Skip to Content

Magyar Szó Gazdaság

Tartalom átvétel Magyar Szó Online RSS
Magyar Szó online, vajdasági magyar nyelvű napilap; Gazdaság rovat
Frissítve: 6 perc 41 másodperc

A globális olajkitermelés napi egymillió hordós emeléséről döntött az OPEC ((MTI/Reuters/TASZSZ/dpa))

2018, június 23 - 17:38

A globális olajkitermelés napi egymillió hordós emeléséről döntött az OPEC.

Kategóriák: Gazdaság

Felvillanyozódott az autópiac (Szabó József)

2018, június 22 - 13:08

Még egy százalékkal több új autót sem sikerült eladni májusban az EU-tagállamokban a tavalyi azonos időszakhoz képest.

Kategóriák: Gazdaság

Minden adat egy kattintásra (trk)

2018, június 22 - 09:53

A legmagasabb műszaki és biztonsági előírásoknak megfelelően helyezték el az Állami Adatközpontban az anyakönyvi kivonatokat tároló központi nyilvántartási adatállományt, amely több mint 30 millió adatot tartalmaz Szerbia állampolgárairól.

Kategóriák: Gazdaság

Az euróövezet pénzügyminiszterei "kiengedték" Görögországot a segélyprogramból ((MTI/AP/dpa))

2018, június 22 - 07:59

Az euroövezet tagállamainak pénzügyminiszterei péntek hajnalra megállapodtak annak a tervnek a végső részleteiben, amely úgymond kiengedi Görögországot a nyolc éven át tartó, megszorításokat követelő pénzügyi segélyprogram harmadik részéből.

Kategóriák: Gazdaság

Mit vihetünk külföldre? (trk)

2018, június 21 - 11:48

Nyaralás idején gyakran felmerül a kérdés, hogy mit vihetünk ki az országból és mit hozhatunk magunkkal külföldről, és hogy melyik értéktárgyat szükséges bejelenteni?

Kategóriák: Gazdaság

Többet kell tenni a feketekereskedelem ellen ((Tanjug))

2018, június 21 - 09:43

Szerbia 84 ország között az 57. helyet foglalja el az illegális kereskedelem mértékét jelző index szerint.

Kategóriák: Gazdaság

Újabb ígéretek a málnatermesztőknek ((Tanjug / Beta))

2018, június 20 - 13:18

Megengedhetetlen a málnafelvásárlás megszakítása anélkül, hogy erről előzőleg tájékoztatnák a termelőket. Ez több fontos felvásárlóállomáson is előfordult – hangzott el Rasim Ljajić kormányalelnök, kereskedelmi miniszter, Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter és a Szerbiai Málnatermesztők Társulása képviselőinek tegnapi találkozóján.

A felvásárlási zavarok elhárítása érdekében tartott megbeszélésen Ljajić és Nedimović azt hangoztatták: követelni fogják, hogy a felvásárlás a piaci szabályoknak megfelelően a málnaszüret végéig tartson, és zéró toleranciát hirdetnek minden más eljárással szemben. A szakminiszterek a zökkenőmentes felvásárlás érdekében fokozottan bevetik az inspektori szolgálatokat is.

Dobrivoje Radović, a málnatermesztői társulás elnöke elmondta: Nedimović miniszterrel kedden abban állapodtak meg, hogy azonnal folytatják a málna átvételét, és az eddigi 50–80 dinárról 125 dinárra állítják vissza a felvásárlási árat. Kiürítik a dél-szerbiai hűtőházakat, az ott elraktározott gyümölcsöt átszállítják Šabacra és Zomborba, hogy délen folytatódhasson a felvásárlás.

Korábban az alacsony ár miatt elégedetlen termelők bejelentették, hogy pénteken tiltakozó megmozdulást tartanak. A jelek szerint a kormány ennek mindenáron igyekszik elejét venni, a termelőkkel való következő találkozót ugyanis csütörtökre, június 21-ére jelentették be.

Kategóriák: Gazdaság

Európa nyomában kullogó gazdaságok (ger)

2018, június 20 - 08:28

A múlt hét végén a montenegrói Bečići tengerparti üdülőközpontban, az előkelő Splendid Hotelban találkoztak a nyugat-balkáni országok: Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Macedónia, Koszovó és Albánia pénzügyminiszterei, bankkormányzói, valamint a régió adóhivatalainak igazgatói.

Kategóriák: Gazdaság

Tágas térben, energiaszegénységben (trk)

2018, június 20 - 00:02

Szerbia az energiaszegénység terén is az élen jár Európában.

Kategóriák: Gazdaság

Segítséget ígérnek a károsultaknak ((Beta))

2018, június 19 - 14:13

Segélyprogramot készít a közbefektetések irányításával foglalkozó kormányhivatal, hogy a lehető legrövidebb időn belül enyhítsen a természeti csapások következményein. Ebben állapodtak meg a károk felmérésével megbízott országos egyeztető testület ülésén.

Kategóriák: Gazdaság

Kis és nagy borászatok egy helyen (trk)

2018, június 19 - 09:43

Az újvidéki rendezvényt immár 15. alkalommal szervezték meg, és az idén több mint 100 hazai és külföldi pincészet jelent meg a termékeivel. A fesztivál kiváló színtérnek bizonyul a tapasztalatcserére és a terméknépszerűsítésre egyaránt.

Kategóriák: Gazdaság

Pénteken országszerte tiltakoznak a málnatermesztők ((Beta))

2018, június 19 - 08:33

A megalázó ár miatt Szerbia minden városában tiltakozó megmozdulást tartanak a málnatermesztők pénteken, június 22-én – jelentette be Dobrivoje Radović, a Szerbiai Málnatermesztők Társulásának elnöke.

Kategóriák: Gazdaság

Az amerikai elnök újabb 200 milliárd dollár értékű védővámmal fenyegette meg Kínát ((MTI))

2018, június 19 - 08:01

Donald Trump amerikai elnök hétfőn este bejelentette, hogy további 200 milliárd dollár értékben kíván védővámot kivetni kínai termékekre.

Kategóriák: Gazdaság

Előzetes letartóztatásba helyezték az Audi igazgatótanácsának elnökét ((MTI))

2018, június 18 - 12:58

Előzetes letartóztatásba helyezték hétfőn az Audi német autógyártó társaság igazgatótanácsának elnökét a tulajdonos Volkswagen csoport (VW) dízelbotrányával összefüggésben.

Kategóriák: Gazdaság