Skip to Content

Űrvilág.hu

Tartalom átvétel
Gyakran hallani, hogy az űrkutatás, az űrtevékenység, az asztronautika nem más, mint néhány ipari-gazdasági nagyhatalom költséges játékszere. A fenti gondolatmenet logikus folytatása, hogy ilyesmivel egy olyan országban mint Magyarország, végképp értelmetlen foglalkozni, hisz egy sor napi problémával szembesülünk a közlekedésben, az egészségügyben, a környezetvédelemben, a mezőgazdaságban és az oktatásban, és akkor még a munkanélküliségről nem is beszéltünk. Ez a portál arról szeretne közérthető módon szólni, hogy miért van mégiscsak szüksége mindannyiunknak erre a tevékenységre... Az űrkutatás, az űrtevékenység tehát mindennapjaink része, s az, hogy ez mégsem tudatosodik bennünk naponta, éppen sikerességét bizonyítja. Fedezze fel tehát Ön is, hogy mit nyújt az asztronautika NEKÜNK, itt a FÖLDÖN!
Frissítve: 4 hét 6 nap

Úton a Hold felé a második Csüecsiao (Rovat: KĂ­na a vilĂĄgĂťrben)

2024, március 20 - 10:45
Kínából elindult a legújabb kommunikációs relészonda, amellyel az ázsiai ország közeljövőbeli nagyszabású holdi űrszondás kutatóprogramját szolgálják majd ki.
Kategóriák: Tudomány

Adatbányászat (Rovat: KĂśrnyezetĂźnk vĂŠdelme)

2024, március 20 - 07:15
Gazdasági szereplők a mesterséges intelligencia fokozottabb használatát sürgetik, hogy a műholdas adatokból minél több és hasznosabb információt nyerjenek ki.
Kategóriák: Tudomány

Chilei rézbánya (Rovat: A hĂŠt kĂŠpe)

2024, március 19 - 07:30
A dél-amerikai ország a világ legnagyobb réztermelője, az ország legnagyobb rézbányája a sokáig csak külszíni fejtésű Chuquicamata.
Kategóriák: Tudomány

REJTVÉNY: A marsjáró névadója (Rovat: A Nap ĂŠs bolygĂłtestvĂŠreink)

2024, március 18 - 08:15
Ötfordulós rejtvénysorozatunk utolsó kérdésére adott helyes válasszal a Park Könyvkiadó nemrég megjelent kötetét, A földrajz jövőjét lehet megnyerni!
Kategóriák: Tudomány

Metánjéghegyek (Rovat: Cassini)

2024, március 17 - 08:15
Fagyott szénhidrogénekből állhatnak a Titán tavain úszó, néha felbukkanó, máskor eltűnő, titokzatos szigetek.
Kategóriák: Tudomány

MEGFEJTÉS: Kellemetlen megsemmisítés (Rovat: Ûrpolitika)

2024, március 16 - 09:15
Miért volt kénytelen az amerikai hadsereg 2008-ban megsemmisíteni egyik felderítő műholdját? Itt van A földrajz jövője című könyvért folyó rejtvénysorozatunk negyedik kérdésének megfejtése és a szerencsés nyertes neve.
Kategóriák: Tudomány

Félresikerült meglepetés (Rovat: KĂ­na a vilĂĄgĂťrben)

2024, március 15 - 09:15
Kínából szerdán két, a jelek szerint a Hold körüli pályára szánt kis kísérleti űreszközt indítottak, de a rakéta végfokozata nem végezte el rendesen a dolgát.
Kategóriák: Tudomány