Skip to Content

FN - Címoldal

Tartalom átvétel
Friss hírek - Tiszta tartalom
Frissítve: 3 perc 40 másodperc

Megduplázták az idősotthon díját, fellázadtak a lakók

18 perc 15 másodperc

Egy szegedi idősotthonban duplájára emelték a díjakat, ám a lakók ezt nem voltak hajlandók elfogadni. A luxus lakópark nyugdíjasai kinyomozták, hogy felszámolás indult a komplexumot működtető cégek ellen. A társaság viszont a kötelező béremelésekkel indokolta az „áremeléseket”.

A szegedi luxus nyugdíjas lakópark 2010-ben indult, most a helyi lapot keresték meg a lakók azzal, hogy valami nem stimmelhet az intézmény körül. Méghozzá azért, mert váratlanul duplájára emelte a cég a havidíjakat, de furcsa közüzemi számlákat is kaptak az idősek – derült ki a delmagyar.hu cikkéből.

A nyugdíjasok „magánnyomozása” kiderítette, hogy a lakóparkot működtető cég felszámolás alá került még a nyáron. Ez egy nonprofit Kft, amely a cégadatok szerint az elmúlt két évben semmilyen árbevétellel nem rendelkezett. Ám erre a címre van bejegyezve egy másik társaság is, ennél a cégnél viszont éppen ebben az időszakban jelenik meg az árbevétel. Egyébként mindkettő cég szinte folyamatosan tartozott az adóhatóságnak, és mindkettő felszámolása meg is kezdődött már a nyáron.

A komplexum egyébként többféle szolgáltatást is nyújt, más magánintézményekhez hasonlóan be lehet kerülni egy nagyobb összeg befizetése után (7- 9 millió forint), ami után a havidíj sokáig 30 ezer forint körül volt úgy, hogy az étkezésért nagyjából ugyanennyit kellett fizetni, ha igényt tartott erre valaki. A másik havidíjas variációban 200 ezer forint megfizetése volt szükséges, ebben az esetben is külön számolták fel az étkezést, a rezsit, a takarítást.

Azonban hiába fizettek az itt élők, nem volt elég. Nyáron értesítették a lakókat a díjemelésekről. A nyugdíjasok azonban nem nyugodtak bele a drágulásba, utána néztek az üzemeltető cégeknek és megkeresték a helyi lap újságíróját is, aki viszont szeretett volna válaszokat kapni a tulajdonostól is. A lakópark vezetője írásban azzal indokolta az „áremeléseket”, hogy az elmúlt időszakban jelentős béremelést kellett kigazdálkodniuk, ráadásul, a jövőben is várható további béremelés, így elkerülhetetlenül meg kellett emelniük a díjakat.

Kiemelt képünk illusztráció (MTI/Balázs Attila)

Kategóriák: Friss

Több mint 130 éve nincs építési engedélye a Sagrada Familiának

21 perc 38 másodperc

A Sagrada Familia székesegyház megállapodott a barcelonai hatóságokkal arról, hogy 11,5 milliárd forintnyi összeget fizet azért, mert a világörökség részeként számon tartott épület több mint 130 éve építési engedély nélkül áll – tudósít a BBC.

Az Antoni Gaudí tervezte épületet 1882-ben kezdték építeni, de még mindig építés alatt áll. Ennek ellenére évente 4,5 millió ember látogatja meg a bazilikát, további húszmillióan pedig a környékét.

A kifizetett összeget arra használják, hogy fejlesszék a környék közlekedését. A Sagrada Familia a tervek szerint 2026-ra, Gaudí halálának centenáriumára készül el. (Illusztráció: Europress – Manuel Romano/NurPhoto)

Kategóriák: Friss

Vanessa Hudgens szexi Mata Harinak öltözött Halloweenre

28 perc 30 másodperc

Vanessa Hudgens rendesen ráfeküdt idén a Halloween témára, valószínűleg azért, mert saját kollekciót is piacra dobott az ünnep kapcsán. Magáról is rakott fel fényképeket jelmezben, bár ijesztőnek nem lehet nevezni a kosztümjét.

Ezt a Mata Hari szerelést biztosan kevesen vállalnák be, főleg miután megmutatta, hogyan viseli ő: tökéletes kockahasat és csupasz lábakat villant a jelmezben.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Vanessa Hudgens (@vanessahudgens) által megosztott bejegyzés, Okt 18., 2018, időpont: 11:38 (PDT időzóna szerint)

A Halloweenra való készülődésbe őrült haverjait is bevonta, ezt az alakot az Instasztorijai közt fedeztük fel. Mit művel ez a meztelen férfi a konyhában?

 Kiemelt kép: Instagram

Kategóriák: Friss

Az ön környékére is ellátogat a kormány, hogy megmondja, mit kell gondolnia Európa jövőjéről

41 perc 19 másodperc

„A kormány pár nap múlva fórumsorozatot indít Európa jövőjéről” – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Azt írják, a miniszterek és államtitkárok részvételével zajló, vidéki városokban és Budapesten rendezett eseményeken „a nemzeti önrendelkezést érintő aktuális viták kerülnek a középpontba, így szó lesz Európa biztonságáról, a migrációs válságról és a gazdaságot érintő elképzelésekről is”.

A közlés szerint azért tartják fontosnak az Európa jövőjéről szóló párbeszédet, mert „a most Brüsszelben születő döntések hosszú távon befolyásolhatják a magyar emberek mindennapjait, megélhetését és biztonságát”. (Illusztráció: MTI / Varga György)

Kategóriák: Friss

Dakota Johnson egyre nagyobb bajba kerül

43 perc 59 másodperc

Dario Argento 1977-es horrorklasszikusának a feldolgozását Luca Guadagnino (Szólíts a nevedenVakító napfényben) rendezi. Talán annál nagyobb elismerés és reklám nincs is, minthogy Tarantino elsírta magát örömében, amikor Guadagnino megmutatta neki a Suspiria első teaserét. A filmhez most új előzetes érkezett:

Suspiria egy amerikai táncosnő története (Dakota Johnson), aki Berlinbe megy egy híres táncakadémiára. Ott azonban hamar kiderül, hogy a vezetőség valamiféle sötét titkot rejteget, amikor az egyik táncosnő rejtélyes körülmények között eltűnik. A filmben Johnson mellett feltűnik még Tilda Swinton (Beszélnünk kell KevinrőlVakító napfényben), Chloe Grace Moretz (Carrie, Sils Maria felhői) és Jessica Harper (Csillagporos emlékekKülönvélemény) is.

Suspiriát november 8-án mutatják be a hazai mozik

Kiemelt kép: Alberto Pezzali / NurPhoto

Kategóriák: Friss

Koszovó saját hadserege létrehozásán ügyködik

51 perc 8 másodperc

Koszovó megtette az első lépéseket saját hadserege létrehozására – írja az Euractiv.

A pristinai parlament csütörtökön jogszabályokat fogadott el annak érdekében, hogy a katasztrófaelhárításra létrehozott biztonsági erőket fegyveres erőkké alakítsák. Az eljárásban igyekeznek kikerülni az alkotmánymódosítást, a koszovói szerbek parlamenti képviselői ugyanis blokkolják az erre irányuló kezdeményezéseket.

A portál idézi Aleksandar Vulin szerb védelmi minisztert, aki szerint egy koszovói hadsereg létrehozása fenyegetést jelent a békére, Szerbiát és a szerbeket fenyegeti. Vulin szerint a NATO vezette KFOR-on kívül nem lehetnek más fegyveres erők Koszovóban, amíg érvényben van az ENSZ Biztonsági Tanácsának a háborút lezáró határozata.

A NATO már jelezte, hogy alkotmánymódosítással tartaná elfogadhatónak a koszovói biztonsági erők hadsereggé alakítását. Az Európai Unió és az Egyesült Államok is elvárja, hogy minden közösséget bevonjanak a folyamatba.

A 120 fős koszovói parlamentben mintegy száz képviselő támogatta a kormány előterjesztését, hogy a koszovói biztonsági erőket a következő években ötezer fős hadsereggé alakítsák, háromezer tartalékossal. Az előterjesztést újabb vitára bocsátották a jövő hónapban várható zárószavazás előtt, a szerb nemzetiség képviselői tiltakozásul kivonultak az ülésről.

Kategóriák: Friss

Szenzációsan reagált a fiatal nő, aki díszletté vált egy majompornóban

51 perc 23 másodperc

Bármilyen cukinak tűnnek is, a vadon élő majmok veszélyesek lehetnek. Ez az, amiről az egzotikus helyeken nyaraló nyugati turisták hajlamosak megfeledkezni. Megfeledkezett róla a lenti videón szereplő fiatal nő is, aki az indonéziai Balin nyaralt a barátaival. Szerencséjére ő nem veszélybe, csak egy viccesen kínos helyzetbe keveredett – írja a Metro.

A paradicsomi szigeten több szent erdő áll, melyekben a makákók az urak. A nő egy csoporttal egy ilyen helyen, a Sangeh Majomerdőben járt, amikor pihenés közben, hirtelen egy nőstény makákó huppant az ölébe. A barátok rögtön elővették a telefonjaikat, és videózni kezdtek, épp időben ahhoz, hogy rögzítsék, amint megérkezik egy hím majom is, hogy párosodjon a nősténnyel.

A fiatal nő reakciója zseniális, érdemes megfigyelni, milyen arcot vág.

Kategóriák: Friss

Veszélyes a fizetős kórházi szolgáltatások megszüntetése

53 perc 24 másodperc

Nem a levegőbe beszélt Kásler Miklós, amikor a Magyar Hírlapnak azt mondta, állami kórházban nincs helye fizetős szolgáltatásnak. A Népszava birtokába került a jogszabály-tervezet, amellyel Orbán Viktor kérésére elkezdenék az egészségügyi köz- és a magánszolgáltatások szétválasztását, egy salátatörvénybe rejtett paragrafus így szól: a jövőben

közfinanszírozott kapacitások igénybevételével nem nyújtható nem közfinanszírozott ellátás.

Az intézményekben így az összes fizetős szolgáltatást meg kell majd szüntetni. A kórház orvosa nem bérelhetné intézménye műtőjét akkor sem, ha a beavatkozás egészségügyi okokból indokolt, mert az operációt közfinanszírozott tárgyakkal végezné.

A tiltás gondot okozhat a művese-kezeléseknél, amelyekhez előbb egy kisebb érműtét szükséges, amit a magáncégek által üzemeltetett állomások a közeli kórházakban végeztetnek el, és számla ellenében fizetnek. Az állami kórházak bevételeik 5-10 százalékát egyébként a magánegészségügyi szolgáltatásokból szerzik.

A Népszava emlékeztet rá, hogy a harmadik Orbán-kormány államtitkára, Zombor Gábor négy éve jelentette be, hogy az állami kórházakban nincs helye fizetős ellátásnak, ami komoly zavart okozott az intézmények mintegy felében. A legsúlyosabb gondokkal azok a kórházak kerültek szembesültek, amelyek piaci szolgáltatást kezdtek nyújtani a betegeknek a második Orbán-kormány biztatására. Kásler Miklós: „Az egészségügy nem üzlet” A miniszter megszűntetné a magánszolgáltatásokat az állami kórházakban. A Székely-ügyben szinte ítéletet is hirdetett.

Kategóriák: Friss

Ifjúsági olimpia: Magyarország az 5. az éremtáblázaton

59 perc

Magyarország 24 éremmel, 12 arannyal, 7 ezüsttel és 5 bronzzal zárta a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiát, de ha a vegyes csapatok eredményeit is ide vesszük, úgy 15-8-5 a mérleg.

Ez minden idők legjobb szereplése. Ezzel Oroszország, Kína, Japán és a Nemzetek Vegyes Csapata mögött az ötödik helyet szerezte meg a magyar küldöttség az olimpia éremtáblázatán.

Az első, 2010-es szingapúri ifjúsági olimpián a vegyes csapatokkal együtt 7 arany-, 4 ezüst- és 6 bronzéremmel végzett Magyarország, majd 2014-ben, Nankingban 7-9-12 volt a számsor. Buenos Airesben 15-8-5 a „bővített mérleg”.

A magyarok közül az úszó Milák Kristóf és Késely Ajna halmozta a legtöbb aranyat három-három győzelemmel, előbbinek pedig még egy ezüstje is van. Náluk nem kérdés az, amit feltettünk még a Buenos Aires-i esemény kezdete előtt; vajon milyen felnőtt karriert futottak be a két korábbi esemény magyar érmesei?

Mi lett belőletek, olimpiai bajnokok? Magyar idő szerint vasárnap hajnalban kezdődik Buenos Airesben a 3. nyári ifjúsági olimpia. Arra voltunk kíváncsiak, az első két esemény magyar érmesei hol vannak most?

Milák és Késely ugyanis már 2017-ben letette névjegyét a felnőttek közt is, így nyugodtan kijelenthetjük, a két év múlva esedékes tokiói olimpián mindketten szerezhetnek örömet a magyar szurkolóknak.

 Négy év múlva Dakar ad otthont a következő ifjúsági olimpiának. 

Ifjúsági olimpia, Buenos Aires:

A magyarok húsz sportágban indultak, ezek közül kilencben sikerült érmet nyerni: atlétikában, birkózásban, cselgáncsban, kajak-kenuban, öttusában, strandkézilabdában (lányok), tornában, úszásban és vívásban; ezekhez jön még az éremtáblába eredményeibe nem számító lovaglás és sportlövészet, melyekkel számolva a sportágak száma 11 (a mix csapatversenyek eredményeit nem vezetik a nemzetek közötti összesítésben).

A magyar érmesek:
arany:
Milák Kristóf (úszás – 400 m gyors, 200 m gyors, 200 m pillangó)
Rabb Krisztián (vívás – kard egyéni)
Özbas Szofi (cselgáncs, 63 kg)
Berecz Blanka (úszás – 200 m pillangó)
Késely Ajna (úszás – 800 m gyors, 200 m gyors, 400 m gyors)
Pusztai Liza (vívás – kard egyéni)
Rendessy Eszter (kajak – gyorsasági verseny)
Kiss Ádám (kajak – gyorsasági verseny)

ezüst:
Milák Kristóf (úszás – 100 m pillangó)
Gönczöl Laura (kenu – gyorsasági verseny)
Balázs Krisztián (torna – talaj)
Bácskay Csenge (torna – ugrás)
Szél Anna (birkózás – 57 kg)
Endrész Klaudia (atlétika – távolugrás)
Huller Dániel (atlétika – 400 m gát)

bronz:
Vég Zsombor (cselgáncs – 100 kg)
Leány strandkézilabda-válogatott
Gulyás Michelle (öttusa – egyéni verseny)
Balázs Krisztián (torna – nyújtó)
Vas Blanka, Buzsáki Virág (kerékpár – kombinációs csapatverseny)

Vegyescsapat-versenyekben is végeztek dobogós helyen magyarok, de ezeket hivatalosan nem számolják. A vívók 1-es számú európai válogatottjával győzött a kardozó Pusztai Liza és Rabb Krisztián, ugyancsak első lett Pekler Zalán mongol partnerével légpuskában, valamint Balázs Krisztián a tornasport különböző szakágainak képviselőiből összeállt csapatok küzdelmében. A díjugrató Jármy Vince ezüstöt nyert az Európa-válogatott tagjaként.

Kategóriák: Friss

Veronai buszbaleset: időhúzásra játszhat a sofőr

1 óra 16 perc

Az olasz ügyészség öt olasz vádlottat nevezett meg a tavaly januárban, Verona mellett történt tragédia ügyében, és a magyar sofőrt, V. Jánost, aki azóta sem ismeri el a felelősségét – írja a Bors. Az elhunyt gyerekek szülei szeretnének a férfi szemébe nézni, ezért sokan kiutaznak a tárgyalásra. A lap szerint attól tartanak, hogy V. János – ahogy eddig is bujkált és próbálta magát kihúzni a felelősség alól – ezúttal sem lesz ott.

Az egész olasz bírósági ügyet akadályozza. Kapott egy kijelölt olasz védőt, aki sokszor próbálta elérni, de nem sikerült neki, ezért vissza akarja adni az ügyet. A törvények értelmében új védőt kell kirendelni, ami plusz három hónap csúszást jelent

– mondta az egyik édesapa, aki tizenöt éves lányát vesztette el a tragédiában.

A szülők szerint a sofőr próbálja húzni az időt, és komplikálttá teszi az ügyet, hogy két ország érintett benne.

Száztizennégy vádló van, ennyien voltak a buszon lévő gyermekek családtagjai, akik valamilyen szinten érintettek benne. Felháborító, hogy a bűnös itthon röhög a markában, és megteheti, hogy ne legyen ott

–tette hozzá a férfi.

A Bors információi szerint V. János a lakhelyéhez közeli kocsmába jár és azt hangoztatja, hogy beütötte a fejét és nem emlékszik semmire, valamint hogy beteg, és úgyis meg fog halni néhány éven belül.

Az autóbusz tavaly januárban Franciaországból, a Szinyei Merse Pál Gimnázium által évente megrendezett sítáborból tartott hazafelé. Rajta utaztak a gimnázium tanárai, diákjai, egykori diákjai, az egyik tanár családtagjai, valamint két járművezető, összesen 56 fő, 43 fiatalkorú és 13 felnőtt (a két járművezetőt is beleértve). A Magyarország irányába, hazafelé tartó autóbusz letért az útról, és fékezés nélkül az autópálya szalagkorlátjának hajtott, majd egy autópályahíd pillérének csapódott, végül kigyulladt. Tizenheten haltak meg a tragédiában és 26-an szenvedtek súlyosabb sérüléseket.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Vigili Del Fuoco

Kategóriák: Friss

Törőcsik Mari visszaköltözik Budapestre

1 óra 17 perc

Szeptemberben megint kórházba vonult Törőcsik Mari egy immunerősítő kezelésre, de akkor is igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy jól van. Most pedig úgy döntött, otthagyja velemi házát, és felköltözik Budapestre.

Törőcsik Mari ismét kórházban van De szerencsére jól van, és igyekszik felépülni.

Elmondta, hogy az ő korában már természetes, hogy hol jobban, hol rosszabbul van, de komoly baj nincs, és az ápolóit is viszi magával Budapestre:

Az időjárás nagyon befolyásolja az egészségi állapotomat, sokszor rosszul lettem a hirtelen melegtől. Nagyon megvsielt a folyamatos hőmérséklet-ingadozás, de szerencsére ezen is túl vagyunk. Ugyan még konzultálnom kell az orvosommal, de arra készülök, hogy felköltözöm egy időre Budapestre, mert Velemen ősztől már igen hideg van, a fővárosban pedig úgyis vár rám pár feladat.

Kiemelt kép: Facebook

Kategóriák: Friss

Rózsa György halála kapcsán a sportorvos felelősségét vizsgálják

1 óra 32 perc

Tizennyolc hónappal a 17 éves Fradi-birkózó, Rózsa György tavaly januári sajnálatos edzéstragédiája után idén augusztusban rendeltek el nyomozást az ügyben.

A szülők azért tettek feljelentést, mert máig tisztázatlan, mitől halt meg gyermekük.

A boncolási jegyzőkönyvben is az áll: a nyak leszorítása folytán fellépő reflexes szívhalál következtében halt meg. A klubnál azt mondták, pihenőt tartottak, amikor észrevették, hogy a fiam nem mozdul

– nyilatkozta a mama, miután megtette a feljelentést, amelyet a főügyészség első fokon elutasított, de másodfokon elrendelte a nyomozást.

A blikk.hu új hírként arról számolt be, hogy a rendőrség az eddig begyűjtött adatok alapján az első verziót, a birkózó technika, az úgynevezett „vasgyári fogást”, mint a csapattársa által okozott halálokot kizárta.

Immár azt vizsgálják, hogy kaphatott, ki és miért adhatott sportorvosi engedélyt egy szívproblémákkal küzdő sportolónak. A lap úgy tudja, ezért speciális szakértőt rendeltek ki, aki jelenleg az érintett sportorvos munkáját vizsgálja.

Rózsa György szülei állítják, fogalmuk sem volt arról, hogy fiúknak baj volt a szívével, mindezt csak a nyomozási anyagból tudták meg, ahogy azt is, hogy ennek ellenére kapott sportorvosi engedélyt.

Kategóriák: Friss

Traktorba rohant egy személyautó, riasztották a mentőket

1 óra 33 perc

Pénteken kora reggel Fejér megyében, a 7-es főút kápolnásnyéki szakaszán traktorba rohant egy személyautó – közölte a katasztrófavédelem a honlapján.

A balesethez a pusztaszabolcsi katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltóit és a pázmándi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járműveket és megkezdték a műszaki mentési munkálatokat.

Elsődleges információink szerint a balesetben egy ember megsérült, ezért őt a mentők ellátják.

Kategóriák: Friss

Kásler Miklós: „Az egészségügy nem üzlet”

1 óra 50 perc

A Magyar Hírlapnak Kásler Miklós azt mondja, az alap- és sürgősségi ellátás megújítása átrendezi majd a feladatköröket, így a finanszírozásban is változások lesznek. Az emberi erőforrások minisztere az állami- és a magánegészségügy szétválasztásáról úgy véli, ha jogilag nincs tiszta szabályozás, az módot ad az előnyök kiaknázására.

Tapasztalata szerint ebben a kórházak csak szolidan érintettek, inkább a magánellátók egyéni ambíciói érvényesülnek. Az interjúban a miniszter hosszan méltatja az új egészségügyi államtitkárt, Horváth Ildikót és elárulja, hogy elődje, Nagy Anikó valóban visszakerül a Heim Pál élére.

Szerinte annak, hogy a kórházak adóssága már 46 milliárd forint idén több oka is lehet, a kórházak gazdálkodása mellett akár az alulfinanszírozás és az úgynevezett tvk-kontingensek szerencsétlen elosztása is.

Érzi az idő szorítását

Reméli, hogy az eredeti 2020-as dátum helyett már a jövő év elejére lezárul a vizsgálat, mert

a jelenlegi viszonyokat nem lehet konzerválni, hiszen az mindig ugyanezt a deficitet hozza majd. Sőt, azt sem tudjuk a lezárásig megmondani, hogy ennek mi az oka. (…) A végső állapotot még nem lehet meghatározni, elhamarkodottan nem szabad dönteni. Ugyanakkor érzem az idő szorítását, a problémát minél hamarabb meg kell oldani

Bár híve a kancelláriának az egyetemeknél, az egészségügy más, mint a felsőoktatás. Szerinte a kórházi pénzügyek megoldásakor a kancellári rendszert is figyelembe kell venni, de nem csak azzal érhető el a pénzügyi fegyelem, ráadásul a kórházakban már dolgoznak a költségvetési felügyelők.

A magán- és az állami egészségügy szétválasztásán dolgoznak, de az

összefonódás erős és mélyen gyökerezik, egy lépésben nem szétválasztható. A kormány álláspontja világos: az egészségügy nem üzlet.

Ellenzik a fizetős ellátás beemelését a közegészségügybe, nem többszintű, hanem egységes állami ellátásban gondolkodnak, ahol a közegészségügy keretein belül mindenkinek biztosított minden ellátás díjmentesen.

Magánellátásnak nincs helye állami kórházban

A kormány nem szűkíteni, hanem bővíteni akarja az ingyenes ellátások körét. A fizetős szolgáltatásoknak a magánkórházakban a helye. A szétválasztási folyamat központi eleme az,

hogy meg kell határozni, kik dolgoznak a magánellátásban és a tevékenységüket pontosan hol végzik és pontosan mit csinálnak? Állami kórházakban vagy azokon kívül?

Elképzelése szerint a magánellátásnak mindenképpen az állami intézményeken kívül kell történnie. Ha valaki ugyanis a magán- és az állami szférában is praktizál, akkor kérdés, miként alakul a  munkaideje, van-e átfedés a kettő között. Szerinte az sem fordulhat elő, hogy valaki a magánellátónak fizet, mégis az állami szektorban gyógyítják meg.

Hecckampány a Székely-ügy körül

A miniszter szerint áttételesen ez összefügg Székely László szívsebész menesztésével is a kardiológiai intézetből. Az országos tisztifőorvos szakmai vizsgálata törvényességi, szakmai és etikai kérdéseket is tisztázott, amit majd nyilvánosságra kell hozni, eredményét pedig el kellene fogadni

és nem hecckampányt indítani, illetve megelőlegezni olyan eseményeket és következményeket, amiket az égvilágon semmi nem támaszt alá.

A miniszter nagyon hosszan beszél az ügyről, amelyben a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) eljárását is vizsgálják, de szavaiból egyértelmű, hogy szerinte Székely László többször is hibázott, az időközben elhunyt betege ügyében is, az pedig, hogy

ő a legjobb a saját szakmájában és vannak olyan beavatkozások, amelyeket csak ő tud elvégezni az országban, a tájékozódásom alapján tételesen nem igaz.

Vannak eredmények is

Kásler ezek közé sorolja, hogy október 15-étől a legkorszerűbb onkológiai, hematológiai és gyulladásos kórképek kezelésére szolgáló gyógyszerekhez is hozzá lehet jutni külön engedély nélkül.

Ugyancsak nagy eredmény, hogy már zajlik az egészségügyi szakdolgozók további béremelésének előkészítése, a 2016-19 közötti 65 százalékos béremelést követő újabb, jelentős, több évet átfogó béremelésben gondolkodunk.

Az augusz­tusban bemutatott új Nemzeti Alaptantervet (Nat) a tervek szerint jövő szeptemberben vezetnék be és egyelőre tartják az ütemet, a társadalmi vita, a beérkezett vélemények alapján már  szeptemberben megkezdődött a módosítás, most a kerettanterv javaslatát dolgozzák ki. A magyar felsőoktatás szerinte legendásan jó, és minden garancia megvan rá, hogy az is maradjon.

Persze az oktatás is olyan, hogy bárki bármit mondhat róla, és azt is elfogadom, hogy sok szubjektív szempont is szerepet játszik.

Azt mondja, a szakmai zsűri bírálata alapján került Kiss B. Attila az Operettszínház, Zalán János pedig a Pesti Magyar Színház élére, de azt ezúttal sem árulja, pontosan mire gondolt, amikor azt mondta korábban, a Nemzeti Kulturális Alapnál (NKA) is fordulat lesz.

Kategóriák: Friss

Férjhez ment az Orange Is The New Black színésznője

1 óra 57 perc

Az Orange Is The New Black sorozat egyik szereplője, Lauren Lapkus megházasodott, Mike Castle színész és író felesége lett. 

Az esküvőt október 5-én tartották, de a híroldalak csak most értesültek róla, akkora titokban zajlott a szertartás.

Nagyon boldogok vagyunk. Az egész nap pontosan olyan volt, ahogy elképzeltük: stresszmentes, romantikus, vidám.

− mondta a színésznő. Mindössze polgári szertartás volt, utána egy vacsora a legközelebbi hozzátartozóknak, miközben az egyik barátjuk zenélt. Lapkus hálás, hogy a legjobb barátja felesége lehet.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lauren Lapkus (@laurenlapkus) által megosztott bejegyzés, Okt 17., 2018, időpont: 7:27 (PDT időzóna szerint)

Kiemelt kép: Instagram

Kategóriák: Friss

Rihanna nem lép fel a Super Bowlon, mert Colin Kaepernicket támogatja

2 óra 4 perc

A US Weekly azt írja, hogy eredetileg nem a Maroon 5 volt az 52., atlantai Super Bowl szervezőinek az álma, hanem a barbadosi énekesnő, Rihanna. Apró szépséghiba, hogy ő viszont bemutatott az elmúlt években botrányok övezte NFL-nek, mert a ligában még ma is persona non grata az a Colin Kaepernick, aki két éve tiltakozásul az Egyesült Államokban tapasztalható elnyomás ellen letérdelt a himnusz alatt.

A szemünk előtt zajlik a 21. századi sporttörténet legnagyobb szégyene Colin Kaepernick ügye akkor a legszomorúbb, ha lecsupaszítjuk róla az összes sallangot és csak a lényegre koncentrálunk.

Pedig a lap szerint az NFL és a FOX tévétársaság nagyon szerette volna a 30 éves világsztárt a félidei show fellépőjének, sőt azonnal fel is ajánlották neki a lehetőséget, ám ő Kaepernick miatt inkább lepattintotta őket.

Az amerikaifoci szerelmeseinek nem biztos, hogy sokat mond, de egy Cardi B nevű énekesnő lehet a meglepetésvendég a felkérést viszont örömmel elvállaló zenekar mellett.

Kategóriák: Friss

Globális problémát jelent a poloskainvázió

2 óra 4 perc

Aponyi Lajos, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara főtitkára az MTI-nek azt mondta, becslések alapján több milliárd eurónyi gazdasági kárt okoznak világszerte azok az inváziós poloskák, melyek Közép-Európában, így Magyarországon is megtelepedtek.

A szakember szerint az otthonokban is nagy számban megjelenő rovarok az emberre nem veszélyesek, igaz, több mint százféle növényben, azok bimbójában, virágában és termésében is kárt okoznak. Magyarországon elsősorban a zöldségféléket fenyegetik, azok közül is a paprika és a paradicsom van a legnagyobb veszélyben, de megtámadják a gyümölcsöket is, például az almát, a körtét és a szőlőt is.

A károk miatt a termés eladhatatlanná válik.

Aponyi Lajos hozzátette, rovarölő-szerekkel lehet védekezni a károkkal szemben, de ebben az esetben figyelembe kell venni az élelmezés-egészségügyi várakozási időt.

Ahogyan az időjárás hűvösebbre fordul, a rovarok védett helyet keresnek, és így a lakásokban is megjelennek. Ez ellen szúnyoghálóval lehet védekezni, emellett a szakértő azt tanácsolja, hogy a hűvösebb időszak közeledtével tartsuk zárva az ajtókat és ablakokat.

Hazánkban a zöld vándorpoloska 2002-ben, az ázsiai márványos poloska pedig 2013-ban jelent meg. Magyarországi megtelepedésük hátterében feltételezhetően a globális kereskedelem, elterjedésük mögött pedig a klímaváltozás áll. Az évenkénti szaporodás mértékét és a kár nagyságát főként a tavaszi és a nyári hőmérséklet határozza meg, az átlagosnál melegebb és szárazabb időjárás kedvez a tömegszaporodásuknak, kellően védett helyeken mindkét faj egyedei áttelelnek. Jelenleg a populáció többségét a zöld vándorpoloska alkotja, de az ázsiai márványos poloska is gyors ütemben szaporodik.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) a héten közölte: szakembereik megkezdték az invázió lehetséges ellenszereinek felkutatását.

A magyar kutatók már dolgoznak a poloskainvázió ellenszerén Egyelőre nincs igazán hatékony fegyver a rovarok ellen.

Egyelőre csak kémiai eszközök, azaz rovarirtó szerek alkalmazhatóak a poloskák ellen, ugyanakkor az MTA kutatói már dolgoznak egy hatékony poloskacsapda kifejlesztésén, illetve a további alternatív megoldások megtalálásán.

Kiemelt fotó: Pixabay

Kategóriák: Friss

Pénteki friss hírek, forgalom, időjárás – Reggeli pakk

2 óra 6 perc

2018. október 19., péntek

Ha lemaradtál a tegnap estéről: Friss hírek: Ezekre figyelj, ha elindulsz otthonról:

Budapest

BKK:

 • 115-ös autóbusz Árpád híd M megállón megállás nélkül áthalad.
Mai időjárás:
 • Felhős lesz az idő.
 • Szórványosan várható eső, zápor.
 • Mérsékelt marad a légmozgás.
 • 16 és 21 fok között alakul a nappali hőmérséklet.
 • Részletes időjárás-előrejelzés
Névnap:
 • Nándor
Deviza középárfolyam:
 • EUR 322,02
 • USD 279,58
 • CHF 281,35
 • GBP 366,56
+1:

Hiába a nyomozás, Simonkáék gond nélkül égethették az uniós pénzeket:

Kategóriák: Friss

Több százezer forintba kerülhet egy hajléktalan elleni intézkedés

2 óra 7 perc

Szerda éjfélig országszerte 101 hajléktalan embert figyelmeztettek amiatt, mert az utcán él, és két ember ellen indítottak szabálysértési eljárást – tudta meg a Népszava az Országos Rendőr-főkapitányságtól. Felidézik, hogy a BRFK vezetője, Terdik Tamás korábban azt mondta: a rendőrség nem a büntetési lehetőséggel akar élni, hanem „lehetőleg szankció nélkül visszavezetni az érintetteket emberi körülmények közé”.

Mint megírtuk, Budapesten egy 61 éves, beteg nő az első, akit bíróság elé állítanak pénteken „életvitelszerű közterületi tartózkodás” miatt. A Népszava pedig arról ír, hogy a Gödöllőn őrizetbe vett hajléktalan férfit figyelmeztetésben részesítette, és 20 ezer forintos szabálysértési költség megfizetésére kötelezte a bíróság, amit ügyvédje vállalt át.

A gödöllői eset kapcsán Víg Dávid, a Magyar Helsinki Bizottság rendészeti programjának vezetője lemondta, hogy az előállítás és az elzárás is pénzbe kerül, számításaik szerint az egész eljárás költsége 250-300 ezer forintot is kitehet egyetlen hajléktalan ember esetén. A hajléktalanság büntetése semmit nem old meg, de cserébe sok pénzbe kerül – mondta, hozzátéve, hogy eredményesebb lenne, ha ezeket az összegeket a szociális ellátórendszer fejlesztésére fordítanák. (Illusztráció: Europress – AFP / Attila Kisbenedek)

Kategóriák: Friss

Egy 61 éves beteg nő az első Budapesten, akit bíróság elé állítanak, mert az utcán él

2 óra 22 perc

Másfél nap alatt szedte össze a rendőri figyelmeztetéseket az a nő, akit elsőként vettek őrizetbe Budapesten „életvitelszerű közterületi tartózkodás” miatt – írja a hvg.hu.

A Város Mindenkié csoport utcajogásza, Molnár Noémi a portálnak elmondta: a 61 éves nőt először 17-én éjjel figyelmeztették, majd aznap délelőtt és éjszaka is. A harmadik figyelmeztetés előtt arrébb ment, de így is megtalálták, a negyedik figyelmeztetéssel pedig másnap bevitték a Gyorskocsi utcába. Ott hosszas meghallgatás után rendelték el az őrizetbe vételét.

A hajléktalan nő öt hónapja él az utcán. Élettársa 2017-ben halt meg, egy évig még maradhatott a férfi nevén levő lakásban, majd barátoknál, rokonoknál húzta meg magát idén tavaszig. Segédápolóként, majd takarítóként dolgozott, onkológiai betegsége miatt már csak alkalmi takarítást tud vállalni. A kutyáját most menhelyre vitték, a holmiját elvették, de arról nem volt szó, hogy abból bármit megsemmisítenének. A rendőröknek azt mondta, volt már szállón, de ott loptak, veszekedtek, rosszak voltak a körülmények, ezért döntött az utca mellett.

A meghallgatáson elismerték, hogy a nő a helyszínen volt, de azt nem, hogy megvalósult volna a szabálysértés. A nő nem érzi magát bűnösnek. A rendőrségen azt mondták Molnár Noéminek, hogy az ügy pénteken kerül bíróság elé, de csak telekommunikációs eszközön keresztül hallgatják meg a hajléktalan nőt. Ezt a jogász szerint semmi nem indokolja, hiszen a nő nincs olyan rossz állapotban.

Molnár Noémi azt is elmondta, hogy a Gyorskocsi utcában két meghallgatószobát hoztak létre fehérre meszelt falakkal, ahol a hajléktalan embereket átlátszó székre ültetik, „vélhetően azért, hogy rögtön látni lehessen rajta a koszt”. A jelek szerint minden előállított hajléktalant ide hoznak, ha foglalt a két szoba, várnak. Ilyen lassú adminisztrációval a jogász szerint képtelenség sok embert forgatni a rendszerben.

A Város Mindenkié a tárgyaláson az eljárás felfüggesztését szeretné elérni, és azt, hogy a törvény kerüljön az Alkotmánybíróság elé, a jelenlegi szabályok ugyanis szerintük nemzetközi jogot sértenek.

Kategóriák: Friss