon érdekes bugot az upstream FreeBSD-ben, ami 20% teljesítmény-visszaesést okozott.

Az előadás az OpenFest 2023 rendezvényen hangzott el.

Kategóriák: Informatika

Hogyan alakítja át az API Management az üzleti IT szektort? (x)

2024, április 23 - 12:13
A digitális világ nagy ütemű fejlődése olyan kihívásokat hoz magával, amelyekre az üzleti szektornak gyors és rugalmas válaszokat kell adnia. Az API-k (Application Programming Interfaces) jelentősége ebben az ökoszisztémában kiemelkedővé vált, különösen a Mikroszerviz Architektura egyre széleskörűbb elterjedésével. Ebben cikkben megvizsgáljuk, hogy mi az az API Management, mi tette lehetővé az egyre nagyobb térnyerését, és hogyan járulhat hozzá vállalatunk sikeréhez.
Kategóriák: Informatika

Andreas Tille lett a Debian új projektvezetője

2024, április 23 - 10:43

Congratulations to Andreas Tille our newly elected Debian Project Leader. #debian https://t.co/uF2vNVQ3lj #debian

— The Debian Project (@debian) April 20, 2024

A Debian projekt élén projektvezetőként Andreas Tille váltotta a Jonathan Carter-t. ☝‍️

Kategóriák: Informatika

Átlépte az 1 milliós kiszállítás mérföldkövet a Zipline nevű drón startup

2024, április 22 - 10:56

Hogy működik a kiszállítás? ☝‍️

A San Francisco-i Zipline drón startup pénteken bejelentette, hogy átlépte az 1 milliós kiszállítás mérföldkövet. A vállalat tájékoztatása szerint zéró emissziós drónjai mára több mint 70 millió önálló kereskedelmi mérföldet repültek négy kontinensen, és több mint 10 millió terméket szállítottak le. Ügyfelei között megtalálhatók 4700+ egészségügyi intézmény, a Walmart és a GNC. Most éttermekkel, pékségekkel és pizzázókkal bővülnének. Távlati céljaik közt szerepel a napi 1 millió kiszállítás elérése.

Részletek itt.

Kategóriák: Informatika

Linus Torvalds: Linux 6.9-rc5

2024, április 22 - 10:06

6.9-rc5: mainline Version: 6.9-rc5 (mainline) Released: 2024-04-21 Source: linux-6.9-rc5.tar.gz Patch: full ( incremental ) https://t.co/IgdwnXcVM2 #linux #kernel

— Linux Kernel Releases (@LinuxKReleases) April 21, 2024

Linus kiadta a 6.9-es Linux kernel ötödik prepatchét:

Kategóriák: Informatika

[OT] Havi alkoholfogyasztásom tisztaszeszben mérve

2024, április 22 - 07:50

Motiváció
Eltérő adatokat/elemzéseket olvasok a magyarok szokásairól. Kíváncsi vagyok mi újság az IT szakma képviselőivel.

Számoláshoz
https://www.testiny.hu/alkoholos-italok-alkoholtartalma-terfogatszazalek

Kategóriák: Informatika

Újabb eszköz érkezik ESR-től: deconfig

2024, április 19 - 16:16

I'm hard at work on deconfig, the second tool in the autodafe suite. This one will walk a code tree looking for autotools macros that can be eliminated because the inclusions they're guarding are POSIX or C99.

It's 2024 and that's almost always most of them, leaving a smaller…

— Eric S. Raymond (@esrtweet) April 18, 2024

Az autodafe csomag részeként új eszközt fejleszt Eric S. Raymond deconfig néven ... ^

Kategóriák: Informatika

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

2024, április 19 - 15:22

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában. A 31. adásban összeraktunk egy kis batyut.

Komoly fizetések, komoly kihívások. Azt viszont hajlamos mindenki elfelejteni, hogy a csúcs felé vezető, stresszes út egyre szűkül, főleg Magyarországról indulva. A magas pozíciók száma limitált, az álláskeresés és munkahelyváltás akár években is mérhető, egy interjúzási folyamat fél évtől indul. Grátiszban pedig sokszor úgy keresik az utódot, hogy az előd még a székében ül gyanútlanul. Azért mondunk sweet spotot is, ha már hunglish legyen kövér.

Az adásban elhangzott hivatkozások, és a nyereményjáték a Discord csatornánkon érhetők el, ahol még beszélgetni is tudsz velünk, és a többi hallgatóval. Adásainkat megtaláljátok a SoundCloudon, a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, és a YouTube csatornánkon is.

Kategóriák: Informatika

Noble Numbat (Ubuntu 24.04) Final Freeze

2024, április 19 - 08:31

Noble Numbat (#Ubuntu 24.04) Final Freeze - https://t.co/2X0vhSAovu pic.twitter.com/kSHsauL8HW

— HUP (@huphu) April 19, 2024

Az Ubuntu 24.04 LTS végleges kiadása előtti utolsó mérföldkőként beköszöntött a Final Freeze, azaz a végső fagyasztás. Hacsak valami showstopper fel nem bukkan, a jövő héten csütörtökön érkezik a Final Release. Bejelentés itt.

Kategóriák: Informatika

FreeBSD 14.1-PRERELEASE

2024, április 19 - 08:04

#FreeBSD 14.1-PRERELEASE - https://t.co/ElDgLVaTZc https://t.co/eUxtzNUXms pic.twitter.com/mtame1xk58

— HUP (@huphu) April 19, 2024

Colin Percical, a FreeBSD RE csapat vezetője bejelentette a FreeBSD 14.1-PRERELEASE-t. Innentől kezdve a fejlesztőket arra biztatják, hogy inkább a hibajavításokon, mintsem új feature-ökön dolgozzanak. A 14.1-BETA1 két héten belül várható.

Kategóriák: Informatika

Blender 4.1.1

2024, április 18 - 13:38

It's time to update your Blender, x3!

Kategóriák: Informatika

Egyszerű lesz titkosított ZFS root fájlrendszerre telepíteni majd az Ubuntu 24.04 LTS-t

2024, április 18 - 12:29

Upcoming @Ubuntu 24.04 Supports Easy Installation Of OpenZFS Root File-System With Encryptionhttps://t.co/PNoqOUwKvp

— Phoronix (@phoronix) April 16, 2024

Ami jó hír a ZFS rajongó Ubuntu felhasználók számára annak fényében, hogy nemrég még a ZFS eltávolítása volt a téma Ubuntu körökben. Részletek itt.

Kategóriák: Informatika

Elérte kitűzött célját a Volla Tablet a Kickstarter-en

2024, április 18 - 12:14

Funding Goal reached !! https://t.co/RZRzkxZOAU pic.twitter.com/fRf3X8HewO

— Volla (@hello_volla) April 18, 2024

A közösségi finanszírozási kampányt egy Volla OS-t (Android) / Ubuntu Touch-t (Linux) futtani képes tablet eszközre indították:

Kategóriák: Informatika