Skip to Content

Magyar Szó Gazdaság

Tartalom átvétel Magyar Szó Online RSS
Magyar Szó online, vajdasági magyar nyelvű napilap; Gazdaság rovat
Frissítve: 15 perc 49 másodperc

Folyósítják az új vállalatoknak a bértámogatást (Magyar Szó online)

3 óra 39 perc

Ma reggel hét órakor elkezdték kifizetni az újonnan alapított vállalatok 16.544 dolgozója számára a két 60 százalékos minimálbér összegét, ami 36.440 dinárt tesz ki. Ezúttal összesen 10.289 vállalat kapja meg az állami támogatást.

Kategóriák: Gazdaság

Nem csökken a nemek közötti bérkülönbség (dn)

2020, szeptember 19 - 16:11

Átlagban mintegy 11-16 százalékot tesz ki a nemek közötti bérszakadék Szerbiában, vagyis a férfiak keresete ilyen mértékben haladja meg a nők fizetését – jelentette ki Zorana Mihajlović kormányalelnök, a nemi egyenjogúság kérdéseivel foglalkozó országos koordinációs testület elnöke a béregyenlőség nemzetközi napja alkalmából, amelyet az idén tartanak meg először. Emlékeztetett arra, hogy a bérszakadás tekintetében az európai átlag 16,3 százalék, a globális pedig 23 százalék. Rámutatott arra, hogy Szerbiában a nők kétszer annyi időt töltenek házimunkával és a családtagokkal való törődéssel, mint a férfiak.

Kategóriák: Gazdaság

Lassan, de haladunk (gyn)

2020, szeptember 19 - 15:01

Szerbia gazdasága egyre szilárdabb és fejlődőképes. A stabil ország a külföldi beruházók számára is vonzóbb. Erről és Szerbia általános gazdasági kérdéseiről beszélt Siniša Mali pénzügyminiszter a Prva televízió péntek reggeli műsorában.

Kategóriák: Gazdaság

Merkel takaréklángra állítja a gázüzletet? (Szabó József)

2020, szeptember 18 - 15:03

Megdöbbentő üzenetek hangzottak el a napokban Berlinben az orosz gáz Németországba juttatására szánt Északi Áramlat 2 vezeték jövőjével kapcsolatban. Norbert Röttgen, a szövetségi parlament (Bundestag) külügyi bizottságának elnöke a munkálatok leállítását javasolta, Heiko Maas külügyminiszter pedig kifejezte reményét, hogy Moszkva nem kényszeríti rá a német kormányt a vezetékről kialakított álláspontja felülvizsgálására. Angela Merkel már elképzelhetőnek tartja, hogy „jegelik” a Balti-tenger alatt húzódó csőrendszer építését. Igaz, még nem döntött ebben az ügyben, amelyet Alekszej Navalnij megmérgezése váltott ki. Berlin ugyanis azt állítja, hogy Moszkva rendelte el a legismertebb orosz ellenzéki aktivista meggyilkolását a novicsok típusú harci idegmérgek csoportjába tartozó anyaggal.

Kategóriák: Gazdaság

Két évre elegendő az élelem (dn)

2020, szeptember 18 - 14:39

Nem hatott ki jelentősen a koronavírus-járvány a szerbiai mezőgazdaságra, és nem voltak különösebb nehézségek sem – nyilatkozta a Pink televíziónak Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter. Mint elmondta, nincs ok aggodalomra, Szerbiának két évre elegendő élelme van.

Kategóriák: Gazdaság

Amerika (is) Szerbiába költözik (TDL)

2020, szeptember 18 - 14:12

Az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaság (DFC) belgrádi irodájának megnyitása jelentősen megerősítheti Szerbia szerepét a Nyugat-Balkánon – vélik a hazai szakértők, akik szerint az Egyesült Államok Szerbiához fűződő gazdasági érdekei nem veszélyeztetik a kínai befektetők további érdeklődését a régió lehetőségei iránt.

Kategóriák: Gazdaság

A dollár veszíti tartalékvaluta szerepét (dn)

2020, szeptember 18 - 13:09

Veszélyben van a dollár globális tartalékvaluta szerepe az amerikai gazdasági mentőcsomag miatt, amellyel a járvány által előidézett válságot enyhítenék 

Kategóriák: Gazdaság

Szeméthegyek ételből (gyn)

2020, szeptember 18 - 12:32

A hivatalos becslések szerint Szerbiában évente több mint 250 ezer tonna étel veszik kárba. Az elpazarolt élelmiszer polgáronkénti mennyisége egy esztendő alatt 35 kiló. A vendéglátóipar fogyasztása évente 120 ezer tonna különféle alapélelmiszer, ennek a mennyiségnek a harmada a kukában végzi. A problémával kapcsolatban több kérdés is felvetődik: ki a hibás, hogyan lehet ezt visszaszorítani, hol lehet a probléma gyökere? A vendéglátóipari észszerűtlenség, a rossz szervezés vagy az alternatív megoldások hiánya tehető felelőssé a pazarlásért?

Kategóriák: Gazdaság

Mindennapos az elektronikus fizetés (dn)

2020, szeptember 17 - 13:09

A készpénz nélküli fizetés már egy ideje elterjedt, a koronavírus-járvány pedig csak tovább növelte az elektronikus fizetési eszközök népszerűségét

Kategóriák: Gazdaság

Úszunk az adósságban (gyn)

2020, szeptember 17 - 12:37

Kedden reggel a szerbiai költségvetés 11 millió euróval lett szegényebb. Ez az összeg is azoknak a hiteleknek a törlesztésére vándorolt, amiket még a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság vett fel 40-50 évvel ezelőtt. Az előirányzott gazdasági ütemterv szerint Szerbia legkésőbb 2041-ig kifizeti az abból a peiódusból származó utolsó adósságát is – írja a Blic napilap.

Kategóriák: Gazdaság

Épülhet a Béke (TDL)

2020, szeptember 17 - 11:07

Az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaság (DFC) és az Amerikai Export-Import Bank (EXIM) ügyvezetői közép-európai idő szerint kedden este aláírták azt a szándéknyilatkozatot a belgrádi és a pristinai képviselőkkel, amelynek értelémében támogatni szeretnék a Béke autóút kiépítését Niš és Pristina között.

Kategóriák: Gazdaság

Tengerparti zsákutca (TDL)

2020, szeptember 17 - 08:00

Továbbra is bizonytalan azoknak a meghiúsult nyaralásokra befizetett előlegeknek a sorsa, amelyeket a szerb állampolgárok utazásainak biztosítására utaltak át külföldi bankszámlákra a hazai ügynökségek – mondta Aleksandar Seničić, az Utazási Irodák Szerbiai Szövetségének (YUTA) igazgatója.

Kategóriák: Gazdaság

Szerbia fejlődésének alapja a korszerű vasút (dn)

2020, szeptember 16 - 16:32

A jelenleg folyamatban lévő vasúti fejlesztéseknek köszönhetően a vasút ismét elfoglalja az őt megillető helyet – közölte Zorana Mihajlović közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszter a vasutasok napja alkalmából.

Kategóriák: Gazdaság

Cseréld a régit újra! (gyn)

2020, szeptember 16 - 13:30

A kragujevaci székhelyű Fiat Chrysler Automobiles Serbia kedden újraindította a pár évvel ezelőtt nagy visszhangot keltett, Fiat Restart elnevezésű kampányát, és lehetővé vált a régi gépkocsik újra cserélésére. Tette mindezt a hazai gépkocsiállomány felújítása érdekében. A következő hónapok során tehát a szerbiai polgárok kedvezményesen vásárolhatnak új gépkocsit, vagyis bizonyos árengedmény mellett a régit újra cserélhetik. A vásárló a régi járművét átadja újrahasznosításra, és annak értékét beszámolják a gyárszalagról frissen legurult Fiat 500 L típusú gépkocsi árába.

Kategóriák: Gazdaság

Mekkorát szólhat a washingtoni bumm? (TDL)

2020, szeptember 16 - 12:24

A hazai szaktekintélyek szerint közel sem szolgálja akkora mértékben Szerbia érdekeit a napokban megkötött washingtoni gazdasági megállapodás, mint azt a kormány állítja. A Belgrád és Pristina párbszédét szorgalmazó dokumentum számos tétele homályos, és egyelőre következtetni sem lehet arra, hogy valójában mekkora haszna származik majd az országnak az előrelátott befektetésekből – hangsúlyozzák a szakemberek.

Kategóriák: Gazdaság

Vesztesek és nyertesek (gyn)

2020, szeptember 15 - 20:37

Sokan kerültek a csőd szélére a hat hónappal ezelőtt elkezdődött koronavírus-járvány miatt. A gazdasági serkentő intézkedések sem bizonyultak minden téren hatásosnak. Egyesek elvesztették a munkájukat, profilváltásra kényszerültek, bizonyos ágazatok viszont a járvány ideje alatt tettek szert jelentős haszonra.

Kategóriák: Gazdaság

Világra szóló dohány Herkócán (Hhzs)

2020, szeptember 15 - 08:25

Slobodan Erdeljan, a Szerbiai Dohánytermesztési Hivatal igazgatója és Neboljša Milosavljević, a Szerbiai Növényvédelmi Intézet igazgatója pénteken ellátogatott azokhoz a herkócai dohánytermesztőkhöz, akik évek óta sikeresen együttműködnek a Japan Tobacco International (JTI) zentai dohánygyárával.

Kategóriák: Gazdaság