Skip to Content

FN - Híradó helyett

Tartalom átvétel FN – 24.hu
Friss hírek - Tiszta tartalom
Frissítve: 23 perc 10 másodperc

Az önvezető járművek átírhatják az autómegosztási piacot

3 óra 30 perc

EASCY: erre az öt betűre koncentrál az autóipar összes szereplője. A PwC 2018-as tanulmánya szerint a városi mobilitás egyre inkább elektromos (electrified), önvezető (autonomous), megosztott (shared), összekapcsolt (connected) és évente továbbfejlesztett (yearly updated) lesz.

Az egyik legfontosabb változás a mobilitási piacon, hogy az elmúlt években maguk az autógyártó cégek lettek az önvezető és elektromos fejlesztések legnagyobb mozgatói. A világ 20 legnagyobb kutatási-fejlesztési büdzséjéből ötöt már nagy autógyárak birtokolnak. A robbanásszerű fejlődésnek kedvez a szabályozói környezet változása, illetve a felhasználók igénye is a fenntartható, rugalmas mobilitási megoldásokra.

2040-re több lehet az elektromos autó, mint a hagyományosAz elektromos autók elterjedése a közművállalatoknak nagy üzleti lehetőséget jelent

A GreenGo elektromos autómegosztó cég ügyvezetője szerint a közösségi autózás következő szintlépése éppen az önvezető megoldások miatt következik be hamarosan.

„Hajlamosak vagyunk az önvezető autók legnagyobb előnyeként kiemelni, hogy a járművek ismerik az utat és helyettünk vezetnek majd, de ennél sokkal fontosabb lehet, hogy pontosan rá tudnak kapcsolódni a folyton változó városi organizmusra, ’tudva’ a dolgukat. A nem túl távoli jövőben a kívülről vezérelt autók összehangoltan működhetnek, és a begyűjtött adatok segítségével igazodnak majd a forgalmi helyzetekhez, a felhasználói igénybe vételhez, de akár a városi áramszükséglethez is” – véli Michaletzky Bálint.

Jön az újratervezés

„Az önvezető gépkocsik először a B2B (cégek közötti) szegmenst forgatják majd fel, vagyis minden szolgáltatást, mely nagyobb tömegeket költségérzékenyen mozgat (taxi, logisztika, carsharing). Mindegyik megoldás on-demand (igény szerinti), automatikusan szerveződő szolgáltatás lesz, amit most talán egy sofőr nélküli taxizásként tudunk elképzelni. Ezek között továbbra is az árszint, minőség, gyorsaság és a biztonság tehet különbséget” – fejtette ki az ügyvezető. Attól nem tart, hogy egy önvezető carsharing megoldás elveszi a vezetés élményét, szerinte sokak számára most sem kikapcsolódás a piros lámpák közötti mozgás.

„Autómegosztó szolgáltatóként úgy készülhetünk fel erre a robbanásra, hogy minél több belső folyamatot – autómozgatás, töltés, ügyfélkezelés – teszünk adatalapúvá, hosszú távon pedig az elektromobilitásban és a mesterséges intelligencia által vezérelt megoldásokban hiszünk” – Michaletzky Bálint.

Kiemelt fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Kategóriák: Friss

Talán még az Ön cégére is ráfér egy kis tuning (x)

6 óra 41 perc

Bár a legtöbb cég tisztában van vele, hogy az internet és a digitális megoldások segítségével növelheti vállalkozása sikerét vagy csökkentheti adminisztrációs terheit, a kisvállalkozók sokszor nem tudják, hogyan kezdjenek ehhez hozzá. Pedig ma már elengedhetetlen, hogy ők is kihasználják az internet nyújtotta lehetőségeket, és csatasorba állítsák a közösségi médiát, az Adwords-öt vagy a keresőoptimalizációt, azaz a SEO-t, esetleg a hashtageket.

Azoknak, akiknek most még részben, vagy teljesen idegenül hangzanak a fenti kifejezések, szükségük van valakire, akitől meg tudják tanulni ezeknek az eszközöknek a hatékonyabb használatát. Ebben segít a UPC, amelynek mindig is fontos volt, hogy a hazai vállalkozások a digitális világ nyerteseivé váljanak: a vállalat céljául tűzte ki, hogy ne csak a digitális világ infrastruktúráját, hanem az ahhoz szükséges tudást és praktikákat is biztosítsa annak érdekében, hogy a magyar kisvállalkozók a net segítségével a lehető legsikeresebbek legyenek. Ezért hívta életre a Business Tuning programot.

A BusinessTuning.hu weboldal edukatív tartalmaival azokra a kihívásokra segít választ adni, amivel az online térben a kis- és középvállalkozások szembesülnek: megmutatja, hogyan „szelídíthetik” meg és állíthatják saját növekedésük szolgálatába ezeket az eszközöket. Létező kisvállalkozások példáin és esettanulmányokon keresztül mutatja meg, hogyan használható hatékonyabban az internet a kisvállalkozások mindennapjaiban.

A UPC Business Tuning keretein belül útjára indított hárommilió forint összdíjazású Nagy Tuning Show pályázat győzteseit május 21-én ismerhettük meg. A dobogós helyezést elért vállalkozások között szerepelt a munkaügyi ellenőrzésekre való felkészülést segítő honlap hotline funkcióval, a felhasználók által személyre szabható design cipőket árusító, valamint egyedi készítésű bútorok online értékesítését támogató megoldás is. Különdíjjal jutalmaztak két, ötletesség és társadalmi hasznosság szempontjából kiemelten hasznos pályázatot: ebben a kategóriában egy, a nők „nehéz napjait” megkönnyítő speciális termékötlet és egy közösségi kulturális projekt nyerte el a szakmai zsűri tetszését.

Bár sok kisvállalkozó tisztában van vele, hogy az internet segítségével növelheti vállalkozása sikerét, sokan nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá. A UPC Business Tuning programja nekik segít jobban eligazodni az online eszközök világában. http://bit.ly/2Q3so3V
Kategóriák: Friss

30 ezer falusi csok igénylésére számítanak

8 óra 30 perc

Az MTI-nek szerdán eljuttatott közlemény szerint a Takarék Csoport komoly érdeklődésre számít a falusi csok iránt, amelynek újdonsága, hogy célzottan, legfeljebb ötezer emberből álló, csökkenő lakosságú kistelepüléseken élő családok számára tesz elérhetővé jelentős, vissza nem térítendő támogatást. A júliustól induló program várhatóan azoknak a családoknak a körében lesz népszerű, amelyek helyben tervezik a gyermekvállalást és az otthonteremtést vagy nagyvárosból szeretnének kiköltözni az érintett településekre.

A következő években a falusi csok keretében nyújtott támogatás összege országos szinten elérheti akár az 50 milliárd forintot évente, a támogatásban részesülő családok száma pedig az évi 10 ezret.

A falusi csok a Takarék Csoport szakértői szerint a magyar ingatlanpiaci tranzakciók 15-18 százalékát érintheti. A hagyományos családi otthonteremtési kedvezményhez hasonlóan a támogatás mellé államilag támogatott kedvezményes hitel is igényelhető, amelynek teljes értéke összbanki szinten megközelítheti az évi 20 milliárd forintot.

A közlemény idézte Egerszegi Ádámot, az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. alelnökét, aki kifejtette, hogy a takarékok fontos szerepet játszhatnak a támogatások kiközvetítésében és az ahhoz felvehető kedvezményes hitelek folyósításában.

Várakozásaik szerint a falusi csok-támogatások 30-40 százalékát a takarékok közvetítik majd ki

– tette hozzá a szakember.

A takarékok jelentős tapasztalattal rendelkeznek a csok-támogatások folyósításában, ezt támasztja alá, hogy az elmúlt években a Takarék Csoport közvetített ki minden ötödik csokot, összességében mintegy hatvan milliárd forint értékben.

A takarékok által befogadott csok igénylések majdnem 93 százalékáról már érvényes szerződés született, illetve 86 százalékukat már folyósították is a családoknak. A támogatás mellé a takarékok mintegy 27 milliárd forint értékű államilag támogatott kedvezményes hitelt is nyújtottak.

A falusi csok újabb lendületet adhat a helyi családok gyermekvállalásának és otthonteremtésének, továbbá növelheti a fizetőképes keresletet a majdnem 250 ezer, jelenleg üresen álló falusi lakóingatlan iránt, ezen felül pedig a támogatás munkalehetőséget is biztosíthat a helyi vállalkozóknak, így jelentős mértékben ösztönözheti a helyi, főként építőipari vállalkozások fejlődését is – olvasható a Takarék Csoport közleményében.

Kormányinfó: Itt vannak a falusi CSOK szabályaiAz 5000 fő alatti településeket érinti.
Kategóriák: Friss

Néhány éve még nem is léteztek, ma megkönnyítik a cégek dolgát

8 óra 31 perc

Sok félelem övezi a digitalizációt a munka világában, és nagyon sok szempontból jogtalanul. A digitalizáció valóban megváltoztatja a munkaerőpiac jó részét, de jellemzően nem megszüntet, hanem jelentősen átalakít munkákat és munkahelyeket.

Rengeteg olyan munka létezik például, amelyek öt, vagy tíz éve egyáltalán nem léteztek, és a korábban létező munkákat is olyan eszközökkel végezzük, amelyekről évekkel ezelőtt még csak nem is hallottunk.

Most olyan munkahelyeket, munkatípusokat és munkahelyi körülményeket gyűjtöttünk össze, amelyekről tíz éve még csak nem is tudott az emberiség, miközben mostanra annak jelentős részének ad munkát.

Munkaszervezés

A modern kor egyik legnagyobb fejleménye, hogy a kis cégek is sokkal jobban tudnak teljesíteni, ha a munkájukat jól megszervezik. Korábban a professzionális HR- és munkaszervezési rendszerek leginkább a nagyobb, tőkeerős cégeknek álltak rendelkezésére, mert egy jól kidolgozott és ellenőrzött rendszer sok pénzbe került, és több ember is kellett hozzá. De az utóbbi pár évben szinte teljesen átvették ezt a szerepet a kis online munkaszervező oldalak, mint például a Trello. Ezekkel projektalapon, online szervezhető a munka, és a programhoz mindenki hozzáfér, ráadásul sok esetben még ingyenesek is. Így a legkisebb cégek is sokkal jobban meg tudják szervezni a saját munkájukat.

Online hirdetések

Néhány évvel, vagy akár egy évtizeddel ezelőtt csak olyan cégek tudtak hatékonyan hirdetni, akiknek kifejezetten komoly sales- és marketingapparátusuk volt. Ez mostanra teljesen megváltozott, már nem kell minden cégnek saját salesház ahhoz, hogy könnyedén tudjanak hirdetni. Nem véletlen, hogy a hirdetési piac nagy részét átvette a Google és a Facebook, hiszen ezeken a platformokon egyszerűen és bárki számára hozzáférhetően tudnak hirdetni a kisebb cégek is. A kisvállalkozások számára valószínűleg az igazi kincs az Instagram, ahol szintén borzasztó egyszerű hirdetni, de itt könnyedén lehet termékeket is árulni, akár szponzorált hirdetések formájában is.

Számlázás

Néhány évvel ezelőtt, ha egy cég flottul szerette volna intézni a számlaügyeit, komoly szervezetet kellett fenntartania az adóbevallások menedzselésére. Ezt a terhet mostanra részben leemelte a vállukról az internet, hiszen egyre több kifejezetten jó online adóbevallási rendszer létezik. Ezeket gyorsan és könnyedén lehet az interneten keresztül használni, és a további előnyök közé tartozik, hogy nem kell egy komplett munkatársat felvenni arra, hogy folyamatosan a postára szaladjon a kiküldött számlákkal.

Chatbot

Az ügyfélszolgálat kérdését is sokkal könnyebb lerendezni a kisebb cégek számára, mint néhány éve. Korábban több munkavállalót kellett teljes állásban alkalmazni arra, hogy válaszoljon a vásárlók kérdéseire. Ennek mostanra vége, hiszen az olcsón hozzáférhető csetbotok a kérdések nagy részére könnyedén tudnak válaszolni, és csak a különösen bonyolult esetekben van szükség emberi beavatkozásra.

Szponzorált tartalom

Bár sok kisvállalkozó tisztában van vele, hogy az internet segítségével növelheti vállalkozása sikerét, sokan nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá. A UPC Business Tuning programja nekik segít jobban eligazodni az online eszközök világában. A cikk a UPC támogatásával készült.

Kategóriák: Friss

Munkák, amelyeket teljesen átalakít a digitalizáció

8 óra 31 perc

A digitalizáció a XXI. század egyik legnagyobb kihívása és lehetősége a gazdaság számára. Valamivel több szó esik arról, hogy milyen hátrányai lehetnek a változásnak, pedig kifejezetten érdemes lehetne arról is beszélni, hogy milyen előnyökkel járhat egy digitalizáltabb világ.

Ahhoz viszont, hogy erről beszélni tudjunk, először arról érdemes, hogy mi is az a digitalizáció. Itt fontos különbséget tenni a digitizáció és a digitalizáció kifejezések között, bár a köznyelvben gyakran csereszabatosan használjuk őket. Valójában viszont a digitizáció az analóg információk digitálisra alakítását jelenti, a digitalizáció pedig ennek rendszerszintű használatát. Az előbbi szerint a bakelitlemezből mp3 fájl lesz, az utóbbi viszont arról szól, hogy mondjuk a Spotify a mesterséges intelligencia segítségével milyen zenéket ajánl nekünk meghallgatásra.

A digitalizáció jelentősen átalakít majd sok munkahelyet, ez szinte evidencia. Arról viszont ritkán van szó, hogy melyek azok a munkahelyek, amelyek át fognak alakulni. Összeszedtünk néhány példát, amelyeken keresztül könnyebben meg lehet érteni, pontosan mi is az a digitalizáció, és milyen változásokat okoz.

Tehát, melyek azok a munkák, amelyeket a digitalizáció átalakít?

Tanár

Például a tanároké. A digitizáció átalakulása segített abban a tanároknak, hogy papírra írt dolgozatok helyett már online tudják kiértékelni a tanulók tudását, ahogy abban is, hogy az elektronikus naplóval élőben nyomon követhessék a szülők a gyerek teljesítményét. És akkor ott van Jill. Jill Watson a Georgia Tech egyetem első mesterséges Intelligenciával rendelkező tanársegédje. Az a feladata, hogy a tanárok válláról levegye a terhet, amelyet a diákok könnyen megválaszolható kérdései jelentenek. Jill az IBM Watson nevű szuperszámítógépén alapul, és kifejezetten arra találták ki, hogy nagymennyiségű fórumposztot legyen képes elemezni, majd ezekre a kérdésekre releváns és hasznos válaszokat adjon. A tanároknak pedig innentől elég csak a tanításra figyelnie.

Jogászok

Nem csak Jill, de Kira is jelentősen segíthet a munkahelyek átalakításában. A Kira egy olyan rendszer, amely öntanító mesterséges intelligenciával képes nagy mennyiségű jogi szöveget elemezni és értelmezni. A szerződések és más, könnyebben értelmezhető jogi szövegek feldolgozásával komoly terhet vesz le a jogászok és ügyvédek válláról, akik nem pont a munka azon részével nem kell többet foglalkoznia, amelyik a leginkább monoton. Ezzel megmarad a szabad döntések és jogértelmezés lehetősége az emberek számára, de a jogi munka unalmas, gyakran idegőrlő részét elvégzi helyettük Kira.

Vállalkozások

A digitalizáció a kevésbé hagyományos szakmákat és a kisebb szervezeteket is érinti. Ugyan ezek az iparágak még nincsenek tökéletesen átállva a mesterséges intelligenciára, de a digitális lehetőségek itt is érződnek. Ma például már nincs szükség arra, hogy egy cég komplett sales-házat tartson fenn a hirdetéseihez. Ezeket könnyedén rá lehet bízni az Instagram, a Google, vagy a Facebook rendszereire, így sokkal kisebb a költségküszöb is, amelyet meg kell ugrani a hirdetésekhez.

Szponzorált tartalom

Bár sok kisvállalkozó tisztában van vele, hogy az internet segítségével növelheti vállalkozása sikerét, sokan nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá. A UPC Business Tuning programja nekik segít jobban eligazodni az online eszközök világában. A cikk a UPC támogatásával készült.

Kategóriák: Friss

Mit jelent a digitalizáció egy cég életében a gyakorlatban?

8 óra 31 perc

Egy szóval könnyű megadni a címben feltett kérdésre a választ: növekedést.

Időt és költségeket tudunk megtakarítani a digitalizációnak hála, ami miatt tovább növekedhet vállalkozásunk.

Gondoljunk csak arra, hogy ma már nem kell elmenni valahová, vagy levelet küldeni, ha hirdetést akarunk feladni, a Facebookon pár kattintással és olcsóbban megvan. De ennél sokkal alapvetőbb dolgokban is segít.

Minden egyes folyamatot nyomon lehet követni, nem kell külön adatot gyűjteni (és ezzel külön munkatársat alkalmazni) például azért, hogy éppen hol áll egy folyamat, akár egy kattintással meg tudjuk nézni. Ehhez nagyszerű segítség például a Trello nevű telefonon és PC-n is működő alkalmazás, ahol egymagunk vagy másokkal közösen is használhatunk.  Egészen egyszerű vele átlátni, mely projektek, mely feladatai hol tartanak (mit kell elkezdeni, mi van folyamatban, mit fejeztünk már be). A részfeladatokhoz munkatársat is lehet rendelni, ahogy kommunikálni is lehet benne a projekttagokkal, például, hogy hol tartanak egyes munkákkal. Nagy előnye, hogy könnyű használni, és könnyen átlátható, egyszerre átlátjuk benne az egész- és a részfeladatokat is.

Ugyanígy, ha a könyvelésről van szó, bármilyen kiadás vagy bevétel azonnal megjeleníthetünk, és mindig, minden egyes pillanatban nyomon követhetjük, hogy áll éppen a költségvetésünk. Pár kattintással el tudjuk utalni az összes munkavállalónak a fizetését, nem kell készpénzzel babrálni, többször átszámolni és külön-külön borítékokba szortírozni. Költéseink könyvelésére egy szintén átlátható és egyszerű megoldás az ugyancsak számítógépen és okostelefonon is használható, magyar fejlesztésű Koin. Minden kiadásunkat könnyen követni tudjuk vele, és csoportosítani is lehet őket, például a rezsiköltségeket és a bérfizetéseket, ahogy – ha beállítjuk – abban is segít, hogy ne feledkezzünk meg a csekkbefizetésekről vagy más átutalásokról.

Az pedig, hogy mindenről adataink vannak a digitalizációnak köszönhetően, azt is jelenti, hogy mindenféle módon kielemezhetjük őket, olyan részletekre derülhet fény, amikről azelőtt nem tudtunk. Például, hogy ha egyik kolléga az egyik gépnél jóval gyorsabban dolgozik, mint a másik, így érdemes őt alkalmazni annál a berendezésnél. Az adatgyűjtés pedig azt is megmutatja, hol és hogyan tudunk költséget és/vagy időt megtakarítani, mely folyamatok nincsenek még optimális helyzetben.

A digitalizáció alatt értünk olyan dolgokat is, amik ma már egészen mindennaposak. Gondoljunk csak abba bele, mennyivel megkönnyíti az üzletmenetet egy okostelefon. Pillanatok alatt kaphatunk e-mailen vagy valamelyik üzenetküldő programon keresztül választ kérdéseinkre, akár a világ másik végéről is. Egy e-maillel értesíthetjük az összes kollégát a következő heti beosztásáról, nem kell azon feszülni, hogy mindenki megnézte-e a falra kiragasztott papírt.

Az előző gyakorlati példákhoz hasonlóan könnyen használható a céges kapcsolattartásra a Slack nevű alkalmazás (úgyszintén elérhető a különböző platformokon). Mi sem mutatja jobban hatékonyságát és egyszerűségét, hogy ma már egy magyarországnyi ember, 10 millió fő használja naponta. Előnye, hogy egy klikkeléssel tudunk csoportos és egyéni beszélgetést kezdeményezni, átlátható módon.

A digitalizációhoz tartozik a GPS, vagy – pontosítva – a Google Maps, Waze programok. Nem kell már térképeken böngésznünk, elég, ha a célállomást beállítjuk és pár pillanat múlva már mutatja is az útvonalat merre célszerű menni, nem csak azért, mert az a legrövidebb, hanem akár azért is, mert arrafelé nincs dugó. Akár szállítmányozásnál, vagy akár csak azért, mert egy partnerrel lesz valahol tárgyalásunk, komoly könnyebbséget jelent ez.

Visszatérve, nem csak a kommunikáció könnyült meg akár egy délkelet-ázsiai partnerrel, a digitális felhők segítségével az egész munkamenet, minden egyes adatot meg tudunk osztani, ami azt is jelenti, hogy akár a világ végéről is hozzáférhetünk minden olyan adathoz, amire szükségünk van. A legkézenfekvőbb program ehhez a Google Drive, amiben táblázatkezelő, szövegszerkesztő is van, az egyes fájlokat pedig pár kattintással megoszthatjuk mással, akik szintén bele tudnak írni utána. És egy másodperc alatt azt is leellenőrizhetjük benne, mit és mikor módosítottak mások rajta.

Szponzorált tartalom

Bár sok kisvállalkozó tisztában van vele, hogy az internet segítségével növelheti vállalkozása sikerét, sokan nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá. A UPC Business Tuning programja nekik segít jobban eligazodni az online eszközök világában. A cikk a UPC támogatásával készült.

Kategóriák: Friss

A digitalizáció nem ellenség, de meg kell tanulni élni vele

8 óra 31 perc

Ez ugyanakkor kétélű fegyver, hiszen az állandó online jelenlét pont olyan zavaró lehet munka közben és a magánéletünkben, mint amilyen hasznos a megfelelő pillanatokban. Ez különösen akkor fontos, ha a saját vállalkozásunkról van szó, hiszen ilyenkor a gyakorlatban is saját magunkért dolgozunk, ezért sokkal nehezebb elválasztani a pihenést a munkától.

Éppen ezért fontos, hogy megtaláljuk és kihasználjuk azokat a digitális megoldásokat, amik nemcsak hatékonyabbá teszik a munkát, de segítenek abban is, hogy ideális munka-élet egyensúlyt alakítsunk ki magunk számára.

Ne csak az irodát hagyjuk el a munkaidő lejárta után

A mobilnetet használó okostelefonoknak köszönhetően ma már szinte mindenhol és mindig elérhetők vagyunk. Bármikor tudjuk ellenőrizni az e-maileket, a munkatársaktól érkező chat üzeneteket és egyéb értesítőket, ami a munkaidőn belül teljesen rendben van, ugyanakkor ez az állapot a munkaidő lejárta után sem változik, és sokszor nehéz megállni vagy elkerülni, hogy ne reagáljunk/foglalkozzunk a szabadidőnkben beérkező megkeresésekkel.

Ez az ideális munka-élet egyensúly tekintetében nem túl szerencsés fejlemény, ugyanakkor a mobileszközeink sokszor már lehetőséget biztosítanak arra, hogy a munkaidő lejárta után a zsebünkben lévő digitális irodát is bezárjuk. Beállíthatjuk, hogy adott időintervallumban a céges kommunikációra használt alkalmazások már ne küldjenek értesítéseket, sőt akár azt is menedzselhetjük, hogy egy nap mennyi ideig használhatunk bizonyos applikációkat – a limitet elérve a rendszer figyelmeztet, hogy ideje letenni a telefont és valami mással foglalkozni. Mindez elsőre triviálisnak tűnhet, de érdemes alkalmazni, mert a feladatok megfelelő időben történő „letétele” nemcsak a szabadidőnk minőségére lehet jó hatással, de a rákövetkező nap folytatódó munkára is.

Még hatékonyabb munkavégzés a digitalizációnak hála

A megfelelő munka-élet egyensúly kialakításához elengedhetetlen, hogy a munkahelyünkön hatékonyan tudjunk dolgozni, és a napi feladataink elvégzése ne nyúljon túl a munkaidőn. A digitalizáció ebben is segíthet, hiszen nem csupán arról van szó, hogy a különböző eszközöknek hála már bárhol és bármikor elérhetők vagyunk. Léteznek ugyanis olyan digitális megoldások, amik nemcsak kényelmesebbé, de sokszor hatékonyabbá és gyorsabbá is tehetik a munkavégzést, ezzel is segítve, hogy a feladataink elvégzése ne nyúljon a megszabott munkaidőn túlra.

Az egyik legjobb példa erre a digitális aláírás, aminek hála egy korábban sokszor rendkívül körülményes feladat egyszerűsíthető le mindössze pár kattintásra. Ennek hála manapság már nem kell minden egyes szerződést kinyomtatni, minden oldalon lepecsételni, aztán újra beszkennelni. A digitális aláírást elég egyszer elkészíteni, alkalmazható a manapság 100%-ban digitálisan létrehozott hivatalos dokumentumok mindegyikén, és az alkalmazásával nemcsak hatékonyabbak és gyorsabbak lehetünk, de az sem elhanyagolható tényező, hogy ennek hála a papír és a tinta sem fogy, és nem termelünk felesleges szemetet.

Mikor a technológia nemcsak eszköz, hanem segítő társ

A digitalizáció szerencsére ma már nem csak azt jelenti, hogy egyre több feladatot tudunk elvégezni számítógépeken vagy telefonokon, de eljutottunk oda, hogy a technológia nem csupán eszköz, hanem a munka során segítséget nyújt társ.

A mesterséges intelligencia nem csak a nagyvállalatok kiváltsága, a hétköznapi életben is találkozhatunk velük. Elég csak a telefonokra gondolni, ahol a képalkotást segítik, vagy irodai szoftverekre, ahol az eredményesebb munkavégzés elérése a cél. Az Office 365 részeként elérhető MyAnalytics például egy olyan személyre szabható felület, ami pontos képet alkot arról, hogy a használója mennyi időt tölt megbeszéléseken, e-mailek olvasásával és írásával, fókuszált munkával, sőt még azt is nyomon követi, hogy mennyi a túlóra.

A szoftver a begyűjtött adatok ismeretében igyekszik segítséget nyújtani a feleslegesen hosszú megbeszélések lerövidítésében, illetve azt illetően is tippeket nyújt, hogy miképp lehetne csökkenteni a munkaidőn túl a feladatok elvégzésével töltött időt. A háttérben dolgozó mesterséges intelligencia ráadásul elemzi a leveleket, és to-do listákat készít, hogy ne feledkezzünk meg az e-mailekben megbeszélt kötelezettségekről. És mindez nemcsak arra jó, hogy hatékonyabbak lehessünk a munkahelyünkön, de arra is, hogy az irodát elhagyva ne kelljen a benti feladatokkal foglalkozni, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy létrejöjjön az ideális munka-élet egyensúly.

Szponzorált tartalom

Bár sok kisvállalkozó tisztában van vele, hogy az internet segítségével növelheti vállalkozása sikerét, sokan nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá. A UPC Business Tuning programja nekik segít jobban eligazodni az online eszközök világában. A cikk a UPC támogatásával készült.

Kategóriák: Friss

Így segíthet a digitális forradalom a megfelelő munkatársak kiválasztásában

8 óra 32 perc

Különösen nehéz helyzetben vannak a kis- és középvállalkozások, hiszen az idő előrehaladtával a nagyvállalatok helyzeti előnye nem csökken, így aki nem akar lemaradni, annak muszáj előrukkolnia valamilyen innovatív toborzási stratégiával.

Nem kell azonnal óriási léptékben gondolkodni, és belefogni egy bonyolult hálózati rendszer felépítésébe. Kezdetben az is megteszi, ha azt használjuk, ami azonnal a rendelkezésünkre áll – mondjuk a Facebookot.

Mindenki ismeri a legnagyobb közösségi portált, tisztában vagyunk az adottságaival, mégis nagyon kevesen vannak azok, akik képesek teljesen kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket. Különösen igaz ez a Facebook-csoportokra, amik talán a legideálisabb terepet szolgáltatják a munkaerő toborzásához. Ha beírjuk a keresőbe azt a szakmát, ahova mukatársat keresünk, biztosan találni fogunk legalább 3-4 olyan több száz fővel rendelkező csoportot, amelyek részben a munkaerő közvetítésének céljából jöttek létre. Ezeken a helyeken lehetőség van a munka meghirdetésére is, de akár mi magunk is válogathatunk az állást kereső jelöltek közül, akik az ilyen csoportokban előszeretettel reklámozzák magukat, és szakterülettől függően akár saját munkájukat is.

Szintén a Facebookhoz kapcsolódnak a fizetett hirdetések, amelyek segítségével rövid idő alatt nagyon széles tömegeket érhetünk el. 

Pár ezer forintos napi költéssel akár több tízezer embert is el lehet érni, nem beszélve arról, hogy a különböző szűrök segítségével biztosított egy jól optimalizált közösség megcélzása, ahol nagy eséllyel meg fogjuk találni a számunkra tökéletes munkavállalót.

Persze nem csak a Facebook létezik, hiszen van egy olyan közösségi oldal is, ami épp a munkaközvetítés miatt jött létre. Igen, a LinkedIn-ről van szó, ami bár Magyarországon még mindig kevésbé elterjedt, tőlünk nyugatra (főleg az Egyesült Államokban) ez az oldal számít a legnépszerűbb álláskeresői, illetve hirdetői portálnak. Bár az oldalon több 100 ezer regisztrált magyar felhasználó van jelen, nagy kérdés, hogy közülük hányan aktívak igazán, és főleg az, hogy közülük hány ember kapott állásajánlatot a portálnak köszönhetően.

Aztán ott vannak még a hagyományos álláskereső oldalak,  amik a toborzás legkézenfekvőbb és legelterjedtebb formáját testestik meg. Példaként lehet említeni a Jobline-t, a Workaniát, nem utolsó sorban pedig a Professiont, ami itthon jelenleg is a piacvezető pozíciót tölti be. Általános jelenség, hogy a jelöltek nem elsősorban ezeken az oldalakon, hanem a Google segítségével keresnek állást,  így ebben az esetben elengedhetetlen a kulcsszavak optimalizálása a feladott hirdetésben.

És ha már a hirdetési portáloknál tartunk: ma már az is gyakran előfordul, hogy egy-egy munkahely a Jófogáshoz hasonló adásvételi oldalakon hirdeti magát. De ismerünk olyan oldalakat is, ahol célzottan a saját munkánkat hirdethetjük, feltüntethetjük a referenciáinkat, megkérhetjük korábbi munkáltatóinkat, hogy értékeljenek minket, vagy csak szimplán segítséget nyújthatunk bárkinek, akinek egy jó szakemberre van szüksége. Erre a típusra a legjobb példa joszaki.hu.

Az világosan látszik, hogya toborzás folyamata megváltozott.

A bevett gyakorlat eddig általában az volt, hogy egy hagyományos álláshirdetés feladása után a munkáltató passzív szemlélője volt az eseményeknek, és csak várta a jobbnál jobb jelentkezők feltűnését. Akkor azonban, mikor munkaerőhiány van, és a cégnek kell felkutatnia az ideális munkatársakat, hovatovább meg kell harcolnia értük a konkurenciával, akkor tisztességes keretek között az összes lehetséges eszközt és csatornát be kell vetni ahhoz, hogy elérjük a munkavállalót, megszólítsuk és képesek legyünk meggyőzni arról, hogy a mi cégünkkel jár a legjobban.

Mindezek mellett azonban elengedhetetlen, hogy meglegyen az egyensúly az adat és a személyes tapasztalás között.

A ránk zúduló tetemes mennyiségű információ között könnyen elveszhet a lényeg. Ha túlzottan az egyén szakmai képességeire koncentrálunk, de nem vesszük figyelembe a személyiségjegyeit, akkor hosszú-, de akár rövidtávon is súlyos károkat okozhatunk a vállalatnak. A digitális toborzás csak akkor lehet működőképes, ha nem rendeljük a személyiséget az adat alá, hanem csak mint nagyon fontos kiegészítő információként tekintünk rá. Akkor viszont szinte garantált a siker.

Szponzorált tartalom

Bár sok kisvállalkozó tisztában van vele, hogy az internet segítségével növelheti vállalkozása sikerét, sokan nem tudják, hogyan kezdjenek hozzá. A UPC Business Tuning programja nekik segít jobban eligazodni az online eszközök világában. A cikk a UPC támogatásával készült.

Kategóriák: Friss

Kétszázmilliós bevétel mellett is óriásit bukott Bánki Erik cége

9 óra 6 perc

Megismételte a bravúrt, tavaly is munkavállalók foglalkoztatása nélkül volt képes százmilliós árbevételt elérni Bánki Erik egyik cége, 2018-ban mégis nagyot bukott a fideszes politikus érdekeltsége.

A parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke tulajdonában álló Pannon PR 2020 Marketing és Kommunikációs Tanácsadó Kft. frissen megjelent beszámolója szerint a társaság több mint kétszázmillió forint bevételre tett szert. Ugyanakkor a főtevékenységként épületépítési projekt szervezéssel foglalkozó vállalkozás 85 millió forint veszteséget termelt 2018-ban.

Érdekesség, hogy a cég továbbra sem alkalmaz egyetlen munkavállalót sem, így kérdéses, hogy Bánki Erik – aki egy személyben tulajdonosa és ügyvezetője a társaságnak – bokros teendői mellett hogyan szakított időt céges munkájára. Továbbá figyelemre méltó, hogy a cég tőkehelyzetét hamarosan rendeznie kell Bánkinak, ugyanis már második olyan év telt el, hogy a társaság saját tőkéje negatívban van, jelenleg mínusz 88 millió forint.

Ráadásul, Bánki a szóban forgó cég megalapításakor azt mondta a HVG-nek:

Néhány kreatív, fiatal tehetségnek szánnék kísérleti terepet, amiből talán egy későbbi időszakban komolyabb cég építhető.

Emlékezetes, Bánki Eriknek megvan a hatodik érzéke az üzlethez. A kormánypárti politikus 2013-ban éppen abban az Opimus Nyrt.-ben várásolt hetvenmillió forintért részvényt, ami  később Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos tulajdonába került, majd a cég részvényárfolyama az egekbe emelkedett.

Kétes hírű cégbe fektetett vagyont egy fideszes képviselőBánki Erik, a gazdasági bizottság elnöke 2013-ban hetvenmillió forintért vett Opimus-részvényt. Nem tiszta, hogy miért és miből.

Kiemelt kép: MTI / Földi Imre

Kategóriák: Friss

A héten 9 forinttal drágul a benzin

10 óra 7 perc

A gázolaj ára pénteken nem változik. A benzin átlagára (412 forint) – az újabb drágulás után – lassan beéri a gázolajét (416 forint) a hazai töltőállomásokon – írja a Holtankoljak.hu.

A Mol szerdán 5-5 forinttal emelte a 95-ös benzin és a gázolaj árát is, ami után a benzin litere 408, a gázolajé 416 forintra drágult.

Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között – írta az MTI. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Kiemelt kép: MTI/Marjai János

Kategóriák: Friss

Brüsszelnek elege van a magyar közbeszerzési modellből, vaskos büntetés jöhet

2019, május 21 - 15:02

Magyar delegáció érkezett kedden Brüsszelbe, hogy megkísérelje lealkudni az uniós támogatásmegvonásokat. Értesülésünk szerint az Európai Bizottság „halmazati büntetést” helyezett kilátásba, mert az egymást követő vizsgálatok rendre ugyanazt az eredményt hozták ki: az uniós forrásból támogatott projektek közbeszerzéseinél igen sok a szabálytalanság, a közbeszerzés magyarországi ellenőrző rendszere nem működik megfelelően, így zavartalanul csapolhatják az uniós kasszát.

Emlékeztetőül: 2015 tavaszán, amikor az Orbán-Simicska háború bevezető epizódjaként az M4-es autópálya építését leállították, a kormány az Európai Bizottság kartellgyanújával hozakodott elő, ám kiderült, hogy Brüsszelben nem is foglalkoztak a sztrádaüggyel. Ellenben az akkoriban Lázár János vezette uniós forrásokat menedzselő szervezetről lesújtó bizonyítványt küldtek.

A Miniszterelnökség a megállapításokat ugyan nem hozta nyilvánosságra, de a HVG-ből megtudhattuk, hogy a brüsszeli revizorok 55 közbeszerzési eljárást, 665 millió euró értékű szerződést választottak ki a 2014-es termésből, a nagy értékű, illetve a kockázatosnak ítélt területekről. Közülük 13 tender akadt fenn a szűrőn, és összesen 16 kifogásolható tételt találtak, azaz

minden harmadik-negyedik eljárásban találtak súlyos szabálytalanságot.

Nagyjából minden másodiknál korrekciót írtak elő, több milliárd forint értékben. A minta az összes operatív programot lefedte, és a kutakodás azt hozta ki, hogy minden terület „fertőzött”, vagyis a hiba rendszerszerű.

Fennakadt a szűrőn például a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum felújítása, amelynél túl specifikusak voltak a kivitelező kiválasztásának kritériumai, vagy a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal irodabútor-beszerzése, ahol csak egy konkrét konzorcium tudott nyerni, míg a csepeli szabadkikötő fejlesztésére egyedül az akkor még Simicska Lajos érdekeltségében álló Közgép volt alkalmas. A bizottság azt ugyan nem mondta ki, hogy minden az oligarcháknak jut, de annyit igen, hogy a nagyberuházásoknál indokolatlanul korlátozzák a potenciális pályázók körét, az uniós pénzekhez való hozzáférés kevés cégnél koncentrálódik, nincs igazi verseny, így az építkezések indokolatlanul drágák.

A gróf Festetics család hajdani kastélya, a Helikon Kastélymúzeum épülete a megújult kastélypark részletével (Fotó: MTVA/Bizományosi: Farkas Melinda)

A hibák javítására egy sor javaslatot adtak a brüsszeli szakértők, egyúttal jelezték, hogy szorosan felügyelik a jelentés javaslatainak végrehajtását.

Az erős jelzés ellenére azonban nemhogy javult volna, hanem még romlott is a helyzet. A 2015-2017-es időszakból 1200 milliárd forint összértékű közbeszerzést vizsgálva az Európai Bizottság 29-ből 24 projektben talált kivetnivalót. Nem vaktában választották ki a vizsgálni valót, akadt benne messziről bűzlő tanácsadói megbízás, és egy sor olyan építési beruházás, amelynek a szerződéses ára rendre 20-70 százalékkal meghaladta a közbeszerzési felhívásban becsült értéket. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy közel 5 milliárd forintért külső szakértőt fogadott fel a Miniszterelnökség a közbeszerzések szabályosságának ellenőrzésére. A nyertesek között volt a jelenleg fideszes országgyűlési képviselő, Bajkai István nevével fémjelzett, a miniszterelnöki családnak is dolgozó SBGK Ügyvédi Iroda, illetve a Lázár holdudvarához sorolt Ész-Ker párosa.

Szégyenprojektek miatt bünteti Brüsszel Magyarországot több mint 100 milliárd forintraMészáros-projektek miatt több mint 20 milliárd forint büntetés néz ki, de az uniós pénzosztó csúcsszervezet, a Miniszterelnökség is durván 3 milliárd forint támogatást bukik el.

A vizsgálat megállapította, hogy súlyos hibákkal, éppen csak működik a közbeszerzések ellenőrzési rendszere, és az Európai Bizottság az átvizsgált minta alapján indokoltnak látta, hogy az uniós támogatásokból minden tizedik eurót megvonjon Magyarországtól. Vagyis csak a kiválasztott mintában feltárt szabálytalanságok miatt több mint 100 milliárd forint levonást számoltak ki. De nemcsak egyedi, hanem egy sor rendszerszintű hibát is azonosítottak, ami azt jelenti, hogy sokkal több szerződés érintett, így a támogatásvesztés is sokkal nagyobb lehet. A G7 úgy becsülte, akár 500 milliárd forintot is bukhat Magyarország az ellenőrizetlenül hagyott uniós projektek miatt.

Úgy tudjuk, az Európai Bizottság időközben emelte a tétet, tekintettel arra, hogy az egymást követő ellenőrzések során nem tapasztalt javulást a közbeszerzés-ellenőrzés rendszerében. Rendszerszintű hibák merültek fel, minden eljárás ezen a lyukas szűrőn haladt át, ilyen alapon a 2014 eleje és 2018 vége között időszak  minden közbeszerzése érintett.

Elméletileg 5 százalék feletti hibaarány felett Brüsszel akár fel is függesztheti a támogatásfolyósítást, de ezt eddig nem tette, mivel inkább a szabályos működés ösztönzése, kikényszerítése volna a cél.

A magyar delegáció is enyhébb büntetéssel kalkulál, úgy tudjuk, 10 százalékos átalánykorrekciós javaslatot vitt magával. Ez sem elhanyagolható tétel, az említett időszak több mint 4000 milliárd forintnyi közbeszerzései alapján akár 400 milliárd forint is lehet.

Szakértők ugyanakkor kétlik, hogy beérné ennyivel a brüsszeli adminisztráció, hiszen a korábban említett reprezentatív mintákban súlyosabb szabálytalanságokat találtak, amikért projektenként jellemzően 25, esetenként – mint Tiborcz István egykori érdekeltsége, a közvilágítás-szerelő világbajnok Elios Zrt. esetében – 100 százalékos támogatásmegvonást javasoltak. Az átlagosnak számító, 25 százalékos büntetéssel számolva pedig már 1000 milliárd forintnál tartanánk.

Kategóriák: Friss

Lőttek idén a korai magyar cseresznyének

2019, május 21 - 13:47

A hétfői eső volt a kegyelemdöfés,

a kiadós esőzések miatt tönkrement a hazai korai cseresznye nagy része,

a csapadék ugyanis érintette a főbb termőterületeket – mondta el a 24.hu-nak Csizmadia György termelő.  Azok a cseresznyék mentek tönkre, amelyek múlt héten már fehérek voltak, vagy éppen kezdtek színesedni, vagyis a legkorábbi fajták.

Hazai korai termésű cseresznye így nemigen lesz májusban, az áruházláncoknak aligha tudnak szállítani a termelők, mert nagyon nehéz úgy szedni nagyobb hibátlan mennyiséget, hogy tíz szemből 5-6 meg van repedve. De azért biztosan megpróbálják a gazdák menteni, amit lehet – a zöldségesek standjaira, a piacokra valószínűleg jut majd valamennyi a magyar korai cseresznyetermésből. A hazai cseresznyeszezon mintegy két hét múlva indulhat be igazán, akkorra érhetnek be azok a szemek, amelyeket zölden ért az eddigi eső, így még nem sérültek.

A nagybani piacon 1000 forint körül megy most a kevés hazai és az import spanyol cseresznye is, az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerében a legfrissebb, múlt heti adatok alapján 1680 forintba került két budapesti fogyasztói piacon a korai hazai cseresznye, import görög cseresznyét pedig a Vámház körúti piacon 2980 forintért jeleztek.

Jó hír, hogy a meggyre az esőzés még nem volt negatív hatással, sem a kajszibarackra. Legkorábban két hét múlva érhetnek az első hazai kajszik, és Csizmadia György szerint lesz a gyümölcsből bőven, nem csak Magyarországon, hanem Európa-szerte is.

Az eperből már nagyjából letermett a melegházi, a szabadföldi most indult be igazán.

Aki eperlekvárt szeretne készíteni, a következő két hétben lesz érdemes lecsapnia egy-egy akciós tételre – ennyi van még az idei eperszezonból.

Az AKI adatai szerint múlt héten átlagban 980-1298 forint körül ment az eper az általuk vizsgált két budapesti piacon.

Kategóriák: Friss

Drágultak az albérletek, az egyetemisták még feljebb nyomhatják az árakat

2019, május 21 - 12:28

Az ingatlan.com legújabb elemzése alapján Magyarországon 14 200 lakás bérelhető, a növekedés tavalyhoz képest mindössze 4 százalékos, miközben a fővárosban és a legtöbb vidéki nagyvárosban is növekedtek az albérletárak – írja az mfor.hu.

Budapesten tavalyhoz képest lényegében nem nőtt a kiadó lakások száma, miközben az albérletek iránti kereslet 70 százalékkal emelkedett. A budapesti kiadó lakások átlagos havi bérleti díja 160 ezer forint, ami 7 százalékkal magasabb a tavaly májusi albérletárnál.

A legdrágább fővárosi kerület az V., ahol egy kiadó lakás átlagosan 230 ezer forint. A legolcsóbb a XXIII. kerület, Soroksáron csak 100 ezer forint az átlagár. Budapesti viszonylatban olcsók még az albérletek a XX. és a XXI. kerületben is, az előbbiben 120 ezer, az utóbbiban 128 ezer forint az átlagár.

A vidéki egyetemvárosok közül Miskolcon, Győrben, Debrecenben és Szegeden is nőttek az albérletárak. A legnagyobb emelkedés Debrecenben volt, itt 11 százalékkal emelkedtek az árak, egy kiadó lakás átlagosan most 100 ezer forint. Pécsen viszont 15 százalékkal csökkentek árak, 85 ezer forint az átlagár.

Az ingatlan.com elemzője, Balogh László arra is figyelmeztetett, hogy az árak a felvételi ponthatárok júliusi kihirdetése után még tovább növekedhetnek.

Nem csak Budapesten és az egyetemvárosokban nőttek az albérletárak. Az ingatlan.com által vizsgált 18 nagyvárosból 14-ben drágultak tavalyhoz képest az albérletek. Budapest után Székesfehérváron (125 ezer forint) és Veszprémben (120 ezer forint) a legmagasabbak az albérletárak.

Kiemelt kép: 24.hu / Neményi Márton

Kategóriák: Friss

Harmatgyenge lábakon áll a forint

2019, május 21 - 06:43

Az euró árfolyama a hétfő esti 326,44 forintról 326,61 forintra erősödött röviddel hat óra után. A dollár a hétfő esti 292,32 forintról 292,59 forintra drágult, a frank viszont 289,85 forintról 289,79 forintra gyengült.

Az euró árfolyama sem változott érdemben a dollárral szemben, hétfő este 1,1167 dolláron, kedden kora reggel 1,1161 dolláron jegyezték.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Kategóriák: Friss

Milliárdokat költenek Magyarországon a futóturisták

2019, május 21 - 06:34

Több mint háromszorosára nőtt a futóturisták száma Magyarországon az elmúlt évtizedben — írta meg a Világgazdaság.

2018-ban csaknem 25 ezer külföldi vett részt ilyen hazai szervezésű eseményen, 2007-ben még csak nyolcezren voltak. A lap szerint anövekedés megmutatkozik a vendégéjszakákban és a futóturizmus generálta költésekben is: az előbbi tavaly meghaladta a nyolcvanezret, az utóbbi a négymilliárd forintot. 2007-ben ugyanezen a soron még csak 21 ezer vendégéjszaka és 600 millió forint költés keletkezett.

Rogán Cecíliáék fitbalance-os üzlettársai Nemzeti Futóversenyt is szerveznekA FitBalance lebonyolítását végző cég soha nem rendezett eddig futóversenyt, de most egyből a „Nemzet Futása” lesz a rendezvényükből.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Kategóriák: Friss

Országos hiány van a rotavírus elleni védőoltásból

2019, május 21 - 06:29

Június 17-ig gyártási probléma miatt országos hiány van a rotavírus elleni védőoltásból, írja az Infostart. A vakcina beadását hat hónapnál fiatalabb csecsemőknek ajánlják, a két adag között négy hétnek kell eltelni.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke elmondta, ha a kétadagos oltás második adagját nem tudják az első után négy héttel beadni, a védettség nem megfelelő.

Az oltás beadásának ideális kezdése 2-3 hónapos kor, ha tartós hiány áll be a vakcinából, egyes babák eleshetnek a lehetőségtől, hogy megkapják.

A rotavírus elleni védőoltás ugyan nem kötelező, azonban gyakori kórokozónak számít a vírus, ami magas lázat, hányást, több napig tartó hasmenést okoz, aminek következménye folyadék- és ionvesztés és kiszáradás is lehet.

Frissítünk!

Magyarországon a rotavírus ellen ajánlott oltásként két gyártó védőoltása van forgalomban, ezek Rotarix és RotaTeq néven kaphatók. Ellátási hiány csak az előbbiből áll fenn, a RotaTeq vakcina folyamatosan elérhető, megfelelő mennyiség áll rendelkezésre a piaci igény kiszolgálására. Az oltásokat a kisbabáknak meghatározott időben kell elkezdeni, a RotaTeq esetén 6-12 hetes kor között. Amennyiben a szülő az oltás beadása mellett dönt, a RotaTeq – 3 részoltásból álló, szájon át adandó oltássorozat – jelenleg is elérhető, a védőoltási sorozat biztonsággal megkezdhető. Fontos azonban, hogy a megkezdett oltássorozatban a két gyártó védőoltása nem helyettesítheti egymást.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Komka Péter

Kategóriák: Friss

Óriási tojásdrágulás jöhet

2019, május 21 - 06:10

Nem árulnának ketreces tyúktartásból származó tojást a nemzetközi kiskereskedelmi láncok néhány év múlva, amivel veszélybe sodornák a közép-európai, ezen belül is a kilencven százalékban ketreces tartást alkalmazó hazai tojáságazatot – mondta Pákozd Gergely, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke.

A Tesco, amely már hivatalos közleményben is tudatta döntését, a fenntarthatósággal és állatjóléti szempontokkal indokolja azt. Az ágazati szereplők szerint viszont ez nem állja meg a helyét, sőt az alternatív – szabadtartásos vagy mélyalmos – technológiák összességében ártalmasabbak a bolygóra, mivel energia- és területigényük nagyobb, jobban terhelik a talajt.

A szövetségnek nincs pontos információja a láncok döntésének hátteréről

– tette hozzá Pákozd Gergely, aki úgy véli, előfordulhat, hogy állatvédői nyomás vagy bizonyos üzleti érdekek állnak a háttérben. Valós fogyasztási igények aligha, mivel

a váltás akár negyven százalékkal is megdrágítaná a tojást.

Az ágazat mára mindenesetre kiheverte a 2012-ben kötelezővé tett ketreccseréket, így a piaci igényekre szabott fejlesztésekkel kiválthatóvá válna az import.

(MTI, kiemelt kép: MTI/MTVA/Bizományosi/Oláh Tibor)

Kategóriák: Friss

5 forinttal drágul a benzin és a gázolaj is

2019, május 20 - 18:08

A változást követően a benzin átlagára literenként 408 forintra, a gázolajé 416 forintra emelkedik.

Az üzemanyag ára legutóbb május 10-én, pénteken változott, akkor a Mol 2 forinttal 403 forintra csökkentette a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát, a gázolaj ára nem változott.

Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Kategóriák: Friss

Gond van a Molnál, leállították az olajszállítást Ukrajna felől

2019, május 20 - 16:37

Néhány órával azt követően, hogy ismét megindult az orosz olajszállítás az Európai Unió felé hétfőn, az UkrTransNafta nevű ukrán vállalat ismét felfüggesztette a a folyamatot, mert a Mol egy technikai problémáról tájékoztatta őket, írja a Reuters.

Az UkrTransNafta közölte, hogy amint a magyar vállalat megerősíti, hogy kész az olaj fogadására, folytatják a szállítását.

Reagált a Mol

Nincs jelentős technikai fennakadás – reagált a Mol Nyrt. azokra a hírekre, amelyek szerint az ukrán Ukrtransznafta felfüggesztette a Magyarország felé tartó olajszállítást a Barátság kőolajvezetéken, mivel a Mol technikai problémákat jelzett.

A közlemény szerint az ukrán vállalat a Facebookon közzétett bejegyzésében azt írta, hogy a szennyezett kőolaj miatti kényszerű leállás után hétfőn nulla órakor állította helyre a szállítást. Néhány óra alatt, a Mol jelzéséig négyezer tonna olajat pumpáltak a vezetékbe és indítottak el az európai felhasználók felé.

Az Ukrtransznafta közölte, a szállítás azután indul újra, hogy a magyar fél jelzi, készen áll a kőolaj fogadására

Ukrajna saját területén április 25-én állította le átmenetileg a Barátság kőolajvezetéken át érkező orosz kőolaj tranzitját, mert az európai megrendelők nem voltak hajlandók átvenni a szerves klórvegyülettel szennyezett szállítmányokat. A szennyeződést pár nappal korábban fedezték fel a német, lengyel, cseh, szlovák, magyar, ukrán és fehérorosz felvevőállomásokat ellátó Barátság vezetékben.

A klórvegyület veszélyezteti az olajfinomítók berendezéseit, ezért ezek az országok leállították a vételezést a vezetékből.

A Mol hétfőn kiadott közleményében jelezte, a maga részéről a helyzet mielőbbi megoldása érdekében vállalta, hogy mintegy 100 kilotonna szennyezett kőolajat átvesz és elraktároz. A társaság megkezdte az átvételt, azt követően készen áll a tiszta kőolaj fogadására, a terveknek megfelelően ezen a héten – áll a közleményben. A Mol korábban közölte: a szennyezett olajat a legmodernebb technológiai folyamatokkal és tiszta kőolaj hozzáadásával újra felhasználhatóvá teszik. A vállalat finomítói továbbra is kizárólag tiszta, jó minőségű kőolajat engednek feldolgozásra, ennek megfelelően a Magyarországon elérhető üzemanyag minősége jelenleg is kiváló, és a jövőben is az marad – tették hozzá.

A Barátság vezetéken napi egymillió hordó olaj, a globális felhasználás egy százalékának megfelelő mennyiség áramlik keresztül.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László 

Kategóriák: Friss

459 milliót termelt a Csányi-Garancsi-Hernádi trió hotelje

2019, május 20 - 14:52

Három Andrássy úti palotát birtokol közösen Csányi Sándor, Garancsi István és Hernádi Zsolt. A magyar gazdaság nagy triójának belvárosi vállalkozásai szállodaépítésre rendezkedtek be. Két éve az Andrássy út 8. alatt már meg is nyitották első közös hoteljüket. A négycsillagos, 99 szobás Hotel Moments a pazarul felújított egykori Schossberger-palotában működik.

Az A8 Palace Hotel Zrt. számára már az első teljes pénzügyi év, 2017 is nyereséges volt, a szálloda 1,3 milliárdos forgalom mellett közel 400 millió forint hasznot hozott. A szárnyaló budapesti turizmus a Hotel Momentsnek is jót tett, 2018-ban tovább nőtt a forgalma, és jelentősen emelkedett a nyeresége is. A most közzétett pénzügyi beszámoló szerint az A8 Palace Zrt. nettó árbevétele tavaly meghaladta a 1,4 milliárd forintot, az adózás utáni nyereség pedig 459 millió volt.


Osztalékra azonban most sem tartottak igényt a részvényesek. 2017-hez hasonlóan a teljes összeget bent hagyták a kasszában. Az A8 Palace Hotel Zrt. részvényei egyenlő arányban oszlanak meg a három üzletember között, de van részesedése az egykori diplomata ingatlanokat kezelő CD Hungary Zrt.-nek is. Áttételeken keresztül a CD Hungaryt is Csányi, Garancsi és Hernádi tulajdonolja.

A cégbirodalom belső átszervezése nyomán az A8 Palace Zrt. tulajdonában került az A52 Hotel Projekt Kft. és több kisebb CD Hungary-s kft. is. A beszámoló szerint az A8 Palace Zrt.-nek 618 millió forint befektetett pénzeszköze van az Andrássy 52. tömbjét birtokló A52-ben. Az Oktogon melletti épületből tavaly költöztették ki az utolsó „ellenállót”, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár egyik fiókkönyvtárát. A költözéssel elhárult az utolsó akadály a tömb átépítése elől.

Figyelemre méltó egyébként, hogy a bonyolult céges háttérnek köszönhetően az A8 Palace könyvelése annyi adóalapot csökkentő tételt tudott elszámolni, hogy a menő szálloda egész éves tevékenysége után végül 7 millió forintos adófizetési kötelezettsége maradt csak.

Kiemelt kép: Sopronyi Gyula / 24.hu

Kategóriák: Friss