Skip to Content

Magyar Szó Művelődés

Tartalom átvétel Magyar Szó Online RSS
Magyar Szó online, vajdasági magyar nyelvű napilap; Kultúra rovat
Frissítve: 29 hét 1 nap

Szakmaisággal a közbizalomért

2023, október 3 - 22:18
Miután a Magyar Nemzeti Tanács Tájékoztatási Bizottsága hétfőn elfogadta a tanács a 2024 és a 2029 közötti időszakra szóló  Tájékoztatási és médiafejlesztési stratégiájának  tervezetét, megkezdődött a dokumentum közvitája. Ez az online térben, az MNT honlapján, 2023. október 16-áig zajlik. Az MNT hivatala tájékoztatásának értelmében a hozzászólásokat az office@mnt.org.rs villámposta címre várják. A dokumentumot az MNT honlapjáról lehet letölteni.
Kategóriák: Kultúra

Közvitán a médiastratégia

2023, október 3 - 21:17
A Magyar Nemzeti Tanács Tájékoztatási Bizottsága tegnapi ülésén elfogadta a tanácsnak a 2024 és a 2029 közötti időszakra szóló  Tájékoztatási és médiafejlesztési stratégiájának  tervezetét.
Kategóriák: Kultúra

Felvételháború

2023, október 3 - 20:32
Koszovóban etnikai tisztogatás zajlik, már megkezdődött a szerbek üldöztetése – jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján  Petar  Petković , a köztársasági kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója. Rámutatott, az aktuális adatok értelmében eddig a Koszovó északi térségében élő szerbek 11 százaléka hagyta el otthonát és költözött Szerbia középső térségébe. Petar Petković a sajtótájékoztatón felsorolta a koszovói rendőrségnek a napokban végrehajtott akcióit, illetve bevetéseit.
Kategóriák: Kultúra

Orbán Viktor a boszniai szerb elnökkel tárgyalt

2023, október 3 - 20:01
Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Milorad Dodikot, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Kategóriák: Kultúra

Trg je naš

2023, október 3 - 19:56
Centar Malog Iđoša je u poslednjem periodu prošao kroz jednu veoma ozbiljnu promenu. Naselje je dobilo novi glavni trg, pozorište je renovirano, a stari dom zadruge, koji danas služi kao društveni i kulturni centar, je renoviran i obnovljen. Brojni noviteti su predati u subotu u okviru ciklusa književnih manifestacija „Heđeši LITERAtura”. Primopredaju je svojim prisustvom počastio i Arpad Janoš Potapi , državni sekretar vlade Mađarske zadužen za nacionalnu politiku, koji je medijima rekao da je mađarska država od početka podržavala ideju meštana.
Kategóriák: Kultúra

Kegyeleti nap az aradi vértanúk napja alkalmából

2023, október 3 - 19:36
A zombori Magyar Polgári Kaszinó szervezésében október 6-án az aradi vértanúk emléknapja alkalmából kegyeleti napot tartanak.
Kategóriák: Kultúra

Karikó Katalin Nobel-díjas

2023, október 3 - 19:31
Karikó Katalin magyar biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért – jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.
Kategóriák: Kultúra

Adorjan je treći

2023, október 3 - 19:28
Subota je već donela uzbudljive kvalifikacione trke na hipodromu u Silvašvaradu. Lili Čerge je samouvereno pobedila na takmičenju za male husare u bojama Malog Iđoša u sedlu na grlu Bohoc. Time je stekla pravo da u nedelju ujutru startuje u polufinalnoj trci. Ovde je u ogromnoj konkurenciji uspela da završi samo na drugom mestu, pa se nije plasirala u finale.
Kategóriák: Kultúra

Felvehető a védőoltás

2023, október 3 - 19:23
Szerbia-szerte tegnaptól felvehető a szezonális influeza elleni védőoltás. Milena Turubatović, a belgrádi Savski venac Egészségház orvosa a Tanjug hírügynökségnek elmondta, kétfajta védoltás áll a polgárok rendelkezésére: az Influvac Tetra és a TorVaxFlu.
Kategóriák: Kultúra

Visoko dižemo barjak nauke

2023, október 3 - 19:10
Prvi krug konkursa za mesta na Studentskom domu „Evropa”  u Novom Sadu je bio otvoren od 14. jula do 1. septembra za studente prve godine, koji započinju svoje studiranje na teritoriji pokrajinske prestonice. Kancelarija Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine primila je 106 prijava iz 40 naselja 22 vojvođanske opštine, a pravo na smeštaj u domu dobilo je 102 studenata. Oni su juče dočekani sa svečanim programom u ovoj ustanovi. – Želimo da obrazujemo edukovane generacije sa sigurnom egzistencijom, jer će one oblikovati budućnost naše zajednice, kao i mađarskog naroda, rekao je Ištvan Šarkezi , predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.
Kategóriák: Kultúra

Mesejáték a János vitézből

2023, október 3 - 19:03
Az óbecsei Perem Magyar Színházi Egyesület Petőfi Sándor János vitéz című művéből készített interaktív előadást alsós diákok számára. A darab nyilvános főpróbáját kedden tekintették meg az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben a helyi Petőfi Sándor Általános Iskola negyedikesei. Az előadás rendezője Rókus Zoltán színművész, a Perem Magyar Színházi Egyesület elnöke, aki egyben a főszerepet is
Kategóriák: Kultúra

Szabó Gábor: Az attoszekundumos technikától több tudományos áttörés is várható

2023, október 3 - 18:42
A Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L'Huillier által kidolgozott, Nobel-díjjal elismert attoszekundumos technikától a következő években több területen, így például a biológiában is tudományos áttörések
Kategóriák: Kultúra

Radoičić tagadta az ellene felhozott vádakat

2023, október 3 - 18:17
Kategóriák: Kultúra

Milan Radoičić tagadta az ellene felhozott vádakat

2023, október 3 - 18:17
Kihallgatták a belgrádi főügyészségen a 45 éves Milan R.-t, közölte az N1. Több – egyelőre – ismeretlen személlyel együtt lőfegyver és robbanóanyag illegális előállításával, birtoklásával, viselésével és
Kategóriák: Kultúra

Október 20-án kezdődik a belgrádi Ribnikar iskolában elkövetett gyilkosság előkészítő tárgyalása

2023, október 3 - 17:43
A belgrádi Felső Bíróság október huszadikára tűzte ki a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában történt gyilkosságot elkövető fiú szüleivel szembeni előkészítő tárgyalást. A keresetet 27 felperes, azaz az
Kategóriák: Kultúra

Sikeres volt a gyermekszínjátszók bemutatója

2023, október 3 - 17:37
A hétvégén Bezdánban telt ház előtt nagy sikert aratott a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület gyermekszínjátszó-csoportja, a Grund.
Kategóriák: Kultúra

Október 13-án debütál a Tündérkert című történelmi sorozat a Dunán

2023, október 3 - 17:21
Rengeteg szerelmet, szenvedélyt, csatát, hatalmi harcot, árulást és hűséget ígér egy viharvert történelmi időszakban a Tündérkert; a Móricz Zsigmond Erdély-trilógiá jának első kötete alapján készült 8 részes filmsorozat október 13-án, pénteken 21 órakor dupla epizóddal debütál a Dunán – hangzott el az M1 aktuális csatorna műsorában.
Kategóriák: Kultúra

A vajdasági konyha sokszínűsége

2023, október 3 - 17:01
Vasárnap, október 8-án tartják meg a Gastro Fest elnevezésű gasztronómiai rendezvényt Óbecsén az Erdőtelepítők Parkjában. Az esemény, amelyet az idén hatodik alkalommal szerveznek meg, a vajdasági konyhaművészet bőségét és sokszínűségét mutatja be. A szervezők ezúttal is számos érdekes szabadtéri programmal készülnek, mint például gasztronómiai műhelyek, helyi kistermelők piaca,
Kategóriák: Kultúra

Olajzöld látomások

2023, október 3 - 16:53
Időnként újra és újra rá kell döbbennünk arra, hogy a tudomány jelenlegi fejlettségi fokán, az információs társadalom hajnalán még mindig milyen keveset tudunk, és alig értünk valamit meg az éppen zajló folyamatokból. Most épp egy nem is annyira meglepő jóslattal állt elő a Nemzetközi Energiaügynökség. A szakemberek állítása szerint fontos mérföldkőhöz értünk, úgy vélik, a vártnál korábban, még ebben az évtizedben, 2030 előtt tetőzni fog a világon az olaj és a gáz iránti kereslet.
Kategóriák: Kultúra