Skip to Content

Magyar Szó Belföld

Tartalom átvétel Magyar Szó Online RSS
Magyar Szó online, vajdasági magyar nyelvű napilap; Közélet rovat
Frissítve: 15 perc 4 másodperc

Egyre többen vásárolnak online (mh)

2019, július 16 - 21:01
Kategóriák: Belföld

Amikor még mindent kézzel végeztek (L. M.)

2019, július 15 - 11:16

Szombaton már reggel hat órakor gyülekeztek az aratók Györgyénben, ahol az idei Dužijanca Aratóünnepség keretében sorra kerülő Aratóverseny zajlott a Bunyevác Horvátok Dužijanca Egyesületének szervezésében. A versenyt megelőzte a kötélfonás, a vendégek üdvözlése, utána pedig reggel nyolckor hagyományos aratóétket szolgáltak fel serény lányok és asszonyok. Ez házi készítésű ételekből, kenyérből, szalonnából, aludttejből és hagymából állt, amit az aratók és a látogatók szalmabálákon fogyasztottak el. Csakis ezután kezdődhetett el a verseny.

Kategóriák: Belföld

Községben marad a korona (j)

2019, július 14 - 00:05

Horgosi lány, Szabó Noémi nyerte meg a Magyar Szó Strandszépe 2019 koronáját, amit a zsűri ítélt oda a legszebb leánynak.

Kategóriák: Belföld

Torlódás a határon (Magyar Szó online)

2019, július 13 - 20:37

Több órát is várakozhatnak a határátkelőkön azok, akik Magyarország felől szeretnének Szerbiába jutni, írja a Szerbiai RTV.

Kategóriák: Belföld

Kirobbanó formában a strand szépei (j)

2019, július 12 - 21:02

Ma délután megérkeztek a lányok, akik a Magyar Szó jubileumi, ötvenedik Strandszépe versenyére neveztek be. Lapunk fennállásának 75. évfordulóján még ezzel a jelentős eseménnyel is büszkélkedhet az idén, és büszkélkedhet továbbá a tizenhat szép lánnyal, akik a magyarkanizsai versenyen vonulnak fel holnap 20 órakor bikiniben, estélyi ruhában és népi öltözékben is.

Kategóriák: Belföld

Megújul az ország ivóvízhálózata (v-ár)

2019, július 12 - 20:23

Tízmillió eurós donáció folyósításáról kötött megállapodást ma a szerb kormány és az Európai Beruházási Bank (EIB) az országos vízellátási gondok megoldására és továbbfejlesztésére. Ana Brnabić kormányfő szerint több évtizede fennálló problémát orvosolnak majd a támogatott projektum révén, olyanokat, a

Kategóriák: Belföld

Civil öltözékben is büntethetnek (mh)

2019, július 12 - 20:10

A köztársasági képviselőház előző ülésén megszavazta a kommunális rendőrségről szóló törvényjavaslatot is, amely értelmében a rendfenntartó szerv újabb feladatköröket és hatásköröket kapott. Eszerint a jövőben ők is leállíthatják a gépkocsivezetőket, átnézhetik a járműveket, bizonyítékokat gyűjthetnek úgy, hogy fotó, vagy videofelvételeket készítenek egy-egy szabálysértésről, illetve asszisztálhatnak a felügyelőségeknek bizonyos intézkedéseknél. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a kommunális rendőrség munkája ezek után sem egyenlíthető ki a rendőrség munkájával, vagyis a biztonsági öv használata, vagy a megengedett sebesség túllépése, vagy például a jármű műszaki állapota ezek után sem kommunális probléma, hanem közlekedésbiztonsági hatáskör, így bírságot ezek után is csak a rendőrség írhat ki a polgároknak.

Kategóriák: Belföld

Türelem szükségeltetik az utakon (P.E.)

2019, július 12 - 19:59

Habár az aktuális időjárási viszonyok és hőmérsékletek miatt hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a nyár egyébként legmelegebb hónapjában járunk, az üdülési szezon javában tart, ami az utakon, a határátkelőkön és az autópályadíj megfizettető állomásokon is érezteti hatását. Ezért jobb, ha az utazók ezen a hétvégén is türelemmel vértezik fel magukat. A legnépszerűbb üdülőhelyek, mint amilyenek az Adriai-tenger, az Égei-tenger, vagy a Fekete-teng

Kategóriák: Belföld

Megnőtt a forgalom a szerbiai utakon (Magyar Szó online)

2019, július 12 - 11:54

A rendőrség felhívást intézett a polgárokhoz, mert a szerbiai utakon jelentősen megnőtt a forgalom az utóbbi napokban, és ezzel egy időben több közúti baleset történt.

Kategóriák: Belföld

„Ne hagyjátok a határon túli magyarokat!” (v-ár)

2019, július 11 - 20:32

Az élet és a mindennapok általában olyanok, hogy a szürke napok sorába olykor beékelődik egy csodálatos nap is, amelyre érdemes visszaemlékezni, amelyből erőt lehet meríteni, s ilyen napnak számít az óvodások támogatását célzó kezdeményezések megvalósulásának a napja is, hangsúlyozta ma Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Kishegyesen, a Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény udvarában, az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány támogatásával és Kishegyes Helyi Közösségének közreműködésével elké

Kategóriák: Belföld

A gaztett utolsó felvonása (P.E.)

2019, július 11 - 19:47

A srebrenicai népirtás huszonnegyedik évfordulójának alkalmából a nemzetközi közösség nevében több csúcsvezető is arra hívta fel Szerbia figyelmét

Kategóriák: Belföld

Gyarapszik a világ, fogyatkozik Szerbia (Magyar Szó online)

2019, július 11 - 13:11

A népesedési világnap alkalmából a Köztársasági Statisztikai Hivatal közzétette, hogy a világon jelenleg 7,62 milliárd ember él, míg Szerbia 6,98 millió lakost számlál. A Beta hírügynökség hírösszeállítása szerint az ENSZ 1987-ben jelölte meg július 11-ét a népesedési világnapként, akkor, amikor a Föld lakosainak a száma elérte az 5 milliárdot – azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a túlnépesedés következményeire.

Tavaly a világon átlagban naponta 384 262 gyermek jött világra, az elhunytak száma pedig 156 863 volt. Ehhez képest Szerbiában 2018-ban naponta átlagban 175 gyermek született és 278-an hunytak el. Az átlagéletkor világszinten tavaly 30,4 év volt, míg Szerbiában 43,2 év.

Kategóriák: Belföld

Jövőre elektronikus anyakönyvi kivonat a konzulátusokon (mh)

2019, július 11 - 10:43

Az állam az elkövetkező három évben 1272 új felügyelőt alkalmaz majd

Kategóriák: Belföld

Jövőre elektromos anyakönyvi kivonat a konzulátusokon (mh)

2019, július 11 - 10:43

Az állam az elkövetkező három évben 1272 új felügyelőt alkalmaz majd

Kategóriák: Belföld

Tudomány, mint kötelezettség (P.E.)

2019, július 11 - 09:39

Nikola Tesla születésnapjának alkalmából a tudományos közösség és az állam közötti együttműködés fontosságát hangsúlyozták

Kategóriák: Belföld

Jövőre fizetési osztályok (Magyar Szó online)

2019, július 10 - 14:37

Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter szavai szerint a következő év folyamán hatályba lépnek a fizetési osztályok.

Kategóriák: Belföld

Módosulhat a műszaki vizsga ára (Magyar Szó online)

2019, július 10 - 14:03

A Beta hírügynökség, a Večernje Novosti belgrádi napilapra hivatkozva, arról tájékoztatott, hogy az illetékesek idén szeptembertől „rendet teremtenek” a műszaki vizsga tekintetében.

Kategóriák: Belföld