Skip to Content

Magyar Szó Belföld

Tartalom átvétel Magyar Szó Online RSS
Magyar Szó online, vajdasági magyar nyelvű napilap; Közélet rovat
Frissítve: 17 másodperc

Egymilliárd euró az egészségügy fejlesztésére (Magyar Szó online)

2018, október 15 - 15:53

A sajtótájékoztatón, amelyen Aleksandar Vučić, köztársasági elnök a katonák és rendőrök számára építendő olcsó lakásokkal kapcsolatos részletekről számolt be, azt is bejelentette, hogy a következő három évben a köztársasági költségvetésből egymilliárd eurót fektetnek az egészségügybe.

Kategóriák: Belföld

Az első körben 8826 olcsó lakás épül (P.E.)

2018, október 15 - 15:28

A következő egy hónapban Nišben és Vranjeban kezdik el építeni az úgynevezett olcsó lakásokat a Szerbiai Katonaság és a rendőrség kötelékében szolgálók számára, erősítette meg Aleksandar Vučić, köztársasági elnök az Ana Brnabić miniszterelnökkel és a kormány képviselőivel folytatott egyeztetést követően.

Kategóriák: Belföld

Hamarosan épülnek az olcsó lakások (Magyar Szó online)

2018, október 15 - 15:28

A következő egy hónapban Nišben és Vranjeban kezdik el építeni az úgynevezett olcsó lakásokat a Szerbiai Katonaság és a rendőrség kötelékében szolgálók számára, erősítette meg Aleksandar Vučić, köztársasági elnök az Ana Brnabić miniszterelnökkel és a kormány képviselőivel folytatott egyeztetést követően.

Kategóriák: Belföld

Szerbiában a fiatal nők 92 százaléka szembesült már szexuális zaklatással (Tanjug/RTV)

2018, október 14 - 17:00

A több hónapon át tartó kutatás ennek formáit vizsgálta, illetve azt, hogy a fiatalok fel tudják-e ismerni a jelenséget.

Kategóriák: Belföld

A múlt és a jövő tisztelete (trk)

2018, október 13 - 16:03

Kategóriák: Belföld

Jelen kell lenni a családok életében is (feró)

2018, október 12 - 21:50

Kategóriák: Belföld

Minden gyerek anyanyelvén tanul (K.I.)

2018, október 12 - 20:37

Kategóriák: Belföld

Az ország szomorú arca (mh)

2018, október 12 - 20:29

A Lidl áruházak megnyitójáról készült felvételek Szerbia szomorú arcát mutatják. Az olcsóbb csirkehús, a banán, a cukor és más termékek beszerzése miatti csetepaté a társadalom szociális képét mutatja be, állapította meg közleményében a Sloga (Egység) Szakszervezetek Egyesülete.

Kategóriák: Belföld

Nem vagyunk mi Nyugat-Európában! (v-ár)

2018, október 12 - 20:01

A Szerbiai Vasutakhoz tartozó egyes társaságok átszervezése miatt az év végéig még mintegy 1100 foglalkoztatottnak kellene elhagynia a közvállalatot – értesült a Danas. Ez a tény, mint ma közölték, a Srbija Kargo közvállalat alkalmazottai körében nagy aggodalmat váltott ki, ebből a vállalatból ugyanis az év végéig 832 munkásnak kellene távoznia. Végkielégítést ajánlottak fel nekik, a dolgozók azonban nem voltak elégedettek az ajánlattal, így a kényszerpihenőre készülőknek mindössze a fele egyezett bele a javasolt leépítési programba. A napilap újságírói arról értesültek, hogy a Kargo foglalkoztatottjai tüntetések szervezését is kilátásba helyezték, ha a kormány és a szállítmányozó cég vezetői ragaszkodnak az említett leépítés tervének a már közölt és elutasított feltételek szerinti teljesítéséhez.

Kategóriák: Belföld

Több pénz gyógykezelésre (Magyar Szó online)

2018, október 12 - 15:22

A Szerbiai Képviselőház elfogadta a Köztársasági Egészségbiztosító Alap (RFZO) pénzügyi tervének a módosításáról szóló döntést, amelynek érdemi eredménye az, hogy a tervezettnél 500 millió dinárral többet tudnak fordítani a ritka betegségben szenvedők gyógyítására és gyógykezelésére.

Kategóriák: Belföld

A „szórványok szórványában” is van lelkesedés (v-ár)

2018, október 12 - 08:08

– A szórványosodás fogalma általában az elfogyás, elvándorlás, elveszés fogalmával egyenlő, délvidéki utunkon azonban ezzel a jelentéstartalommal ellentétben álló érzéseket tapasztalhattuk meg. A demográfiai tények ellenére egy rendkívül gazdag, erős nemzet a magyar. Az óvodafejlesztési program a hitet, a reményt akarja minden településre visszahozni. Kétnapos utunk alatt bejártuk a szórványt, sőt a „szórványok szórványát is”. Minden magyar számít, és minden magyart számon kívánunk tartani – fogalmazott a Magyar Szónak adott nyilatkozatában tegnap a dél-bánáti Udvarszálláson, délvidéki útjának végén dr. Grezsa István, a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programért felelős magyar miniszteri biztos.

Kategóriák: Belföld

Tizenkét városban tizenhat diszkont (mh)

2018, október 11 - 21:30

Szerbia-szerte 12 városban nyitotta meg egyszerre kapuit tegnap reggel nyolckor a Lidl német üzletlánc. Összesen 16 diszkont nyílt meg, ebből 5 Belgrádban található, de a vásárlók a legkedvezőbb árairól ismert boltok valamelyikében vásárolhatnak Szabadkán, Zomborban, Újvidéken, Nagybecskereken, illetve Borban, Kragujevacon, Leskovacon, Nišben, Smederevóban, Užicén és Šabacon is.

Kategóriák: Belföld

Nezsényben (is) jó óvodásnak lenni (K.I.)

2018, október 11 - 21:02

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében sok szórványóvoda lett felújítva, kapott játszósarkot, játszóteret. Grezsa István miniszteri biztos és a Magyar Nemzeti Tanács vezetése ma több ilyen közép- és dél-bánáti óvodába látogatott el.

Kategóriák: Belföld

Egy év alatt hétmillió automatikus hitelesítés ()

2018, október 11 - 20:48

Tavaly október óta az országban több mint 5,5 millió biztosított számára vált lehetővé az egészségügyi kártya automatikus hitelesítése, és összesen 7 millió hitelesítést végeztek el – közölte a köztársasági kormány. Ez is az elektronikus közigazgatási rendszer fokozatos bevezetéséhez tartozik.

Kategóriák: Belföld

Közvitán az idegenforgalmi stratégia (P.E.)

2018, október 11 - 08:21

Szabadkán tegnap megtartották a vajdasági magyar közösséget érintő idegenforgalom fejlesztési stratégiájának az első közvitáját. Az említett dokumentum szervesen kapcsolódik a vajdasági magyar terület- és gazdaságfejlesztési stratégiához, kiegészítve azt, illetve ráépítve az annak mentén lerakott alapokra. A Prosperitati Alapítvány megbízásából készített, 81 oldalas idegenforgalmi stratégia elemzi az ágazatban uralkodó aktuális helyzetet, felvázolja a fejlesztési lehetőségeket, valamint konkrét projektumokat fogalmaz meg.

Kategóriák: Belföld

Szívós, tenni akaró közösség (v-ár)

2018, október 11 - 08:02

Nagy eredmény, hogy jelenleg három első osztályos és négy második osztályos diák tanul magyar nyelven Maradékon – a szerémségi faluban csaknem négy évtizedes szünet után 2015-ben indították újra a magyar nyelvű oktatást, a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával. A gyerekek egymás között még gyakran szerbül kommunikálnak, így könnyebb nekik, folyamatosan sajátítják azonban el a fogalmak magyar nevét, s óriási lépés, hogy szabadidejükben magyarul énekelnek, mondókáznak.

Kategóriák: Belföld

Huszonkétezer hektár válik öntözhetővé ()

2018, október 10 - 21:15
Kategóriák: Belföld

Tűzoltók: Se kedvünk, se pénzünk (v-ár)

2018, október 9 - 21:34

A Vajdasági Tűzoltók Szövetsége felszólította az illetékes felügyelőket és a rendőrséget, hogy akadályozzák meg a tarló és más parlagon maradt növényi maradványok felgyújtását, mert az hatalmas károkat okozhat. A tűz sokszor átterjed olyan földekre, amelyeken még nem takarították be a kukoricát, a gomolygó füst pedig az utakon akadályozza a forgalmat, rontja a látási viszonyokat. Számos közlekedési baleset is történik emiatt.

Kategóriák: Belföld

Ködbe veszett életek (v-ár)

2018, október 9 - 15:33

A szerencsétlenség túlélője: Mintha falnak ütköztem volna

Kategóriák: Belföld