Skip to Content

Magyar Szó Belföld

Tartalom átvétel Magyar Szó Online RSS
Magyar Szó online, vajdasági magyar nyelvű napilap; Közélet rovat
Frissítve: 20 perc 59 másodperc

Le kell bontani! (mh)

3 óra 16 perc

Az építési minisztérium versenypályázatot írt ki a nemzeti parkokban és kulturális-történelmi egységekben építési engedély nélkül emelt épületek bontására. Kivitelezési ajánlatokat gyűjtenek, hogy végre rendezni lehessen ezt a kérdést. A bontásra a minisztérium összesen 33,5 millió dinárt irányozott elő.

Kategóriák: Belföld

Szerbia visszaállítaná a sorkatonai szolgálatot? (Magyar Szó online)

4 óra 53 perc

Aleksandar Vučić szerb államfő kedden bejelentette: azon gondolkodnak, hogy 2020-tól vagy 2021-től visszaállítaná a kötelező sorkatonai szolgálatot. Szavai szerint a katonai szolgálat 3-6 hónapig tartana, azok pedig, akik leszolgálják a katonaságot, foglalkoztatás szempontjából előnyt élveznének a közvállalatokban.
– Gondolkodunk, még semmit sem ígérek. A sorkatonaság bevezetése a pénzügyektől is függ – mondta Vučić, majd hozzátette: az állam így megelőző intézkedésekkel tudna tenni, ha valaki veszélybe sodorná az ország biztonságát.

Kategóriák: Belföld

Szerbia bevezetné a sorkatonai szolgálatot (Magyar Szó online)

4 óra 53 perc

Aleksandar Vučić szerb államfő kedden bejelentette: azon gondolkodnak, hogy 2020-tól vagy 2021-től újra bevezetik a kötelező sorkatonai szolgálatot. Szavai szerint a katonai szolgálat 3-6 hónapig tartana, azok pedig, akik leszolgálják a katonaságot, foglalkoztatás szempontjából előnyt élveznének a közvállalatokban.
– Gondolkodunk, még semmit sem ígérek. A sorkatonaság bevezetése a pénzügyektől is függ – mondta Vučić, majd hozzátette: az állam így megelőző intézkedésekkel tudna tenni, ha valaki veszélybe sodorná az ország biztonságát.

Kategóriák: Belföld

Áldozatvállalással őrizni nyelvünket és kultúránkat (v-ár)

15 óra 37 perc

Az Újvidéki Színházban elhangzott beszédek a gyökerek megőrzésére és ápolására helyezték a hangsúlyt a tegnap esti ünnepségen, és a magyar–szerb barátság fontosságát emelték ki. Hajnal Jenő magiszter, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke alkalmi beszédében arra emlékeztetett, hogy 980 évvel ezelőtt hunyt el István király, és 1083. augusztus 20-án szentté avatták, s akinek a küldetése a pogányság és a kereszténység mezsgyéjén volt igazán tetten érhető. Hajnal kiemelte, egy nemzet történetét sokféleképp értelmezhetjük, figyelembe vehetjük a gazdasági, politikai, a szokásokon alapuló, gondolkodások szintjén megnyilvánuló sajátosságokat is, de ezen az ünnepnapon minden más jellegzetesség eltörpül, s a középpontba az ember és az uralkodó Szent István kerül, aki múltunkat és jelenünket is meghatározta egyedülálló történelmi személyiségként. Hajnal rámutatott arra, hogy nyelvünket és kultúránkat, értékeinket az isteni gondviselésben bízva őrizhetjük meg igazán, akkor, ha azon munkálkodunk, hogy az isteni ajándéknak tekintett kultúrát, nyelvet, akár áldozatvállalással is, óvjuk. A nemzeti tanács elnöke szerint nekünk maguknak is tudnunk kell, mit kell tennünk megmaradásunkért, a ránk bízott értékek megtartásáért. Nincs fontosabb feladata egyetlen közösségnek sem annál, hogy megőrizze saját identitását, hagyományát, értékeit, nyelvét, kultúráját – szögezte le.

Kategóriák: Belföld

Elsüllyedt a Részeg ladik (mh)

2018, augusztus 20 - 22:16
Kategóriák: Belföld

Veszélybe került az autópálya? (mh)

2018, augusztus 20 - 20:55

A tízes közúti folyosó déli részén, a Gornje Polje–Caričina Dolina szakaszon beomlott az új autópályát védő támaszfal. Már a korábbi időszakban is gondot okozott a támaszfal védelme, tegnap azonban egy részét magával sodorta a kőomlás.

Kategóriák: Belföld

Véget ért a magyar kisebbrendűségi érzés korszaka (Kabók Erika)

2018, augusztus 20 - 09:45

Magyar Levente, a magyar külgazdasági – és külügyminisztérium miniszterhelyettese volt az idei Szent István –napi központi ünnepség ünnepi szónoka a házigazda Pásztor István, a VMSZ elnöke mellett.

Kategóriák: Belföld

Az örökség védelméről (Fodor István)

2018, augusztus 20 - 08:00

Dicső az a tett, amelyre egy évezred múltán is tisztelettel emlékezik és meg is ünnepli az ország, sőt az egész nemzet.

Kategóriák: Belföld

Szent Istvánra támaszkodva a jövőbe (B.em)

2018, augusztus 20 - 07:36

A Vajdasági Magyar Szövetség hagyományosan Palicson rendezi meg Szent István-napi rendezvényét. Az immár huszonharmadik alkalommal megtartott eseményre szombaton került sor A magyarnak légy kalauza váltig (Reviczky Gyula) jelmondattal. Az ünnepségen beszédet mondott Pásztor István, a VMSZ elnöke, és a magyar kormány küldötte, Magyar Levente, Magyarország külgazdasági és külügyminisztériumának miniszterhelyettese.

Kategóriák: Belföld

Megtalálták az eltűnt bíró holttestét (K. I.)

2018, augusztus 19 - 21:43
Kategóriák: Belföld

Idén 45 millióan lépték át az ország határát (Magyar Szó online)

2018, augusztus 19 - 11:23

Többórás várakozásra számíthatnak azok az utazók, akik a horgosi átkelőn szándékoznak kilépni Szerbiából, de ugyancsak hosszú sorok torlódtak fel a Horvátországgal határos batrovci határátkelőnél is.

Kategóriák: Belföld

„Okunk van bizakodóan tekinteni a jövőbe” (B.em)

2018, augusztus 18 - 22:09

A Vajdasági Magyar Szövetség hagyományosan Palicson rendezi meg Szent István-napi rendezvényét.

Kategóriák: Belföld

Holnap sem várható csapadék (Magyar Szó online)

2018, augusztus 18 - 18:02

Szombat estig a gomolyfelhőkből csak néhol alakulhat ki zápor, zivatar, majd csökken a felhőzet, és éjszaka nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható.

Kategóriák: Belföld

Tagadta a rablást (mh)

2018, augusztus 18 - 10:24
Kategóriák: Belföld

Felszámolták az ifjúsági katonatábort (mh)

2018, augusztus 18 - 09:03
Kategóriák: Belföld

Még egy forgalmas hétvége a határátkelőkön (v-ár)

2018, augusztus 18 - 08:09

Növekedhet a várakozási idő a határátkelőkön

Kategóriák: Belföld

Büféből illegális étterem (mh)

2018, augusztus 17 - 08:50

A kopaoniki épület bontására adtak ki rendeletet, de...

Kategóriák: Belföld

Fotózásból szexuális zaklatás ((mh))

2018, augusztus 17 - 08:32

Darko Kostić szabadlábon védekezhet az ellene indított bűnvádi eljárásban

Kategóriák: Belföld