Skip to Content

Magyar Szó Belföld

Tartalom átvétel Magyar Szó Online RSS
Magyar Szó online, vajdasági magyar nyelvű napilap; Közélet rovat
Frissítve: 4 perc 18 másodperc

A gazdasági megerősödés ünnepnapjai (v-ár)

11 óra 35 perc

Adán és Topolyán valósultak meg fontos fejlesztések a mögöttünk álló periódusban, ezeket tárták a nyilvánosság elé csütörtökön. A Tisza parti város iparnegyedében a Belmil iskolatáskagyár hajtott végre jelentős befektetést, míg Topolyán az Em Commerce bútorlapgyár nyitott korszerű üzemet. Újabb két kiváló eredménynek számít ez a több mint húsz megvalósuló vajdasági kezdeményezés között, valamennyi új ipari részlegeket, felszereltséget, munkahelyeket jelent.

Kategóriák: Belföld

Rendkívüli szerep a civileknek a környezetvédelemben (Paraczky László)

2019, február 14 - 21:43

Hetven civil szervezet képviselőjével találkozott a minap Goran Trivan környezetvédelmi miniszter a karlócai gimnáziumban. A találkozó fő témái a természetes erőforrások – a vizek, az erdők, továbbá a Duna megvédése, az önkormányzatok támogatása az ökológiai problémák megoldásában, a környezetvédelem finanszírozása, az ökológiához fűződő projektumok és pályázatok ismertetése voltak. Szó volt még az Egyesült Nemzetek környezetvédelmi, ezen belül a klímaváltozásokról szóló beszámolóiról, valamint a biodiverzitás megőrzéséről is. Miután a tárcavezető ismertette a felsorolt kérdésekhez fűződő stratégiai állásfoglalását és fő céljait, rámutatott, hogy a civil szervezetekkel való együttműködés rendkívüli fontos a kitűzött célok sikeres megvalósításához.

Kategóriák: Belföld

Meghosszabbítható a határátkelők munkaideje (P.E.)

2019, február 14 - 21:35

A Szerbiai Képviselőház megszavazta a héten összehívott és megtartott rendkívüli ülésének napirendjén szereplő beterjesztéseket. Ezek egyike az oktatási kerettörvény módosítása és kiegészítése, amelynek értelmében a belgrádi Matematikai Gimnázium és az újvidéki Jovan Jovanović Zmaj Gimnázium a jövőben nemzetileg kiemelt jelentőségű intézménynek minősül. A Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint a szóban forgó minősítést eddig egyebek mellett a Fizikai Intézet, a Belgrádi Egyetem és a Biológiai Kutatások Intézete nyerte el. Egy másik, ugyanebben a törvényben megejtett módosítás értelmében a jövőben ismét visszatér az iskolákba a számszerű osztályzás intézménye a második idegennyelv vonatkozásában, így ezt az osztályzatot is beleszámítják az átlagba, derül ki az SZRTV összeállításából, mint ahogyan az is, hogy az iskoláskor előtti oktatásról szóló törvény szintén módosult, méghozzá egyebek mellett az elektronikus adminisztráció vonatkozásában, de pontosították azt a rendelkezést is, amelynek mentén a fejlesztő csoportokba beiratkozandó gyermekek számát határozzák meg.

Kategóriák: Belföld

Ismét ammóniát szállító tartálykocsik siklottak ki (P.E.)

2019, február 14 - 15:31

Az építésügyi minisztérium bocsánatkérést követel a vasúti társaságoktól.

Kategóriák: Belföld

Szünetel a vonatközlekedés (Magyar Szó online)

2019, február 14 - 15:31

Az építésügyi minisztérium bocsánatkérést követel a vasúti társaságoktól.

Kategóriák: Belföld

Több mint 100.000 megbetegedés, 29-en meghaltak (Magyar Szó online)

2019, február 14 - 12:28

Szerbiában az utóbbi hat hét alatt 29-en meghaltak, és több mint 100.000-en megbetegedtek az influenzajárvány következtében.

Kategóriák: Belföld

A társadalmi felelősségtudat ösvénye (v-ár)

2019, február 12 - 22:04

A média a legtöbbször csak a jótékonysági gyűjtések kezdetéről tájékoztatja a nyilvánosságot, arról már ritkábban számol be, hogy sikerült-e megvalósítani az elképzelést, mennyi pénz gyűlt össze, mire fordították pontosan

Kategóriák: Belföld

„A mulasztás szimbóluma” (P.E.)

2019, február 12 - 21:45

Az állam elkésett a Büntetőtörvénykönyv módosításával, azaz szigorításával, ám jobb későn, mint soha, jegyezte meg Igor Jurić, a Tijana Jurić Alapítvány alapítója a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva. A tegnapi beszélgetés apropója az újvidéki Dušan Murgaški, alias Picasso volt, aki eddig háromszor „ült” nemi erőszak elkövetése miatt, most pedig, két nappal ezelőtt, késsel támadt egy egészségügyi nővérre a Vajdasági Klinikai Központban. A visszaeső bűnöző kapcsán Jurić megismételte abbéli álláspontját, hogy Murgaškihoz hasonló személyeket kizárólag akkor lehet megfékezni, ha életfogytiglan fegyházba kerülnek, ez viszont csakis akkor lehetséges, ha megfelelő irányban módosul a Büntetőtörvénykönyv. A Tijana Jurić Alapítvány éppen a visszaeső bűnelkövetők miatt javasolta a tényleges életfogytiglani elzárás beemelését a szerbiai jogrendbe, emlékeztetett a beszélgetés folytatásában Jurić, aki reméli, hogy a nemrégiben beharangozott törvénymódosítás a tavasz folyamán valóban a parlament elé kerül.

Kategóriák: Belföld

Terjed az influenza (P.E.)

2019, február 11 - 22:05

Alig egy hét alatt, azt követően, hogy Zoran Radovanović, a niši Klinikai Központ igazgatója a Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet adataira hivatkozva arra kérte a sajtót, hogy ne keltsen pánikot, hiszen az influenzajárvány eddigi intenzitása nem ad okot különösebb aggodalomra, több mint a négyszeresére növekedett azoknak a száma, akik az influenza következtében fellépő szövődmények okán hunytak el. A mai sajtóértesülések szerint összesen 19 az áldozatok száma.

Kategóriák: Belföld

A végén mindenki Szerbiába költözne (Magyar Szó online)

2019, február 11 - 16:56

Hamarosan megszületik az elvándorlást megállítani hivatott stratégi.

Kategóriák: Belföld

Két városnyi ember hagyta el Szerbiát (Magyar Szó online)

2019, február 11 - 13:28

A szerb kormány tudományos kutatásokkal és stratégiákkal bírná maradásra a polgárokat.

Kategóriák: Belföld

Újabb áldozatok ((-))

2019, február 11 - 12:40

Vasárnapra 18-ra emelkedett a sertésinfluenzának nevezett AH1N1 vírus halálos áldozatainak száma Szerbiában. Pénteken este egy két és fél éves čačaki kisfiút szállítottak a település kórházába. A kisfiú több napja küzdött a betegséggel, de a kezelés ellenére állapota folyamatosan romlott.

Kategóriák: Belföld

Ha ezeket az euróbankjegyeket használja, legyen óvatos (hvg.hu)

2019, február 10 - 20:44

Csökkent a lebukott hamis euróbankjegyek száma a múlt év második felében – idézte az Európai Központi Bank adatait a napi.hu. Tavaly nyár óta 262 ezer hamis bakjegyet kellett kivonni a forgalomból, ez 2018 első feléhez képest 13 százalékos csökkenést jelent, éves összevetésben pedig közel 30 százalékos visszaesés.

Kategóriák: Belföld

Ma van a Házasság Világnapja (Magyar Szó online)

2019, február 10 - 17:23

Az emberiség hajnalán a legtöbb törzsben a házasság és monogámia ismeretlen fogalom volt. A nők és férfiak szabadon párosodtak, ahogyan azt az állatvilágban ma is megfigyelhetjük. Sok esetben azonban az ivadékok biztonságos felneveléséhez szükségessé vált a gondoskodó szülő, így kiemelten az apa védelmező szerepe.

Kategóriák: Belföld

Újabb halálos áldozata van az influenzának (Magyar Szó online)

2019, február 10 - 16:40

A városban ő a hatodik személy, aki belehalt az influenza szövődményeibe. Szerbiában eddig tizennyolc emberéletet követelt a járvány.

Kategóriák: Belföld

Mennyit ér egy (munkás)ember élete? (Magyar Szó online)

2019, február 9 - 15:37

Szerbiában tavaly 53 személy vesztette életét munkavégzés közben, 779-en pedig súlyos testi sérüléseket szenvedtek.

Kategóriák: Belföld

Európa mindenkié (P.E.)

2019, február 9 - 09:33

A közelgő európai parlamenti választásokról, azok tétjéről, továbbá az Európai Unió múltjáról, jelenéről és jövőjéről, valamint az európai őshonos nemzeti kisebbségek jogállásának méltányos rendezéséről tartott csütörtökön este előadást Deli Andor európai parlamenti képviselő, a Fidesz–KDNP nemzeti listájának egyik jelöltje Szabadkán, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ Európa és mi elnevezésű rendezvénysorozatának a keretében.

Kategóriák: Belföld