Skip to Content

Magyar Szó Belföld

Tartalom átvétel Magyar Szó Online RSS
Magyar Szó online, vajdasági magyar nyelvű napilap; Közélet rovat
Frissítve: 20 perc 24 másodperc

Fokozott ellenőrzés az utakon (Magyar Szó online)

2018, december 9 - 18:05

A közlekedési rendőrség az ittas és a pszichoaktív szerek befolyásoltsága alatt álló gépjárművezetőket igyekszik kiszűrni. 

Kategóriák: Belföld

Mától új menetrend lép érvénybe (Magyar Szó online)

2018, december 9 - 11:47

Mától új menetrend lép érvénybe a szerbiai vasúti közlekedésben, amely a jövő év december 14-ig tart – közölte a Szerbiai Vasúti Infrastruktúra

Kategóriák: Belföld

Advent második vasárnapja van (Magyar Szó online)

2018, december 9 - 10:35

Elérkezett advent második vasárnapja, amikor az asztalon már két gyertya ég az adventi koszorún

Kategóriák: Belföld

Tervezik a költségvetést (szikics)

2018, december 8 - 19:42
Kategóriák: Belföld

Szemeteskocsi okozta a halálos kimenetelű balesetet (Magyar Szó online)

2018, december 8 - 18:50

A szemeteskocsi sofőrje a 44 éves S.S, a 74 éves S. T., -t a 83 éves D. Đ.-vel együtt ütötte el. 

Kategóriák: Belföld

Jövő vasárnap önkormányzati választások (K. L.)

2018, december 8 - 18:45
Kategóriák: Belföld

Igazságosabb, emberközpontú elosztást (K. I.)

2018, december 8 - 18:05

A közösségi gazdaságról és a szociális hátterű vállalkozások jelentőségéről tartott ma előadást a nagybecskereki Mihajlo Pupin Műszaki Egyetemen Luigino Bruni olasz filozófus, teológus, gazdaságtörténész.

Kategóriák: Belföld

Bombát találtak a Száva folyóban (Magyar Szó online)

2018, december 8 - 16:37

Goran Vesić polgármester-helyettes kijelentette: a bombát eltávolítják és a polgárok nincsenek veszélyben. 

Kategóriák: Belföld

Óbecse élen jár a mediációban (feró)

2018, december 8 - 12:13

Az óbecsei Alapfokú Bíróság erőfeszítéseinek köszönhetően Óbecsén egyre többen élnek a mediáció lehetőségével, hiszen olcsóbb is, gyorsabb is, ha pereskedés helyett közvetítő révén próbálnak megállapodni egymással a felek.

Kategóriák: Belföld

Egyedül nem lehet orvosolni (v-ár)

2018, december 8 - 11:21

Szerbiában a nők 29 százaléka úgy véli, hogy a családon vagy partnerviszonyon belüli erőszak magánügynek számít, és a család körén kívül nem szabad róla beszélni. A Nyugat-Balkán országaiban, illetve Ukrajnában és Moldovában végzett felmérés összesített eredményei szerint az ekképp gondolkodó nők aránya 31 százalék, s ez nagymértékben megnehezíti az esetek feltárását, az elkövetők

Kategóriák: Belföld

A siker három éve (P.E.)

2018, december 8 - 09:56

Több mint 10 ezer támogatott, több száz hektár megvásárolt föld, több száz falusi ház és 250 millió eurónyi támogatás – számokban ez a vajdasági magyar térség- és gazdaságfejlesztési stratégia elmúlt három évének az eredménye. A Magyarország Kormánya által támogatott fejlesztési stratégia összegző, egész napos konferenciáját Szabadkán tartották meg pénteken. Ezen egyebek mellett felszólalt Magyar Levente, a magyarországi Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, a program kezdeményezője, továbbá Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány Igazgatóbizottságának elnöke és Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke.

Kategóriák: Belföld

Elfogadta a szerb parlament a 2019-es költségvetést ((MTI))

2018, december 7 - 15:31

Elfogadták a szerb országgyűlés képviselői pénteken a 2019. évi költségvetést, amely rekordalacsony, a bruttó hazai termék (GDP) 0,4 százalékát kitevő, 22,8 milliárd dináros hiánnyal számol.

Kategóriák: Belföld

Jövőre gyorsabb pénzutalás (Patyi Szilárd)

2018, december 7 - 06:40

Kategóriák: Belföld

Felügyelőket alkalmaznának (Magyar Szó online)

2018, december 6 - 15:09

Kategóriák: Belföld

Tisztázható a vízlecsapolási illeték egyenlege (v-ár)

2018, december 6 - 09:10

Mint arról korábban lapunkban beszámoltunk: a Vajdaság Vizei Közvállalat megkezdte a vízlecsapolási illetékről szóló végzések postázását az idei, áprilistól decemberig terjedő, háromnegyed éves időszakra vonatkozóan. Hogy az ügy összetettebb legyen, a szóban forgó végzések mellett többen olyan értesítést is kaptak, amelyben arra hívják fel a polgárok figyelmét, hogy a korábbi periódusra vonatkozóan bizonyos hátralékuk van. Többen jelezték azonban, hogy bár rendszeresen fizették a lecsapolási járulékot, mégis érkezett a számukra bizonyos tartozásra vonatkozó felhívás is, s értetlenül állnak a történtek előtt. A minap Szabadka Város Polgári Jogvédő Irodája a fejlemények kapcsán arról értesítette a lakosságot, hogy ha a korábbi, rendszeres törlesztések ellenére is kaptak tartozásról szóló értesítést, éljenek a reklamációs jogukkal, mivel az értesítésben nincs egyértelműen feltüntetve, hogy a tartozás melyik időszakra vonatkozik. Éppen ezért nem állapítható meg a tartozás pontos összege és az arra kirótt kamat nagysága sem. A jogvédő a Magyar Szó szerkesztőségébe eljuttatott értesítésében kifejtette, hogy az irodájukban megtalálhatók a reklamációs adatlapok, és szükség szerint jogi tanácsadással is szolgálnak a témával kapcsolatban, ha ezt igényelné valaki.

Kategóriák: Belföld

4 millió euró az ET-től (Magyar Szó online)

2018, december 5 - 18:26

Alapvető cél, hogy növekedjen a helyi önkormányzatok kapacitása, elsősorban a nemzeti kisebbségek jogai érvényesítésének a területén.

Kategóriák: Belföld

Egymilliárd dollár adósságot törlesztett az ország (v-ár)

2018, december 4 - 20:59

Az országvezetés fizeti az előző rezsim által ránk hagyott adósságokat, s még így is költségvetési többlettel számolhatunk, mely jelenleg 70 milliárd dinárt tesz ki – mondta a parlament költségvetéssel foglalkozó ülésén ellenzéki bírálatokra reagálva Siniša Mali pénzügyminiszter. Az állam a napokban 1,03 milliárd dollárral csökkentette a tartozást, ami azt jelenti, hogy az eddigi 56,1 százalékról 54,1 százalékra csökkent a GDP-arányos közadósság. Voltaképpen a 2013-ban felhalmozott adósság törlesztése folyik, amire az előző, kedvezőtlenebb hitelek kifizetése miatt volt szükség – magyarázta.

Kategóriák: Belföld

Megfigyelői bevetésen a miniszter asszony (v-ár)

2018, december 4 - 20:49

Két, kritikusnak mondható pontot leszámítva teljes egészében befejeződtek a munkálatok a Macedónia és Görögország felé haladó 10-es közúti folyosón – állapította meg ma a munkálatokat felügyelő útja során Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastruktúraügyi miniszter. Mihajlović a Grdelica-szoroshoz látogatott, onnan a 62 méter magasan elhelyezett Džemin Do hídról kapcsolódott be a Prva kereskedelmi televízió műsorába, s nyilatkozott a helyszínen szerzett tapasztalatairól. Emlékeztetett, hogy Európa legnehezebbnek számító építkezési helyén áll éppen, az említett híd a legmagasabb a szintén a 10-es korridoron elhelyezkedő Vrla híd mellett. Arról biztosított mindenkit, hogy az összesen 27 kilométer hosszúságú, rendkívül nehéznek számító hegyvidéki útvonalon már csak kevesebb mint egy kilométeres szakasz maradt aszfaltozatlanul. Arra a kérdésre válaszolva, hogyan oldják meg a felmerült gondokat az autóútnak a legnehezebb szakaszán, ahol beomlott a hegy oldalába épített támasztófal, Mihajlović elmondta, bízik a szakemberek, mérnökök, tervezők, beruházók munkájában, továbbá az azokat felügyelő cégek és állami szervek munkavégzésében.

Kategóriák: Belföld

Sem törvény, sem jelentés az eltűnt babák kapcsán (mh)

2018, december 3 - 22:02

Az eltűnt csecsemők ügyének feltárása kapcsán a legnagyobb gondot az okozza, hogy ezek az ügyek elavulhatnak, sőt a március óta parlamenti eljárásban levő törvény – amely ezzel a kérdéssel foglalkozna – sem változtat az eddigi helyzeten, emelte ki Katarina Golubović, a YUKOM az Emberi Jogokért Jogászok Bizottságának igazgatója ma a Prva televízióban tett vendégszereplése során.

Kategóriák: Belföld