Skip to Content

FN - Címoldal

Tartalom átvétel
Friss hírek - Tiszta tartalom
Frissítve: 21 perc 40 másodperc

Tűz Székesfehérváron, kimentettek egy embert

48 perc 7 másodperc

Teljesen egészében lángra kapott egy lakóház Székesfehérváron, a Toldi Miklós utcában. A székesfehérvári hivatásos tűzoltók után a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat, illetve Sárbogárdról egy vízszállító is a helyszínre indult.

Az egységek két vízsugárral már körülhatárolták az épület tüzét, valamint egy embert is kihoztak, akit átadtak a mentőknek. A katasztrófavédelem közölte, a tűzoltók folytatják a munkálatokat.

Kategóriák: Friss

200 tonna fűtőolaj ömlött a tengerbe

1 óra 5 perc

Egy  olajaszállító hajó sérülése miatt nagymennyiségű, 200 tonna fűtőolaj ömlött a tengerbe a hollandiai Rotterdam kikötőjében – jelentette a helyi média.

A beszámolók szerint az okozta a szivárgást, hogy egy több mint 180 méter hosszú, norvég lobogó alatt hajózó olajszállító tanker mólónak ütközött Európa legnagyobb tengeri kikötőjében.

A balesetben senki sem sérült meg. A kikötőt lezárták azért, hogy a szennyeződés ne juthasson ki a nyílt vizekre.

A hatságok figyelmeztettek, hogy az olaj kis mennyiségben az összekötő csatornákon az óvintézkedések ellenére elszivároghatott, veszélyeztetve a környékbeli strandok vízminőségét. (mti)

Kategóriák: Friss

Nagy Viktor: Felháborító volt a játékvezetés, sírni tudnék

1 óra 14 perc

A férfi vízilabda-válogatott ötméteresekkel maradt alul Montenegró ellen a Világliga Szuperdöntő fináléjában. Ezüstös sebtapasz, vagy valódi korszakhatár, talán csak az Európa-bajnokság után lehet megmondani. Annyi biztos, a szövetségi kapitány és az egész csapat hangulata jelentősen megváltozott egyetlen hét alatt. A válogatottságot szüneteltető trió hiánya pedig az első meccsek után szinte fel sem tűnt.

„Azokból csinálok csapatot, akikből tudok. (…) A szakma jól látja, milyen helyzetben vagyunk, de tudom, hogy a közvélemény minden körülmények között győzelmeket, érmeket vár a magyar vízilabda-válogatottól, még akkor is, ha ez most nem feltétlenül reális. Egy rövid időre ki kell lépnünk abból a dogmából, hogy mindig éremért utazunk a nagy tornákra, mert most az a helyzet, hogy még hazai medencében sem biztos, hogy ez életszerű elvárás” – mondta Märcz Tamás, a pólóválogatott kapitánya a hazai szuperdöntő előtt a molcsapat.hu-nak.

 Bebizonyítottuk, hogy bármely csapat ellen helyünk van a medencében. A torna alatt is rengeteget fejlődtünk. Megérdemeltük volna a győzelmet, mert rengeteget tettünk érte. És ha ezüstérem is lett belőle, olyan alapot tettünk le ebben az egy hétben, amire bátran lehet építeni. Megvan a győztes karakter a fiúkban

– a jóval optimistább gondolat szintén a szövetségi kapitánytól származik, közvetlenül a Montenegró ellen szétlövésben elbukott finálé után, a Duna Aréna medencéjének partjáról.

Az ezüstérmes magyar válogatott Fotó: MTI/Czagány Balázs

Hogy mi történt a két megszólalás között? Nézzük számszerűen a világliga hat hátunk mögött hagyott mérkőzését:

  • Ausztrália ellen 12–5
  • Montenegró ellen 9–12
  • Japán ellen 15–7 a csoportkörben
  • Horvátország ellen büntetőkkel 10–8 a negyeddöntőben
  • Japán ellen 11–9 az elődöntőben
  • Montenegró ellen büntetőkkel 11–13 a döntőben és fehéraranyra hajazó ezüstérem hazai medencében.

A négy év után ismét világliga-döntőig jutó együttes átlagéletkora 25,2 év. Csak összehasonlítás képen, a 2012-es londoni olimpián 31,3, a 2016-os rióin 28,5 év volt ez a mutató.

„Az biztos, hogy nagyon nagy türelemre lesz szükség. Azt mondom a szurkolóknak, fogadják el, hogy teljesen új csapatot kell építeni. Újítani kell minden szinten, lehetőséget kell adni másoknak. Biztos, hogy vannak tehetséges pólósok, és egy új, lelkes, sikerre éhes csapatot kell kialakítani” – Kásás Tamás 2012-ben a spanyolok ellen kivívott ötödik hely után ezzel búcsúzott a válogatottól.

Ha félig-meddig kényszerből is, de Märcz Tamás meglépte azt a drasztikus fiatalítást, amelyre az elmúlt hat évben – előbb a hazai rendezésű Európa-bajnokság, majd a vizes világbajnokság jelentette eredménykényszerre hivatkozva – sem ő, sem elődje, Benedek Tibor nem volt képes.

Utolsók között Varga Dániel és Madaras Norbert mondta le a válogatottságot idén júniusban, majd félig-meddig megoldással, de követte őket Varga Dénes és Hosnyánszky Norbert is, akik teljes visszavonulás helyett egy év pihenőt jelentettek be. Utóbbi utat választotta a velük egy idős, ám „csupán” világbajnok Hárai Balázs is. Így a válogatott egy csapásra 30 év feletti mezőnyjátékos nélkül maradt.

Vízilabda: nem pótolhatatlanok az olimpiai bajnokok Újraformálódik a magyar póló, amely apró, de figyelemreméltó részsikert ért el csütörtök este.

A Sydney-i döntő óta csak egyszer fordult elő, hogy a válogatott bő keretében ne legyen olimpiai bajnok: idén áprilisban, az Európa-kupa rijekai döntőjében, ahol a sikerként nehezen elkönyvelhető hatodik helyen zárt a nemzeti csapat.

Ezek után sem a nézők, sem az újságírók nem tolongtak a szuperdöntő első mérkőzésein a Duna Arénában. A válogatott a nem túl fényes előjelek ellenére végül mégis 4000 ember „szép volt fiúk, szép volt fiúk” kántálásától kísérve mászhatott ki a medencéből szombaton este.

Talán, ahogyan arra Märcz Tamás is célzott, a két Montenegró elleni találkozón lehet a leginkább tetten érni a csapaton belüli fejlődést. A fináléban már nemcsak pariban volt a két fél, de a mieink a találkozó nagy részében vezettek és irányításuk alatt tartották a játékot. Ha az utolsó negyedben nem pontozódik ki három magyar, vagy sül el egy perc hét másodperccel a vége előtt káprázatosan Marko Petkovics keze, alighanem az aranyérem is összejön.

A fiatal kerettagok érezhetően lehetőségként és nem cserbenhagyásként élték meg a vissza- és pihenőre vonulók távolmaradását. Közülük is talán a 23 esztendős Zalánki Gergő emelkedett ki a leginkább. A csoportmeccseken ontotta magából a gólokat és a jobbnál-jobb átadásokat. A dicséretre viszont visszafogottan reagált.  „Nem érzem magam nagyon jó formában, de igyekszem” – reagálta le például, hogy rögvest az első meccsen, Ausztrália ellen a csapat legjobbjának választották.

Az egyenes kieséses szakaszban már kevésbé brillírozott, sőt, az embernek néha kifejezetten az az érzése támadt, hogy túlvállalja magát. Olyan helyzetekből is kapu fölé, mellé vagy épp a kapusba lőtt, amikor a passz is kínálkozott. Ehhez kell még számára a rutin.

Olyan teljesítményt szeretnénk nyújtani, hogy az embereknek ne jusson eszébe az olimpiai bajnokokat számolgatni a medencében

– tette hozzá öt nappal később.

Szintén a jövő embere (és már a jelené is) az előző idényt a Ferencvárosban töltő, 21 éves, mégis a 80. válogatottságán is túl járó Manhercz Krisztián. „Bebizonyítottuk magunknak, hogy fegyelmezett játékkal bárki ellen nyerni tudunk” – szólt az új generáció oszlopos tagjának tömör értékelése az egész tornáról.

A válogatottban 2014-ben bemutatkozó, azóta többnyire viszont csak kiegészítő emberként számon tartott center, Mezei Tamás arról beszélt, a Szuperdöntőn bebizonyosodott, nem kell aggódni a fiatalítás és az olimpiai bajnokok kiválása miatt.

„Apróságokon múltak a dolgok, sok-sok apró, könnyen javítható hiba volt a meccseinken. Mindannyiunknak végig kell gondolni a történteket és szusszanni egyet, aztán tovább építkezni. De egyáltalán nem rossz az alap. Fontos volt, hogy hazai közönség előtt összejöjjön egy önbizalom növelő eredmény. Ez végül is sikerült, még ha több is lehetett volna benne. Ez a hét nagy segítség volt abban, hogy még jobban összeszokjunk.”

Angyal Dániel akcióban Fotó: MTI/Czagány Balázs

A jelen csapatban már szintén inkább az idősebbek közé tartozó, de még így is „csak” a 27. életévét taposó bekk, Angyal Dániel azt hangsúlyozta, nem a kiemelkedő nevek, hanem a csapategység lehet a most formálódó válogatott erőssége.

„Próbáljuk közösen tehermentesíteni azokat, akiktől alapesetben a gólokat várják, mert mind tudjuk, hogy csapatként kell érvényesülnünk. Az első tíz percben szomorú voltam, de most boldog vagyok. Négy éve nyertem utoljára érmet a válogatottal, és összességében egyáltalán nem volt ez rossz, ezzel a megfiatalított csapattal. Nem éreztem, hogy messze lettünk volna Montenegrótól, sőt” – mondta Angyal.

A válogatott korelnöke, a 33 esztendős Nagy Viktor szerint viszont elsősorban nem is a medencében szereplő játékosoknak, hanem az azon kívüli szereplőknek kell elgondolkodniuk.

 Kijön öt-hatezer ember és ott tartunk, hogy két játékvezető elcsalja, akarom mondani sokadjára, durván belenyúl a meccsbe. Nem hiszem, hogy a nézők vagy akár mi ezt érdemelnénk. A magyar sportdiplomáciának sokat kell fejlődni, hogy ilyen ne fordulhasson elő. Még a montenegróiak is azt mondták, hogy teljesen meglepte őket, hogy Budapesten érezhetően feléjük lejt a pálya… Egy bíró mosolyogva annyit mond a végén, hogy »next time!« – felháborító. Sírni tudnék

– mondta érezhető indulattal a hangjában a válogatott egyese, aki a dobogón állva szinte azonnal levette a nyakából az ezüstérmet és a torna legjobb kapusának járó díjjal együtt a köpenyébe rejtette.

„Nehéz ezeknek örülni, úgy érzem, megdolgoztunk, megküzdöttünk azért, hogy aranyérmet nyerjünk. Bármelyik elismerést örömmel elcserélném egy korrekt bíráskodásért” – tette hozzá Nagy Viktor.

Volt egy kis utóélete is a mérkőzésnek, ugyanis a magyar szövetség tájékoztatása szerint egy nem részletezett játékvezetői műhiba is történt a döntőben, de a magyar csapat nem óvott. Ugyanakkor beadvánnyal fordulnak a FINA-hoz, hogy több ilyen eset ne fordulhasson elő.

Eredmény – vízilabda-világliga, döntő

Montenegró-Magyarország 13-11 (2-2, 2-4, 3-2, 2-1, 4-2) – ötméteresekkel
gólszerzők: Ivovic, Misic 3-3, Janovic, Draskovic, Petkovic 1-1, illetve Bátori, Manhercz, Erdélyi 2-2, Kovács G., Vámos, Mezei 1-1

Nyitókép: Fotó: MTI/Czagány Balázs

Kategóriák: Friss

Kit Harington és Rose Leslie nagy napja olyan volt, mint egy királyi esküvő

1 óra 15 perc

Június 23-án házasodott össze a Trónok harca két színésze, Kit Harington és Rose Leslie, akik már a sorozatban is egy párt alkottak.

Összeházasodtak a Trónok harca sztárjai A képernyőn is szerelmespárt alakítottak, de az életben jobban alakultak a dolgaik.

A két színész végül Leslie szülőhazáját, Skóciát választotta az esküvő helyszínének, ahol egy apró templomban mondták ki a boldogító igent egymásnak. A vendégek közt jelen volt a szintén a sorozatban játszó Sophie TurnerMaisie WilliamsEmilia Clarke és Peter Dinklage is. Az esküvő óta ugyan alig telt el tizenkét óra, az InStyle Twitter-oldalán viszont már most megnézhetünk Harington és Leslie nagy napjáról egy videómontázst, amelyből az is kiderül, hogy a két színész esküvője olyan volt, mint egy királyi esküvő.

Awww! "Hello everyone!" #GameOfThrones stars Rose Leslie and Kit Harington greet the crowds in Scotland as they head into the chapel to get married! pic.twitter.com/N8YQvPmXmB

— InStyle (@InStyle) June 23, 2018

(Kiemelt kép: Neilson Barnard/Getty Images)

Kategóriák: Friss

Halálos gázolás a zebrán Szombathelyen

1 óra 20 perc

Halálos közlekedési baleset történt Szombathelyen. A rendőrség elsődleges információi szerint a Muskátli utca és a Vízöntő utca kereszteződésében, egy kijelölt gyalogátkelőhelyen ütött el egy nőt egy személyautó.

A baleset miatt az asszony olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A szemle idejére a balesettel érintett útszakaszon teljes útlezárás érvényes. A rendőrök a forgalmat a környező utcák felé terelik.

Kategóriák: Friss

Diplomáciai háború a menekültek miatt

1 óra 28 perc

Az olasz sajtó szerint az új kormány a menekültek miatt Franciaország, Németország után már Spanyolországgal is precedens nélküli diplomáciai háborúban áll. Giuseppe Conte miniszterelnök egy kompromisszumos javaslattal készül a brüsszeli migrációs minicsúcsra.

Róma kész lenne engedni a másodlagos mobilitás kérdésében, nem zárkózna el teljesen attól, hogy visszafogadja azokat a migránsokat, akik Olaszországban léptek az EU területére, majd más tagállamba mentek tovább, ahol nem kaptak menedéket. Ezért cserébe az olasz kormány a dublini rendszer módosítását sürgeti.

Azt szeretné, ha az Olaszországba érkező migránsokat azonnal szétosztanák a tagállamok között, hogy a menekültek és a gazdasági bevándorlók azonosítása és utóbbiak esetleges kiutasítása ne egyedül Olaszországot terhelje.Elemzők szerint Giuseppe Conte (képünkön) javaslata gesztus lehet Berlin felé az informális találkozón, hiszen Matteo Salvini belügyminiszter korábban azt mondta, Olaszország egy migránst sem vesz vissza, ellenkezőleg: kész újabbakat adni Párizsnak, Berlinnek.

A Corriere della Sera szerint a brüsszeli minicsúcs erőpróba lesz. 

Róma most Berlinhez közeledik, miután Párizs és Madrid is támadásba lendült ellene, miután az olasz kormány a dél-európai migrációs útvonalra irányította az EU-országok figyelmét.

Az Emmanuel Macron és Giuseppe Conte közt nehezen megvalósult, de végül szívélyes június 15-i párizsi találkozót már elfeledtették a francia elnök kijelentései, amelyekkel az olasz populistákat a leprához hasonlította. Macron szombaton azt mondta, Olaszországot jelenleg nem fenyegeti migrációs válság.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter arrogánsnak nevezte Macront és felszólította, nyissa meg a francia kikötőket. Salvini a 2019-es európai parlamenti választásokra utalva kijelentette: egy éven belül Európa jelentősen meg fog változni.

Luigi Di Maio olasz kormányfőhelyettes figyelmeztette Macront: azt kockáztatja, hogy országát Olaszország első számú ellenségévé teszi a migrációs kérdésekben.

Di Maio elvetette azt a francia javaslatot, hogy Olaszországban zárt központokat állítsanak fel. Hangsúlyozta, ezeket az afrikai indulási vagy tranzitországokban kell kialakítani. Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminiszter szerint európai megoldás nélkül Európában egymás után zárulnak be a határok. Megjegyezte, az Olaszországgal szomszédos országok már rég lezárták határaikat.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő úgy nyilatkozott, hogy Olaszország egoista és Európa-ellenes. Madrid korábban befogadta az Aquarius mentőhajót több mint 600 emberrel a fedélzetén, amely előtt Olaszország nem nyitotta meg kikötőit.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke vasárnapra informális migrációs és menekültügyi munkaértekezletet hívott össze Brüsszelbe, hogy európai megoldásokat keressenek a migráció kérdésére az uniós állam- és kormányfők jövő csütörtökön kezdődő rendes csúcstalálkozója előtt. A minicsúcson legkevesebb 16 EU-tagország állam- és kormányfői tanácskoznak.  (mti)

Kiemelt kép: Europress/AFP/Tiziana Fabi

Kategóriák: Friss

Füle már biztosan van Eva Longoria kisfiának

1 óra 58 perc

Eva Longoria tavaly decemberben jelentette be, hogy férjével, Jose Bastonnal első közös gyermeküket várják, akiről már akkor tudni lehetett, hogy kisfiú lesz.

Megszületett Eva Longoria kisfia Már a kicsi nevét is tudni lehet.

A Született feleségek egykori sztárja végül június 19-én hozta világra gyermekét, aki a Santiago Enrique keresztneveket kapta szüleitől. A kisfiúról ugyan még olyan fotót nem láthattunk, amin az arca is látszik, Longoria legfrissebb Instagram-bejegyzései alapján viszont biztosan kijelenthető, hogy az alig 5 napos Santiagónak van füle.

Eva Longoria Baston (@evalongoria) által megosztott bejegyzés, Jún 21., 2018, időpont: 12:59 (PDT időzóna szerint)

Eva Longoria Baston (@evalongoria) által megosztott bejegyzés, Jún 23., 2018, időpont: 8:29 (PDT időzóna szerint)

 

(Kiemelt kép: Matt Winkelmeyer/Getty Images)

Kategóriák: Friss

Trump puhított bevándorláspolitikáján

2 óra 16 perc

Az amerikai hatóságok 522, korábban szüleitől elválasztott gyereknek tették lehetővé, hogy ismét menedékkérő szüleikkel legyenek. A washingtoni belbiztonsági minisztérium tudatta, a következő 24 órában még 16 gyereket engednek vissza  szüleihez.

Donald Trump elnök kormánya áprilisban hirdetett zéró toleranciát a határsértők ellen. Minden ügyben büntetőeljárás indult, de az  amerikai törvények szerint gyerek nem vehető őrizetbe. Ebből következett, hogy több mint kétezer gyereket elválasztottak szüleitől.

A síró, magányos, újságírók és jogvédők szerint ketrecbe zárt gyerekekről készült felvételek hatalmas botrányt kavartak, ami miatt óriási nyomás nehezedett az elnökre, hogy változtasson az eljáráson. Trump kezdetben igyekezett a kongresszus mindkét házában jelenleg kisebbségben lévő demokratákra hárítani a felelősséget a bevándorlási törvényekért.

A belbiztonsági miniszter közölte, a  családok szétszakítása nem része a kormányzat bevándorláspolitikájának. Ezzel szemben viszont John Kelly, Trump kabinetfőnöke és előző belbiztonsági minisztere többször úgy nyilatkozott, a gyerekek és a szülők szétválasztása elrettentő intézkedés.

Végül Trump a héten elnöki rendeletet írt alá arról, hogy a gyerekeket ne válasszák el a szüleiktől.

Melania Trump meglátogatja a gyerekeket, akiket a férje miatt vettek el szüleiktől A First Lady Texasba utazik, valószínűleg azért, mert nem ért egyet a férjével.

Az amerikai hatóságok mindvégig hangsúlyozták, hogy ez csak a határsértők esetében történt, ha valaki szabályosan, a hivatalos határátkelőnél kért menedéket, a gyerekeket nem választották el a szüleiktől. (mti)

Kiemelt fotó: Europress/AFP PHOTO/ POOL/Bullit Marquez

Kategóriák: Friss

Lyukas cipőben a könyvtáros: így lett a múzeumok éjszakája az alacsony bérek éjszakája

2 óra 21 perc

Lyukas cipőben demonstrált a magasabb bérért Kiss Zoltán, könyvtáros. A pályáját 35 éve gyakorló férfi azt mondta, nem a hatásfokozás kedvéért vette fel a menthetetlenül elnyűtt jószágot, hanem azért, mert ez van.

A tisztes szegénységet keresztényi türelemmel és harmonikus jó kedéllyel viselő, magas, szemüveges férfival Pécsett találkoztam, a Vasarely Múzeum előtt, szombat este nyolckor. A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) ugyanis Pécs múzeumi negyedébe szervezte azt a kétórás kitelepülést, amivel fel akarta hívni a figyelmet a könyvtárakban, levéltárakban, múzeumokban és kultúrházakban dolgozó közalkalmazottak alacsony bérére.

Országszerte szombaton tartották a Múzeumok Éjszakáját, s mivel az idén Pécs volt a rendezvény fővárosa, a KKDSZ úgy gondolta, most és itt kell szót emelni a szakma elhanyagoltsága miatt. Tudni kell, hogy az említett intézmények dolgozóinak fizetését 2009 óta nem emelték, a közművelődésben dolgozók bértáblája azóta változatlan. Hogy mégis emelkedett valamelyest az érintettek bére, az annak köszönhető, hogy közben a minimálbér emelkedett, s a törvény diktálta alsó összeget mégiscsak ki kell fizetni a közművelődés napszámosainak. Így kapják meg a 180 ezer forint bruttót, aminek valamivel több mint 120 ezer nettója.

Csóti Csaba beszél a tüntetésen Fotó: Sóki Tamás

A KKDSZ szerint egyébként azt szeretnék, ha a közművelődés tízezer alkalmazottja – tudásától és a pályán eltöltött éveitől függően – havonta 160-250 ezer forintot kapna kézhez. Ez az igény idén 2,7 milliárd forinttal terhelné meg a költségvetést. Erről beszélt a demonstráció kezdetén a KKDSZ elnöke, Csóti Csaba, aki szerint a fenti a kiadásra bőven van fedezete a kormánynak. Csóti azonban megemlítette, hogy a kormány ebben az évben nem mutatott hajlandóságot a tárgyalásra. Arra az újságírói kérdésre, hogy ha ez így marad, hajlandók-e sztrájkolni, Csóti azt felelte: ő akarna, de minden a dolgozóktól függ. Hozzátette: egy sztrájk akkor lehet eredményes, ha nagy a támogatottsága és ha a munkaadónak őrlődésre okot adó hátránnyal jár. A KKDSZ elnöke úgy vélte, hogy ha például egy sztrájk miatt egy kiemelt kiállítás még se tud megnyílni, akkor az kellemetlenül érintheti az idegenforgalmat és rontja a külhoni országimázst, de az is sokakat megszólít és így elgondolkodtathatja a kormányt, ha bezárnak a könyvtárak vagy a művelődési házak.

A pécsi tüntetés alig félszáz résztvevőjének túlnyomó többsége azonban még nem tervez sztrájkot, és bízik a kormány segítőkészségében. Mészárosné Sík Zsófia, aki 24 éve a pécsi Csorba Győző Könyvtár alkalmazottja képtelenségnek érzi, hogy egyetemi végzettségű, nyelveket beszélő, 20-30 éves szakmai tapasztalattal bíró közalkalmazottak minimálbérért dolgozzanak.

Mészárosné Sík Zsófia Fotó: Sóki Tamás

A kollégák hitből végzik a munkájukat

– mondta Mészárosné, majd megjegyezte:

Nem is tudom, hogyan tudnak megélni a munkatársaim a fizetésükből. Nagyon sok mindenről le kell mondjanak. Én kicsit más helyzetben vagyok, mert a férjem jól keres. Úgyhogy én tulajdonképpen hobbikönyvtáros vagyok.

A bevezetőben említett Kiss Zoltán helyzete egészen más, neki a felesége is szakmabeli. A házaspár három gyermeket nevel, s amikor egyszerre kell a háromnak ruhát venni (márpedig ez nem ritka), akkor az falhoz nyomja a családot.

Kisséknek autójuk nincs, nyaralni sose mennek, és még hosszan sorolhatnák, hogy mire nem telik. A férfi mosolyogva összegezte mindezt, s azt is bevallotta, hogy ő Fidesz-szavazó.

Amikor a választási kampány idején már tüntettek a kollégák Pécsen a magasabb bérért, akkor nem ment el. Döntését ekképp magyarázta:

A követelésekkel egyetértettem, de úgy éreztem, ha a választás előtt tüntetek, akkor a pártom ellen kampányolok. Most viszont eljöttem, mert a Fidesz nyert, és a bérkövetelésnek nincs már kampányíze.

Kiss Zoltán biztos abban, hogy a kormány pozitív választ ad a közművelődési dolgozóknak. Egy a kérdésünkre név nélkül válaszoló művészettörténész másképp látta szakmája esélyeit:

„A kormánynak nem mi vagyunk a kedvencei. Az én szakmámról köztudott, hogy évtizedek óta Párizsra veti vigyázó szemét, mi már a Kádár-rendszerben is a nyugati művészet „uszályába kerültünk”. Ez ma sincs másképp. A mostani kormány konzervatív és kereszténydemokrata, számára a nemzeti hagyományok a legfontosabbak, nem pedig az, hogy merre halad a világ. Ezért se tartanak minket túl sokra, és nem érdekli őket, hogy mit csinálunk, mennyiből élünk.”

Miközben a pécsi tüntetőkkel beszélgettem, a múzeumi negyedben ezrek mentek el mellettünk: párok, családok, jókedvű társaságok kiállításról, kiállításra jártak, közben be-beültek a közeli kocsmákba, remek volt a hangulat. A demonstrációra szinte senki sem figyelt.

Ünnep volt ez a nap, a múzeumok még éjszakára is kinyitottak.

Ungár Tamás

Kiemelt képünkön Kiss Zoltán. Fotó: Sóki Tamás

Kategóriák: Friss

Senki nem visel úgy bőrnadrágot, mint Kylie Jenner

2 óra 34 perc

Kylie Jenner egyre közelebb kerül ahhoz – természetesen legutóbbi napszemüveges mellényúlásán kívül -, hogy ő legyen a legnagyobb divatikon az egész Kardashian-Jenner klánban, pedig még csak 20 éves.

Zavarbaejtően közelről nézhetjük meg, hogy Kim Kardashian nem vett melltartót Egy fehér ing esetén ez különösen merész vállalkozás.

A fenti állítást támasztják alá tökéletesen Jenner legújabb Instagram-fotói is, amiken a celeb bőrnadrágot visel. Ez az a ruhadarab amúgy, amivel gyakorlatilag a legnagyobbat lehet bukni, hiszen nagyon ritka az, amikor valakinek jól áll. Kim Kardashian húga azonban ezt is tökéletesen viseli.

Kylie (@kyliejenner) által megosztott bejegyzés, Jún 23., 2018, időpont: 8:20 (PDT időzóna szerint)

Kylie (@kyliejenner) által megosztott bejegyzés, Jún 23., 2018, időpont: 8:14 (PDT időzóna szerint)

Ezt nem terveztük

– írta Jenner a bejegyzéshez, amit alig öt órával a feltöltés után már több mint 2 millióan lájkoltak.

(Kiemelt kép:  Kevin Tachman/Getty Images)

Kategóriák: Friss

Felborult egy autó az M0-son

2 óra 41 perc

Felborult egy gépkocsi az M0-s autóút 63-as kilométerszelvényénél, Csömör térségében, a Szeged felé vezető irányban – közölte a katasztrófavédelem. Az érintett útszakaszt lezárták.

A rendőrség első információi szerint a balesetben ketten súlyosan megsérültek.

Az arra közlekedőknek torlódásra kell számítaniuk, kerülni a 3-as számú főút, vagy M31-es autópálya, illetve Újpalota-Árpádföld irányába lehetséges.

Kategóriák: Friss

Hiába van nyár, jégembert építettek az udvaron

2 óra 50 perc

Az elmúlt napokban az időjárás minden volt, csak nyári nem, viszont amíg másoknak csak a lehűléssel és a viharokkal kellett megbarátkozni, addig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Zsujtán annyi jég esett, hogy egy család még a nyár közepén is képes volt jégembert építeni a megmarad csapadékból. A határon túl viszont még ennél is keményebb a helyzet, hiszen ahogy arról mi is beszámoltunk, Székelyföldön hajnalban fagypontközeli hőmérsékleti értékeket mértek. A román meteorológiai szolgálat adatai szerint Csíkszeredában 1,7 Celsius fokig, Gyergyóalfaluban és Bodzafordulón 2,8 fokig süllyedt a hőmérséklet.

A ma délutáni jégeső után ilyen 'jégembert' építettek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Zsujtán!Fotó: Kata Tiborné Kis

Közzétette: MetHíradó – 2018. június 23., szombat

Birkás Péter korábbi cikkei
Kategóriák: Friss

Hazament babájával Új-Zéland miniszterelnöke

2 óra 57 perc

Elhagyta vasárnap a kórházat családjával Aucklandben az új-zélandi miniszterelnök, miután a héten életet adott első gyermekének. Az épület előtt a politikus a szülés után először nyilatkozott a sajtónak.

Gyermekével a karján Jacinda Ardern elmondta, élettársával úgy döntöttek, hogy a kislány a Neve Te Aroha Ardern Gayford nevet kapja.

Az alvás hiányzik, de amúgy mindannyian remekül vagyunk

– jegyezte meg. Ardern korábban jelezte, tervei szerint hathetes szülési szabadságot vesz ki, de gyermeke születése után is szoros kapcsolatban lesz a megbízott miniszterelnökkel és kabinetjével.

Jacinda Ardern a világon a második hivatalban lévő miniszterelnök, aki gyermeket szül. Az első a néhai Benazir Bhutto pakisztáni kormányfő volt.

Kiemelt kép: AFP PHOTO / Marty MELVILLE

Kategóriák: Friss

Baleset miatt teljes útzár a 4-esen

3 óra 16 perc

Baleset miatt teljes útlezárásra kell számítania a közlekedőknek a 4-es számú főút 140. kilométerszelvényében. A rendőrség azt írta, hogy személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt külterületén.

Az eddigi adatok szerint három gépjármű és egy motoros ütközött össze.

A rendőrök teljes útlezárás mellett kezdték meg a baleset helyszínelését és a  Budapest irányából érkezőket Örményes irányába, a Debrecen felől érkezőket a baleset helyszíne melletti földútra terelik. A közlekedők rendőri forgalomirányításra számíthatnak az adott útszakaszon.

Kategóriák: Friss

Bírói műhiba a világliga-döntőn, de nem óvnak a magyarok

3 óra 21 perc

A Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) álláspontja szerint játékvezetői műhiba történt a férfi világliga nyolccsapatos szuperdöntőjének szombati fináléjában – amelyet a magyar válogatott ötméteresekkel elveszített -, ennek ellenére nem óvják meg a mérkőzést.

Az MVLSZ honlapja szerint a Montenegró elleni meccs második negyedének végén, Bátori Bence és Vladan Spaic páros kiállításánál, az időkérésnél a szakemberek (például Molnár Péter, az MVLSZ ellenőri bizottságának elnöke) elmondása alapján – a honlapon nem részletezett módon – műhibát vétettek a bírók. Óvásra nem került sor, de Märcz Tamás szövetségi kapitány elmondta, beadvánnyal fordulnak majd a nemzetközi szövetség (FINA) felé, hogy “több ilyen ne forduljon elő”.

A torna különdíjai közül kettőt is magyar vízilabdázó kapott, ugyanis Nagy Viktort a legjobb kapusnak, Vámos Mártont pedig a legértékesebb játékosnak (MVP) választották.

Fotó: MTI/Czagány Balázs

Kategóriák: Friss

Az orgazdákat elfogták, az autótolvajt keresik

3 óra 21 perc

A 39 éves piliscsabai S. Zsolt és a 43 éves pilisvörösvári P. Tamás egy pilisvörösvári műhelyben akarta szétszedni, majd eladni annak az autónak az alkatrészeit, amelyet még péntek hajnalban loptak Budapest XII. kerületéből.

A pilisvörösvári műhelyben az orgazdák a jármű bontásán dolgoztak, olyan technikai eszközt működtettek, ami az autó által sugárzott jeleket blokkolta.  A nyomozók a műhelyben a lopott autón kívül további három, szintén lopásból származó rendszámtáblát is találtak.

A rendőrök S. Zsoltnál és P. Tamásnál később szintén házkutatást tartottak. Több mint 100 járműalkatrészt, autólopáshoz használt egyéb eszközöket, valamint egy olyan autót is lefoglaltak, aminek rendszámtáblája és okmányai Csehországban körözés alatt állnak.

A két férfit tetten érték, a helyszínen elfogták, orgazdaság miatt gyanúsítottként kihallgatták, őrizetbe vételük mellett előterjesztést tettek előzetes letartóztatásuk indítványozására. Az ismeretlen autótolvajt továbbra is keresi a rendőrség.

Kategóriák: Friss

Fura tömeghisztériák egész sora kíséri az emberiség történelmét

3 óra 21 perc

Az ember néha úgy érzi, teljesen elvesztette a kapcsolatát a valósággal, főleg, ha a körülötte mindenki más is ugyanígy járt. Az ilyen esetek adnak tökéletes táptalajt a történelem furcsa tömeghisztériáinak, melyek tünetei szép lassan egyre több emberen ütköztek ki, nem egy esetben az egész közösséget, sőt, a környező települések lakóit is megfertőzve.

A német harapós apácák és a francia nővérek, akik nyávogtak

A középkor járványait bemutató, 1844-ben megjelent The epidemics of Middle Ages című munka szerint egy jókora francia zárda egyik apácája macskaként kezdett nyávogni, nemsokára pedig egyre több társa is követte. Végül mindannyian rákezdtek, napi több órán át együtt nyávogva. A környék összes kereszténye hallotta a hangokat, egészen addig, míg a rendőrség nem állított egy csapatnyi, botokat tartó tengerészt az épület kapujába, megfenyegetve a benn lévőket, hogy addig fogják őket csépelni, míg nem fejezik be ezt az istentelen macskazenét. Azonnal befejezték.

Ugyanez a könyv emlékezik meg egy másik eseményről is, leírva, hogy a tizenötödik századi Németországban egy apáca egyszer csak harapdálni kezdte a társait, akik kisvártatva ugyanígy tettek. A furcsa történések nem álltak meg azonban a falaknál, hanem átterjedtek a környező zárdákra, majd Szászország, Brandenburg, Németaföld, sőt, Róma is elesett.

A salemi boszorkányperek

Az amerikai kolonizáció korai időszakában, a Függetlenségi nyilatkozat 1776-os aláírása előtt nyolc évtizeddel járunk: a salemi tisztelet kilencéves lánya, Betty Parris és tizenegy éves gyámleánya, Abigail Williams furcsa dolgokat kezd produkálni: sikítanak, furcsa nyelveken halandzsáznak, négykézláb másznak és a földön fetrengenek, messze túllépve a természetes betegségek és epilepszia által a XVII. század végén kijelölt határokat.

“Az egyes számú boszorkány”, metszet, 1892 / via Kongresszusi Könyvtár

 

Kisvártatva más lányok is ugyanezeket az eseteket kezdték produkálni, az orvosok pedig rossz szellemekre, illetve rontást hozó gonosz emberekre kezdtek gyanakodni, így megkérdezték őket, ki okozhatta a tüneteiket. A lányok neveket kezdtek sorolni, akik közül százötvenen börtönbe is kerültek. Tíznél többen már a a per kezdete előtt elhunytak a cellájukban, tizenkilencen azonban akasztófán, egy idős földműves pedig egy nyújtópadon végezte.

A tanganyikai nevetőjárvány

A ma Tanzánia részét képező Kashasha bentlakásos iskolájában egy kedves lány csak egy egyszerű viccet mesélt el a barátnőjének, hatása azonban sokkal nagyobb lett a vártnál: nemcsak ők, de a viccet egyáltalán nem halló diákok is nevetni kezdtek, végül pedig a százötvenkilenc tanuló kétharamada, 95 gyerek nem tudta befejezni az órákig, vagy akár napokig tartó kontrollálhatatlan nevetést.

A járvány a közeli falvakra, sőt, Ugandába is átterjedt: végül tizennégy iskolát kellett bezárni, a nevetőhullám pedig hónapokon át bukkant fel az országrészben. Az orvosok vizsgálatai, illetve az európai laboratóriumok egyikében vizsgált vérminták semmiféle eltérést nem mutattak.

A táncoló pestis

Az akkor a Német-Római Birodalom részét képező Strasbourgban épp ötszáz évvel ezelőtt, 1518 júliusában indult járvány mindössze egyetlen, mindenféle előjel nélkül táncolni kezdő nővel, egy egyszerűen csak Frau Troffeaként említett asszonnyal kezdődtek, aki négy (más források szerint hat) napon át meg sem állt, akaratlanul másokat is arra ösztönözve, hogy csatlakozzanak hozzá. Egy héten belül már harmincnál is többen, négy hét után pedig már négyszázan ropták az utcán. A hisztéria több napon át tartott fogva egy-egy embert, közülük sokan pedig bele is haltak a kimerültségbe, agyvérzést kaptak, vagy épp egy szívroham végzett velük.

ifj. Pieter Brueghel festménye a Molenbeek temploma felé zarándokoló epilepsziások soráról / fotó: Wikimedia Commons

A mánia nem meglepő módon épp olyan hirtelen ért véget, mint ahogyan kezdődött. Pontos okát a kutatók ma sem ismerik – a legtöbben tömegpszichózist, vagy a betegségek okozta stresszt látják mögötte, de van, aki az anyarozs-mérgezés okozta hallucinációkban látja a megoldást –, de a kor embere úgy gondolta, az oka a “forró vér” volt, így színpadokat építettek, valamint zenészeket hívattak, hogy játszanak az embereknek, remélve, hogy ezzel még gyorsabban kitáncolhatják magukat. Nem lett igazuk.

Az észak-karolinai rovarok

Az Egyesült Államok délkeleti partjainál fekvő Észak-Karolina állam egy textilgyárában 1962 folyamán különös esetek ütötték fel a fejüket: egyre több dolgozó érezte magát gyengének, majd kezdett szédülni, émelyegni és hányni. A kiváltó okot a termekben előforduló cserebogarakban látták, gondolva, hogy az ő harapásuk okozza a tüneteket.

Textilgyár a Fülöp-szigeteken, valamikor a negyvenes évek folyamán / fotó: John Tewell

Hatvankét ember lett rosszul, pedig a cserebogarak semmi rosszat nem tettek, és a munkatársakon semmiféle fizikai okot nem mutattak ki – tömeghisztéria volt az egész.

A ciszjordániai női ájuláshullám

1983. március 21-én minden előjel nélkül iskoláslányok kezdtek hirtelen szédülni, majd elájulni a terület északi részén fekvő Arrabában, a két héten át, április 3-ig tartó hullám során pedig kilencszáznegyvenhárom tinédzser, illetve az izraeli védelmi erők néhány katonája tapasztalta ugyanezt.

Sokan úgy gondolták, hogy Izrael egy speciális gázt használt, amivel sterilizálni szerették volna a fiatal lányokat, a vizsgálatok azonban kimutatták, hogy semmiféle idegen gáz nem bukkant fel a területen.

A katonák, akiket nem mérgeztek meg

1988 szeptemberében a kaliforniai San Diego egyik katonai bázisán lépett fel valamiféle mérgesgáz-fertőzés gyanúja: ezernyolcszáz férfi mutatott furcsa, és igen szerteágazó tüneteket: köhögni és szédülni kezdtek, komoly gyomorfájdalmaik vagy légszomjuk és fejfájásuk volt, kiszáradt a torkuk, vagy épp émelyegtek.

Fotó: SteelMaster Buildings

Háromszázhetvenöt embert mentővel szállítottak el, nyolcan pedig kórházba is kerültek. A legtöbbjük tünetei huszonnégy óra elteltével teljesen eltűntek.

Majomember Delhiben

A huszonhatmilliós metropolisz, India második legnagyobb városa nap mint nap európaiak számára felfoghatatlan csodákat kínál, 2001 májusának néhány napja azonban a helyiek számára is felfoghatatlanul alakult: számos ember találkozott ugyanis egy majomemberrel.

Közülük tizenöten horzsolásokkal, harapásokkal és karmolásokkal úszták meg a kalandot, egy alacsony szádhut pedig összevertek az utcán.

Fotó: Wolverton Mountain

A szemtanúk még a lény legfőbb jellemzőiben sem tudtak megegyezni: a kiadott rendőrségi közlemény szerint 1,4 méter magas volt, és csak sötét szőr borította, egyes szemtanúk azonban egy arasznyival magasabb, fekete ruhába öltözött, bukósisakot viselő, vörösen izzó szemű majomról számoltak be.

Mézédes lett a szennyezett forrás

2006 augusztusának egyik estéjén egy férfi azt állította, hogy a híres muszlim tanító sírjának közelében hirtelen édessé vált India egyik legszennyezettebb patakja, a Bandra ki Khadi. Tömegek özönlöttek a környékre, hogy maguk is megkóstolhassák a csendesen folydogáló, koszos vizet, éjfél körül azonban újabb hír érkezett: teljesen véletlenül a Teethal-öbölben is ugyanez történt.

A Mahim 2006 januárjában, alig fél évvel a csoda előtt / fotó: John Marx

 

A terület vezetése hiába kérte a csodára vágyókat, hogy ne igyanak a vízből, hiszen az komoly betegségeket is terjeszthet, de már rég késő volt: ezrek kósolták meg, akik természetesen haza is vittek belőle, hogy más családtagok is részesülhessenek a csodából, ami nem tartott túl sokáig. A következő reggelen a víz már kevésbé volt édes, délután két órakor pedig szomorú szemtanúk számoltak be róla, hogy a Mahim nagy meglepetésükre újra sóssá vált.

Miért nincs a listában az ikonikus Világok harca-rádiójáték, ami amerikaiak tömegeit ijesztette halálra, és rettegni kezdtek az idegenek megszállásától?

Azért, mert az Orson Welles által írt rádiójáték egyáltalán nem volt olyan hatással az amerikaiakra, mint ahogyan azt a kor írott sajtótermékei be akarták mutatni. A legendák szerint a marslakók földi megszállását bemutató műsor annyira realisztikus volt, hogy milliók menekültek el otthonról, bújtak a pincébe, vagy a szekrénysor mögé, remélve, hogy túlélik a fura ufók pusztítását.

 

A gond, hogy egyetlen hihető, orvosi vagy rendőrségi leírás nem bizonyítja a tömegpánikot, amiről a másnapi lapok hangzatos szalagcímekben számoltak be. Az egész történet hátterében a hétfő reggeli hírhiány és a rádió, mint médium eltüntetésének vágya bújt meg, hiszen az évről évre egyre inkább rontotta a nyomtatott lapok eladási számait, köszönhetően annak, hogy sokkal gyorsabban reagálhatott a különböző hírekre, és nem mellesleg még jó zenék is szóltak belőle.

 

A valódi visszhangról a városi legendákat leleplező Urbanlegends 2014-es, itt elérhető anyagában számolt be bővebben.

Kategóriák: Friss

Jada Pinkett Smith úgy érzi, hogy megfiatalodott a vaginája

3 óra 44 perc

Egyre furcsább dolgok derülnek ki Jada Pinkett Smith beszélgetős műsorából, amelyben édesanyjával és lányával tárgyaljak meg az élet fontos dolgairól.

Will Smith Budapesten készül családjával egy zombiapokalipszisre És lánya, Willow Smith már készen is áll.

A Red Table Talkból címet viselő show-ból megtudhattuk többek között, hogy miért visel állandóan turbánt Will Smith felesége, hogy Willow Smith gyerekkorában vagdosta magát, valamint, hogy 9 évesen rányitott szüleire. Ha ez mind nem lett volna elég, a legfrissebb epizódban azt tudhatta meg a világ, hogy Jada Pinkett Smith úgy érzi, vaginája megfiatalodott az elmúlt pár évben miután túlesett pár orvosi beavatkozáson.

Az egyik barátnőm mesélt róla. Azt mondta, másnak fogom érezni. Igaza volt. Hólyagproblémáim voltak, de azok is elmúltak

– mesélte édesanyjának a színésznő, akitől azt is megtudhattuk, hogy három kezelés után már egy szép barackot látott, ha lenézett.

VAGINAL REJUVENATION 101

Jada and Gammy embark on a very personal journey to a clinic that specializes in vaginal rejuvenation. Gammy is skeptical of the newfangled technology, but Jada has a different point of view.

Közzétette: Red Table Talk – 2018. június 15., péntek

(Kiemelt kép: Gabriel Olsen/Getty Images)

Kategóriák: Friss

Fagypontközeli hőmérséklet Székelyföldön

3 óra 46 perc

Fagypontközeli hőmérsékleti értékeket mértek vasárnap hajnalban Székelyföldön. A román meteorológiai szolgálat adatai szerint Csíkszeredában 1,7 Celsius fokig, Gyergyóalfaluban és Bodzafordulón 2,8 fokig süllyedt a hőmérséklet.

Négy és öt fok közötti hőmérsékleti minimumot mértek Sepsiszentgyörgyön, Baróton, Kézdivásárhelyen és Székelyudvarhelyen is.

Az éjszakai hőmérsékleti alsó értékeket összefoglaló térkép szerint a Kárpátok 2000 méter fölötti magasságain szinte mindenütt fagyot regisztráltak.

A Bucsecs hegység legmagasabb csúcsán, a 2505 méteres Omu csúcson mínusz 4,8 fokig csökkent a hőmérséklet. A Bucsecsen havazott is szombaton, de a hó azonnal el is olvadt.

A román meteorológiai szolgálat korábban jelezte, hogy a hét végén több mint tíz fokkal lesz hidegebb, mint a június végi időszak sokévi átlaghőmérséklete. (mti)

Kategóriák: Friss

Súlyos baleset Csákváron, többen megsérültek

3 óra 52 perc

Egy távolsági autóbusz és egy személyautó ütközött össze Csákváron, a Kossuth utca és a Berényi utca kereszteződésében. A személyautó két utasa beszorult és megsérült, az autóbusz utasai közül is többen sérülést szenvedtek.

A székesfehérvári hivatásos és a csákvári önkéntes tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett dolgoznak a műszaki mentésen. A helyszínre mentőhelikopter is érkezett, az érintett útszakaszt lezárták a forgalom elől – közölte a katasztrófavédelem.

Később a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az állami hírügynökséggel közölte, a buszon a sofőrön kívül hét utas volt. Öten – köztük három gyermek – könnyebben megsérültek. Az autó két utasa súlyosan megsérült – tette hozzá Szabó-Bisztricz Anett.

Kategóriák: Friss