Skip to Content

Űrvilág.hu

Tartalom átvétel
Gyakran hallani, hogy az űrkutatás, az űrtevékenység, az asztronautika nem más, mint néhány ipari-gazdasági nagyhatalom költséges játékszere. A fenti gondolatmenet logikus folytatása, hogy ilyesmivel egy olyan országban mint Magyarország, végképp értelmetlen foglalkozni, hisz egy sor napi problémával szembesülünk a közlekedésben, az egészségügyben, a környezetvédelemben, a mezőgazdaságban és az oktatásban, és akkor még a munkanélküliségről nem is beszéltünk. Ez a portál arról szeretne közérthető módon szólni, hogy miért van mégiscsak szüksége mindannyiunknak erre a tevékenységre... Az űrkutatás, az űrtevékenység tehát mindennapjaink része, s az, hogy ez mégsem tudatosodik bennünk naponta, éppen sikerességét bizonyítja. Fedezze fel tehát Ön is, hogy mit nyújt az asztronautika NEKÜNK, itt a FÖLDÖN!
Frissítve: 24 perc 51 másodperc

Bizottságokkal az űrszemét ellen (Rovat: Űrpolitika)

14 óra 41 perc
Az űrszemét reális veszélyt jelent az űreszközökre. A befogó és takarító rendszerek még nem működnek, egyelőre nincs más megoldás, mint kitérni a szemét elől. No, meg bizottságot alakítani.
Kategóriák: Tudomány

Várakozást felülmúló (Rovat: Környezetünk védelme)

2019, május 21 - 07:15
...az ESA földmegfigyelő műholdjainak teljesítménye, eredményessége. Az ESA filmben és kiadványban ad helyzetképet a munkájukról.
Kategóriák: Tudomány

Az öregedés ellen a világűrben (Rovat: Az emberi élet védelme)

2019, május 20 - 07:15
Pontosan megtervezett nanorészecskékkel nemcsak az öregedéssel, hanem egyes krónikus betegségekkel is eredményesen veheti fel a harcot az orvostudomány – amiben űrkísérletek is segítenek.
Kategóriák: Tudomány

Queensland, árvíz, hordalék (Rovat: A hét képe)

2019, május 19 - 07:15
Ausztrália északkeleti részén fekszik Queensland szövetségi állam, ahol 2019 elején özönvízszerű esőzéseket tapasztaltak.
Kategóriák: Tudomány

Új Beidou navigációs hold Kínából (Rovat: Kínai műholdak)

2019, május 18 - 07:15
Egy geostacionárius pályára szánt űreszközzel folytatódott a Beidou konstelláció bővítése.
Kategóriák: Tudomány

Készül az újabb Sentinel (Rovat: GMES - Copernicus)

2019, május 17 - 07:15
Már a műszerek kerülnek a helyükre az óceánokat vizsgáló Sentinel–6 műholdon. A tesztek után jövőre állhat pályára a páros első tagja.
Kategóriák: Tudomány

Geomágneses rándulások (Rovat: Űridőjárás)

2019, május 16 - 07:15
A Föld mágneses tere szüntelenül változik, néha azonban hirtelen rándulásokat mutat. A 40 éve ismert jelenségre csak a közelmúltban sikerült magyarázatot találni.
Kategóriák: Tudomány