Skip to Content

FN - Címoldal

Tartalom átvétel
Friss hírek - Tiszta tartalom
Frissítve: 18 perc 23 másodperc

Ritka keselyűfajt láttak Magyarországon

28 perc 40 másodperc

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei csoportja szerint hazánkban csak elvétve előforduló cankópartfutót (Tryngites subruficollis) és sárgalábú cankót (Tringa flavipes), illetve egy csapat fakó keselyűt (Gyps fulvus) figyeltek meg a Dél-Alföldön a hétvégén – írja az MTI.

Szombat reggel egy madarász egy cankópartfutót figyelt meg a Fehér-tón. A szalonkafélék közé tartozó, 18-20 centiméter testhosszú, 43-47 centiméter szárnyfesztávú észak-amerikai parti madár kóborló példányai a Brit-szigeteken, Hollandiában, Dániában és Franciaországban fordulnak elő, Magyarországra csupán ritkán vetődnek el. A rovarokkal táplálkozó, de gerincteleneket és magvakat is fogyasztó, sarkvidéki, száraz tundrákon fészkelő faj példányait 1993 óta 15 alkalommal figyelték meg hazánkban.

Szombat délután a tömörkényi Csaj-tónál egy sárgalábú cankót fotózott le egy madárbarát. A rokonánál valamivel nagyobb, 25 centiméter testhosszú, 60 centiméter fesztávú madár Alaszka és Kanada tundráin, vizenyős nyílt területein költ, ősszel pedig délre vonul. Eltévedő példányai az év ezen szakában előfordulnak a Brit-szigeteken, Hollandiában és Dániában. Magyarországon 1959 óta összesen hat alkalommal észlelték a fajt.

Kép: Getty Images

Este Tiszasziget közlében egy csapat fakó keselyűt vett észre egy madarász.

A 6-12 példányból álló csoportot másnap és hétfőn többen is megfigyelték.

A nevét világos árnyalatú tollazatáról kapó, 1 méter testhosszú, akár a 2 és fél métert is meghaladó szárnyfesztávú madár Közép-Ázsiától India északi részein és a Közel-Keleten át egészen a Földközi-tenger medencéjéig számos helyen költ kisebb kolóniákban. Jellegzetes röpte a szárnyverdesés nélküli keringés. Éles látásának köszönhetően messziről fölfedezi a táplálékául szolgáló elhullott állattetemet. Magyarországhoz legközelebb az Adrián, Cres szigetén van jelentősebb állománya, ahonnan fiatalabb kóborló példányai a nyári és őszi időszakban hazánkba is elvetődhetnek.

Kategóriák: Friss

Orbán: Maximum 200 ezer magyar fertőződhet meg egy időben

30 perc 23 másodperc

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával elkezdődött a parlament őszi ülésszaka. A miniszterelnök a következő 7 év költségvetésének rendszeréről döntő nyári EU-csúcsról elmondta, részben teljesítette a parlamenttől kapott megbízását, hiszen Magyarország kapja a hatodik legnagyobb összeget az uniótól, továbbá beszélt arról is, hogy 2028-ra közel kerülünk ahhoz a helyzethez, hogy Magyarország az unió nettó befizetője legyen.

Szerinte eleget tett vállalásainak a jogállamisági kérdéskörben is, mivel értelmezése szerint a lengyelekkel közösen megakadályozták, hogy a pénzügyi források folyósítását „politikai és ideológia feltételekhez” kössék, és jogilag meg nem határozott feltételekkel zsarolják a magyar kormányt. A miniszterelnök saját bevallása szerint abban nem járt sikerrel Brüsszelben, hogy „a civilnek álcázott szervezetek uniós támogatása megszűnjön”.

A járvány második hullámáról Orbán azt mondta, azt is külföldről hurcolták be, ahogy márciusban is külföldről jött be a vírus. A  kormányfő szerint igazán aggasztó, hogy Ausztriában a kórházi ellátásra szorulók száma egy nap alatt 35 százalékkal emelkedett, és mivel ezt az országot továbbra is laboratóriumnak tekinti, biztos benne, hogy „ami ott történik, az meg fog történni itt is”.

Szerinte azonban most felkészültebbek vagyunk, mint tavasszal, mert egyrészt már rendelkezünk  tapasztalatokkal a koronavírusról, másrészt a kormány fel van vértezve a nemzeti konzultáció eredményeivel, ebből tudják, hogy Magyarországot nem béníthatja le a vírus, az emberéleteket és a munkahelyeket kell megmenteni.

Orbán szakemberekre hivatkozva azt mondta, Magyarországon maximum 200 ezer ember fertőződhet meg egy időben, ami azt jelenti, hogy egyszerre 16 ezer kórházi ágyra, illetve 800 lélegeztetőgépre lehet szükség.

„Ízlés kérdése, hogy ki mennyire hisz az orvosoknak és a matematikusoknak” – mondta Orbán, aki ezért ezeknek a számoknak a kétszeresével számol. Ám a tájékoztatása alapján ez sem okozhat gondot, mert jelenleg 66 ezer kórházi ágy áll rendelkezésre, és ha kell, további tábori ágyak állítanak majd fel, így a miniszterelnök szerint senki nem marad majd ellátás nélkül.

Koronavírus - Még több hír a témában Orbán: Maximum 200 ezer magyar fertőződhet meg egy időben

Kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kategóriák: Friss

Sztárban Sztár: Köllő Babett ruhájában gerincferdülést lehetne kapni

33 perc 32 másodperc

A Sztárban Sztár legutóbbi adása eseménydús volt: kiderült, hogy Pély Barna koronavírusos, ezért helyette az előző adásban kiesett Horváth Boldi áll színpadra. A produkciók mellett persze Köllő Babett ruhájáról is lehetett beszélni, aki egy hatalmas ajándékcsomagnak nézett ki.

Sztárban sztár: Tóth Gabi elsírta magát, ahogy Tóth Andi az ő dalát énekelteTényleg jó volt.

Az a masni embertelen méretű volt, így messziről nem is tűnt olyan nagyon könnyűnek. Természetesen Tilla és a zsűritársak is megemlítették Köllő különös szettjét, amely ezúttal nem dekoltázs-hangsúlyos volt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Köllő Babett (@kollobabett) által megosztott bejegyzés, Szept 20., 2020, időpont: 10:01 (PDT időzóna szerint)

Kiemelt kép: TV2

Kategóriák: Friss

Végre kiderült, hogy mondják angolul, hogy libernyák

35 perc 40 másodperc

Orbán Viktor honlapján angolul is közzétették a miniszterelnöknek a hétfői Magyar Nemzetben megjelent írását. Mivel a koronavírus-járvány a szokásos Orbán-beszédek közül a tusnádfürdőit és a kötcseit is elsodorta, a kormányfő úgy döntött, hogy írásban adja elő aktuális világmagyarázatát, amelyet az angol fordításnak köszönhetően most a világ ideológiailag képzetlenebb felén is megismerhetnek. A Qubit összegzése szerint a több mint 3600 szavas, nagyjából 27 ezer karakteres szövegben összesen 38-szor szerepel a liberális, a liberalizmus és a libernyák kifejezés, míg az illiberális háromszor.

Az angol fordításból pedig végre azt is megtudhattuk, hogyan szól angolul a miniszterelnök új kedvenc kifejezése, a libernyák. Nos, úgy, hogy

loopy liberal

– vagyis ütődött liberális.

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Kategóriák: Friss

Matrac alá rejtette a dohányt az encsi teherautósofőr

36 perc 3 másodperc

Több mint 170 kiló dohányt találtak a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály Forgalomellenőrző Alosztályának munkatársai egy teherautósnál egy nyíregyházi közúti ellenőrzés során.

Az ellenőrzés alatt a rendőrök megállapították, hogy a gépkocsi szélvédőjéről hiányzik a regisztrációs matrica valamint, s hogy dohánylevél van  jármű rakterében lévő matrac alatt.

A rendőrök a járművet vezető 45 éves encsi férfit elfogták, majd a gépkocsit és az abban lévő 177,6 kilogramm dohánnyal együtt átadták az eljárás lefolytatására illetékes Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársainak.

Az encsi sofőrrel szemben szabálysértési feljelentést tette a rendőrök a regisztrációs matrica hiánya miatt.

Kiemelt kép: Police.hu

Kategóriák: Friss

Polt Péter feljelentésnek vette Járóka Lívia futballpénzes ügyét

54 perc 4 másodperc

Polt Péter a Központi Nyomozó Főügyészséghez továbbította elbírálásra a fideszes Járóka Lívia 35 millió forintos állami támogatási ügyét.

A legfőbb ügyészhez Vadai Ágnes, a DK képviselője intézett írásbeli kérdést. Vadai a 24.hu augusztusi cikkére hivatkozva arról érdeklődött Poltnál, hogy a Fidesz EP-képviselőjéhez és családjához „valóban valós tevékenység nélkül” került-e pénz abból a 35 millió forintból, amit hátrányos helyzetű roma fiatalok felkarolására és futballoktatására kapott.

Polt az országgyűlés honalapján megtalálható hétfői keltezésű válaszlevele szerint feljelentésként értékelte a képviselői kérdést.

A 2016-os támogatás miatt eredetileg Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő jelentette be, hogy feljelenti Járóka Líviát, ha a politikus nem tisztázza, mire mentek el az állami forrásból származó pénzek. A 25, illetve 10 millió forintot a Járóka Lívia Tehetségmentő Egyesület (JALTE) kapta egy hátrányos helyzetű roma gyerekek focioktatását célul tűző program lebonyolítására, illetve az azzal kapcsolatos működési költségekre, de a programzárásnak és az elszámolásnak sehol sem volt fellelhető nyoma.

A Hadházy és Járóka között lezajlott személyes találkozón végül kiderült, hogy a politikus valóban beindított egy futballprogramot Tiszavasváriban. A helyi szakmunkásképző diákjai közül 2016 őszén változó létszámban, súlyos anyagi gondokkal küzdő fiatalok kezdhettek neki az edzéseknek.

Az előkerült elszámolásból azonban az is kiderült, hogy pénzek jelentős része, ami akár fele-harmada is lehetett az eredeti támogatási összegnek, a politikusnál és családtagjainál maradt.

Ezt Járóka a 24.hu-nak meg is erősítette, de leszögezte, hogy a férje és az öccse is részt vett a program lebonyolításában:

Én és a férjem négy hónapig kaptunk fizetést, az öcsém hat hónapig, de abszolút ők voltak a program motorjai.

Járóka Lívia magát, férjét és testvérét is fizette a fiatal roma focisták képzési programjára kapott pénzbőlA fideszes EP-alelnök szerint viszont családja a megtakarított pénzét áldozta a programra.
Kategóriák: Friss

Teszt nélkül is fertőzöttnek minősíthet a háziorvos

57 perc 28 másodperc

Új eljárásrendet adott ki 2020. szeptember 21.-én a koronavírusjárvány kezelésére Müller Cecília tisztifőorvos és Kásler Miklós, az egészségügyért felelős miniszter — írta meg a 444.hu. Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása alapján, amelyet .pdf-ben itt talál.

Az új eljárásrend szerint a koronavírusfertőzést PCR-teszt nélkül, a mutatott tünetek alapján is megerősítheti a háziorvos. A két féle módon diagnosztizált betegek nyilvántartása azonban már eltér. Bárhogyan is diagnosztizálják a fertőzöttet, az esetet jelenteni kell a központnak, de míg a PCR-teszttel igazolt fertőzötteknél a betegség kimenetelét (a beteg gyógyult vagy meghalt), illetve a kórházból történt elbocsátás idejét is fel kell tüntetni, a csak tünetek alapján diagnosztizáltakról ezt már nem kell jelenteni. Ugyanígy a csak tüneteik alapján diagnosztizáltak, az ún. “gyanús”, vagy valószínűsített fertőzöttek esetén a beteg otthoni elkülönítésére a háziorvos utasít, hatósági intézkedésre csak a teszttel igazolt fertőzöttek esetén van mód — írja a lap.

PCR-tesztet kötelezően csak abban az esetben kell kérni, amennyiben a páciens tüneteket mutat és ezen felül koronavírus-fertőzött területen járt, vagy szoros kapcsolatban volt igazolt fertőzöttel, vagy ha bármilyen okból kockázati csoportba sorolható.

Koronavírus - Még több hír a témában Németországban lázambulanciákat állítanak fel és percek alatt elkészülő teszteket végeznek

Az új eljárásrend szerint az egészségügyi ellátásban el kell különíteni a gyanús vagy igazoltan fertőzött fekvőbetegeket a többiektől, illetve külön rendelkeztek arról, hogy az igazoltan fertőzött, tünetes betegeket különítsék el csak valószínűleg fertőzött, illetve igazoltan fertőzött, de tünetmentes betegektől — akiket viszont egymástól nem muszáj elkülöníteni. Előírás, hogy a várókban biztosítsanak egy méter távolságot a várakozó betegek között, és ne rakjanak ki a várókba olvasnivalót vagy gyerekjátékokat.

Az új eljárásrend is előírja az igazolt fertőzöttek kontaktjainak felkutatását, de a PCR-tesztelést kötelezően csak azoknál a tünetmentes kontaktoknál írják elő, akik egészségügyi ellátórendszerben és a tartós ápolási és gondozási intézményekben ellátottként/gondozottként kerültek szoros kontaktusba igazolt fertőzöttel.

Müller Cecília az új eljárásrendről az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján is beszélt, erről bővebben itt olvashat:

Operatív törzs: Mostantól az oktatási intézményekről is közölnek járványügyi adatokatA pozitív esetek negyede a 20-29 éves korosztályba tartozik, derült ki a hétfői sajtótájékoztatón.

Kiemelt kép: Vajda János/MTI

Kategóriák: Friss

Zsidai Roy eddig ellenezte, most házhozszállítós Jamie Oliver-éttermet nyit

57 perc 34 másodperc

Új Jamie Oliver-éttermet nyit Zsidai Roy Zoltán, írja a 444. Ami a dolog meglepő része, hogy a Jamie Oliver’s Italian kizárólag házhoz szállít majd eleinte a Wolton keresztül, nem fogad vendégeket, nincs is elkészült vendégtere. Ez azok után elég furcsa, hogy Zsidai nemrég még nagyon ellene volt a házhozszállításnak.

Zsidai egy májusban a Dining Guide-nak adott interjúban a házhozszállítást károsnak és egy igazi étterem „ősellenségének” nevezte, majd leszögezte, hogy az ő helyei nem foglalkoznak ilyesmivel. Szerinte az éttermi étkezés

egy multidimenzionális élménycsomag, amelynek kulturális társadalmi aspektusai vannak, mindezt nem lehet házhoz szállítani.

Hozzátette, hogy az egyszerűbb étkezdéket Nyugaton a járványtól függetlenül is lassan felfalják a házhozszállítók.

Nyugaton már létező probléma, hogy úgynevezett dark kitchen-ekben főznek, az Über Eats és Wolt kiszolgálására. Kiváló szakácsokat hamis ígéretekkel csábítanak el, akik azután ablaktalan konténerekben, rossz körülmények között főznek rabszolgák módjára.

A 444 megkeresésére a Zsidai csoport sajtósa elmondta, Zsidai továbbra is azt vallja, hogy

a házhozszállítás a klasszikus, éléményalapú vendéglátásra leselkedő egyik legnagyobb veszély, ugyanakkor ahogy Hippokratész mondta: „nehéz idők nehéz döntéseket szülnek”.

Hozzátette, hogy nem pusztán arról van szó, hogy a járvány miatt nem tud vagy akar megnyitni az új étterem: a Dinernek nincsen megépült vendégtere.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Kategóriák: Friss

Időjárás: péntektől jön a markáns változás

57 perc 57 másodperc

Hazánk jelenleg egy kiterjedt anticiklon védelmében élvezi a napsütést, az akár 28 fokos napi csúcshőmérsékleteket, miközben a 70 éve nem látott erejű hurrikánszezon miatt Európa már részein elszabadult a pokol. Ezekben az órákban Norvégiát 130-150 km/órás szélviharok ostromolják, a Sally hurrikán „maradékából” energiát nyert légörvény ugyanis épp ott ért partot.

Markáns változás

„A következő napokban, hetekben az idén rendkívül erős trópusi aktivitás felpörgeti az úgynevezett nedves szállítószalagot, további extrém viharokat hozva Európára. Ezek részleteit ma még nem látjuk, de sok helyen biztosan emlékezetes marad az idei ősz” – mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Itthon sem maradunk azért izgalmak nélkül, bár csak a szokásos „kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a miénk” kiadásban – ez esetben persze ez esetünkben nagyon is jó hír, de az eddigi nyugalomnak vége:

markáns, hosszan fennmaradó változás következik be időjárásunkban, hűvös, változékony, csapadékos időre készülhetünk.

Eső és lehűlés

Szemünket továbbra is érdemes Nyugat-Európa felé fordítani, alig hagyja el Norvégiát az ítéletidő, szeptember 23-án máris egy nagyon erős ciklon alakul ki a Brit-szigeteknél. Ennek az óramutató járásával ellentétes irányú örvénylése még egy-két napig meleg, afrikai levegőt szállít fölénk, majd kimutatja a foga fehérjét.

Déli peremén ugyanis leválik róla egy mediterrán ciklon, amiről pedig Olaszország térségében levágódik egy újabb légörvény. Ez az erős, úgynevezett leszakadó ciklon pedig bőséges csapadékot zúdít a mediterrán térségre.

Mi sem maradunk ki, szeptember 25-én Magyarországra is megérkezik az eső, 28-29-éig intenzív csapadék vet véget a nyár végi, kora őszi aszálynak. A hétvége hőmérséklete 20 fok körül alakul, később 22-23 fokos napi maximumokat mérhetünk.

Trópusi nedvesség

Az Agronaptár.hu hosszú távú előrejelzés szerint nagyjából október közepéig marad a mostaninál jó öt fokkal hűvösebb, változékony időjárás. Gyakoriak lesznek a hidegbetörések, minden bizonnyal sokaknál elindul a 2020/2021-es fűtési szezon.

Október 17-éig három-négy napnál hosszabb nyugodt időszak egyelőre nem látszik, ezt követően nagy valószínűséggel a több napsütés irányába fog változni az időjárási helyzet.

A hónap vége kifejezetten érdekesnek mutatkozik. A már említett trópusi aktivitásnak, a nedves szállítószalagnak köszönhetően szeptember 28-30. körül ismét egy intenzív, ciklon kerekedik, ami Európa egyes részein trópusi esőzéseket okoz majd. Most még azonban nem látni, hova fog egészen pontosan becsapódni, és azt sem, mennyiben befolyásolja hazánk időjárását.

Kiemelt kép: Farkas Norbert/24.hu

Bihari Dániel korábbi cikkei
Kategóriák: Friss

Vizsgálat indul az operettszínházi zaklatás miatt

1 óra 5 perc

A legfőbb ügyésznél Vadai Ágnes ezúttal arra kérdezett rá, indított-e vizsgálatot a rendőrség vagy az ügyészség az operettszínházi zaklatás miatt.

A DK képviselője a hvg.hu cikkét és az RTL Klub Híradóját idézve azt írta, az áldozatok ügyvédje szerint a sértetteket nem keresték az ügy kivizsgálásakor, így nem is találtak bizonyítékot a zaklatásokra.

Öt érintett állítja, hogy nem keresték az operettszínházi zaklatási ügy kivizsgálásakorGulyás Gergely nemrég egy áldozatról beszélt.

Az ellenzéki politikus kérdését Polt Péter ezúttal is feljelentésként értékelte, azt továbbította a rendőrséghez. A legfőbb ügyész szerint az V. kerületi rendőrkapitányság hatásköre, illetékessége megítélni, hogy felvetődik-e bűncselekmény gyanúja, el kell-e rendelni a nyomozást.

Az Emmi szerint nem történt zaklatás az OperettszínházbanAz ügyet kirobbantó volt operettszínházi munkatárs szerint nem kereste őt senki, hogy meghallgassák.
Kategóriák: Friss

Még a MÁV vasúti járműjavítója is bekerült az amerikai elnökválasztási kampányba

1 óra 19 perc

Magyar szempontból elég váratlan fordulat történt az amerikai elnökválasztási kampányban – vette észre a CBS News hírét a 444. Az egyik, Donald Trump újratámogatását támogató kampányfilmbe ugyanis bekerült egy kép, amely a Budapest IV. kerületi, istvántelki MÁV vasúti járműjavító műhely területén található egyik csarnokot ábrázolja.

A filmben a képpel azt az állítást akarják alátámasztani, hogy Trump kihívója, a demokrata „Joe Biden túl gyenge ahhoz, hogy megmentse az amerikai munkahelyeket”. A fotót Svéd Olivér készítette, aki a Shutterstock oldalán tette megvásárolhatóvá a fotót, bár azt mondta CBS-nek, nem sejtette, hogy majd egy amerikai politikai hirdetésben látja majd viszont.

A képet félrevezető módon, azt egy tönkrement amerikai gyár ábrázolásaként használó kisfilmet az America First nevű egyik kampánytámogató szervezet (úgynevezett PAC) készítette, és a célja az volt, hogy Bident az elnöki szerepre alkalmatlan politikusként tüntesse fel.

A CBS News cikke felidézi a Trump újraválasztási kampányának egyik szerve, a Make America Great Again Bizottság nemrég egy videóban arra biztatta a szavazókat, hogy támogassák hadsereget, ehhez olyan képeket használtak fel, amelyeken orosz vadászgépek és katonának öltözött orosz modellek voltak. Júliusban pedig egy 2014-es, ukrajnai, demokrácia melletti tüntetésről készült fotót használtak ahhoz, hogy az „amerikai káoszt és erőszakot” ábrázolják.

Kategóriák: Friss

Fantomházakban laktak, az önkormányzati választásokon mégis részt vettek Magyon

1 óra 30 perc

Legalább húsz felnőtt élt olyan házakban, amelyek csak papíron léteztek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Magyhoz tartozó Kauzsay-tanyán. A Jókai utcai házak rég romba dőltek, lakóik elköltöztek, de papíron továbbra is ott éltek. Sőt, a Szabad Európa cikke szerint szavaztak is a 2019 októberi önkormányzati választáson.

2019 októberében egy új magyi lakos a helyi választási bizottság független delegáltjaként várta a szavazókat a község művelődési házában. Azok jöttek is, de a férfinak egy idő után feltűnt, hogy olyan emberek is szavaznak, akiket korábban még sosem látott. A lap szerint a delegált bizottsági tag elsiklott volna efölött, azonban feltűnt neki, hogy olyan Jókai utcai címekre bejelentett személyek járultak az urnákhoz, ahol nem áll ház. Magyon a 2019-es önkormányzati választáson a 2002 óta regnáló független polgármester, Czirják István győzedelmeskedett.

A független bizottsági tag a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalhoz és a Magyar Államkincstárhoz fordult. 2020 februárjában a Baktalórántházai Járási Hivatal indított vizsgálatot, a helyszínre is kimentek a férfi bejelentése nyomán, ahol megdöbbenve látták, hogy a Jókai utca gyakorlatilag üres: összesen 7 ház áll csak ott.

A helyszíni bejárás alkalmával megállapítást nyert, hogy […] a Jókai utca 60. szám alatt épület nem található

— írta a hivatal vezetője a vizsgálat során.

Csakhogy a választói névjegyzék szerint a Jókai utca 60.-ban — ahol legalább hét éve egy rom áll — név szerint felsorolva 11 voksolásra jogosult ember élt a 2019-es önkormányzati választások idején. Választás pedig nem csak 2019-ben volt, hanem egy évvel előtte is. A delegált a lapnak azt mondta: a saját szemével látta, hogy mind a 11 ember besétált a szavazóhelyiségbe és leadta a voksát is.

A megyei kormányhivatal vizsgálatából az is kiderül, hogy az ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis is mást mutat, mint ami a valós helyzet: valójában nem csak egy, hanem több háznak is csak a hűlt helye van már. Hiába nincs semmiféle ház a Jókai út 72. alatt, a választási névjegyzék adatai szerint 2019 őszén mégis 6 választásra jogosult volt bejelentve az üres telekre, a Jókai 70. alatt pedig összesen 3.

Az országgyűlési képviselő letette a telefont

Czirják Istvánt, Magy polgármesterét többször is megkereste a Szabad Európa. A község első embere először gázvezetéket javított, máskor éppen a Magyar Államkincstár vizsgálata miatt nem volt ideje interjút adni. Mikor azt kérdezték tőle, hogyan lehetséges az, hogy több tucatnyi választásra jogosult magyi lakos él papíron a településen olyan házakban, amelyek a valóságban nem léteznek, és ez törvényt sért, ezt a választ adta: az nem az ő felelőssége. A település jegyzője, Szilvási Andrea Ágota már 2019-ben is tudott az ügyről, ugyanis a Szabad Európa egyik forrása közérdekű állampolgári bejelentésként konkrét adatokkal alátámasztva tárta elé az ügyet.

A lap forrása többször beszélt az ügyről a térség országgyűlési képviselőjével, a fideszes Kovács Sándorral.

A fideszes azonban azt állította a lapnak, hogy nem hallott az ügyről. Mikor rákérdeztek, hogy milyen kapcsolatban van Magy polgármesterével, egyszerűen letette a telefont.

Az országgyűlési képviselő minden jel szerint nagyon is jó viszonyt ápolhat Magy polgármesterével, erre utal a két héttel ezelőtti Facebook-bejegyzése is:

Czirják István polgármester úr nagyon sokat tesz a településért. Jó partnert találtam benne Magy fejlesztésére.Hajrá Magy!

Kategóriák: Friss

„Társasjátékhoz kellett” – védekezett a hamis eurókat gyártó újbudai pár

1 óra 30 perc

Hamarosan vádat emelhetnek az ellen a 28 éves P. Ádám és 25 éves barátnője, B. Anett ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy hamis eurókat gyártottak az újbudai lakásukon.

P. Ádám és párja tavaly december közepén forgalomba is hozta a hamis 50, 100, és 200 eurós bankjegyeket. Budapesten és Vecsésen is fizettek vele, de az örömük nem tartott sokáig. Az egyik budapesti benzinkutas ugyanis gyanúsnak találta a hamis eurókat, és feljelentést tett a X. kerületi kapitányságon.

A kőbányai rendőrök több száz hamis bankjegyet – hatezer eurót és 60 ezer forintot -, hamisításhoz szükséges nyomtatókat, patronokat, laptopot, papírvágó készüléket, derékszög mérésére használt fém eszközt, mobiltelefonokat, valamint más nevére kiállított okmányokat is talált és lefoglalt a fiataloknál tartott házkutatás során. A pár egészen elképesztő magyarázatot adott az elfogása után. Úgy tudjuk, hogy először még azt állították, hogy társasjátékhoz nyomtatták a pénzt, később viszont már taktikát változtattak, és megtagadták a vallomást.

A pénzhamisítással gyanúsított fiatal párt letartóztatták, később pedig bűnügyi felügyelet alá helyezte őket a bíróság. A kőbányai nyomozók lezárták a nyomozást, így már az ügyészségen van az ügy.

Kiemelt kép: police.hu

Kategóriák: Friss

Elkezdték tagadni a természet pusztulását

1 óra 32 perc

A klímaszkeptikusok, a laposföldesek és a járványtagadók után újabb áltudományos közösség kezdett el erősödni – írja az IFLScience. Egy friss tanulmányban a szerzők azt írják, egyre többen tagadják, hogy pusztulnak a földi fajok. Úgy tűnik, hogy a kétkedők sok más áltudományos közösséghez hasonlóan jól szervezettek, komoly politikai kapcsolatokkal, illetve jelentős anyagi forrásokkal rendelkeznek.

A szakértők régóta tudják, hogy az emberi tevékenység súlyos fenyegetést jelent az élővilágra, és nagyban hozzájárul a fajok eltűnéséhez. Sok kutató egyenesen úgy gondolja, hogy korunkban egy újabb tömegkihalás zajlik, melynek során viszonylag gyorsan, nagy arányban pusztulnak ki a fajok.

Korábban hasonló eseményeket többek közt vulkánok és aszteroida-becsapódások idéztek elő, gondoljunk csak a dinoszauruszok eltűnésére. Ezúttal azonban nem valamilyen természetes folyamat, hanem az ember áll a jelenség háttérében.

Kép: Getty Images

Mindezt rengeteg tudományos bizonyíték támasztja alá, úgy tűnik azonban, hogy van egy csoport, amely igyekszik ellenállni a tényeknek. Alexander Lees, a Cornell Egyetem munkatársa és csapata szerint a kihalástagadók egyre növekvő tábora három részre osztható: az első csoport tagjai azt állítják, hogy a fajok pusztulása többnyire történelmi jelenség; a második szerint a gazdasági növekedés önmagában orvosolni fogja a krízist; míg a harmadik réteg úgy véli, hogy a technológiai fejlődés és a természetvédelem hozza majd el a megoldást.

Bár a vita és a kétkedés a tudomány elengedhetetlen része, a kutatók szerint a kihalástagadók gyakran nem tudományos bizonyítékokra alapozva fogalmaznak meg markáns véleményt.

Lees hozzátette, a klíma- és kihalásszkeptikusok sok esetben ugyanazok a személyek. A csapat úgy véli, hogy a valódi szakértők megfontolt, érthető és tiszteletteljes kommunikációval vehetik fel a harcot az újabb áltudományos vonallal.

Kategóriák: Friss

145 pert indítottak a hitelezői a Forma-1-es világbajnok ellen

1 óra 38 perc

Nem kevesebb, mint 145 pert indítottak hitelezői a súlyosan eladósodott Emerson Fittipaldi, a Forma-1 kétszeres brazil világbajnoka ellen.

Akik bíróság elé citálják, összesen 8,6 millió eurót követelnek vissza tőle – írta a Folha de Sao Paulo brazil napilap.

A legnagyobb hitelező, a Safra Bank ügyvédei szerint a korábbi versenyző fényűző életet él az Egyesült Államokban, csalással elkerülve pénzügyi kötelezettségeinek teljesítését.

A 73 éves ex-pilóta tagadja a vádakat, védői pedig arra hivatkoznak, hogy ügyfelük súlyos anyagi helyzete miatt nem tud fizetni.

Fittipaldi 1972-ben és 1974-ben szerzett világbajnoki címet a Forma-1-ben.

Kiemelt kép: MARKUS GILLIAR / GES-Sportfoto / dpa Picture-Alliance

Kategóriák: Friss

Shakespeare utolsó drámájának ritka kiadását találták meg

1 óra 42 perc

Shakespeare utolsó drámájának egy ritka kiadását találták meg Spanyolországban. A Két nemes rokon című, 1634-ben kiadott színművet Shakespeare John Fletcherrel, a King’s Men színház egyik szerzőjével együtt írta 1613-14 körül. A tragikomédiát az egykori madridi Skót Katolikus Kollégium könyvtárában egy kutató találta Adam Smith skót közgazdász munkái után nyomozva.

A 17. században a madridi szeminárium fontos tárháza volt az angol nyelvű irodalomnak a spanyol értelmiség számára. A Két nemes rokon egy olyan kötetben szerepelt, amely számos, 1630 és 1635 között kinyomtatott angol nyelvű drámát tartalmazott.

John Stone, a Barcelonai Egyetem kutatója elmondta, hogy a drámát a Királyi Skót Kollégium könyvtárában kutatva találta. Az 1627-ben Madridban alapított kollégium 1998 óta már Salamancában található. A könyv, melyre Stone az eredeti, 17. századi bőrkötésében bukkant rá a könyvtárban, a katalógusban a filozófiai munkák között szerepelt.

Valószínűleg a Két nemes rokon lehetett Shakespeare utolsó darabja, mielőtt visszavonult Startford-on-Avonba, ahol 1616-ban, 52 évesen elhunyt. A Royal Shakespeare Company leírása szerint „a barátság versengéssé válik a szerelem mámoráról és furcsaságáról szóló tanulmányban”. A darab főszereplői, két nemes ifjú egy csatában fogságba esik, és börtönük ablakából meglátnak egy gyönyörű nőt, akibe mindketten beleszeretnek. A legjobb barátokból egycsapásra féltékeny riválisokká válnak.

Stone szerint a kötet darabjait 1635 táján egy angol vagy skót utazó szerezhette be, aki magával akarta vinni az eredetileg Londonban megjelent színműveket Madridba.

A brit színműveket az 1630-as években már egyre többen sorolták az elit kultúrához. Ez a kis skót közösség lehetett a legkomolyabb intellektuális híd a spanyol és angol nyelvű világ között

– mondta.

Az egyházi cenzúra miatt az angol nyelvű könyvek nagyon ritkák voltak Spanyolországban a 17. és 18. században, de a skót kollégiumnak különleges felhatalmazása volt a könyvek korlátlan beszerzésére.

(MTI)

Kiemelt kép: BIANCHETTI STEFANO / LEEMAGE VIA AFP

Kategóriák: Friss

A Konyhafőnök győztese elmondta, mihez kezd a műsor után

1 óra 55 perc

A gasztro vetélkedő legutóbbi szériáját Sárközi Ákos versenyzője, a venezuelai származású, Armando Mundarain nyerte meg, aki a hétfői Reggeliben a terveiről mesélt.

Szerintem a gasztronómia mostantól mindig az életem része lesz. Szeretnék tovább főzni, ezzel foglalkozni, étteremben dolgozni. Nagyon jó lenne, ha sajátom lenne, de ez valószínűleg a következő éven belül nem fog megtörténni. Egy vlogot szeretnék, hogy megmutassam az embereknek a különböző gasztronómiákat, főleg a sajátomat. Nem kifejezetten venezuelait, de egy dél-amerikait

– mondta Armando, aki még gyűjti az ötleteket.

Armando lett A Konyhafőnök 2020-as nyerteseSírva örült a 10 milliós győzelemnek.

A Konyhafőnök győztese azt is elmondta, hogy édesanyja – akivel a műsornak köszönhetően 5 év után találkozott újra – most vele él Budapesten és jó darabig marad is, amit nagyon élvez. Armando egyébként cserediákként érkezett Magyarországra és egy év alatt tanult meg magyarul, amiből azóta felsőfokú nyelvvizsgát is szerzett.

Kiemelt kép: rtl.hu

Kategóriák: Friss

Veszélyes kódot fejlesztett egy iráni csoport

1 óra 58 perc

A Check Point biztonsági cég fedte fel, hogy egy iráni hackercsoport olyan androidos kártevőt írt, ami képes ellopni a felhasználók készülékéről az SMS-ben érkező, kétfaktoros azonosításhoz küldött kódokat. A Rampant Kitten névre keresztelt iráni csoport már legalább hat éve lehet aktív a szakértők szerint, fő tevékenységük többek közt iráni kisebbségekkel, rezsimellenes csoportokkal és ellenállási mozgalmakkal kapcsolatos adatgyűjtés. Korábban már többfajta kártevőt fejlesztettek, eddig nem csak androidos, de windowsos kódokat is azonosítottak tőlük a szakértők.

A Rampant Kittens arzenálja széles körben tartalmaz kártékony kódokat, melyekkel androidos mobilokról képesek ellopni az áldozat kontaktlistáját, SMS-üzeneteit, sőt a mikrofonnal való rögzítés is lehetővé válik a háttérben. Emellett kifejezetten 2FA-kódok ellopására használt malware-t is készítettek. Jellemző gyakorlatuk még, hogy adathalász oldalra továbbíthatják az áldozatokat, ahonnan a Google-fiókok bejelentkezési adatait is megszerzik.

Ugyan eddig nem volt titok, hogy az államilag szponzorált csoportok képesek megkerülni a kétfaktoros azonosítást is, de a felfedezés ismét rávilágít arra, hogy az SMS-ben küldött kód helyett érdemes hardveres biztonsági kulcsot választani azonosításhoz.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei
Kategóriák: Friss

Videón, ahogy elfogják a tizennyolc körözést felhalmozó jászdózsai férfit

2 óra 6 perc

Összehangolt akcióban fogták el a dabasi rendőrök és a készenlétisek azt a jászdózsai férfit, aki ellen már több mint egy tucat körözést adtak már ki a hatóságok különböző csalások és miatt. Az egyenruhások készpénzt, mobiltelefont, SIM kártyát és táblagépet foglaltak le a férfi otthonában.

A sorozatos csalásokkal gyanúsítható férfi ellen a dabasin kívül több Pest megyei, fővárosi, valamint a debreceni, a dunaújvárosi és a balassagyarmati kapitányság is eljárást folytat üzletszerűen elkövetett csalások miatt.

A férfinak az volt a módszerem, hogy álneveken regisztrálta magát a legnépszerűbb közösségi oldalon, a felületen faházat, vagy autóalkatrészeket kínált megvételre. A hirdetés iránt érdeklődők egy számlaszámra átutalták a kért, alkalmanként 25-205 ezer forint közötti összeget, a termék azonban nem érkezett meg, s az eladójuk is elérhetetlenné vált. Előfordult, hogy egy nap alatt hat vevő több mint fél millió forinttal gazdagította átverőjét.

A jelenleg 16 rendbeli csalással, valamint 5 rendbeli csalás vétségével megalapozottan gyanúsítható férfi néhány hónap alatt közel kétmillió forintot csalt ki az áldozataitól. A 30 éves férfit őrizetbe vették és kezdeményezik letartóztatását.

Kiemelt kép: police.hu

Kategóriák: Friss

Nemzetközi forintkötvényt bocsátott ki az NBB

2 óra 6 perc

A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) 15 milliárd forintos (41,6 millió eurós) forintban denominált hároméves lejáratú kötvényt bocsátott ki a dublini tőzsdén márciusban bejegyzett középlejáratú banki kötvény (kbk) programjában – közölte a bank hétfőn az MTI-vel. A kibocsátás vezető kezelője az UniCredit AG volt.

A deviza-diverzifikációt célzó programban a román lejben és cseh koronában végrehajtott korábbi kibocsátások után ez volt a harmadik tranzakció. A kötvényeket 11 befektető vásárolta meg, 7 magyar – bankok, vállalatok és vagyonkezelők –, 2 német és 2 cseh.

A kötvények 2,25 százalékos éves kamatozása 101 bázispontos részvénykibocsátási felárat jelent a magyar államkötvényekkel szemben – közölte a kibocsátó és hozzátette: ez rendkívül versenyképes, 0,81 százalékos fix kamatozású swap utáni árfolyamot jelent az NBB számára, ami a hosszú távú finanszírozási eszközök terén idén az eddigi legalacsonyabb árfolyam.

A magyar forintpiacon összesen több mint 60 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényt, ami mind belföldön, mind nemzetközi szinten bizonyítja az NBB helyi pénznemekben denominált kötvényei iránt megjelenő piaci keresletet, valamint igazolja a bank iránti erős bizalmat. A legutóbbi forintügylet egyértelműen mutatja az utat a járvány előtti finanszírozási költségszintek elérése felé – fogalmaz közleményében a bank. A Fitch „A-” minősítése a közelmúltban tovább javította az intézmény által képviselt márka hírnevét, és ez azonnal meg is mutatkozott a kötvényeik iránti fokozott érdeklődésben – jegyezte meg Nyikolaj Koszov, az NBB igazgatótanácsának elnöke.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Kategóriák: Friss