Skip to Content

Webbeteg Betegségek

Tartalom átvétel
Orvosoktól betegeknek, hitelesen
Frissítve: 14 perc 46 másodperc

A septicaemia (vérmérgezés) okai és tünetei

2018, augusztus 21 - 20:50
A septicaemia a szervezetben zajló fertőzés, szepszis súlyos, előrehaladott állapota. A szervezet szisztémás válaszát a véráramba jutó, keringő, fertőzést okozó ágens (leggyakrabban baktérium) vagy annak terméke váltja ki.
Kategóriák: Egészség

Súlyos betegek, idősek megfelelő táplálásának eszközei - az alultápláltság elkerülése

2018, augusztus 21 - 18:43
A betegségek megelőzéséhez, illetve a gyógyuláshoz elengedhetetlen a megfelelő tápanyagbevitel. Súlyos betegség esetén vagy időskorban az optimális mennyiségű és minőségű táplálékot különböző eszközökkel, illetve speciális tápszerekkel lehet biztosítani.
Kategóriák: Egészség

A szívritmuszavarok (arrhythmiák) típusai

2018, augusztus 21 - 17:25
Szívritmuszavarok számos, eltérő okokkal és tünetekkel rendelkező formában jelentkezhetnek. Eredetük alapján pitvari vagy kamrai arrhythmiáról, a szívfrekvenciára gyakorolt hatásuk alapján tachycardiáról vagy bradycardiáról beszélhetünk.
Kategóriák: Egészség

Herevízsérv - Okok, tünetek és kezelés

2018, augusztus 21 - 16:25
A herevízsérv (hydrocele) a herét körülvevő burkok között jelen lévő folyadék kóros felhalmozódása. Keletkezése után többnyire lassan, folyamatosan növekszik, és zavaró méreteivel okoz panaszokat. Cikkünkben a herevízsérv okairól, tüneteiről és kezelési lehetőségeiről olvashat.
Kategóriák: Egészség

Magyar bravúr a sziámi ikrek szétválasztása

2018, augusztus 21 - 14:45
A második, mintegy ötórás műtét során az agyi érszakasz legveszélyesebb részét sikeresen szétválasztották, az ikrek azóta felébredtek és jól vannak.
Kategóriák: Egészség

Túlzott szőrnövekedés lányoknál? Ez is állhat a háttérben!

2018, augusztus 21 - 13:01
A tesztoszterontúltengés hátterében gyakran PCOS áll. Bár az esetek többségében a felnőtt nők kapcsán kerül szóba, ám gyerekeknél is előfordulhat, így a tünetek fennállásakor az ő esetükben is érdemes erre gyanakodni. Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermekendokrinológus főorvosa, csecsemő- és gyermekgyógyász mondja el a legfontosabbakat.
Kategóriák: Egészség

A nyaralás is megbolondíthatja a biológiai óránkat

2018, augusztus 21 - 07:38
Sokan régóta tervezgetjük már a nyaralást, amit a munkából kiszakadva kitűnően pihentető időtöltésnek tekinthetünk. De akkor miért van mégis az, hogy sokszor azt érezzük, hogy fáradtabbak, levertebbek vagyunk az állítólagos pihenés után, mint amikor még minden nap a munkában rostokoltunk?
Kategóriák: Egészség

Gyenge csontozat - Rizikófaktorok és megelőzés

2018, augusztus 21 - 05:21
Vékony csontról vagy osteoporozisról, csontritkulásról akkor beszélünk, amikor a csont könnyebb lesz és gyengébb. Csontritkulásban a csont rostjai vékonyabbá, törékenyebbé válnak és elvesztik az erejüket.
Kategóriák: Egészség

A horkolás tünet!

2018, augusztus 20 - 20:11
A horkolás és az alvási apnoe kialakulásában az egészségtelen táplálkozás, az elhízás és a mozgásszegény életmód is szerepet játszik. Rendszeres mozgással nem csak a cukorbetegség és szív- és érrendszeri elváltozások előzhetők meg, de az alvászavarok, horkolás is kezelhetők.
Kategóriák: Egészség

Gyanús változások az anyajegyekben

2018, augusztus 20 - 18:17
Egészségünk megőrzéséért felelősek vagyunk, a bőrünkön kialakult rosszindulatú elváltozások korai felismerése fontos feladatunk. A gyanút keltő jelekről dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos beszélt.
Kategóriák: Egészség

Napfény és kipirosodás? Betegség is lehet!

2018, augusztus 20 - 16:07
A napsütésben, melegben könnyen kipirosodik, ég az arca, esetleg értágulatai is vannak? Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász a rosacea tüneteiről, kezelési lehetőségeiről beszélt.
Kategóriák: Egészség

A szénanátha okozta panaszok megjelenésének megelőzése

2018, augusztus 20 - 12:51
A szénanátha, azaz a pollenallergia részben megelőzhető. A következőkben adunk néhány tanácsot, melyek segítségével elkerülheti a kellemetlen tüneteket.
Kategóriák: Egészség

Mennyit tud a kontaktlencséről? Tesztelje tudását!

2018, augusztus 20 - 11:07
A kontaktlencse egyszerű, kényelmes megoldás a látás javítására. Használatuk egyre elterjedtebb, ugyanakkor nagyon fontos tisztában lennünk a kontaktlencse-viselés szabályaival. Töltse ki tudástesztünket!
Kategóriák: Egészség

Mikor gondoljon kötőhártya-gyulladásra gyermekénél?

2018, augusztus 20 - 10:30
A kötőhártya-gyulladás (conjunctivitis) gyakran gyógyszeres kezelés nélkül is gyógyuló, gyakori betegség, de a megfelelő kezelés lerövidíti a betegség időtartamát, csökkenti a szövődményeket.
Kategóriák: Egészség

Vízi balesetek: mit tegyünk, és mit ne?

2018, augusztus 20 - 09:41
Nyáron sajnos gyakran hallunk vízi balesetekről, melyek sokszor tragikus véget érnek. A vízbe fulladással kapcsolatos esetek ugyanakkor a strandok, télen is nyitva tartó fürdők számának megnövekedése miatt minden évszakban előfordulhatnak.
Kategóriák: Egészség

Hasznos tippek pollenallergiásoknak

2018, augusztus 20 - 07:38
Néhány jó tanács azoknak, akik allergiásak, érzékenyek a pollenre és persze azoknak is, akiknek a környezetében él ilyen ember. Apró dolgokkal is nagyban megkönnyíthetjük életünket.
Kategóriák: Egészség

Csontjaink egészsége és a kiegyensúlyozott táplálkozás

2018, augusztus 20 - 05:21
Már gyermekkorunkban is arra tanítottak bennünket, hogy a tej élet, erő, egészség, hiszen a legfontosabb kalciumforrásunk, emellett D-vitamint, tejcukrot és teljes értékű fehérjéket is tartalmaz.
Kategóriák: Egészség

Tesztelje: jelentkeznek-e Önnél az alvási apnoe tünetei?

2018, augusztus 20 - 02:51
A jó dolgokat hajlamosak vagyunk természetesnek venni az életünkben, így van ez akkor is, ha az egészségünkről van szó. Ritkán jut eszünkbe, milyen fontos szerepet játszik jó közérzetünk és teljesítőképességünk megőrzésében a pihentető alvás.
Kategóriák: Egészség

Az UV sugárzás rontja a lupus tüneteit

2018, augusztus 19 - 18:17
A szisztémás lupus az egész szervezetet érintő autoimmun betegség. A betegek jelentős hányada fényérzékeny, az ultraviola sugarak 40-70 százalékuknál a tünetek súlyosbodását okozzák.
Kategóriák: Egészség

Alkohol, dohányzás, koleszterin és az Alzheimer-kór

2018, augusztus 19 - 14:21
Az Alzheimer-kór jellemzően időskorban kialakuló betegség. Változik a magatartás, beszűkül a gondolkodás - hétköznapi nyelven gyakran időskori elbutulásként szokták emlegetni.
Kategóriák: Egészség