Skip to Content

FN - Címoldal

Tartalom átvétel
Friss hírek - Tiszta tartalom
Frissítve: 11 perc 27 másodperc

Fiatalkorú lányt ejtett teherbe a pöstyéni nőgyógyász

21 perc 41 másodperc

Kiskorú gyerekek megerőszakolásával gyanúsítják a pöstyéni kórház nőgyógyászát, írja a Markíza tévé riportja alapján a Paraméter. Az orvos a kiskorúakkal többnyire a szülővárosában, Myjaván találkozgatott. Lányokat és fiúkat is zaklatott

A rendőrség szóvivője csak annyit árult el, hogy a hatóságok még tavaly év végén valóban meggyanúsították a férfit szexuális visszaéléssel.

A folyamatban lévő nyomozás érdekeire tekintettel bővebb információval a szóvivő nem szolgálhatott, de a kereskedelmi tévé szerint az egyik fiatalkorú lánynak kilenc hónapos gyermeke van a gyanúsítottól.

Kategóriák: Friss

A külügy tudta nélkül utazott haza az egyik magyar a koronavírus miatt lezárt óceánjáróról

31 perc 52 másodperc

Továbbra sem lehet tudni olyan magyarról, aki Magyarországon vagy a világban bárhol koronavírussal fertőződött volna meg – közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Menczer Tamás arról is beszélt, hogy a hétfő este karanténba helyezett két magyar után a kambodzsai partoknál kikötő holland óceánjárón dolgozó harmadik magyar a külügy tudta nélkül, egyedül utazott haza. Vele hétfőn nem sikerült felvenni a kapcsolatot. Menczer Tamás elmondta, hogy róla a külügy azt a tájékoztatást kapta, hogy a hajón marad.

De kiderült, hogy ez nem így van és a harmadik magyar, aki a személyzet tagja volt hazautazott. A külügy ma tudta felvenni vele a kapcsolatot, kedden ő is karanténba kerül

– mondta Menczer.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: a óceánjáró hajóról szombaton hazatért két magyar állampolgár hétfő este óta karanténban van, mindketten tünetmentesek. Ők február 1-14. között tartózkodott az MS Westerdam hajón. Az óceánjáró a múlt héten kötött ki Kambodzsában, miután több ország is elutasította a fogadását a koronavírus-fertőzéstől tartva. Mivel a hajó egyik utasánál, egy 83 éves amerikai állampolgárnál időközben koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, a fertőzés terjedési módjából adódóan nem zárható ki, hogy a magyarok is a betegség lappangási szakában vannak.

Karanténba kerül a koronavírus miatt lezárt óceánjáróról hazatért két magyarNem zárható ki, hogy a magyarok is a betegség lappangási szakában vannak.

(MTI, kiemelt kép: MTI/AP/Jae C. Hong)

Kategóriák: Friss

Kirúgják és feljelentést tesznek a szombathelyi médiaközpont vezetője ellen

34 perc 11 másodperc

Büntetőfeljelentést tesz a Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője ellen a vasi megyeszékhely polgármestere – írja az Ugytudjuk.hu. Amint arról a 24.hu-n is beszámoltunk, egy január 31-én lezárult felügyelőbizottsági vizsgálat anyaga szerint pénzügyi szabálytalanságok gyanúja merült fel a médiaközpontnál, amelyről a Magyar Nemzet számolt be. Ezek szerint:

 • az önkormányzatban többséget szerző baloldal által 2019 elején kinevezett Halmágyi Miklós ügyvezető 2019. október 17-én a cég bankkártyájával rendezte édesanyja temetésének költségeit. A kegyeleti szolgáltatásokért kifizetett 276 ezer forintot pár nappal később visszafizette.
 • A számlák alapján – szintén tavaly ősszel – Halmágyi valakivel egy siófoki wellnesshotelbe utazott, ahol egy állítólagos konferencián vett részt. A Vaol.hu szerint Halmágyi a 88 ezer forintos számlát azzal indokolta, hogy egy háromnapos konferencián vett részt, amelyen a kormányfüggetlen országos online szerkesztőségek és vidéki önkormányzati médiumok képviselői vitatták meg az önkormányzati választások eredményeit. A konferenciának sem a Magyar Nemzet, sem a Vas megyei hírportál, sem a hivatalos vizsgálatot végzők nem találták nyomát. A médiaközpont vezetője ezt azzal magyarázta, hogy ez egy „informális konferencia” volt. Halmágyi azt állította, egyedül szállt meg a hotelben, de az idegenforgalmi adó összege arról árulkodik, hogy két személy tartózkodását egyenlítette ki közpénzen.
 • 2019. november 30-án Halmágyi ismét közpénzből fizetett ki egy 58 ezer forintos hotelszámlát a budapesti Hotel Palazzo Zichyben. Az ügyvezető egy Ottlik Géza életművével kapcsolatos konferenciára érkezett a hotelbe a médiaközpont kreatív igazgatónőjének társaságában. A kifizetést azzal indokolta, hogy az író vasi kötődése miatt érezte szükségét annak, hogy részt vegyen a rendezvényen.

A megállapításokat tartalmazó jegyzőkönyvet Károlyi Ákos jegyző kezdte el áttekinteni, majd Nemény András, a Fideszt legyőző Éljen Szombathely! tömörülés polgármestere szabálytalanság gyanúja miatt soron kívüli belső vizsgálatot rendelt el a cégnél. A polgármesteri hivatal által kiadott közlemény szerint:

A vizsgálat eredményeképp a polgármester két döntést hozott. Egyrészt büntetőfeljelentést tesz az ügyvezető ellen a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságon, másrészt kezdeményezi, hogy a közgyűlés (amely az ügyvezető felett a munkáltatói jogkört gyakorolja) rendkívüli, azonnali felmondással szüntesse meg a Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezetőjének munkaviszonyát.

Nemény azt javasolja, hogy a közgyűlés átmenetileg jelöljön ki egy megbízott ügyvezetőt, az új ügyvezetőt pedig majd pályázati úton válasszák meg. Ezen felül további javaslatokat fog tenni a szombathelyi önkormányzati tulajdonú cégek pénzügyi átvizsgálására is.

Kiemelt kép:

Kategóriák: Friss

Bejelentkezett a koronavírus miatt elhalasztott Kínai Nagydíj helyére egy versenypálya

45 perc 49 másodperc

A Forma-1-es sorozatot szervező Liberty Media úgy döntött, hogy a 2020-as szezonban elhalasztja az áprilisra tervezett Kínai Nagydíjat a koronavírus-járvány miatt.

Forma-1: elhalasztották a Kínai NagydíjatHivatalosan is bejelentették, amit egy ideje sejteni lehetett.

Több sem kellett az olasz imolai versenypálya igazgatójának, Roberto Marazzinak, be is nyújtott egy pályázatot, hogy az így felszabadult hétvégén náluk rendezzenek futamot. A helyszín nem ismeretlen az F1-es mezőnynek, 1980 és 2006 között rendeztek nagydíjat a pályán.

Imola has submitted an application to replace the postponed Chinese Grand Prix on April 19.https://t.co/kSEbH5j82O #F1 pic.twitter.com/LMKXpVLluG

— Planet F1 (@Planet_F1) February 17, 2020

A pályázatot segítheti, hogy az április 5-i Vietnámi Nagydíj és a május 4-i Spanyol Nagdíj között egy hónap telne el, de a Liberty Media mellett rá kéne bólintania az imolai versenyre a Nemzetközi Autómobil-szövetségnek (FIA) és mind a tíz istállónak is. Utóbbi lehet a legnagyobb gond, az F1-es csapatok aligha akarnának 22 futam fölé menni idén. Fontos megjegyezni azt is, hogy a kínai versenyt még nem törölték el, csak halasztották.

A lehetőség mindenesetre adott a cserére, a bővítésre és az egyhónapos szönetre is.

Kiemelt kép: Paul Gilham/Getty Images

Kategóriák: Friss

„Ha nincs kamera, Orosz Mihály Zoltán állat módján viselkedik, ordít, múltkor már az öklét emelte”

47 perc 17 másodperc
 • Orosz Mihály Zoltánt 2018 tavaszán állították fel Érpatak polgármesteri székéből. Az apró falunak ekkorra lett elege belőle végleg, és új vezetőt választott.
 • Mindez mégsem jelentette Orosz politikai pályájának végét, tavaly ősszel ugyanis a közeli Nagykállóban választották önkormányzati képviselővé.
 • Egy furcsa politikai alku révén került a testületbe, a cél az előző vezető leváltása volt.
 • A nagykállói politikai viszonyok kuszaságáról sok mindent elárul, hogy ősszel fideszes indult fideszessel szemben, és DK-s a szocialista ellen.
 • A kisváros tele van gyanús, uniós támogatási ügyletekkel.
 • Ottjártunkkor kiderült, hogy Orosznak komoly támogatottsága van a kisvárosban, híveit mindenfelé megtalálni.
 • Tőle pedig azt tudtuk meg, hogy az „érpataki modell továbbfejlesztett változatát úgy hívják, hogy nagykállói civil kontroll.”
 • Az új polgármester részletesen beszámolt arról a 24.hu-nak, milyen együtt dolgozni Orosszal. Röviden: brutális.  

Nagykállón két téma kerül folyton elő, ha valakivel beszélgetni kezd az ember. Igazi magyar ügyek ezek: egyik a dicső múlt, másik a csúfos jelen, a politikusok, a lopások, a vircsaftok kora. Előbbi itt arról szól, hogy Nagykállót bizony lenyomta a szomszédos Nyíregyháza, pedig korábban ez a ma tízezres kisváros volt a vármegyeszékhely, neki volt középkori alapítása, pár száz éve még nekiállt a zászló, aztán Nyíregyháza pikk-pakk elhúzott mellette, és ez alighanem már így marad örökre.

Ennek ellenére Nagykálló nem álmos kisváros, sőt olyan dolgok történnek errefelé, mint talán sehol ebben az országban. És ezzel máris a második témánknál járunk: a jelennél.

Az előző polgármester benzines ügyét például kívülről fújja itt mindenki, a buszmegállókban ma is csak csóválják a fejüket a helyiek, amikor erről érdeklődünk. Nemrég bíróság elé állt emiatt a fideszes politikus, a vádirat szerint egész szép summát szakítottak páran azzal, hogy az önkormányzat számlájára tankoltak egy apró magánkútnál, aztán a benzint eladták, a pénz pedig ment a maga útján, volt erről vallomás, vádemelés, az ítélet mégis „bizonyítottság hiányában” felmentette a szeptemberben még hivatalban lévő Juhász Zoltánt. Csakhogy az évekig húzódó ügyben hozott ítélet csak a börtöntől mentette meg a helyi vállalkozót, a politikai bukástól nem. Pedig 2006 óta már negyedjére lett volna polgármester, ám tavaly októberben végül alulmaradt a rebellis alpolgármesterével szemben.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Nagykálló ugyanis változást akart. Ezt meg is kapta, bár talán nem úgy, ahogy azt sokan gondolták.

Az asztaloknál ma már ugyanis nem a benzinmutyi a téma, hanem az, hogy tényleg megütötték-e az új polgármestert pár hete, hogy az a lendülő ököl tényleg eltalálta-e Horváth Tibort, vagy sem. Az az ököl egyébként nem akárkihez, hanem Orosz Mihály Zoltánhoz tartozott, aki az érpataki bukta után most Nagykállón politizál teljes erőbedobással. A levegő pedig izzik körülötte.

*

A viharos széllökésekkel kísért kétórás sztrádázás után azért is érkeztünk Nagykállóba, hogy ennek az ütésnek a körülményeit feltárjuk, és hogy megkérdezzük a feleket, pontosan hogyan zajlott az a bizottsági ülés, ahol a hirig történt. Könnyű dolgunk persze nincs. A korábbi érpataki polgármesterrel előbb megállapodunk egy személyes találkozóban, majd nem veszi fel a telefonját, hogy végül mégis meggondolja magát, és írásban kérje a kérdéseinket, a találkozót pedig csak úgy vállalná, ha azt élőben közvetítheti az általa gründolt Nagykállói Civil Kontroll Facebook-csatornán, de ebből inkább nem kérünk. Ő viszont azt mondja: biztos benne, hogy le akarjuk járatni, Érpatakon már megtanulta a leckét, most már jobban vigyáz az újságírókkal.

Orosz 2018-ban veszített időközi választást Érpatakon, ahol abszurditásokban és ijesztő képtelenségekben bővelkedő polgármesteri ciklusokat tudhatott maga mögött – perekkel, akasztással, és még ki tudja, mivel. Az érpataki bukás mégsem jelentette Orosz politikai pályájának végét, azt ugyanis itt, Érpataktól alig tíz kilométerre, Nagykállóban kezdte újra. Itt él, itt van a háza, állítólag korábban is ingázott a két település közt, tavaly nyáron pedig el kezdte építeni új imázsát: a tényfeltáró ellenzéki politikusét. Jobb pillanataiban afféle kisvárosi Hadházy Ákos lett belőle, bár ezt a kitételt alighanem mindketten kikérnék maguknak. Egy viszont biztos: volt mit ütni Nagykállóban, még a padlás is tele volt bűzlő ügyekkel.

A korábbi polgármesternél majdhogynem a pár milliós benzinsztori volt a legkevesebb. Volt itt például „vitorlázótó-fejlesztés” közel 50 millió forintból, aminek teteje sok nem volt, legalábbis mi nemhogy vitorlást, de tavat is alig láttunk a helyszínen, amikor megtekintettük a „fejlesztést”.

Fotó: Marjai János / 24.hu

A Jobbikhoz köthető Alfahír korábban többször is forgatott a városban, megnéztek volna egy 600 milliós inkubátorházat, de csak gazzal benőtt üres földet találtak helyette, viszont megtalálták Juhász édesapjának sörfőzdéjét, amire majd 200 milliós uniós támogatás érkezett. De itt nem volt vége a rokoni szálnak: a nagykállói ipari park fejlesztésére közel 500 milliós kölcsönt adott az önkormányzat egy olyan cégnek, amely mögött nemcsak egy lichtensteini szál tűnt fel, de a polgármester testvére is. Amikor pedig mindezzel szembesítették Juhászt, a polgármester sajátosan reagált az uniós források felhasználását firtató kérdésekre: sorosozni kezdett.

Nem Nagykállóval kellene foglalkozni, hanem a magyarokkal. És nem a magyarok ellen kellene szavazni Brüsszelben

– dörögte a kocsiablakán kikandikálva, majd továbbállt.

Ezek után talán semmi meglepő sincs abban, hogy a nagykállói közélet legerősebb pillanatai ahhoz köthetők, amikor a 13 évig polgármester Juhász Zoltán és Orosz Mihály Zoltán valahogy összefutnak egymással. Például egy bírósági tárgyalás után ősszel, aminek utóéletét szerencsénkre Orosz rögzítette is. Alábbi, kettőjük közti, drámai erejű párbeszéd a videó második percétől élvezhető. A diskurzus Orosz korábbi állításairól szól, amelyeket Juhász gyanús ügyletei kapcsán eresztett el, tényfeltárói minőségében:

Közzétette: Nagykállói Civil Kontroll – 2020. január 31., péntek

 

Juhász Zoltán: Mindent hazudtál.

Orosz Mihály Zoltán: Mit? Mit? Konkrétan mondjunk ügyeket!

Juhász Zoltán: Azért álltam meg, mert most is provokálsz.

Orosz Mihály Zoltán: Nem, ez nagyon fontos közügy.

Juhász Zoltán: Provokálsz.

Orosz Mihály Zoltán: Ezek közügyek.

Juhász Zoltán: Egy hazug kutya vagy!

Orosz Mihály Zoltán: Most is próbálsz engem megalázni.

Juhász Zoltán: Nem! Hát egy hazug kutya vagy. Egy nyüszítő, hazug kutya.

Orosz Mihály Zoltán: Most is, most is!

Juhász Zoltán: Hány helyen jelentettél fel?

Orosz Mihály Zoltán: Foglak még… egyébként.

Juhász Zoltán: Jelentsél. Mint egy kutya!

Orosz Mihály Zoltán: Amit úgy látok, mint egy bűncselekményt.

Juhász Zoltán: Mint egy kutya!

Orosz Mihály Zoltán: Igen?

Juhász Zoltán: Egy hazug, alamuszi, sunyi kutya vagy.

Orosz Mihály Zoltán: És ezt lehet mondani ilyenkor?

Juhász Zoltán: Én nem vagyok közszereplő. A megbízóid, a te…

Orosz Mihály Zoltán: Isten a megbízóm.

Legközelebb a Juhász-féle sörfőzdénél találkozott a páros pár hete, ahol csaknem tettlegességig fajult az eszmecsere, bár hogy történt-e fizikai kontaktus, vagy sem, azt sokadik megnézés után sem könnyű eldöntenünk. Annyi mindenképp bizonyos, hogy Oroszt el akarják zavarni a sörfőzde épülete mellől, majd egyszer – mint Zrínyi a várból – a volt polgármester kirobog az épületből, és Orosz felé indul. Orosz érezve a bajt, távolodni kezd, de mintha elesne, talán meglökték, talán nem, ez nem derül ki. A párbeszéd (a felvételen a harmincadik perctől) ettől függetlenül itt is drámába illő. Ott kezdünk, ahogy Juhász odaér Oroszhoz, akinél remegni kezd a kamera:

A sörfőzde épülete. Fotó: Marjai János / 24.hu

Orosz Mihály Zoltán: Megmondtam, hogy menjél innen! Menjél innen, nehogy hozzám nyúljál!! Mit gondolsz te? Mit gondolsz te!?

Csend. A kamera nem mutat egy ideig semmit. Aztán visszajön a kép.

Juhász Zoltán: Mi a baj?

Orosz Mihály Zoltán: Tessék?

Juhász Zoltán: Rosszul lettél, vagy mi a baj?

Orosz Mihály Zoltán: Nem, de ennek lesznek büntetőjogi következményei. Rám támadtál!

Juhász Zoltán: Én?

Orosz Mihály Zoltán: Persze.

Juhász Zoltán: Kérdeztem, mit akarsz.

Orosz Mihály Zoltán: Rám támadtál!

Juhász Zoltán: Nem vagyok közszereplő.

*

Orosz Mihály Zoltán több Facebook-oldalt is kezelt az elmúlt időszakban, a kampány előtt kifejezetten a korrupciógyanús ügyeket piszkálta, amelyekből – ahogy említettük – akadt bőven Nagykállóban. A választás visszaigazolást is hozott a korábbi érpataki polgármesternek: ciklusok óta a testületben dolgozó képviselőket előzött meg, és lett alig 50 szavazat híján a legtöbb szavazatot kapott jelölt. Egy kivételével valamennyi fideszest, de egyébként az összes jobbikos és balos jelöltet könnyen maga mögé utasította.

Másfél évvel az érpataki bukás után Orosz Mihály Zoltán újjászületett Nagykállón. Népszerű ember lett belőle, olyan, akinek számít a szava, ha azt felemeli valahol.

Ebben pedig szerepe volt, hogy sokáig, ha nem is egy csapatban, de egy platformon állt a korábbi alpolgármesterrel, Horváth Tiborral, aki ősszel nem sokkal ugyan, de végül legyőzte a zavaros ügyeket halmozó Juhász Zoltánt, és ezzel ő lett az új településvezető. Orosszal együtt ők voltak azok a függetlenek, akik változást akarnak, a céljuk pedig világos volt: a múltat lezárni, és mielőbb új időszámítást kezdeni Nagykállón.

Erre kaptak közösen felhatalmazást, pár hete mégis csaknem ölre mentek ők ketten.

*

Horváth Tibor polgármesteri irodájában fogad, az új építésű, mutatós nagykállói városházán. A külsővel ő is elégedett, de azt mondja, a vállalkozó cudar munkát végzett amúgy. A múltkor is, amikor esett az eső, a lépcsőházban ömlött a víz.

Miért állt össze Orosz Mihály Zoltánnal? – kérdem tőle a lényegre térve.

A válasz egy sóhajjal kezdődik. Összebútorozásról szó sem volt, de valóban volt együttműködés. „Azt gondoltuk a választás előtt, hogyha az előző polgármester nyer is, akkor majd Orosz Mihály Zoltán lesz itt a fék” – hangzik a folytatás. Egy választási videó szerint volt megállapodás is, melynek lényege szerint a helyi Jobbik nem indítja el Oroszt saját polgármesterjelöltként, azzal ugyanis megosztották volna az ellenzéki szavazókat, cserébe viszont Horváth azt kérte a vele szimpatizálóktól: egyéniben szavazzanak a volt érpataki polgármesterre.

Ezt alighanem azóta már megbánta.

A szövetségesből ugyanis a választás után azonnal ellenség lett, Orosz folyamatosan támadja Horváthot, mára több fronton is. A panasz csak úgy árad a nagydarab polgármesterből, akit Orosz újabban a testületi üléseken már csak „tibikéz”:

Ő óriási terhet ró ránk, a polgármesteri hivatalra is. Folyamatosan adja be az adatigényléseit, rengeteget kell neki fénymásolni, több ezer oldalt, nagyon sok munkaóra ez. Aztán ha teljesítettük, jön az újabb igény. A másik tevékenysége a testületi üléshez kötődik. Amikor kimegy a meghívó a napirendi pontokkal, ő máris kezd a lakosságban negatív hangulatot kelteni, főleg a közösségi médiában. Vádaskodik, hogy mi lopni akarunk, elcsalni, privatizálni, és az az igazság, sokak nincsenek tisztában ezekkel a fogalmakkal, és hatással van rájuk az ilyen manipuláció. A testületi ülések háromszor hosszabbak miatta. Rengetegszer közbeszól. Tiszteletlenül. Mindent kommentál, és a legzavaróbb, hogy folyamatosan közvetíti élőben a csatornáján. Beszél is közben, és amellett, hogy ez idő alatt ő maga sem figyel, nagyon zavaró, hogy folyton egyszerre beszélünk. Emiatt aztán az emberek hamarabb tudják a döntést, minthogy vége lenne az ülésnek, és persze úgy, ahogy ezt ő tálalja. Ezentúl feljelenti a hivatalt, és feljelenti a helyi vállalkozókat. Rájuk hívja a NAV-ot, a fogyasztóvédelmet, családok életét nehezíti így meg. Volt olyan cég is, amelyik miatta nem jött Nagykállóra dolgozni. Csak a kritika, a feljelentés, úgy érzi, mindenbe beleszólása van. Megnehezíti az életünket. Nagyon

– meséli Horváth, akinek a testületben sincs könnyű dolga.

Horváth Tibor. Fotó: Marjai János / 24.hu

A nyolc képviselőből négy fideszes és négy független, de utóbbiak közül egyik Orosz, akinek a támogatásával finoman szólva nem számolhat. Horváthnak amúgy a Fideszhez is érdekes a viszonya, lévén maga is Fidesz-tag volt nemrég, gondolkozásához mai napig ez a kormány áll legközelebb: „Minden rendszernek vannak hibái, de ez a kormány komoly eredményeket tud felmutatni. Sokkal rosszabb lenne, ha nem ez a kormány lenne hatalmon. Nagykálló pedig hálás lehet a sok támogatás miatt.”

A párt helyi vezetésével akkor rúgta össze a port, amikor bejelentette, ő indulna Fidesz-jelöltként a zavaros ügyekkel terhelt Juhász helyett, csakhogy ebből valamiért nem kért Simon Miklós, a választókerületi elnök, aki mégis Juhász mellett tette le a voksát, így Horváth – kizárva a Fideszből – függetlenként vágott neki, és nyert. „A korábbi önkormányzat működése olyan volt, mint egy családi vállalkozás, jelenleg is dolgozunk egy feljelentésen egy önkormányzati cégünkkel kapcsolatosan, mert olyan számlákat találtunk, amelyek felvetik a jogszerűség hiányát. Tudja, azt éreztem az előző ciklus alatt, hogy tudnám én ezt másképp is csinálni. Nem volt itt sem sport-, sem kulturális élet. Rossz irányba mentek a dolgok. Egyébként pedig azt vallom, nem a pártlistát kellene nézni, hanem az embert. Az elképzeléseim többségét támogatták eddig a fideszesek, tudunk együtt dolgozni a testületben.”

Most akkor volt ütés, vagy sem? Hogy volt ez a balhé? – térünk rá a kényes dolgokra.

Egy zárt ülésen történt az eset. Ennek a zárt ülésnek az anyagát akarta Orosz Mihály Zoltán a Facebook-oldalán nyilvánosságra hozni egy leendő gombaüzem kapcsán, ami viszont sértette volna az önkormányzat érdekét. Összeszólalkoztunk, odamentem, hogy elvegyem tőle a dokumentumot, kértem, ne tegye, erre csak hajtogatta, zsebébe tette, aztán elborult az agya, kivetkőzött magából. Ütés végül nem volt, de ez nem rajta múlt, hanem azon a bizottsági tagon, aki vagy háromszor megfogta a kezét. Ha nincs kamera, akkor Orosz Mihály Zoltán állat módján viselkedik, ordít, kiabál, káromkodik, anyázik, a múltkor is eldurrant az agya, már az öklét emelte, úgy fogták meg. Nem méltó az ő viselkedése Nagykállóhoz.

Friss ütközőpont kettőjük közt az említett gombaüzem, ami amúgy egy négymilliárdos, állami támogatást is élvező projekt. Orosz szerint rossz helyre tervezik, túl közel lesz a városhoz, különben is panamázás van a telek körül, ami hol a városé, hol a gyanús hátterű cégé. A polgármester eközben azt mondja: a múlt az múlt, a lényeg az, hogy 300 fő munkahelyéről lenne szó, ami plusz százmilliós adóbevétel, már ha persze minden összejön. „Ez komoly lehetőség a város előtt. Korábban volt fórum az új helyszínről, akkor nem volt ellenvetés” – teszi hozzá.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Orosz nemrég petíciót indított az üzem ellen, emellett temérdek ügyben aktív. Kóbor kutyák, buszmegállók, térkőmutyi, mindenre van ideje. Szerinte az új polgármester lényegében az előző hatalom folytatása, és ezzel a véleménnyel amúgy nincs egyedül. Amikor a városról kérdem, Kovács György, a DK helyi vezetője ugyanezt mondja, hozzátéve, hogy ebben-abban Orosznak igaza is lehet, „csak hát a stílusa”. Ő amúgy negyedannyi szavazatot kapott ősszel, mint Orosz, így esélye sem volt a testületbe kerülni, ahogy a teljes baloldal kívül rekedt, talán annak is köszönhetően, hogy külön volt egy szocialista és egy összbaloldali polgármesterjelölt. Valójában Oroszhoz képest marginális jelenségnek számítanak errefelé.

*

Irgalmatlan szél fúj a nagykállói piacon, egy asszonyt leszámítva nincs egyetlen árus se. Tőle akarom megtudni, mi Orosz támogatottságának oka.

– Bátor ember. Karakán. El kezdett végre kekeckedni itt valaki, én is csak néztem, miket mond.

Meglepi?

– Meredek sokszor, nem mondom, hogy nem. De csak van benne valami, nem? Ha csak a fele igaz,annak, amit állít… Ő az a típus, aki kimondja az igazságot. Nagy baj, ha a fele igaz.

Fotó: Marjai János / 24.hu Így látja Orosz Mihály Zoltán

Kérdéseinket végül írásban küldtük el Orosz Mihály Zoltánnak, aki válaszait teljes terjedelemben cikkünk megjelenése előtt nyilvánosságra hozta Facebook-oldalán, így mi csak a legfontosabbat idézzük tőle. „Mi folyamatosan a közpénzekkel való gazdálkodás nyilvánosságáért, a közügyek intézésének átláthatóságáért és kontrollálhatóságáért, a Nagykállóban uralkodó korrupció elszámoltatásáért küzdöttünk”. Szerinte ő nem ütötte meg Horváthot, és vele a választási ígéreteivel ellentétes tevékenysége miatt került érdekellentétbe. „Juhász Zoltánnak a képviselő-testületben maradt cinkos társaival összefogott, és ezekkel próbálja ugyanazt a programot folytatni melyet Juhász Zoltán is elkezdett, figyelmen kívül hagyva azt a fontos választói igényt.” Hozzátette: „olyan szavahihetőségét elveszítő, szakmailag és emberileg megkérdőjelezhető vezetőnek tartom őt, aki hazug ígéretekkel, választóit becsapva, méltatlanul került a polgármesteri székbe.” Orosz a város jelenlegi problémái közt nevezte meg a városi cégek eladósodottságát, a munkahelyek hiányát, a régi hagyományokra épülő kulturális élet elsorvasztását, és „a cigány-magyar együttélési problémák meglétét”. Leszögezte: „az Érpataki Modell továbbfejlesztett változatát úgy hívják, hogy Nagykállói Civil Kontroll, ami lényege szerint a közérdek-érvényesítés hatékony formája, a nyilvánosság folyamatos, s hiteles tájékoztatása és a települések korrupciós betegségei elleni adekvát orvosság.” Azt írja, még nem döntötte el, legközelebb elindul-e a polgármesteri posztért, vagy sem.

A szél elől az egyetlen olyan helyre húzódunk be, ahol meleg italt adnak délelőtt, itt folytatjuk nem reprezentatív felmérésünket. Kedves asszony sürög a pultnál, mondjuk neki, mi járatban vagyunk.

– Az van, hogy kell az ilyen ember, aki basztatja a hatalmat. Basztassa is, lopnak ezek eleget! Annyi szar volt itt, maga azt el se tudja képzelni, az előző polgármester, jóisten!

Ön is bírja Oroszt.

– Nézem az oldalát, látom, hogy utánajár a dolgoknak, időt tölt vele. Meg hát azért Érpatakon is letett valamit asztalra. Ott azért voltak eredmények.

Eredmények?

– Vannak emberek, akiket úgy kell kezelni, ahogy ő tette. Itt is meg kéne próbálni azt, higgye el. Én tudom, maga nem. Maga pesti. Mondjuk azt nem hiszem, hogy itt ő valaha is polgármester lesz. Azért annyira nem hülyék az emberek!

De állítólag hiszékenyek. Ezt mondja egy olyan lakó, aki nagyon is tart az Orosz-jelenségtől. „Itt van tőlünk Érpatak nyolc kilométerre, és az emberek semmit sem tudnak róla, hogy ott mi történt. Annyit akartak, hogy jöjjön valaki, és füstölje ki az előző polgármestert. Hát most már az újat próbálja.”

Orosz Mihály Zoltán egyik legfrissebb projektje az úgynevezett utcabizalmi rendszer, amit a helyiek közül többen besúgóhálózatnak tartanak, mások tudatos hálózatépítésnek. Arról van szó, hogy Nagykálló fel van osztva részekre, ott „járőröznek” Orosz emberei, „lehet szólni nekik, ha baj van.” Baj a szomszéddal, baj a kóbor kutyákkal. Baj általánosságban. Ők pedig továbbítják a panaszokat Orosznak, aki így vagy úgy, de nekiáll az ügynek.

Nem siet.

A következő választásig van ideje.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Nagy Gergely Miklós korábbi cikkei
Kategóriák: Friss

A Disney hercegnős esküvői ruhákat dob piacra

59 perc 38 másodperc

A Disney az Allure Brides esküvői ruhákat gyártó céggel kollaborációban hamarosan piacra dob egy 16 darabos esküvői ruha kollekciót, írja a Marie Claire. Mindegyik darabot egy adott Disney hercegnő inspirált, elképzelve, hogyan nézne ki mondjuk Arielnek, Pocahontas-nak, vagy Hófehérkének a ruhája a lagziján. A kollekció neve Tündérmese Esküvői Kollekció (Fairy Tale Wedding Collection), és már meg is tudjuk mutatni A kis hableány, A szépség és a szörnyeteg, továbbá A hercegnő és a béka klasszikus Disney-mesék hercegnőinek ruháját, pontosabban azok terveit. Az árukról egyelőre nincs információ, de jó eséllyel ha hercegnőként akarunk kinézni, hercegnői büdzsére is szükségünk lesz hozzá.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

We’re thrilled to announce a magical new collaboration, our new Disney Fairy Tale Weddings Collection, coming this Spring! With its mermaid silhouette, our Ariel inspired gown features a gorgeous ruffled skirt that moves as gracefully as the oceans tide. Ariel perfectly embodies the bride who is willing to cross oceans for love. #disneyweddings #disneyprincessstyle @disneyweddings @kleinfeldbridal

Allure Bridals (@allurebridals) által megosztott bejegyzés, Febr 14., 2020, időpont: 7:12 (PST időzóna szerint)

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The heart like a rose, blossoms when loved. Our Belle inspired gown is pure romance — an elegant ballgown silhouette with lace detail and the perfect skirt for waltzing the night away. Stay tuned for the official launch of our new collection this Spring! #disneyweddings #disneyprincessstyle @disneyweddings @kleinfeldbridal

Allure Bridals (@allurebridals) által megosztott bejegyzés, Febr 14., 2020, időpont: 7:19 (PST időzóna szerint)

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dreaming big is Tiana’s destiny, and our Tiana Platinum Collection ball gown will turn heads with its sequined dimensional lace adorned throughout. The Disney Fairy Tale Weddings Platinum Collection is only available at @kleinfeldbridal stores, coming this Spring! @disneyweddings #disneyweddings #disneyprincessstyle

Allure Bridals (@allurebridals) által megosztott bejegyzés, Febr 14., 2020, időpont: 7:22 (PST időzóna szerint)

Kiemelt kép: Qilai Shen/Bloomberg, Getty Images

Kategóriák: Friss

Mentelmi jogot kaphatnának a volt orosz elnökök

1 óra 12 perc

A mentelmi jog bevezetését javasolta a volt orosz államfők számára kedden Moszkvában az alkotmányozási munkacsoport.

Oroszország elnökének mandátumának lejárta után mentelmi joga legyen. Erre tettünk javaslatot,

közölte Pavel Krasennyikov, a testület társelnöke a sajtóval.

Krasennyikov korábban felvetette azt a lehetőséget, hogy a volt államfőket minősítsék örökös szenátorokká. Oroszországban a törvényhozás mindkét házának tagjait hivatali idejük alatt mentelmi jog illeti meg.

Az Állami Duma (az alsóház) első olvasatban még a múlt hónapban megszavazta a Vlagyimir Putyin által január 15-én előterjesztett, de azóta folyamatosan bővülő alkotmánymódosítási csomagot. Második olvasatban a parlamenti kamara március 10-én voksol majd a változtatásokról, a harmadik olvasatban való szavazást követően pedig, amelynek időpontját még nem tűzték ki, a módosításokat tartalmazó törvénytervezetet a felsőháznak és a regionális parlamentek kétharmadának is el kell fogadnia.

Putyin indítványozta, hogy a csomagot egy összoroszországi szavazás is erősítse meg. Ennek dátumáról sem született még hivatalos döntés, de több sajtóforrás tudni véli, hogy a részvételi arány maximalizálása érdekében az eseményt nem egy hétvégére, hanem április 22-re, szerdára fogják kitűzni. A médiában megjelent értesülések szerint ezt a dátumot munkaszüneti nappá fogják nyilvánítani.

Az alkotmányozási munkabizottság másik társelnöke, Andrej Klisasz szenátor kedden Krasznojarszkban kijelentette, hogy az alkotmánymódosítások össznépi szavazás általi megerősítésének követelménye szintén be fog kerülni az alaptörvénybe. A voksolásnak ez a formája nem egyenértékű a népszavazással. Klisasz azt is közölte, hogy az alkotmánymódosítási indítványok benyújtásának határideje március 2-án jár majd le.

A Putyin által előterjesztett, eredetileg az alaptörvény 22 cikkét érintő módosítási csomag az orosz alkotmány nemzetközivel szembeni prioritásának kinyilvánítása mellett konkrét állami szociális kötelezettségvállalási elemeket, valamint a hatalmi ágak kölcsönös viszonyát megváltoztató kezdeményezéseket is tartalmaz.

Kiemelt kép: AFP/ALEKSEY NIKOLSKYI/SPUTNIK

Kategóriák: Friss

Gyurcsány: minden képviselő fordítsa ki a zsebét!

1 óra 12 perc

A Fidesz akart a zsebemben turkálni, hát itt az alkalom, játsszuk le! Fordítsuk ki a zsebeinket, fideszes és nem fideszes képviselő egyaránt, szigorú szabályok szerint.

Ezzel az erős felütéssel jelentette be közösségi oldalán Gyurcsány Ferenc, hogy a Demokratikus Koalíció benyújtotta javaslatát, amely nyilvánossá tenné a képviselők családtagjainak, rokonainak a vagyonnyilatkozatát is. A bejegyzéshez a kormányfő és Tiborcz István pálinkázós fotóját illesztette a pártelnök, aki korábban arra kérte  Orbán Viktort, győzze meg frakcióját, és a Fidesz is támogassa javaslatukat, hogy megnézhessék azt is, a családtagoknak mennyivel nőtt a jövedelme és a vagyona. 

Az új szabályok szerint a képviselőknek be kellene számolniuk arról is, mire és mennyit költöttek jövedelmükből, (ezt akarta a Fidesz a DK elnökétől is megtudni.), és súlyos bűncselekmény lenne, ha valaki hamisan tölti ki a vagyonnyilatkozatát.

Nekem nem csak a szám volt nagy. Ugye nektek sem, fideszes képviselők?

Ezzel zárta bejegyzését Gyurcsány. A parlament honlapján a DK-s javaslat „Az országgyűlési képviselői tekintély visszaállításáról”
címet kapta, mivel az előterjesztés szerint a korrupció ássa alá leginkább egy ország, illetve a politikusok tekintélyét.

Hazánkban beépült a köztudatba, hogy a közhatalom minden szereplőjének legfontosabb célja saját és családja vagyonának gyarapítása.

Mint írták, a politikai élet megújulásának előfeltétele: váljék világossá, elfogadhatatlan, hogy a döntéshozók a köz érdekein kívül, bármilyen más érdeket is figyelembe vegyenek. Mivel pedig az ország életét meghatározó legfontosabb döntések meghozatala az Országgyűlés feladata, a közélet megtisztítását is a parlamenti képviselőkkel kell kezdeni.

 

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Kategóriák: Friss

Pillanatok alatt elkelt az összes Xiaomi Mi 10 és Mi 10 Pro

1 óra 15 perc

A Xiaomi múlt héten mutatta be a legújabb csúcstelefonjait, a Mi 10 és Mi 10 Pro készülékeket, amiket aztán a vásárlók nagyjából egy perc alatt elkapkodtak – írja a wccftech. A kínai gyártó február 13-án tette elérhetővé a két telefont a kínai vásárlók számára, és a 42 000 és 50 000 darabos raktárkészlet pillanatok alatt elfogyott, nagyjából 28,65 millió dollár bevételt termelve a gyártónak. A közel 100 000 darab persze nem számít valami jelentős mennyiségnek, főleg nem a kínai piacon, ugyanakkor érdemes tudni, hogy a Xiaomi ennél jóval több telefont gyártott, hiszen 1,5 millió előrendelés érkezett már a bejelentés előtt.

A Xiaomi lenyomta a Huaweit, már a Mi 10 Pro a legjobb telefon fotózásraMa jelentették be a telefont, ami azonnal le is nyomta a Huawei Mate 30 Pro 5G-t.

Az érdeklődés ugyanakkor egyáltalán nem véletlen: a Pro modell átszámolva hiába kerül nagyjából 270 ezer forintba, ezért a pénzért kiváló hardver jár, fotós képességekben pedig jelenleg nincs párja a Xiaomi telefonjának. A cég az eredeti tervek szerint február 23-án mutatta volna be a két készüléket az európai közönség számára, méghozzá a barcelonai Mobile World Congress-en, de mivel a koronavírus miatt az rendezvényt lefújták, így a kínai cég eseménye is elmaradt. Arról pedig egyelőre nincs hivatalos információ, hogy a két új Xiaomi modell végül mikor lesz elérhető Európában.

Birkás Péter korábbi cikkei
Kategóriák: Friss

Fegyverét vesztett, mindenre elszánt indián őriz egy rákospalotai iskolát

1 óra 17 perc

A XIX. század első felének egyik legtermékenyebb írója, James Fenimore Cooper (1789-1851) és minden idők legnagyobb példányszámot elért német írója, Karl May (1842-1912) regényeinek köszönhetően hosszú évtizedeken át számos magyar kisgyerek akart indián lenni, így nyilvánvalóan csak idő kérdése volt, hogy a szocializmus során születő játszóterek és kertek valamelyikében, vagy egy iskola környékén egy indiánszobor tűnjön fel.

Tényleg magyar volt Old Shatterhand?Egyes elméletek szerint a Winnetou-t és a Drakulát is magyar kalandoroknak köszönhetjük.

Az indiánokat romlatlan, nemes lelkű vademberekként bemutató Cooper legfontosabb munkái, így a Bőrharisnya (1823), Az utolsó mohikán (1826), vagy épp a Vadölő (1841) a századforduló után az olcsón megvásárolható sorozatok részeként – noha jó részüket csak az ifjúság számára átdolgozott, könnyített és rövidített változatot olvashattuk – sorra jelentek meg a magyar könyvpiacon, így kevés olyan gyerek akadt, akihez legalább egy puhakötésű, kézről kézre járó, lerongyolódott példány ne jutott volna el.

Kinek kellenek még gyerekkorunk kedvenc indiánregényei?Eddig nem ismertük Az utolsó mohikánt. De kinek szól ma a frissen megjelent teljes változat?

A Victor Hugo, Honoré de Balzac, vagy épp Franz Schubert által is méltatott amerikai szerző mindezt ugyan már nem élhette meg, munkái azonban máig kitörölhetetlen változásokat indítottak el a világ minden országában, hiszen a XIX. század végén valóságos indiánláz söpört végig Európán, amelynek nyomaival akár a mai Budapesten is találkozhatunk.

A főváros rejtett, vagy épp nagyon is szem előtt lévő, de kevesek által ismert épületeit, szobrait és tereit bemutató sorozatunk, az Ismeretlen Budapest legújabb epizódjában épp ezért Rákospalota és Pestújhely határára látogatunk el, hogy megismerjük a szocializmus modern építészetének egy látványos példáját rejtő Kolozsvár utcai Általános Iskola épületegyüttese előtt álló bennszülöttet, aki immár hatvankét éve, harcra készen figyeli a mesébe illő nevű Mézeskalács tér felől érkezőket.

A villamosok, a pingpongasztalok és az iskola kerítése közé szorult bennszülöttnek minden oka megvan a rosszkedvre, hiszen az egyméteres kőtalapzaton álló, három és fél méter magas alumíniumszobor 1958-as megszületésekor még jókora íjat, illetve egy kilövésre kész nyílvesszőt tartott a kezében, a

vessző, az ideg, illetve az íj alsó karja azonban már legalább húsz éve nyomtalanul eltűnt.

Fegyverét jó eséllyel már többször is elveszítette, hiszen a Budapest magazin már a kihelyezése után tíz évvel már tréfásan beszámolt arról, hogy az íj a fegyverellenes mozgalom áldozatául esett, hiszen egyszerűen lefeszítették.

A mindössze egy tolldíszt és ágyékkötőt viselő férfi ma így már csak pillantásával őrzi az iskolát, valamint fegyelmezi a játszani vágyókat:

A szerző felvétele.

A szobor a kárpátaljai Perecsenyből indult szobrászművész, Ungvári Lajos (1902-1984) alkotása, aki az Iparművészeti Iskola 1926-os elvégzése után azonnal fejest ugrott a magyar művészeti életbe, így munkái a következő évtizedekben az ország számtalan pontjának közterein, temetőiben és épületeiben tűntek fel.

A második világháború előtti húsz évben a Vaszary János által 1923-ban alapított Új Művészek Egyesülete (UME) és a művészet célját az emberi lélek ábrázolásában látó Spirituális Művészek Egyesülete (1925-1944) tagjaként főleg historizáló munkákat készítő Ungvári stílusa a kommunista hatalomátvétel után gyökeresen megváltozott: az ostrom után röviddel a Százados úti művésztelepre költöző alkotó a hatvan éven (1952-2012) át az Országház mellett állt Kossuth-emlékmű mellékalakjait, szocreál emberalakokat, felszabadulási emlékműveket, ülő, álló, vagy épp fekvő nőalakokat, illetve ismert személyek – köztük Ybl Miklós – büsztjét készítette el.

A mára a Nemzeti Közszolgálati Egyetem központi épülete mellé áthelyezett Kossuth-emlékmű egyik mellékalakjának gipszmintáján dolgozó Ungvári. Fotó: Zsivkov Anita – Koós Árpád / Fortepan

Az 1953-ban Kossuth-díjjal is kitüntetett művész konzervatív, stilizált szobrokkal teli életművében a bal lába alatt sütkérező gyíkot is rejtő Indián tehát komoly kivételt jelent, létezése pedig ennek fényében több, mint meglepő.

A szerző felvétele.

Ennek önmagában is elégnek kellene lennie ahhoz, hogy vigyázzunk rá, de témájának egyedisége is indokolttá tenné, hogy újra régi fényében láthassuk. Egyszer talán így lesz majd.

Kategóriák: Friss

Holttestet találtak egy győri munkásszállón

1 óra 25 perc

Holttestet találtak egy győri munkásszállón kedden reggel – közölte a rendőrség a honlapján. Egyelőre kevés információ áll rendelkezésre, de azt írták, hogy a 40 éves férfi halálával kapcsolatban felmerült az idegenkezűség gyanúja. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság megkezdte az ügy körülményeinek tisztázását.

Kategóriák: Friss

Imádják a facebookozók a ’80-as évekbeli magyar fotót – elkészült a 2020-as változata

1 óra 28 perc

Több mint 8 ezer lájknál jár egy 80-as évek végén készült fotó a Budapest régi képeken Facebook-csoportban, ami nemcsak tetszést aratott, de a kommentelőket is megmozgatta: néhány nap alatt több mint 650-en szóltak hozzá.

Budapest in 1987. Photo by Attila Manek pic.twitter.com/G25rWyn5gd

— Dimitar Bechev (@DimitarBechev) February 15, 2020

Volt, aki Diana hercegnéhez hasonlította az 1987-es fotón látható anyát, mások a fiatal nő karizmát dicsérték, még többen a munkabírását. Még olyan hozzászólás is érkezett, ami szerint összeollózott a kép, esetleg nem is Magyarországon készült (holott a bejegyzésben feltüntették, hogy Budapest a helyszín, továbbá látható a fotós neve is).

A hozzászólók között váratlanul feltűnt a szatyorból kilógó kislány testvére, Manek Fanni, aki beírta, hogy a fotón édesanyja és nővére látható. Ezek után megkerestük a fényképet készítő Manek Attilát, Fanni apját, aki nem csak kedvtelésből és nem csak a családról készített képeket, hiszen hivatásos fotósról van szó, aki az MTI Fotószerkesztőség vezetője is volt, és számtalan lapnak dolgozott, szabadúszóként ma is dolgozik.

Manek Attila elmesélte, hogy az 1987-es fotó a Múzeum körúton készült, ahol akkoriban laktak.

A „második műszak” nehézségét akarta ábrázolni a képpel, azt, hogy mennyire le vannak terhelve az anyukák: munka után viszik haza a gyereket, és még be is kell vásárolniuk. A vicc kedvéért került a kislány, Enikő a hatalmas szatyorba.

Az eredeti kép negatívja az MTI (MTVA) archívumában található, a fotós nem is tudott róla, hogy a Facebookra felkerült egy digitális változata – mint ahogy arról sincs biztos információja, ki és honnan jutott a fényképhez.

Valahogy felkerült a Facebookra, nekem is csak szólt valaki, hogy milyen népszerű a kép. A fotó már korábban is felbukkant itt-ott, más verzióban is. Már egy taxiban is látták a fotót: egy sofőr Budapest régi képeit pörgeti az utasok szórakoztatására, és abban a válogatásban is szerepelt ez a fénykép. Úgy látszik, önálló életet kezdett élni.

Manek elmondta, hogy annak idején díjat nyert a fényképpel a sajtófotó-pályázaton, majd egy jubileumi sajtófotó-kiállításon is feltűnt a korábbi évek legjobb képei között, emiatt gyanítja, hogy ekkor „tévedhetett ki az internetre” is.

A Budapest régi képeken csoport mellett a kép felkerült a Twitterre is, ahol 45 ezer lájknál jár, és az Imgur nevű képmegosztón is felbukkant, ahol több mint százezren látták egyetlen nap alatt. Manek szerint rendkívül „tanulságos” hozzászólások érkeztek, a képet készítő fotósként például érdekes élmény volt olyan kommenttel találkoznia, miszerint

a kép fake news, mert a kelet-európai kommunista országokban akkoriban nem lehetett ilyen zöldségeket vásárolni.

A magyar facebookos poszt alatt sok kommentelő érdeklődött, hogy vajon hogy néznek ki ma a fotón szereplő emberek, ezért Manek Attila úgy döntött, készít egy nagyon hasonló képet, azaz létrehozza annak 2020-as verzióját.

A fotós a rendelkezésünkre bocsátotta az új változatot, amely a budafoki piacon készült. És elmesélte, hogy Enikő azóta 33 éves, a kémiai tudományok doktora, nanotechnológiai vegyészettel foglalkozik. Édesanyja, Márti – akit egyébként Attila az MTI képszerkesztőségében ismert meg – azóta foglalkozott többi között fordítással és cikkírással is, jelenleg pedig egy gyógyászati cégnél dolgozik. Róla többen is azt írták a Facebookon, hogy az 1987-es fotón Diana hercegnére emlékeztet, ami már csak azért is érdekes Manek Attila szerint, mert ő annak idején, budapesti látogatása alkalmával maga is fotózta őt.

Fotó: Manek Attila
Kategóriák: Friss

Évi 40 milliót költ az FKF egy üresen álló épület őrzésére

1 óra 32 perc

Egyetlen percig sem működött a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. hulladékválogatója a X. kerületben, miközben legalább már közel egymilliárd forintot költöttek rá, írta keddi számában a Népszava.

A nagy budapesti hulladékválogatót öt éve adták át, de a hulladékválogató gépsor máig hiányzik onnan. Az Indexnek az FKF megerősítette, hogy

a vállalat évente 40 millió forintot költ az épület őrzésére.

A hulladékválogató feladata a különböző helyekről beérkező papír, a műanyag és a fém hulladékok további feldolgozásra való előkészítése volna. Ehhez évi 40 ezer tonna hulladék kézi átválogatását tervezték be, de közben rájöttek, hogy jobb lenne az optikai válogató technológia, erre viszont már nem volt pénz. A 830 millióból felhúzott csarnoképület, más célú hasznosítását egy hatályos kormányrendelet tiltja, emiatt „a válogatósor beszerzésére irányuló sikeres közbeszerzés alapján kötött szerződés teljesítéséig annak üzembe helyezése nem lehetséges”.

2018-ban tárgyalásos közbeszerzési eljárást indítottak a válogatómű műanyag-fém technológiai sorának beszerzésére és a csarnok bővítésére, de a Miniszterelnökség a részvételi szakaszt sem támogatta, így a tender eredménytelen lett. Az FKF erre új tendert hirdetett, ám erről nem adtak bővebb információt. A Népszava úgy tudja, hogy a fővárosi önkormányzata közben egyeztetést folytat az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, mint támogatóval a projekt sikeres lezárásáért, ami egyre égetőbb, mivel az uniós támogatási szerződések sokadik módosított határideje is lejár az év végén.

(via Index, kiemelt kép: Colas Hungária Zrt.)

Kategóriák: Friss

Jön a Forrest Gump és A lé meg a Lola bollywoodi verziója

1 óra 36 perc

Sokan tudják, hogy az indiai filmipar mérete vetekszik Hollywoodéval, sőt, ha nem a bevételeket, csak az egy évben forgatott filmek számát nézzük, bőven le is hagyja azt. Érthető, hogy kell nekik is az alapanyag, és természetesen rajta tartják a szemüket az amerikai sikerfilmeken. Aki látott már akár egy percet is a Terminátor, A bárányok hallgatnak vagy a Mrs. Doubtfire bollywoodi remake-jéből, az tudja, hogy ezek a filmek nem pusztán szórakoztatóak, de olykor egészen téren és időn kívüli, pszichedelikus élményt jelentenek egy nyugati néző számára, a végtlenségig tágítva mindazt, amit a filmkészítés kereteiről addig gondoltunk.

Ezért is olyan ígéretes a Sony Pictures India és az Ellipsis Entertainment bejelentése,Tom Twyker 1998-as kultfilmje, A lé meg a Lola is megkapja hindi verzióját, amiben ugyebár a vörös hajú Franka Potente rohan háromszor is az életéért, na és a pénzért. Már most kíváncsiak vagyunk, hogy az eleve zaklatott tempójú, adrenalintól duzzadó thrillerbe hogyan passzolnak majd bele a nagyszabású táncbetétek, de biztosak vagyunk benne, hogy a Loopa Lapeta címen futó remake vizualitása messze túlszárnyalja majd a képzelőerőnket. Az Ellipsis egyik fejese elárulta, hogy a forgatókönyvet már évek óta fejlesztik, a forgatás pedig áprilisban kezdik, és 2021-es bemutatóval számolnak.

A lé meg a Lola mellett olyan hollywoodi klasszikusok újragondolása várható még, mint a Forrest Gump, A gyakornok, illetve az évek óta húzódó hindi Rambo.

Kiemelt kép: AFP

Kategóriák: Friss

Az iskola, ahol már a diákok is kiálltak a Nat ellen

1 óra 36 perc

Ameddig hallatjuk a hangunkat, addig nem lehet minket elnémítani, ameddig teszünk valamit, nem lehet minket megállítani. Akkor lesz baj, ha beletörődünk a helyzetbe és engedjük, hogy a nélkülünk döntsenek a minket érintő kérdésekben

– ezt mondta a 24.hu-nak Kubik Domink, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium végzős hallgatója.

A fővárosi iskolában nemcsak a pedagógusok, hanem a diákok is beálltak az új Nemzeti alaptanterv miatt tiltakozók sorába. A Berzsenyi tantestületének tanárai már korábban jelezték, hogy csatlakoznak az Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tantestületének leveléhez és a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium nyílt levelének aláíróihoz, tiltakozva a Nat kidolgozási módja, korszerűtlen tartalma és bevezetésének a tanév beosztását és az iskolák működését semmibe vevő ütemezése ellen.

Az új Nat elleni tiltakozást február elején a pécsi gimnázium indította el. Az iskola tanárai voltak az elsők, akik nyílt levélben fogalmazták meg, hogy az új tantervet gyerek-, tanár- és nemzetellenesnek tartják, és úgy érzik, „eljött az ideje annak, amikor már nem hallgathatnak tovább, amikor cselekedni erkölcsi kötelességük”. A Janus Pannonius gimnázium tiltakozását számos intézmény követte. Az Apáczai tanárai úgy fogalmaztak: új Nemzeti alaptantervet jelenlegi formájában nem tartják bevezethetőnek, így nem is fogadhatják el.

A tiltakozás mértékét mutatja az is, hogy már átlépte a 20 ezret a Magyartanárok Egyesülete által indított petíció aláíróinak száma. E szerint „a kormányrendelet olyan súlyosan veszélyezteti a nemzet egységét, a nemzeti kultúrát, a diákok fejlődését, a tanári munka szakmaiságát, annyira mérgezi a közgondolkodást, hogy azonnal vissza kell vonni”.

Az iskolák, szakértők és szakmai egyesületek után azonban egy olyan csoport is megszólalt, amelyet a leginkább érint, hogy milyen mennyiségű és minőségű tananyag elsajátítására kötelez az új Nemzeti alaptanterv.

A Berzsenyi Dániel Gimnázium diákjai nem nyílt levelet vagy petíciót fogalmaztak meg, hanem egyszerű, mégis látványos tiltakozási formát választottak: „NO NAT” alakzatot formáltak az iskola udvarán.

Igaz, mi diákok vagyunk, de mi is fel kívánunk szólalni az új NAT ellen. Nem szeretnénk, hogy mi és az utánunk a padjainkba ülő diákok tanulási lehetőségeik emiatt a módosítás miatt felboruljanak. Ezért mi, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium diákjai, a tanáraink és a többi intézmény tanárai mellett állunk, és erre biztatjuk a többi iskola diákságát is

– mondta az akcióról Kubik Dominik.

Forrás: Berzsenyi Dániel Gimnázium tanulói

A berzsenyis diák lapunknak elmondta, nem előzték meg nagy előkészületek a fotó készítését, annyi történt, hogy reggel elkezdték terjeszteni a hírt, hogy ha valaki egyetért, tartson velük, így azt sem számolták meg, pontosan hányan szerepelnek a képen.

Amikor január végén a nagy várakozásokat követően végre megjelent a Nat, a berzsenyis diákok is olvastak részleteket belőle, majd azt ezt követő pár napban egy tanárukat kérdezték meg, mivel is állnak szemben. Ezek után merült fel az iskola diákönkormányzatában, hogy fel kellene szólalniuk a bevezetés ellen. Amikor találkoztak a tanáraik posztjaival, amelyekben az új Nat ellen tiltakoztak, már tudták,hogy valamit biztosan ők is tenni fognak.

Estére forrt ki az ötlet, reggel elkezdtük mondani az osztályképviselőknek, tízre már mindenki tudta, hogy az első hosszú szünetben várjuk őket a focipályán

– árulta el Dominik.

Tanáraik véleményét előre nem kérték ki az akcióval kapcsolatban, csak az igazgatóság beleegyezését kérték arról, hogy fentről készíthetnek-e képet. A tiltakozás sikeresnek bizonyult, hiszen miután megjelent a fotó a közösségi médiában, sorra érkeztek a tanárok hozzászólásai arról, milyen büszkék rájuk, illetve köszönik, hogy ők is tettek valamit.

A berzsenyis diákok nem tervezik beérni ennyivel: tervük, hogy kiküldjenek egy nyílt levelet a magyarországi iskolák diákönkormányzatainak, amiben arra biztatnák őket, hogy álljanak ki ők is a tanáraik mellett, hiszen úgy érzik, csak együtt tudnak változtatni.

Ahogy Dominik is hangoztatta, az iskolai tanulóinak is megvan a véleménye arról, mi a legégetőbb probléma az új Nat-tal.

Talán, ami legjobban érint minket az a túlterhelés és a lexikális tudás mértéke. Kevesebb óránk lenne, több tananyaggal. Ahelyett, hogy a kritikus gondolkodás és a kompetenciák fejlesztése lenne a cél, csak még több lexikális ismeretet kell elsajátítani. Ezeken biztosan változtatnánk

– fogalmazott a diák, aki megjegyezte, hogy az új Nemzeti alaptanterv tanári oldalát nem ismerik olyan részletesen, de megbíznak az őket oktató pedagógusokban és azok gondolataiban.

Több kritikát megfogalmazó iskola is jelezte korábban, hogy a Nat szeptemberi bevezetése technikai problémákat is jelent az intézményeknek, hiszen már tavaly, a felvételi időszakot megelőzően meg kellett hirdetniük a szeptemberben induló osztályokat, így előfordulhat, hogy a még mindig nem nyilvános kerettantervek miatt az osztályok esetleg nem az ígért profilokkal tudnak majd elindulni.

Tudomásunk szerint az iskoláknak október környékén fel kellett tölteni egy dokumentumot az Oktatási Hivatal honlapjára, amiben azt rögzítik, hogy a 2020/21-es tanévben hogyan szeretnének működni, milyen osztályokkal, hány gyerekkel. Így létrejött egy ajánlati kötöttség, melyet mindkét félnek be kell tartania

– mondta a Berzsenyi végzős tanulója.

A budapesti gimnázium diákjai úgy látják, eddig nem emelték fel elegen a hangjukat országos szinten a Nat ellen. Nem tudják, hány iskola felszólalása lenne elégséges, de abban biztosak, hogy minél több, annál jobb lenne. Remélik, hogy a hasonlóan gondolkodó intézmények, akik eddig nem csatlakoztak, felbátorodnak majd a mostanáig kiálló iskolák számát látva.

Fotó: Kummer János / 24.hu

A berzsenyis diákok nem gondolják, hogy az új Nemzeti alaptantervnek csak ellenzői lennének a közoktatásban, hiszen ahogyan bármilyen, sokakat érintő kérdésnél, ennél is vannak bőven a támogató és ellenző oldalon egyaránt.

Úgy érezzük, hogy azok az emberek vannak nagy többségben, akik eddig még nem álltak valamelyik oldalra, talán még tárgyalnak róla, talán nem merik felvállalni. Azt szeretnénk elérni, hogy minél többen fejezzék ki véleményüket

– szögezte le Kubik Dominik. Most a többi iskolán a sor, hogy kiderüljön, a tanulók körében is elindul-e valamiféle tiltakozáshullám, azaz a diákok összefognak-e annak érdekében, hogy egy szakmailag kevésbé kifogásolható Nat alapján tanulhassanak a jövőben.

Kategóriák: Friss

Új funkciókkal bővül a legnépszerűbb böngésző

1 óra 54 perc

A Google múlt héten adta ki a Chrome legújabb verziójának bétáját Android, Chrome OS, Linux és macOS rendszerekre. A böngésző 81-es kiadása két olyan jelentősebb változást is hoz, ami egyelőre a fejlesztőknek érdekes, de később a felhasználók is élvezhetik az előnyeiket.

A böngésző a WebXR szabvánnyal támogatni fogja a kiterjesztett valóságra épülő tartalmak (AR) webes megjelenítését – innentől már csak a fejlesztők kreativitásán múlik, mit készítenek. Az új Hit Test API fejlesztői készletével lehetővé válik digitális rétegeket valós környezetekben elhelyezni. Természetesen ez mobilon lesz hasznos, kihasználva annak kameráját, nem az asztali platformokon.

Forrás: Google

A Chrome 81-mal érkezik a Web NFC keretrendszer is, aminek köszönhetően a felhasználók a böngészőn keresztül is elérhetik az NFC chipjeiket, és interakcióba léphetnek valós életbeli objektumokkal. Ilyen módon többet tudhatnánk meg egy kiállítási darabról a múzeumban, vagy speciális szoftver nélkül jelentkezhetnénk be egy konferenciára.

A stabil változat vélhetően március közepén válik letölthetővé, és a fent említett újdonságok mellett biztonsági javításokat is hoz magával.

Forrás: Google

(Kiemelt kép: AFP)

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei
Kategóriák: Friss

Mást úgysem tehet: kineveti a bombázást a kislányával egy szíriai apa

2 óra 32 másodperc

Megrázó videót osztott meg Facebook-oldalán az Independent című brit lap. A főszereplők egy apa és a kétévesforma kislánya, akik minden alkalommal hangosan nevetnek, ha egy bomba csapódik valahol a lakásuk közelében.

A férfi és kislány Szíria északi részén, a felkelők kezén lévő Idlib városában élnek. A szír kormányerők orosz támogatással decemberben indítottak offenzívát a város visszafoglalására. A folyamatos bombázásokban civilek halnak meg, és egész városrészek néptelenednek el. Mivel Törökország lezárta a Szíriával közös határát, a városból nincs hová menekülni.

Az apa azért találta ki a kis játékot, hogy a kislánya ne féljen a bombázásoktól. Ha meghallják az ismerős morajlást, a kislánynak meg kell tippelnie, hogy csak egy repülő, vagy robbanás is lesz. Ha felrobban a bomba, nagyot nevetnek. Mást úgysem tehetnek.

Kategóriák: Friss

Hajdúsámsoni kutyatetemek: nyomozás indult

2 óra 11 perc

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon közölte, hogy a debreceni rendőrök állatkínzás gyanúja miatt nyomoznak.

A rendőröket az Országos Állatvédőrség Alapítvány munkatársai értesítették vasárnap arról, hogy Hajdúsámson külterületén több elpusztult kutya tetemét találták meg egy gödörben.

A rendőrök bűnügyi szemlét tartottak, majd adatgyűjtésbe és tanúkutatásba kezdtek. A Debreceni Rendőrkapitányság az állatkínzás gyanúja miatt indult büntetőeljárásban vizsgálja az eset körülményeit.

Az állatvédők szerint több mint száz tetem lehet két gödörben, de mivel az erdő tele volt csontokkal, koponyákkal, feltételezhető az is, hogy jóval több gödör van a környéken, így a tényleges számot még csak hozzávetőlegesen se lehet megbecsülni.

Több mint száz agyonvert kutyát találtak Hajdúsámson mellettAz állatvédők több olyan tetemet is találtak, amelyek zsákban kerültek a gödörbe, közöttük voltak kölyökkutyák is.

 

Kiemelt kép: Facebook/Speciális Állatmentő Egység

Kategóriák: Friss

Élményvacsora Haraszti Zsolttal (x)

2 óra 11 perc


Haraszti Zsolt, a Société Bistro sous chef
-je és commis-ja, Kocsis Patrik nagyszerű versenyzéssel 3. helyezést ért el a Bocuse d’Or magyarországi döntőjén, emellett elnyerte a „Legjobb hústál” és „Legjobb csapat” különdíjat is. A versenyre készített fogásokat további ételekkel kiegészítve március 5-én egy vacsoraest keretében egy 5 fogásos vacsorát tálal fel a vendégeinek Haraszti Zsolt, amelyben a négy tételhez Barna Zsanett cukrászséf még egy desszertet illeszt, mindezekhez pedig Kiss Zsuzsanna sommelier és Tarjányi Zsolt bar manager ajánl italokat. A vacsora alatt a vendégek egy személyes beszámoló keretében betekintést nyerhetnek a felkészülései folyamatba, illetve többet megtudhatnak magáról a versenyről, hogyan is élte meg ezt a megfeszített munkával telt pár hónapot Haraszti Zsolt és segítője.

Ezek voltak a versenytányérok, amelyeket március 5-én a vendégek is megkóstolhatnak:

 • harcsa, mangalicaszalonna, túró
 • nyúl, ördögszekérgomba, pezsgő
 • pisztráng, káposzta, karalábé, vérnarancs
 • fürj, kacsamáj, cékla, vörösbor
 • körte, kamilla, kakukkfű

A menü ára 14.900 Ft + 12% szervizdíj.

Időpont: 2020.03.05., 19.00

Helyszín: Société Budapest, 1051 Budapest, Sas u. 15.

A foglaláshoz előre utalás szükséges.

Asztalfoglalásért és bővebb információért kérjük, írjon nekünk a dining@societebudapest.com címre.

Kategóriák: Friss

Hétköznapi anyag védhet a sugárzás ellen

2 óra 12 perc

Kutatók régóta keresik a megoldást, amivel olcsó, megvalósítható módon lehet az űrhajósokra ható kozmikus sugárzást kiszűrni a hosszabb űrutazások során. Jelenleg ugyanis még mindig ez az egyik legnagyobb kihívás az űrutazás előtt: egyrészt a hosszabb utak során az űrhajó sem nyújt elegendő védelmet, másrészt a célállomásokon, vagyis a Holdon és a Marson sem sikerült még megoldani a sugárzásvédelmet. Most egy friss kutatás megoldást kínálhat a problémára: kiderült ugyanis, hogy

semmi nem véd annyira a sugárzástól, mint az egyszerű rozsda.

Az Észak-Karolinai Egyetem és a Lockheed Martin közös kutatása kimutatta, hogy a rozsdapor, ebből is különösen a gadolínium(III)-oxid súlyához képest több sugárzást blokkol, mint bármilyen más ismert anyag a világon. A megoldás azért is nagyon jó, mert a segítségével nem kell feleslegesen elnehezíteni az űrhajót.

Kép: NASA

„A megközelítésünk arra használható, hogy ugyanazt a sugárzásvédelmet nyújtsa, mint a mostani megoldások, csak 30 százalékkal csökkentse közben az űrhajó súlyát” – írja az egyetem kutatója, Rob Hayes egy sajtóközleményben. „Vagy meghagyhatjuk ugyanazt a súlyt, de 30 százalékkal nagyobb védelmet adhatunk.”

A megoldás komolyan segíthet a hosszabb emberes űrutazások megszervezésében, akár még ez is lehet az a módszer, amivel az első telepesek eljuthatnak a Marsig.

Nagy Nikoletta korábbi cikkei
Kategóriák: Friss