Skip to Content

FN - Híradó helyett

Tartalom átvétel
Friss hírek - Tiszta tartalom
Frissítve: 28 perc 45 másodperc

Rabszolgatörvény: tényleg hatnapos munkahetek jöhetnek

40 perc 32 másodperc

A tüntetéssorozatot elindító rabszolgatörvény alapján lehetséges évi maximális 400 túlóra a hetente a ledolgozott normál munkaidőn, 40 órán felül átlagban 8 túlórát jelent. 50 héttel számolva, hiszen két hét szabadságot egyben kell kiadni. Ez kijöhet úgy, hogy ötből négy napon tízórás munkanapok lesznek, az ötödiken nyolcórás.

De kijöhet úgy is, hogy beiktatnak egy hatodik munkanapot, nyolc órában. Vagyis

jöhetnek a hatnapos munkahetek

– erősítette meg megkeresésünkre Vida Sándor munkajogász.

Tízórás munkanapra, hatnapos munkahétre eddig is volt lehetőség, de nem folyamatosan, hiszen eddig kevesebb túlóra volt megengedett, legfeljebb 250, illetve kollektív szerződéssel 300 óra.

A kormányzati érvelés szerint a dolgozókra nem lehet ráerőltetni a 400 túlórát, mert a jogszabály szerint csak kollektív szerződés alapján vagy egyéni munkáltatói-dolgozói megállapodásra rendelhető el. Utóbbi esetben azonban kérdéses, hogy egyenrangú felekről van-e szó, van-e választása a dolgozónak. A munkajogász szerint érdemes azért alkuval próbálkozni, és például a pihenőnapok kiadásánál engedményt kérni.

Fotó: Balázs Attila / 24.hu Pihenőnapot így kaphatunk

Ami a pihenőnapokat illeti, az idevágó passzusok alapján sincs akadálya annak, hogy bizonyos esetekben egész évben hatnaposak legyenek a munkahetek. Főszabályként pihenőnapokból alapesetben heti kettő kell. Az elfogadott összegző módosító javaslat szerint a heti pihenőnapok helyett (szombat-vasárnap) hetenként a beosztás szerinti napi munkaidő befejezésétől a következő beosztás szerinti napi munkaidő kezdetéig tartó, legalább 48 órás megszakítás nélküli pihenőidő osztható be.

A heti pihenőidő azonban egyenlőtlenül is beosztható. Ilyenkor hat egybefüggő munkanapot követően legalább egy heti pihenőnapot kell beosztani. Egyenlőtlen beosztás esetén legalább 40 óra tartamú és egy naptári napot magában foglaló megszakítás nélküli heti pihenőidőt kell beosztani. Megszakítás nélküli, több műszakos és idényjellegű tevékenység keretében foglalkoztatott munkavállalóknak viszont havonta legalább egy heti pihenőnapot kell beosztani. Az mindenkire igaz, hogy havonta legalább egy heti pihenőnap vasárnapra kell, hogy essen.

A munkaidőkeret (maximum 12 hónap) átlagában a heti munkaidő a túlórával együtt nem lehet több, mint 48 óra.

A túlóra számítson bele a nyugdíjba

Aki részmunkaidőben dolgozik, annak a nyugdíj szempontjából figyelembe vehető szolgálati ideje is csak tört idő. Ezen az elven Vida Sándor azt vetette fel, hogy a túlórákat figyelembe kellene venni a szolgálati időnél, pluszban. Ez a munkavállalók érdekét szolgálná.

Az ötlet egyáltalán nem a valóságtól elrugaszkodott, hiszen van is, ahol már bevezették. Németországban pontosan ez a helyzet, számolt be róla a Napi.hu.

A túlórákból felhalmozott munkaidőegységeket a dolgozók kétféleképpen használhatják fel:

 • mondhatják, hogy „lepihenik” a túlórát, azaz a túlórás időszak után kevesebbet dolgoznak. Ezt választják kevesebben.
 • Vagy a nyugdíjkorhatár előtt nyugállományba vonulhatnak úgy, hogy a plusz ledolgozott időt levonhatják a nyugdíjba vonulás alapjául szolgáló munkaviszony időtartamából/vagy más esetben a vállalati nyugdíjalapban így felhalmozott megtakarítást előnyugdíjként használhatja fel. A többség ezzel a lehetőséggel él.

Cikkük szerint német modellre készülhetett a magyar rabszolgatörvény. Csak míg Németországban kifejezetten a munkavállalókat védi, addig nálunk ez a szempont nem érvényesül a törvénymódosításban.

Kiemelt kép: Rosta Tibor / MTI

Kategóriák: Friss

Tovább romlott a levegő minősége az országban

2 óra 30 perc

Tájékoztatásuk szerint

Miskolcon, Salgótarjánban és Szombathelyen egészségtelennek minősítették a levegőt a kisméretű aeroszol részecskék (PM10) magas koncentrációja alapján.

További 11 településen kifogásolt a levegőminőség. Ezek: Budapest, Dunaújváros, Hernádszurdok, Kecskemét, Putnok, Sajószentpéter, Százhalombatta, Székesfehérvár, Szolnok, Tököl, Vác.

Az egészségtelen levegőminőség esetén az érzékeny lakosságcsoportok – a gyermekek, idősek, légúti, illetve szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedők – számára nem javasolják a hosszabb ideig szabadban tartózkodást.

A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt várhatóan a légszennyezők koncentrációja emelkedik. Ezzel együtt a fagypont alatti hőmérséklet miatt a lakossági fűtés intenzívebb, így a helytelen fűtési módoknak tulajdonítható légszennyezés is jelentősebb – tették hozzá. Azt kérik mindenkitől, a saját és környezete egészségének védelme érdekében ügyeljenek arra, hogy ne szennyezzék a levegőt. Bővebb információ található a Fűts okosan! kampány oldalán, a http://www.futsokosankampany.hu/ oldalon – írták.

Kategóriák: Friss

Agybizsergető összegeket kaszál egy fideszes kötődésű ügyvédi iroda

2 óra 36 perc

160 millió forintos keretszerződést írt alá az állami vasúttársaság, a MÁV Zrt. a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Irodával októberben. A jogászok a Rákosrendezői pályaudvaron a vasútüzemhez nem szükséges ingatlanok hasznosítását előkészítő komplex jogi tevékenységet látnak el (a szerződést pdf-ben itt találja).

A Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda gyakori közreműködője és haszonélvezője a fideszközeli ügyleteknek. A beágyazottságot mutatja, hogy az ügyvédi iroda névadója Sárhegyi Zoltán a Nemzeti Választási Bizottság Fidesz által delegált tagja volt. A közpénzes megrendelések között akadt már milliárdos nagyságrendű tétel is: Sárhegyi feleségével, az ügyvédi irodában dolgozó Bártfai Beatrixszal közös cége, a Z. I. B. Consulting Kft. 2011-2012-re 3 milliárd forintos keretszerződést kötött az állami út- és vasútépítéseket menedzselő NIF Zrt.-vel.

Vágányrendszer Rákosrendezőn. A pályaudvarhoz tartozó, a vasúti forgalomban már nem túl nagy szerepet játszó, 160 hektár nagyságú, 25 milliárd forint értékűre becsült terület kulturális és szabadidős tevékenységekre való hasznosítását tervezi a zuglói önkormányzat Fotó: Földi Imre / MTI

Sárhegyiék kiterjedt kapcsolati hálója a legmagasabb körökig nyúlnak. A Sárhegyi-irodánál kezdte a karrierépítést például ügyvédbojtárként Papcsák Ferenc, Zugló volt fideszes polgármestere, egykori elszámoltatási kormánybiztos, a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke. Papcsák polgármesterként sem feledkezett meg korábbi munkahelyéről: Zugló havi 900 ezer forintért szerződött tervezetek véleményezésére és tanácsadásra Sárhegyiékkel.

A hvg.hu arról írt, hogy Bártfai Beatrix legendásan jó kapcsolatot ápol Győri Tiborral. Győri a NER egyik nagy túlélője, aki a G-nap előtt Simicska Lajossal, utána pedig Habony Árpáddal építgette a NER médiabirodalmát. Simicskával már a MAHIR-os időkben is együtt dolgozott:

Győri és Bártfai remek kapcsolatára utal az is, hogy Habony Árpád és Győri Tibor éppen a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Irodát bérelte fel az azóta a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak ajándékozott Modern Media Group Kft. megalapítására. A cégbírósági papírok szerint Habonyék ügyében Bártfai Beatrix járt el.

Az ügyvédi iroda neve a sukorói telekcsere körüli botrány kapcsán is ismerős lehet: az állam képviseletére csaknem 2 milliárd forintos keretszerződést kötöttek Sárhegyiékkel és a Réczicza White & Case LLP Ügyvédi Irodával.  Közbeszerzéseken is szép eredményeket értek el:

 • 2015-ben 96 millió forintért szerződtek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel jogi szolgáltatások nyújtására.
 • 2012-ben félmillióért adtak jogi szakvéleményt a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak és
 • benne voltak abban a csapatban, amely összesen 110 millió forintért látott el jogi tevékenységet a tárcának.
 • A kaszinókoncessziós szerződéseket is ők készítették elő a minisztériumnak 48,8 millió forintért.
 • Szintén ebben az évben 120 millió forintért készíthették elő a GSM-R mobil kommunikációs projekt szerződéseit és adhat jogi tanácsot a NISZ Zrt.-nek.
Tízszeres ár?

Tavaly az Átlátszó számolt be róla, hogy a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda annak ellenére is nagyvonalú megbízási díjat kapott az állami tulajdonban lévő Eximbanktól, hogy elsőfokon elbukták az úgynevezett székházügyben indított pert, amiről bővebben itt írtunk:

Újra kell tárgyalni a Lánchíd Palota szerződéseit a bíróságon A patinás épületet Nobilis Kristófhoz kötödő cég vette meg 10 millió euróért.

Az Átlátszó cikke szerint Nátrán Roland, az Eximbank akkori vezérigazgatója az eljárásban megemlítette, hogy Bártfai Beatrixék méregdrágán vállalták el az ügyet. Nátrán szavai szerint

[a székházügy rendezésébe bevont] Baker és McKenzie ügyvédi irodának a kiválasztása ellentétben Bártfai Beatrix, jelenlévő ügyvédnőnek a kiválasztásával, a szokásos eljárási rendet követte, tehát három ügyvédi irodától kértünk be ajánlatot. Három ügyvédi iroda ajánlata közül a legolcsóbb iroda ajánlatát választottuk ki, ez volt a Baker és McKenzie ügyvédi iroda ajánlata (…) McKenzie ügyvédi iroda a munkát tized annyiért végezte el, mint amennyiért Bártfai Beatrix ügyvédnő vállalta. A megbízási szerződés keretén belül a bank megbízta az ügyvédnőt.(…) amíg ott voltam Bártfai Beartixtől jogi szakvélemény nem készült. Bártfai Beatrix ügyvédnő honoráriumát nem fizettük ki cserébe.

A Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda az Eximbank október 31-én frissített szerződéslistája szerint ezt követően is szép összegeket keresett az állami tulajdonban lévő banknál:

A Fidesz-KDNP kormány 2015-ben, felettébb gyanús körülmények között eltörölte az ügyvédi irodák pénzügyi beszámolóinak kötelező közzétételét, így bár minden Magyarországon működő cégnek nyilatkoznia kell bevételeiről és eredményeiről, az ügyvédi irodák pénzügyei teljes titokban maradhatnak.

 

Kiemelt kép: Máthé Zoltán / MTI

Kategóriák: Friss

Milliókat fizet vissza a Vodafone a RED VitaMAX előfizetőknek

3 óra 41 perc

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) keddi, MTI-nek küldött közleménye szerint a versenyfelügyeleti eljárásban azt vizsgálták, hogy a Vodafone megsértette-e a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény rendelkezéseit RED VitaMAX tarifát népszerűsítő hirdetéseivel. Utóbbiak ugyanis nem tették egyértelművé, hogy az átlagosnál jóval rövidebb, mindössze 30 napos egyenleg-felhasználási időszak nem csak az áttérést követő feltöltésekre, hanem a korábban felhalmozott, fennmaradt egyenlegekre is vonatkozik.

Közölték:

a cég az eljárás folyamán vállalta, hogy visszatéríti a korábbi egyenlegből fennmaradt, törölt összeget mindazon ügyfeleinek, akiket az említett szabály miatt hátrány ért, amennyiben az meghaladja a 100 forintot, és az érintett jelenleg is előfizetője.A GVH elfogadta a kötelezettségvállalást, mert úgy értékelte, hogy az teljes mértékben kompenzálhatja a kárt szenvedett fogyasztók észszerűen vállalható körét. A hatóság úgy találta, hogy a vállalás elfogadható a cég által javasolt szűkítésekkel együtt is. A 100 forint alatti összegek visszatérítése ugyanis a csekély hátrány és a kapcsolódó adminisztratív terhek miatt nem elengedhetetlenül szükséges, a már nem Vodafone-os ügyfelek kompenzációja pedig – felkutatásuk nehézségei és elhanyagolható számuk miatt – nem feltétlenül indokolt.

Jogsértés megállapítása hiányában a GVH bírságot sem szabott ki – közölték.

Kategóriák: Friss

A legtöbb magyar baba a karácsonyi ünnepek alatt fogan

5 óra 29 perc

A közlemény szerint a fogantatás ideális körülményeit nehéz lenne leírni, mindenesetre bizonyított, hogy a stresszmentes, ünnepi vagy éppen nyaralós időszakok kedveznek a babaprojektnek. Az év utolsó két hete is egy ilyen periódus. Dr. Hartman Gábor közel 40 éves tapasztalata szerint a nemzeti ünnepek, hosszú hétvégék után mindig gyakoribb, hogy a menstruáció kimaradása miatt keresik fel rendelőjét.

Ünnepek alatt előfordul, hogy vacsora közben, vendégségben alkoholt fogyasztunk. Ha ez éppen a fogantatás időszakára esik, nem kell aggódnunk, nem lesz semmilyen negatív hatása a korai terhességre. Csak abban az esetben ártottunk a babának, hogyha rendszeresen és nagy mennyiségben iszunk alkoholt, pár pohár pezsgő vagy bor nem jelent veszélyt.

Akár síelni is elmehetünk a terhesség korai időszakában, a hatodik hétig. Persze később is nyugodtan síelhetünk, természetesen a balesetek nem tesznek jót egy terhességnek és nem ez a legjobb időpont, hogy valaki megtanuljon lecsúszni a lankákon, de hogyha valaki nagyon jól síel, nyugodtan sportolhat.

Ha ezt a másfél hetet a babaprojektre szánjuk, a szakértő szerint az a legfontosabb, hogy ne stresszeljünk, hiszen ez az ünnep a szeretetről szól. Akik viszont azt szeretnék, hogy jövő karácsonyra már megérkezzen a baba, akkor március végén érdemes próbálkozni.

Kategóriák: Friss

Jövőre hétvégén is elutalhatják a fizetést a cégek, 5 másodperc múlva megérkezik

5 óra 51 perc

Bartha Lajos elmondta, az azonnali utalás magánszemélyek esetében 10 millió forint alatti összegeknél a nap 24 órájában és a hét minden napján, akár ünnepnapokon is működik majd.

Hozzátette, július 1-től lehetőség lesz arra is, hogy telefonszám, e-mail-cím vagy adószám megadásával utaljanak bankszámlaszámra, az új rendszer ugyanis összeköti ezeket az adatokat, s azonosítja ezek tulajdonosát.

A jövőben így a sárga csekk is feleslegessé válhat – mondta.

Kiemelt kép: Thinkstock

Kategóriák: Friss

Korlátozták a kifizetéseket az NHB Banknál

6 óra 56 perc

Azonnali intézkedéseket alkalmazott az MNB az NHB Bank Zrt. likviditási helyzetének orvoslása érdekében. Az intézkedések célja a likviditási helyzet romlásának megakadályozása és különösen a betétesek érdekeinek védelme — áll a jegybank közleményében.

Mint írják: a MNB minden hitelintézetnél folyamatosan nyomon követi a likviditási helyzetet – azaz a betéteseknek szükség esetén akár azonnal kifizethető pénzmennyiség – alakulását. Ha bármelyik hitelintézet likviditási helyzete azt megköveteli, a jegybank minden esetben megteszi a szükséges intézkedéseket. Az NHB Bank likviditásának vizsgálata során megállapításra került, hogy

a bank likviditási helyzete jelentősen romlott, az LCR mutató értéke rövid távon is az elvárt 100 százalék alá süllyed, ez az MNB azonnali beavatkozását indokolja.

A 7 millió forint feletti kifizetésekre vonatkozik

Az MNB ezért a mai naptól 30 napra elrendelte a 7 millió forint feletti betétek kifizetésének korlátozását, valamint megtiltotta a bank részére további kötelezettségek vállalását. Ezen kötelezések végrehajtásának biztosítására az MNB az NHB Bankhoz felügyeleti biztost rendelt ki. Az MNB egyidejűleg felszólította a bank vezetését és többségi tulajdonosát arra, hogy tegye meg a likviditási helyzet rendezéséhez szükséges intézkedéseket.

Az MNB a rendelkezésére álló adatok alapján összesen 67 olyan magánszemély és 88 vállalati betétese van a banknak, akit a 7 millió forintos betétkivételi korlát az ennél magasabb összegű betét miatt érint, közülük 10 magánszemély és 42 vállalati ügyfél rendelkezik az OBA kártalanítás összegét is meghaladó betéttel.

Az intézkedés nem érinti az NHB Bank befektetési szolgáltatási tevékenysége keretében kezelt ügyfélpénzeket és eszközöket. Az előírt intézkedések végrehajtásának technikai lebonyolítása érdekében az MNB a felügyeleti biztos kérelmére a mai napra bankszünnapot rendelt el. A Bank a holnapi naptól tovább folytatja működését.

Az NHB részesedése a magyar hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszegének csupán 0,2% százalékát teszi ki, likviditásának megrendülése a magyar pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását semmilyen módon nem fenyegeti.

Kategóriák: Friss

Magyar siker: nálunk volt a legmagasabb az infláció az EU-ban

7 óra 23 perc

Novemberben az Európai Unióban Magyarországon volt a legmagasabb, mintegy 3,2 százalékos az infláció, a drágulás üteme megegyezik az Észtországban  és a Romániában mért adattal – írta meg az Eurostat adatai alapján a Világgazdaság keddi lapszámában.

A visegrádi országokban sokkal kisebb drágulást mutattak ki novemberben: Szlovákiában 2 százalékkal, Csehországban 1,6 százalékkal, Lengyelországban pedig 1,1 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex 2017 novemberéhez képest. Az EU-ban átlagosan 2 százalék volt a drágulás üteme, az euróövezetben pedig 1,9 százalékkal nőtt az infláció.

Kiemelt kép: Thinkstock

Kategóriák: Friss

Betett a tüntetéshullám a forintnak

8 óra 1 perc

Az eurót a hétfő esti 323,11 forint után kedd reggel nyolc óra előtt kissé magasabban, 323,49 forinton jegyezték. A dollár jegyzése 284,59-ről 285,23 forintra, a svájci franké pedig 286,72 forintról 287,11-re ment fel hétfő estétől kedd reggelig.

Kiemelt kép: Csanádi Márton/24.hu

Kategóriák: Friss

Gyárat hoz Magyarországra az Airbus

2018, december 17 - 22:24

A 2021-re elkészülő beruházással több száz munkahely jön létre – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a hétfői sajtótájékoztatón. Szijjártó Péter kiemelte, hogy a beruházás konkrét helyszínéért két kelet-magyarországi város verseng, a róluk szóló döntést jövő év elején hozzák meg, és a döntést követően véglegesítik a költségvetési támogatásról szóló megállapodást. A kormány vissza nem térítendő támogatást biztosít az Airbus számára a beruházáshoz.

Az Airbus a polgári és katonai használatú repülők, helikopterek gyártásának egyik vezető vállalata a világon, Európában pedig a legnagyobb légi és hadiipari vállalat.

A beruházást Magyarország regionális versenyben nyerte el. A vállalat éves árbevétele több mint 67 milliárd euró volt az elmúlt években, világszerte mintegy 130 ezer embert foglalkoztat.

A miniszter ismertette, hogy a két fél közötti együttműködés a gyár létesítésén kívül kiterjed még a honvédség részéről 36 új helikopter beszerzésére. Mindez nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a walesi vállalásoknak megfelelő határidőben teljesíthető legyen a NATO felé tett vállalás, miszerint az ország meghaladja a 2 százalékos védelmi-ipari költési küszöböt.

A francia céggel történt megállapodások nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a védelmi költségvetésen belüli fejlesztési kiadások aránya is 20 százalék fölé szökjön. A megállapodás része, hogy a honvédség csapatszállító gépeket vásárolt a vállalattól, emellett egy oktatási és képzési programot is végrehajtanak közösen – idézte az MTI.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a cég nem nevezhető új keletű beruházónak, tekintettel arra, hogy egy mérnöki szolgáltatásokat folytató, mintegy 40 mérnököt foglalkoztató iroda működik Airbus kötelékben 2014 óta Magyarországon.

Kiemelt fotó: MTI / Kovács Attila

Kategóriák: Friss

Jönnek az emeletes vonatok

2018, december 17 - 17:50

Már megérkezett annak az emeletes vonatnak az első három kocsiszekrénye a Dunakeszi Járműjavítóba, ahol összeszerelésüket végzik. Összesen 11 darab, KISS elnevezésű motorvonatot állít forgalomba 2019 végétől a MÁV két forgalmas szakaszon, a Budapest–Vác–Szob és Budapest–Cegléd–Szolnok vasútvonalakon – közölte az állami vasúttársaság.

Ezekben az emeletes vonatokban járművenként 600 ülőhely van.

Továbbá négy kerekesszék, illetve 12 kerékpár vagy 5 babakocsi szállítására alkalmasak (a kerékpárhelyek száma további 24 darabbal bővíthető rugalmasan, igazodva ezzel a kerékpáros turisztikai szezonban megnövekedett utazási igényekhez) ezek a járművek.

Most rendelt még 8 motorvonatot a MÁV a gyártó Stadlertől. Azokat 2021 elejéig akarják forgaloma állítani.

Forrás: MÁV
Kategóriák: Friss

1,7 milliárdos plakátkampányt tesz a karácsonyfa alá a kormány

2018, december 17 - 16:32

November utolsó napján írtuk meg, hogy a kormány ismét plakátkampányra költ: Balásy Gyula cégei 4,6 milliárd forintos keretszerződést kötöttek a Nemzeti Kommunikációs Hivatallal (NKH). A folytatás nem váratott magára sokáig: szűk három hét múlva ismét egy plakátkampányról számolhatunk be.

A NKH 1 milliárd 732 millió forintos keretértékben (az opciós összeg 519,6 millió forint) bízta meg a New Land Media Kft.-t és a Lounge Design Kft.-t egy újabb plakátkampánnyal.

A Közbeszerzési Hatóság honlapjára feltöltött dokumentáció szerint (amit pdf-ben itt talál) a megbízás fantázianeve:

Európa jövőjét érintő nemzetközi és hazai szintéren történő kormányzati kommunikációval kapcsolatos feladatok ellátása 3, valamint az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos feladatok ellátása 11.”

A számok arra utalnak, hogy a kormány már korábban is fontosnak érezte bizonyos európai ügyekről tájékoztatni a lakosságot. Októberben Judith Sargentini került a célkeresztbe jólismert, a kormány munkáját számos ponton kritizáló jelentése miatt. A Sargentini-jelentés ellen fellépő, szeptemberben indított kampányra 5,9 milliárd forintot szántak, ez idén a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) legdrágább akciója volt.

Az NKH központosított kommunikációs beszerzéseire legutóbb júniusban kötöttek 25 milliárd forintos, legfeljebb kétszer újratölthető keretszerződést, akkor még három üzletember cégeivel. Mivel egy nap múlva Kuna Tibor és Csetényi Csaba cégeivel szerződést bontottak, az NKH megbízásainál Balásy cégei monopolhelyzetbe kerültek.

Négy hónap alatt 18,7 milliárdot szórtak ki kommunikációra Rogánék A legtöbbet a Sargentini-jelentés ellen fellépő kampányra szánták.

Kiemelt képünkön:A magyar kormány Állítsuk meg Brüsszelt! című nemzeti konzultációját hirdető óriásplakát egy angyalföldi panelház falán, a Fiastyúk utcában 2017. április 4-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Kategóriák: Friss

Kampec lesz a mostani 500 forintosnak

2018, december 17 - 16:24

Új 500 forintos bankjegyeket bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank. Az új bankjegyekkel február 1-jétől lehet fizetni, a mostani/régi 500 forintosokkal pedig 2019. október végéig.

Az újról képek az MNB közleményében láthatók.

Akkor sincs gond, ha valakinél jövő október után marad még mostani 500-as, mert a forgalomból korábban már bevont bankjegyek nem veszítik el értéküket, mivel a bevonási határnapot követően még három évig minden bank- és postafiókban, húsz évig pedig az MNB lakossági pénztárában díjmentesen beválthatók – azonos címletű ­– új fizetőeszközre – írja közleményében a jegybank.

Annyit írnak még, hogy a 10 ezresből van most forgalomban régi is meg új is, és még nincs döntés arról, hogy a régit mikor vonják be.

Kategóriák: Friss

Itt az első szerződésmódosítás, ami a 400 óra túlórát írja elő

2018, december 17 - 16:18

Bár csak január 1-jétől léphet hatályba a rabszolgatörvényként elhíresült, és a múlt héten botrányos körülmények között elfogadott fideszes módosító javaslat, a HVG.hu megkapta az első „400 órás túlórára vonatkozó munkaszerződési módosítást”.

A portál egy olvasója közölte új szerződését, melyben az áll, hogy „a megengedett túlóra 400 óra évente, melyet a munkáltató saját jogkörben rendelhet el” és „csak 36 hónapon belül kötelesek kifizetni”. Mindezt január 1-i kezdéssel, ami azért furcsa, mert bár az országgyűlés vitatható módon elfogadta az indítványt, de Áder János köztársasági elnök még nem írta alá, a Magyar Közlönyben sem hirdették ki,

ennél fogva még nem hatályos és hivatkozni sem lehet rá.

A munkavállaló továbbá azt írta, egy nyírségi kisvárosban élnek és nem tudnak elköltözni, mert nem kapnának elég pénzt a családi házukért. Hozzátette: az eddigi 250 túlóra miatt is voltak gondjaik, például az óvodában azzal fenyegetőztek, hogy szólnak a gyámügynek, miután

háromszor késtek az óvodából délután.

A múlt szerdán elfogadott rabszolgatörvény ellen hatodik napja tartanak a szinte folyamatos demonstrációk Budapesten. Ma este az az MTVA Kunigunda utcai székházánál fognak gyülekezni a tüntetők.

Kiemelt kép:  MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Kategóriák: Friss

A rabszolgatörvény volt a szikra

2018, december 17 - 15:47

Hétfőn délután kettőkor még nem kapott meghívót a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASzSz) az újabb bértárgyalásra. Kordás László elnök ennek ellenére megerősítette a 24.hu-nak, valamikor szerdára hívhatják össze a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórum (VKF) újabb ülését. Onnan tudja ezt, hogy a minisztérium munkaügyekért felelős osztályáról telefonon érdeklődtek nála, mikor lenne jó szerdán.

Meglepett, hogy mégis összehívják a VKF-et, hogy újra tárgyalóasztalhoz akar ülni a kormány a minimálbérről, bérminimumról. Hiszen előzetesen a kormány mondta azt, hogy nem lesz több tárgyalás, és mivel nincs megállapodás, ő dönt majd

– jegyezte meg.

Hírek szerint a kormány azt szeretné továbbra is, hogy a munkáltatók és a szakszervezetek egyezzenek meg egymással. És ha ez nem történik meg, rendkívüli kormányülésen születhet döntés.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke és Horváth Csaba, a Vasutas Szakszervezet alelnöke a Sándor-palotánál, miután a munka törvénykönyvének módosítása ellen tiltakozó levelet adott át a Köztársasági Elnöki Hivatalnak 2018. december 15-én
Fotó: Soós Lajos / MTI

A napok óta zajló tiltakozó akciókra így reagált Kordás László:

A szakszervezetek is kint vannak az utcán, az MTVA-nál is, jól eső érzés, hogy sokan vannak az ügyünk mellett. A rabszolgatörvény volt a szikra, de ezen már túlnőtt a tiltakozás, más fontos célok is előtérbe kerültek. Társadalmi szolidaritás van kialakulóban, egymás ügyeiért is kiállnak a különböző csoportok. Ez jelentős változás az eddigiekhez képest. Szükség van rá, mert különben teljesen kizsákmányolják a magyar munkavállalókat.

Hallott róla, hogy vannak üzemek, ahol már jelezték, bevezetnék a 400 túlórát. Olyan munkáltatók is tervezik ezt, ahol nincs jelen a szakszervezet, nincs kollektív szerződés, és olyanok is, ahol van. Egy fuvarozással foglalkozó céget említett, ahol már a cégvezetés jelezte a szakszervezetnek, bevezetnék a maximális, 400 túlórát. Ennél a cégnél van kollektív szerződés, ennek módosítását kérte a vállalat.

Nem tárgyalási alap a 400 túlóra. Nincs mit beszélni róla. Köszönjük, nem.

Persze van arra is lehetőség, ha a szakszervezet nemet mond, a cég egyénileg állapodjon meg a dolgozókkal. Ebben az esetben jogi védelmet biztosít a szakszervezet a munkavállalóknak.

Készülünk rá, hogy ha Áder János aláírja a törvényt, jó pár cég lesz, amely bevezetné a 400 túlórát. Jövőre jön tiltakozásunk második fázisa: akciókat fogunk szervezni ezen munkáltatók ellen, gyárkapun belül sztrájkbizottság alakításával, figyelmeztető sztrájkokkal, gyárkapunk ívül pedig szolidaritási akciókkal, blokádokkal.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Kategóriák: Friss

Milliárdokat bukott ma Mészáros Lőrinc

2018, december 17 - 15:36

Négy olyan cég részvénye is forog a Budapesti Értéktőzsdén, amelyik Mészáros Lőrinc érdekeltségének számít. Ezek közül mindegyik veszített értékéből ma.

A délután negyed 3-as adatok szerint

 • az Apennin 2,6
 • a Konzum 1,3
 • az Opus 0,6
 • a 4ig pedig 2,2 százalékos mínuszban van.

Ez alapján tehát Mészáros Lőrinc áttételesen milliárd forintokkal lett ma szegényebb. Mondjuk van honnan, úgy tartják, Magyarország második leggazdagabb embere volt idén tavasszal az akkor becsült 280 milliárd forintos vagyonával.

A részvényindex is csökkenést mutat, a nagyobb részvények közül csak a Richter van pluszban.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta/24.hu

Kategóriák: Friss

Rémtörténetek állásinterjún: Katz Dávid rejtett kamerával keresett munkát

2018, december 17 - 12:45

Videónk első részében kollégáink szétsavazták Katz Dávidot, nem kímélve őt. Akkor egy szakember segítségét kérte, hogyan dolgozza fel az őt ért kritikákat.

Szétsavazták Katz Dávidot a kollégái Dávid megkért pár kollégát, zúdítsa rá negatív tulajdonságait. Nos, nem kímélték: volt, aki szerint orvosi eset, míg más a meztelen képeit rótta fel neki. Katz segítséget kért egy szakembertől, aki elmondta, hogyan kell kezelnie az őt ért kritikákat.

A második részben megnéztük, ki meddig menne el, hogy megkapjon egy állást. Dávid akkor egy drasztikus lépésre szánta el magát: megváltoztatta a külsejét.

Te meddig mennél el, hogy megkapj egy állást? Drasztikus lépésre szánta el magát Katz Dávid kollégánk: megváltoztatta a külsejét. Operatőrünk se bírta ki röhögés nélkül a látványt. Itt volt az ideje a változásnak. 

Álmaink állása nem fog magunktól ránk találni, nekünk kell utána menni, de ez még nem elég. Egy jó önéletrajz és a megfelelő viselkedés az állásinterjún elengedhetetlen.

Szponzorált tartalom

A cikk a Coca-Cola HBC Magyarország  #énjövőm programja támogatásával készült.

Kategóriák: Friss

Sokat spórolhat egy cég egészségbiztosítással (X)

2018, december 17 - 12:01

Alkalmazottanként átlagosan évente 250 ezer forintot veszít egy cég munkavállalói betegsége miatt. Hogyan lehet ezen spórolni?

Köztudott, hogy a magyarok általános egészségi állapota rossz, és az is, hogy hagyományosan „szeretünk” orvoshoz járni. Azonban arról viszonylag kevés szó esik, hogy egy cég számára forintosítva mekkora kiesést jelent egy-egy betegszabadságon, vagy orvosi rendelőben töltött munkavállalói nap.

Ráadásul manapság az egyre hosszabb várólisták korát éljük: az állami egészségügyi ellátásban akár napokat is igénybe vehet még a kevésbé súlyos betegségek diagnosztizálása is, nem beszélve a kezelésről. Egy nap a háziorvosnál, egy nap a laborvizsgálaton egy következő a szakorvosnál és így tovább – ugye ismerős?

A munkaadónak évente egy munkavállalóra vetítve a KSH bruttó átlagbérével számolva a járulékos és nehezen számszerűsíthető költségeket ide nem számolva, átlagosan 250 ezer forintjába kerül az, hogy az alkalmazottja beteg. Vagyis minél inkább óvja az alkalmazottak egészségét, annál kevesebb pénzt kell a szélbe szórnia. Ha csak a várólisták, elhúzódó kezelések és nehézkes ügymenet kiváltásával felére tudja csökkenteni a kiesett munkanapokat, havonta több ezer forinttal lesz beljebb alkalmazottanként.

 

Mit tehet egy cég a dolgozók egészségéért?

A jó hír az, hogy ma már léteznek olyan korszerű megoldások, amelyekkel a munakadók sokat tehetnek azért, hogy csökkentsék a munkavállalóik betegség miatt kieső napjait. Az egyik ilyen csodafegyver a béren kívüli juttatásként nyújtott magán-egészségbiztosítás. Ez a szolgáltatás (például a Generali Biztosító által kínált Company Care) testreszabottan nyújtható a dolgozóknak. A vállalkozás maga állapodik meg a biztosítóval arról, hogy hány munkavállalót kíván bevonni, ők milyen típusú csomagot kapjanak, illetve a szolgáltatásokba esetleg milyen speciális elem kerüljön bele.

A magán-egészségbiztosítás ráadásul az új munkaerő toborzásban, és a munkavállalók lojalitásának növelése szempontjából is kiváló eszköz, hiszen – ahogy az egészség, és az egészségügyi ellátás kérdése egyre inkább a mindennapi figyelem középpontjába kerül – egy ilyen extra juttatás vonzóbbá tehet egy munkahelyet a versenytársaknál. Ez az aduász pedig a munkavállalókért folytatott, egyre inkább kiéleződő harcban aranyat érhet.

Ha többet szeretne megtudni az egészségügy és a céges költségek közötti összefüggésekről, kattintson!

Kategóriák: Friss

Havi 150 ezer forint lehet a minimálbér

2018, december 17 - 11:18

Várhatóan átlépi a 200 ezer forintot jövőre a garantált bérminimum összege, míg a minimálbér 150 ezer forintra nőhet, erről a héten állapodhat meg a munkaadói és a munkavállalói oldal, egyezség hiányában pedig a kormány határozhat – értesült több forrásból a Magyar Idők.

Úgy tudják, a napokban ül össze a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF), mivel a kormány továbbra is bízik a szakszervezetek és a munkaadók megállapodásában, habár a korábbi egyeztetéseken érdemben nem közeledtek az álláspontok.

Amennyiben nem születik egyezség, a kormány várhatóan legalább 150 ezer és legalább 200 ezer forintban határozza meg a két összeget. Az idén a minimálbér bruttó 138 ezer forint, míg a garantált bérminimum 180,5 ezer forint.

Kiemelt kép: Csanádi Márton/24.hu

Kategóriák: Friss

Mészáros felfalta az élelmiszeripart: itt az új holding

2018, december 17 - 08:50

Közös szakmai vezetés alá vonják és konszernbe szervezik a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó mezőgazdasági cégeket – erről beszélt Csák Gyula, a vállalatcsoportot irányító Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Világgazdaságnak.

Csák elmondta: a tervek szerint ötéves távlatban négy-öt üzletágban is jelentős feldolgozókapacitással és növekvő piaci részesedéssel rendelkeznek majd. Hozzátette:

Van olyan cégcsoport Magyarországon, amelynek termelési értéke lényegesen magasabb a miénknél, elsősorban az élelmiszeripari kapacitások miatt, mi viszont egyelőre alapanyag-termelők vagyunk. A mezőgazdaság kategóriában az általunk művelt szántóföldek nagysága alapján valahol az elsők között állunk.

Elmondása szerint nagyjából 13 ezer hektáron gazdálkodnak, a holdinggá alakulás után és a volt Simicska-cég, a Mezort beolvasztását követően ez több, mint 36 ezer hektárra nő majd. Csák szerint a Mezorttal együtt számított árbevételük tavaly megközelítette volna a 22 milliárd forintot.

Kiemelt kép: MTI

Kategóriák: Friss