Skip to Content

Magyar Szó Belföld

Tartalom átvétel Magyar Szó Online RSS
Magyar Szó online, vajdasági magyar nyelvű napilap; Közélet rovat
Frissítve: 9 perc 36 másodperc

Ma van 20 éve, hogy lebombázták a Szerbiai Rádió és Televízió épületét (Magyar Szó online)

2 óra 51 perc

A bombázásban a médiaház 16 dolgozója vesztette életét. A légicsapás április 22-én éjjel történt, amikor több találat is érte a Szerbiai RTV épületét.

Kategóriák: Belföld

Húsvéthétfő van (Magyar Szó online)

5 óra 45 perc

Ezen a napon sok népszokás él, például a locsolkodás, a hímes tojás ajándékozás. A víz megtisztító, megújító erejébe vetett hit az alapja ennek a szokásnak, mely aztán idővel mint kölnivel vagy vízzel való locsolás maradt fenn napjainkig. Bibliai eredetet is tulajdonítanak a locsolkodás hagyományának, eszerint a Krisztus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vevő, ujjongó asszonyokat igyekeztek lecsendesíteni úgy, hogy lelocsolták őket. Régi korokban a piros színnek védő erőt tulajdonítottak. A húsvéti tojások piros színe egyes feltételezések szerint Krisztus vérét jelképezi.

Kategóriák: Belföld

Stanislav Hočevar belgrádi érsek húvéti üzenete (Magyar Szó online)

2019, április 21 - 16:24

Az érsek kiemelte: minden rossz, ami bennünk lakozik, a személyes és kollektív bűn termése is egyben. A globális  bűn a hamis szolidaritásunkból fakad, amikor tudatosan részt veszünk a korrupciós cselekményekben, támogatjuk a rossz szokásokat és az erkölcstelen irányokat a társadalomban. 

Kategóriák: Belföld

Szerbiai tisztségviselők jókívánságaikat fejezték ki húsvét alkalmából (Magyar Szó online)

2019, április 21 - 16:24

Aleksandar Vučić államfő üzenetében egészséget, örömöt, boldogságot és jólétet kíván, és azt, hogy a kereszténység legnagyobb ünnepét békében, a szeretteik körében ünnepeljék a hívők.

Kategóriák: Belföld

Harmadnapon (Diósi Árpád)

2019, április 21 - 08:01

Az asztal üresen áll. Levetem a sarut...

Kategóriák: Belföld

Közösségi találkozók a jövő héten (hhá)

2019, április 20 - 11:35

Kategóriák: Belföld

Este Jézus feltámadását ünneplik a katolikus templomokban (MTI)

2019, április 20 - 10:43

Nagyszombaton Krisztus kereszthaláláról elmélkednek a keresztények, az esti vigília-szertartással a katolikus templomokban pedig már kezdetét veszi húsvét, a kereszténység legnagyobb, Jézus feltámadását hirdető ünnepe.

Kategóriák: Belföld

Szombaton temetik Mirjana Markovićot (P.E.)

2019, április 19 - 21:16

A BK Televízió hírösszeállítása szerint ma délelőtt megérkezett Szerbiába az urna Mirjana Marković, Slobodan Milošević özvegyének a hamvaival. A család kérésére az urnát Slobodan Bulatović, Miloševićék családi barátja hozta Szerbiába. A temetés holnap délután 15 órakor lesz, Požarevacon, a Milošević család házának kertjében. Az urnát az alá a hársfa alá helyezik el, ahová saját kérésére Slobodan Miloševićet eltemették. A Jugoszláv Baloldal (JUL) valamikori elnökének a Szerb Pravoszláv Egyház Braničevói Közigazgatási Körzetének papja szolgáltat szertartást.

Kategóriák: Belföld

Megajándékozhatjuk az orvosokat (Magyar Szó online)

2019, április 19 - 14:37

A szerbiai egészségügyi alkalmazottak a jövőben ajándékot fogadhatnak el pácienseiktől, azzal a szigorú kikötéssel, hogy az ajándék nem lehet pénz.

Kategóriák: Belföld

Törődnek velünk (P.L.)

2019, április 18 - 22:20

Kategóriák: Belföld

Jogunk, kötelességünk (K.L:)

2019, április 18 - 21:30

Kategóriák: Belföld

Az élet velejárója lett az erőszak (P.E.)

2019, április 18 - 20:21

Az Európai Unió, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) támogatásával készített felmérés eredménye szerint a megkérdezett szerbiai nők 85 százaléka véli úgy, hogy a nők elleni erőszak mindennapi jelenség, 29 százalékuk szerint viszont ez a téma magánügy, amit családon belül kell kezelni. A felmérést nemcsak Szerbiában, hanem Kelet- és Délkelet-Európa egyéb országaiban is elvégezték: Montenegróban, Észak-Macedóniában, Bosznia-Hercegovinában, Albániában, Moldáviában, Ukrajnában és Szerbia koszovói térségében. Összesen 2023, 18 és 74 év közötti nőt kérdeztek a családon belüli erőszakkal kapcsolatos tapasztalatáról, illetve véleményéről.

Kategóriák: Belföld

A Magvető nyerteseinek a listája ()

2019, április 18 - 10:02

Kategóriák: Belföld

Gépkocsitorlaszok az országhatárokon (v-ár)

2019, április 18 - 08:02

A Gergely-naptár szerinti húsvéti ünnepek elé nézünk, melyet a következő hétvégén az ortodox húsvét és húsvéthétfő, majd a május 1-jei ünnepek követnek. A szabadnapok azt

Kategóriák: Belföld

Háromfelé osztják hamvait (v-ár)

2019, április 17 - 21:02

Kategóriák: Belföld

Egyéni és közösségi boldogulás (KÉK)

2019, április 16 - 22:16
Kategóriák: Belföld

A Golgotától az üres sírig (Magyar Győző)

2019, április 16 - 21:38

Kategóriák: Belföld

A lex specialis hamarosan a parlament előtt (mh)

2019, április 16 - 21:02

A kormány ma elfogadta azt a lex specialist, amit a kormány közvetítésével a bankok és a svájci frankban eladósodott polgárok képviselői közösen dolgoztak ki, és amely az adósság könnyebb törlesztésére irányul. A kormányiroda lapunkhoz elküldött közleményében rámutat arra, hogy a törvényjavaslat szerint a hátramaradt adósság esetében a svájci frankot váltják át euróba, és az így kapott törlesztőrészlet összegét csökkentik 38 százalékkal. Mint hangsúlyozzák, ez a törvény lehetőséget ad majd arra, hogy a svájci frankban eladósodott 16 800 polgár megoldást találjon egyre súlyosbodó problémájára.

Kategóriák: Belföld

Az élelmiszer-biztonság jövője az ország jövője (mh)

2019, április 16 - 20:21

Az élelmiszer-biztonság nagyon fontos, de ugyanakkor nagyon érzékeny kérdés is. Az állam kötelességeinek egyike, hogy biztonságos és minőségi élelmiszert szavatoljon a fogyasztók számára –, emelte ki Ana Brnabić kormányfő az Élelmiszer jövőjeAz egészséges Szerbia jövője elnevezésű tanácskozáson, amelyet annak kapcsán hívtak össze, hogy egy hónapja fogadták el az élelmiszer-biztonságról szóló törvény módosítását, amely fontos tételként szerepel az EU-val folytatott csatlakozási tárgyalások során.

Kategóriák: Belföld

Kétezer férőhellyel bővülnek az óvodák (mh)

2019, április 16 - 20:02

Az állami költségvetésből 650 millió dinár vissza nem térítendő összeget irányoztak elő a népesedési politika támogatására. Az összegek folyósításáról ma Belgrádban 85 önkormányzat írt alá a kormánnyal megállapodást.

Kategóriák: Belföld