Skip to Content

FN - Címoldal

Tartalom átvétel
Friss hírek - Tiszta tartalom
Frissítve: 42 másodperc

Száz régi dolgozóját küldi el karácsony előtt az Állami Számvevőszék

1 perc 36 másodperc

Az Állami Számvevőszék csaknem száz régi dolgozója kapta meg múlt pénteken Domokos László elnök karácsonyi jókívánsága mellett az elbocsátásáról szóló levelet – írja a Népszava.

Tájékoztatom, hogy az Országgyűlés elfogadta az Állami Számvevőszékről, valamint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot. Egyúttal mellékelten megküldöm a munkáltató által az Ön részére megajánlott, a jogviszonya közös megegyezéssel történő megszüntetéséről szóló megállapodást

– állt az osztályvezetők által kiküldött üzenetekben. Az is kiderült, hogy az „ajánlat” csak december 19-ig él, vagyis azok kaphatják meg a közös megegyezéssel járó pénzeket, akik szerdán a munkaidő végéig három példányban aláírva beviszik a „közös megegyezésről” szóló papírokat. Aki ezt nem teszi meg, az rosszabbul is járhat, hiszen a múlt héten elfogadott törvénymódosítás szerint az ÁSZ elnöke januártól egyoldalúan módosíthatja a kinevezéseket.

A Népszava megkeresésére a számvevőszék sajtóosztálya megerősítette, hogy „együttműködési és elhelyezkedési ajánlat keretében” mintegy száz dolgozónak ajánlották fel a „közös megegyezés” lehetőségét, és hozzátették, hogy számos eszközzel támogatják sikeres elhelyezkedésüket.

Az együttműködésre és kölcsönös párbeszédre alapozott lehetőség teljes mértékben figyelembe veszi az érintett munkatársak mentális és szakmai érdekeit, hozzájárul például a munkahelyi kiégés elkerüléséhez, valamint az új karrierlehetőségek megtalálásához

– állítja a sajtóosztály. (Illusztráció: MTVA bizományosi / Róka László)

Kategóriák: Friss

Orosz Barbara a kórházból posztolt

4 perc 17 másodperc

Orosz Barbara év végére annyira kimerült, hogy kórház lett a vége, ugyanakkor komoly aggodalomra semmi ok. A kórházból posztolt egy fotót, infúzióval a karján, ugyanis alapos kivizsgálás után az orvosa vitamin infúzíó kúrát írt fel neki. Mint írja, rövid beavatkozás volt, és már jól van:

Kicsit túlpörgettem ès lestrapàltam magam így év vègére, ezért alapos kivizsgàlás után a dokim egy fini vitamin infúzió kúrával lepett meg. 45 perc full relax  és újra szárnyakat kapok.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kicsit túlpörgettem ès lestrapàltam magam így év vègére, ezért alapos kivizsgàlás után a dokim egy fini vitamin infúzió kúrával lepett meg. 45 perc full relax… És újra szárnyakat kapok… Mert legfontosabb az egészségünk!! Csók! Barb #relax #health #legfontosabbazegeszseg @orosz_barbara_tusarok

Orosz Barbara-Tűsarok (@orosz_barbara_tusarok) által megosztott bejegyzés, Dec 18., 2018, időpont: 3:24 (PST időzóna szerint)

Kiemelt kép: Instagram

Kategóriák: Friss

Nem létező szervezet gyűjt a nem létező Teréz néninek Székesfehérváron

18 perc 49 másodperc

Egy nem létező szervezet nevében gyűjtenek adományt Székesfehérváron a nem létező Teréz néninek, az ügyben már az önkormányzat is megszólalt – derül ki a Feol.hu tudósításából.

A „Fehérvári Nyugdíjasok Szövetsége” fizetett hirdetésben kért pénzt a fiktív éhező asszony megsegítésére, ami a város szerint felveti a csalás gyanúját. Ugyanis ilyen néven bejegyzett szervezet nem létezik, illetve sem az önkormányzathoz, sem a Család- és Gyermekjóléti Központhoz nem érkezett jelzés a nehéz sorsú palotavárosi nyugdíjasról. A szakmai jelző rendszer sem tud róla.

Az önkormányzat vizsgálja, hogy milyen jogi lépéseket tehetnek a valótlan állítások közzétevőivel szemben.

Kategóriák: Friss

Rabszolgatörvény: Áder János egy rossz szót se, és mégis

19 perc 26 másodperc

A hivatala által közzétett szöveg szerint Áder János idézett Márai Sándort, Szent Pált és arról beszélt, hogy bezárkózásra, eltávolodásra, elmagányosodásra hajlamos korunkban a tartalmas, mély emberi kapcsolatokat gyakran felszínes, látszatkapcsolatok helyettesítik.

Azt nem tudni, hogy Áder János eleget tesz-e a szakszervezetek kérésének, visszadobja a törvényt.

Ádernél tiltakoztak a túlóratörvény ellen szakszervezeti vezetők Azt szeretnék, hogy a köztársasági elnök ne írja alá a törvénymódosítást.

Az viszont biztos, hogy az államfő pontosan tudja, milyen fontos lenne az embereknek az idő, a tisztesség, a békülékeny hangnem és mennyire nem az, mit akar az ipar. 

Az embereknek egyre kevesebb idejük jut önmaguk lelki egészségére, hát még a körülöttük élőkére!

Egy ilyen korban különösképpen felértékelődik az idő, amit az egyházak az emberek megértésére, megsegítésére, közösségeink megerősítésére fordítanak.

Az államfő ezt követően a Nobel-díjas Alekszandr Szolzsenyicint, a  Gulag krónikását citálta.

Egy társadalom erejének vagy erőtlenségének a meghatározója mindenekelőtt a lelki élet színvonala, és csak másodsorban az iparé. (…) Ha egy nemzet lelkierői elapadnak, nincs az a tökéletes társadalmi berendezkedés, nincs az az ipari fejlettség, amely megmentené…

Az adventi találkozón az egyházi vezetők mellett ott volt Kövér László is.

Rabszolgatörvény: tényleg hatnapos munkahetek jöhetnek Vagy tízórás munkanapok.

Kiemelt kép: Áder János köztársasági elnök az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. december 12-én. MTI / Illyés Tibor

Kategóriák: Friss

Cardi B így táncoltat meg egy csoportnyi nyugdíjast

19 perc 56 másodperc

A Late Late Show legújabb Carpool Karaoke-jában Cardi B pattant autóba James Corden mellé, hogy együtt végigénekeljék és -rappeljék a legismertebb slágereit, és ahogy sejteni lehetett, Cardi B messze az eddigi legszórakoztatóbb celeb volt a népszerű szegmensben. Kikiabált a gyerekeknek, hogy maradjanak iskolában, mesélt a gyerekkoráról, ami nem volt könnyű, ugyanis

egy borotvapengét tartott a szájjában mindig, ha esetleg veszélybe kerülne,

ami alapján ki lehet következtetni a körülményeket. A szegmens fináléjában  egy nyugdíjas táncoktatásra mentek, hogy az I Like Itet élőben előadva segítség az oktatást. Remélhetőleg minél hamarabb visszatér rapper a műsorba.

Kiemelt kép: YouTube

Kategóriák: Friss

Feljelenti a DK az állami tévé biztonsági őreit

32 perc 55 másodperc

A Demokratikus Koalíció hivatalos személy elleni erőszak miatt feljelentést tesz az MTVA-székház biztonsági őreinek hétfői fellépése nyomán.

Az ellenzéki párt a hétfőn a székháznál tartózkodó rendőröket is fel akarja jelenteni, amiért nem avatkoztak közbe az eseményekbe.

Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője keddi, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a „hatalom emberei” fizikai erőszakot alkalmaztak jogszerűen eljáró, képviselői jogaikkal élni kívánó ellenzéki politikusokkal szemben. Ha a hatalom emberei nem tartják be a törvényeket, akkor miért tartaná be bárki más? – tette fel a kérdést, és hozzátette: a Fidesz-hatalomnak tudni kellene, hogy ha az ellenzéki képviselők testi épségét nem védi a törvény, akkor a kormánypártiakét sem fogja.

Arra a kérdésre, hogy ismeretlen tettes vagy konkrét személyek ellen tesznek-e feljelentést, Gréczy Zsolt azt felelte, hogy a jogászaik még dolgoznak a beadvány részletein. Az ellenzéki pártok folyamatosan egyeztetnek a további együttműködés részleteiről – közölte egy másik kérdésre. (MTI)

Kategóriák: Friss

Nyomoznak a Gruevszki-ügyben

37 perc 37 másodperc

Tényi István bejelentése alapján nyomozást rendelt el a Gruevszki-ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály Felderítő Alosztályának. Erről Balog Gábor r. alezredes tájékoztatta Tényit kedden.

Tényi István még november 14-én a Népszavában megjelent „VIP-eljárást kap Gruevszki a kormánytól” című cikk alapján tett bejelentést embercsempészés és hivatali visszaélés bűntett gyanúja miatt.

A lap ekkor arról írt, hogy kivételes ügymenetet biztosít a kabinet a volt macedón kormányfőnek, pedig illegális menekültként érkezett. Forrásuk szerint a külügyben általános meggyőződése, hogy a magyar kormányköröknek komoly szerepe lehetett Gruevszki szökésének megszervezésében.

Betegszabadságot vett ki Gruevszki pajtása, hogy meglátogassa Alekszander Trajkovszki ellen is eljárás folyik.
Kategóriák: Friss

Miért nincs magyar a világ legjobb pólósai között?

40 perc 25 másodperc

A Total Waterpolo szaklap szakmai és közönségszavazásának végeredményeként a spanyol Felipe Perrone lett az év legjobb férfi vízilabdázója, a nők között Keszthelyi Rita a harmadik helyen végzett.

A szakportálok, valamint a világ legjobb válogatottjainak szövetségi kapitányai – köztük Märcz Tamás – és klubedzők – közte a Ferencvárost irányító Varga Zsolt – szavazatainak és a szurkolói voksolás eredményeinek összesítésében Perrone 75 pontot szerzett, hárommal megelőzve a Szolnoki Dózsa szerb játékosát, Andrija Prlainovicot.

Harmadikként a Barceloneta és spanyol válogatott másik vezére, Daniel Lopez Pinedo zárt.

A férfiaknál az első tízbe nem került magyar vízilabdázó. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy már éve elképzelhetetlen lett volna egy ilyen végeredmény.

A nőknél a Kirisi orosz válogatott játékosa, Jekatyerina Prokofjeva végzett az élen, megelőzve a holland Catharina van der Slootot, valamint Keszthelyi Ritát.

A kiemelt kép a magyar és a szerb férfi válogatott barcelonai Eb-meccsén készült. Fotó: Joan Valls / NurPhoto

Kategóriák: Friss

Holokauszt-túlélő történetével indul a Holdra Izrael

55 perc 37 másodperc

Az első izraeli űreszközként a Beresheet juthat el a Hold felszínére, méghozzá a jövő év első felében, egy SpaceX rakéta segítségével – legalább is egyelőre ez a terv. A SpaceIL és az Israel Aerospace Industries (Izraeli Repülőgépipar, IAI) közös projektje egy időkapszulát fog magával cipelni, ami három lemezt jelent, rajta rengeteg adattal és információval, többek között az izraeli nép jelenéről és múltjáról – így kerül például rá egy holokauszt-túlélő története is.

„Ez egy nagyon megható pillanat számunkra” – mondta Jonathan Winetraub, a SpaceIL egyik alapítója. „Nem tudjuk, meddig maradnak majd a lemezek és az űreszköz a Holdon, könnyen lehet, hogy a jövő generációja fogja megtalálni őket, és többet akar majd tudni erről az időszakról.”

@TeamSpaceIL, @ILAerospaceIAI TO SEND TIME CAPSULE ON #ISRAEL’S HISTORIC #MOON MISSION>> https://t.co/k1bmNwlBMk #IsraelToTheMoon #BERESHEET #SpaceIL (Pic: Yoav Weiss) pic.twitter.com/kSCzeslyrM

— SpaceIL (@TeamSpaceIL) 2018. december 18.


A Beresheet (a neve genezist jelent héberül) a Holdra juttatott legkisebb eszköz lesz: mindössze 1,5 méter magas, és 600 kilót nyom. A SpaceX Falcon 9-es rakétája nemcsak ezt a szondát viszi majd a világűrbe, hanem mellette több műholdat is.

A kutatók azt remélik, hogy a Beresheet Holdra juttatásával az izraeliek lehetnek a negyedik nemzet a kísérőnkön, ahová eddig csak a Szovjetuniónak, az Egyesült Államoknak és Kínának sikerült leszállnia.

Nagy Nikoletta korábbi cikkei
Kategóriák: Friss

A fideszes képviselő óvodások előtt mutatott rá, miért jó egy polgármesternek, ha nincs ellenzékben

1 óra 2 perc

Pócs János fideszes képviselő múlt héten tett látogatást egy jászkiséri óvodában, hogy a gyerekekkel együtt ünnepelje az intézmény energetikai korszerűsítését, szúrta ki a 444.hu.

A politikus a Facebook-oldalára tett fel egy videót az eseményről, ahol arról beszélt, hogy Jászkisér

ma ezzel a komplex projekttel 140 millió forinttal gyarapodott. Polgármester úrnak üzenem, ezért is jó egy településvezetőnek, ha nincs ellenzékben, és minden lehetősége ki tud használni a település érdekében.

A felvételen az is tisztán látszik, hogy Pócs János iránymutatását úgy húsz óvodás hallgatta vele szemben a teremben.

Pócs János aztán a napokban a Jászberényi Szent István Körúti Általános Iskola karácsonyi ünnepségén mondott beszédet, ahol nagyon boldoggá tették a diákok azzal, hogy megismerték őt és előre köszöntek neki.

A Jászberényi Szent István Körúti Általános Iskola karácsonyi ünnepsége

Közzétette: Pócs János – 2018. december 18., kedd

Kategóriák: Friss

A Kaliforniába jöttem sztárja beperelte a Fortnite-ot

1 óra 2 perc

A kilencvenes évek legendás szitkomja, a Kaliforniába jöttem nem csak Will Smith-t adta nekünk, meg az ikonikus főcímdalt, de a Carlton-táncot is. Akinek esetleg kimaradt, így néz az ki.

Most a Carltont alakító Alfonso Ribeiro pert indított az Epic ellen, ugyanis játékukban, a Fortnite-ban megjelenik a tánc, ugyanakkor nem járult hozzá a felhasználásához, számolt be róla a PageSix. Az ügyvédje úgy fogalmazott, a játék készítői rekordösszeget kerestek a hasonló, letölthető kiegészítőkkel, de sem a hozzájárulását nem kérték Ribeironak, sem kompenzációt nem fizettek neki a profitból, annak ellenére, hogy a szellemi termékét használták. Ez már a második ilyen per, ugyanis egy rapper, 2 Milly szintén perli már a játék gyártóit, amiért az ő egyik táncát lenyúlta szerinte a játék.

A Fortnite-ban, aminek jelenleg több, mint 200 millió felhasználója van, a játékosok letölthetnek filmeket, amiket aztán a karakterükkel eljátszhatnak. Ezt érzik többen lopásnak, Chance The Rapper például így nyilatkozott róla még nyáron:

A fekete kreatívok alkották és tették népszerűvé ezeket a táncokat, de sose tudták pénzé tenni. Képzeljük el, ha megosztanák a rengeteg pénzt, amit az emberek elköltenek ezekre az Emote-okra.

Ezek a perek precedenst is teremthetnek, hisz ha nyer Ribeiro, akkor ezentúl a játékok gyártóinak jobban figyelniük kell a hasonló felhasználására mások szellemi termékének.

Kiemelt kép: NBC

Kategóriák: Friss

Kora tavaszi idő várható karácsonyra

1 óra 4 perc

Rettentő fagyos reggelre ébredtünk az országos átlag hajnalban -11 fok volt. A legalacsonyabb hőmérsékletet, -16 fokot Zabaron mérték, de ez még mindig elmarad december 18. negatív rekordjától: 1963-ban Kecskeméten ezen a napon -23,6 Celsius-fokot mutattak a hőmérők. Mi az oka a nagy hidegnek? Semmi különös, csak a hó.

A hóréteg napközben nem engedi felmelegedni a földfelszínt, derült éjszakákon pedig fokozza a kisugárzást. Hóval borított területeken 6-8 fokkal van hidegebb, mint hó nélküli helyzetben

– magyarázza Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Ha a nap közbeni hőmérsékleteket nézzük, nagyjából ennyivel van most hidegebb mint egy átlagos, hó nélküli december közepén.

Erőteljes melegedés kezdődik

A hét legfagyosabb napjára a kedd vagy a szerda pályázik sikerrel, biztosat csak utólag mondhatunk. Csütörtöktől felhősödés veszi kezdetét, ami csökkenti a kisugárzást. Enyhülnek az éjszakák, a magasban melegebb légrétegek érkeznek fölénk, a fagy fokozatosan enged szorításából.

Csütörtökön és pénteken főleg az északkeleti országrészben lehet némi havazás, de hétvégére mindenhol pozitívba fordul a hőmérséklet, a csapadék esőre vált. A jövő hét elejére délnyugat felől enyhe óceáni légtömegek árasztják el a Kárpát-medencét, december 24-ére 8-10 fok valószínű.

Ebből következik, hogy a hó elolvad, az északkeleti »fagyos sarok« néhány területét kivéve sehol nem lesz fehér a karácsony

– lomboz le a meteorológus.

A részletek

Nézzük hát a részleteket a Kiderül.hu előrejelzése alapján:

Kedden

 • borult, párás, illetve kevésbé felhős tájak egyaránt lesznek, de előbbiek lesznek túlsúlyban. A ködös tájakon ónos szitálás, hószállingózás előfordulhat.
 • A többnyire mérsékelt északi, északnyugati szél az Észak-Alföldön helyenként megélénkül.
 • A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire -1 és +5 fok között valószínű, de a tartósan borult, ködös vidékeken ennél hidegebb is lehet. Késő este -1, -6 fok valószínű.

Szerdán

 • Éjszaka egyre többfelé képződik (zúzmarás) köd és felhőzet, amelynek nagy része napközben is tartósabban megmaradhat.
 • A ködös tájakon hószállingózás, esetleg ónos szitálás előfordulhat.
 • A Dunántúlon helyenként megélénkül a délkeleti szél.
 • A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -9 fok között alakul, néhol azonban ennél hidegebb is lehet.
 • A legmagasabb nappali hőmérséklet jellemzően -2 és +2 fok között valószínű, de a tartósan ködös tájakon helyenként csupán -3, -4 fok várható.

Csütörtökön

 • Erősen felhős vagy borult lesz az ég.
 • Párás, főként északkeleten tartósan ködös területek is lesznek.
 • Szórványosan valószínű csapadék: északkeleten hó, nyugaton és délen eső, ónos eső, másutt vegyes halmazállapotú csapadék fordulhat elő.
 • A délkeleti szél a Dunántúlon helyenként megélénkül.
 • A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és -8, a legmagasabb nappali hőmérséklet +2 és -3 fok között alakul.

Pénteken

 • Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd napközben a Dunántúlon és a Dél-Alföldön átmenetileg felszakadozik, csökken a felhőzet.
 • Szórványosan valószínű csapadék: északkeleten hó, a Dunántúlon és a Dél-Alföldön kezdetben többnyire eső, másutt eső, havas eső, hó és ónos eső egyaránt előfordulhat.
 • Általában gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás.
 • A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -7 fok között valószínű.
 • A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire +2 és -3 fok között alakul, de a Dunántúlon ennél kissé enyhébb is lehet.

Szombaton

 • Erősen felhős vagy borult lesz az ég.
 • Elszórtan valószínű gyenge csapadék: jellemzően eső várható, de északkeleten havas eső, havazás is előfordulhat.
 • Többnyire mérsékelt marad a légmozgás.
 • A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -7 fok között valószínű.
 • A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +8 fok között alakul, északkeleten maradhat fagypont alatt a hőmérséklet.

Vasárnap

 • Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég.
 • Elszórtan eső, néhol havas eső előfordulhat.
 • A nyugati szél helyenként megélénkül.
 • A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +9 fok között alakul, északkeleten maradhat fagypont alatt a hőmérséklet.
Bihari Dániel korábbi cikkei

Kiemelt kép: Tsvangirayi Mukwazhi /MTI/AP

Kategóriák: Friss

Rabszolgatörvény: tényleg hatnapos munkahetek jöhetnek

1 óra 12 perc

A tüntetéssorozatot elindító rabszolgatörvény alapján lehetséges évi maximális 400 túlóra a hetente a ledolgozott normál munkaidőn, 40 órán felül átlagban 8 túlórát jelent. 50 héttel számolva, hiszen két hét szabadságot egyben kell kiadni. Ez kijöhet úgy, hogy ötből négy napon tízórás munkanapok lesznek, az ötödiken nyolcórás.

De kijöhet úgy is, hogy beiktatnak egy hatodik munkanapot, nyolc órában. Vagyis

jöhetnek a hatnapos munkahetek

– erősítette meg megkeresésünkre Vida Sándor munkajogász.

Tízórás munkanapra, hatnapos munkahétre eddig is volt lehetőség, de nem folyamatosan, hiszen eddig kevesebb túlóra volt megengedett, legfeljebb 250, illetve kollektív szerződéssel 300 óra.

A kormányzati érvelés szerint a dolgozókra nem lehet ráerőltetni a 400 túlórát, mert a jogszabály szerint csak kollektív szerződés alapján vagy egyéni munkáltatói-dolgozói megállapodásra rendelhető el. Utóbbi esetben azonban kérdéses, hogy egyenrangú felekről van-e szó, van-e választása a dolgozónak. A munkajogász szerint érdemes azért alkuval próbálkozni, és például a pihenőnapok kiadásánál engedményt kérni.

Fotó: Balázs Attila / 24.hu Pihenőnapot így kaphatunk

Ami a pihenőnapokat illeti, az idevágó passzusok alapján sincs akadálya annak, hogy bizonyos esetekben egész évben hatnaposak legyenek a munkahetek. Főszabályként pihenőnapokból alapesetben heti kettő kell. Az elfogadott összegző módosító javaslat szerint a heti pihenőnapok helyett (szombat-vasárnap) hetenként a beosztás szerinti napi munkaidő befejezésétől a következő beosztás szerinti napi munkaidő kezdetéig tartó, legalább 48 órás megszakítás nélküli pihenőidő osztható be.

A heti pihenőidő azonban egyenlőtlenül is beosztható. Ilyenkor hat egybefüggő munkanapot követően legalább egy heti pihenőnapot kell beosztani. Egyenlőtlen beosztás esetén legalább 40 óra tartamú és egy naptári napot magában foglaló megszakítás nélküli heti pihenőidőt kell beosztani. Megszakítás nélküli, több műszakos és idényjellegű tevékenység keretében foglalkoztatott munkavállalóknak viszont havonta legalább egy heti pihenőnapot kell beosztani. Az mindenkire igaz, hogy havonta legalább egy heti pihenőnap vasárnapra kell, hogy essen.

A munkaidőkeret (maximum 12 hónap) átlagában a heti munkaidő a túlórával együtt nem lehet több, mint 48 óra.

A túlóra számítson bele a nyugdíjba

Aki részmunkaidőben dolgozik, annak a nyugdíj szempontjából figyelembe vehető szolgálati ideje is csak tört idő. Ezen az elven Vida Sándor azt vetette fel, hogy a túlórákat figyelembe kellene venni a szolgálati időnél, pluszban. Ez a munkavállalók érdekét szolgálná.

Az ötlet egyáltalán nem a valóságtól elrugaszkodott, hiszen van is, ahol már bevezették. Németországban pontosan ez a helyzet, számolt be róla a Napi.hu.

A túlórákból felhalmozott munkaidőegységeket a dolgozók kétféleképpen használhatják fel:

 • mondhatják, hogy „lepihenik” a túlórát, azaz a túlórás időszak után kevesebbet dolgoznak. Ezt választják kevesebben.
 • Vagy a nyugdíjkorhatár előtt nyugállományba vonulhatnak úgy, hogy a plusz ledolgozott időt levonhatják a nyugdíjba vonulás alapjául szolgáló munkaviszony időtartamából/vagy más esetben a vállalati nyugdíjalapban így felhalmozott megtakarítást előnyugdíjként használhatja fel. A többség ezzel a lehetőséggel él.

Cikkük szerint német modellre készülhetett a magyar rabszolgatörvény. Csak míg Németországban kifejezetten a munkavállalókat védi, addig nálunk ez a szempont nem érvényesül a törvénymódosításban.

Kiemelt kép: Rosta Tibor / MTI

Kategóriák: Friss

Előre hozta a kormány az egészségügyi béremelést

1 óra 16 perc

November elseje helyett július elsejétől kapnak jövőre 8 százalékos béremelést az egészségügyi szakdolgozók és védőnők – írja a hvg.hu a hétfő este kiadott kormányhatározatra hivatkozva. Ezzel együtt az alapellátásban foglalkoztatott védőnőkre is kiterjesztik az egészségügyi ágazati előmeneteli szabályok hatályát.

Az érintett szakdolgozók és védőnők 2020. január elsejétől 14 százalékos, 2020. november 1-től 20 százalékos, 2022. január 1-től pedig 30 százalékos bér- és illetménynövelésre számíthatnak.

Kategóriák: Friss

Idén karácsonykor más formában is megkapjuk a Reszkessetek, betörőket

1 óra 24 perc

Nincs karácsony Macaulay Culkin és a róla már soha nem levakarható Reszkessetek, betörők nélkül. Nagy téteket tettünk volna rá, hogyha december 24-én este, a nagy ünneplés és zabbantás után bevackoljuk magunkat a tévé elé, azt kapjuk, amire számítottunk. Ez, a tévéműsort elnézve, pontosan így is lesz, a TV2 nézőbarát időben sugározza majd Chris Columbus, a karácsony fogalmával szinte eggyé vált filmjét.

Azonban idén más formában is végigkövethetjük a karácsonyi őrületben otthon felejtett Kevin viszontagságait a házukba bemászó, két betörővel. Akinek már elege van a filmből vagy ellenkezőleg, még azon felül is képes befogadni azzal kapcsolatos dolgokat, az örülni fog ennek a pörgetős füzetnek:

Kiemelt kép: TWENTIETH CENTURY FOX FILM CORPO / COLLECTION CHRISTOPHEL

Kategóriák: Friss

Januárban piacra dobják az első 12 GB RAM-os okostelefont

1 óra 27 perc

A különböző mobilgyártók rendre igyekeznek túlszárnyalni egymást: még több kamera, még több pixel a kijelzőn, egyre nagyobb megapixelek, egyre gyorsabb processzorok és egyre több memória kerül az újabb készülékekbe. A legnagyobb sláger most a 48 megapixeles hátlapi kamera, azonban a kínai Lenovo egészen új területen előzi meg a vetélytársait: januárban dobják piacra Z5 Pro névre keresztelt okostelefont, amibe nem kevesebb, mint 12 GB memória kerül.

Fotó: Lenovo

És ez még nem minden, hiszen emellé társul a vadiúj Qualcomm Snapdragon 855 mobilprocesszor, 512 GB háttértár társaságában, amit egy 6,39 hüvelykes, 2,340 x 1,080 pixel felbontású AMOLED kijelző egészít ki. A hátlapon 16 és 24 megapixeles duális kamerarendszer kap helyet, míg az előlapon egy 16 és 8 megapixeles megoldás várja a szelfizni kívánó felhasználókat. Az aksi teljesítménye 3350 mAh, és az USB-C csatlakozó mellett a 3,5 mm-es fejhallgató csatlakozó sem marad le a mobilról.

A hírek szerint készüléket 2019. január 15-től lehet majd előrendelni Kínában, és január 24-én kerül az üzletekbe az okostelefon, amiből a 12 GB memóriát, és 512 GB háttértárat tartalmazó verzió nagyjából 640 dollárba fog kerülni, ami megközelítőleg 185 000 magyar forintot jelent.

Birkás Péter korábbi cikkei
Kategóriák: Friss

Hatóság elleni csoportos erőszakkal gyanúsítanak egy CEU-s diákot

1 óra 30 perc

2-8 évet is kaphat az a kanadai-belga állampolgárságú férfi, akiről a rendőrség azt állítja: a túlóratörvény elleni múlt szerdai tüntetésen a rendőrök felé rúgott, és a bal kezével ütött is. Ő viszont ezt tagadja.

A 444 azt írja, hogy az Adrien nevű 32 éves férfit azután emelték ki a tömegből, hogy valakik jóval a hivatalos tüntetés vége után, valamivel éjfél előtt meggyújtottak egy szánkót a Parlamentnél felállított karácsonyfa mellett. A rendőrök felszólítás nélkül betörtek a tüntetők közé, hogy hozzáférjenek a szánkóhoz, ekkor tömegjelenet alakult ki, és többen a megnyílt sorfal mögé zuhantak.

Adrien azt mondta, háttal állt a rendőröknek, amikor megindultak. Elvesztette egyensúlyát, próbált megkapaszkodni, végül bezuhant a rendőrsorfal mögé. Az intézkedő rendőrök ezután kiemelték és elvitték. Az éjszakát fogdában töltötte. Csoportosan elkövetett hatóság elleni erőszakkal gyanúsították meg.

A TASZ ügyvédje, Nehéz-Posony Kata elmondta, felvételeket elemeznek és tanúkat keresnek, akik bizonyítani tudják, hogy Adrien semmilyen erőszakot nem követett el, pláne nem csoportosan. Mint mondta, a férfi nem ismeri azt a másik négy embert, akit bevittek vele együtt. A dokumentumokból kiderül, hogy érdekes módon mindannyiukat ugyanazzal gyanúsítják: hogy a rendőrök felé rúgtak, és bal kézzel ütöttek.

Adrien szabadlábon védekezhet. A kormánypárti Origo is foglalkozott ügyével, azt írták, „szemtanúk szerint szerdán többször is megütötte a rendőröket”, de ő ezt tagadja, és nem tudni, hogy a rendőrségnek lenne erre bármilyen bizonyítéka. A férfi egyébként a CEU-n tanul, azt mondja, szolidaritásból vett részt a tüntetésen. Szereti hazánkat, magyarul is tanul, amióta az országban van.

A múlt héten egyébként beszámolók szerint több olyan embert is bevittek a rendőrök, akik ott se voltak a tüntetéseken. Egy elfogott fiatal pedig hangfelvételt készített arról, ahogy a vele szemben intézkedő rendőrök cigányozva fenyegetik és alázzák. (Illusztráció: MTI / Mónus Márton)

Kategóriák: Friss

M3-as tömegbaleset, két embert gyanúsítanak

1 óra 39 perc

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság befejezte a a 2016-os tömegszerencsétlenség vizsgálatát. Két éve, december 17-én 23 óra 5 perckor az M3-ason egy Nyíregyháza felé haladó autó a  132. kilométerszelvényben megcsúszott, a szalagkorlátnak ütközött, kitört a kereke. Egy emeletes busz nekiütközött, majd felborult.

Súlyos buszbaleset az M3-ason: több halott, veszélyessé vált az autópálya Hárman haltak meg az autópályán, ami az ónos eső miatt lejegesedett. Felborult egy busz, aminek több autó is nekirohant.

Ezt követően még tíz jármű ütközött össze. A baleset miatt öt ember halt meg, 16 személynek súlyos, 21-nek könnyű sérülései keletkeztek.

M3-as baleset: meghalt az Egerből átszállított sérült Miskolcon A nő 41 éves volt.

A rendőrök egy 46 éves miskolci nőt, illetve egy 48 éves debreceni férfit halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozása miatt hallgattak ki gyanúsítottként. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a szükséges eljárást elvégezte, az iratokat átadta az ügyészségnek.

Kiemelt kép: police.hu

Kategóriák: Friss

Gyilkossági kísérlettel vádolhatják az autókat kövekkel dobáló idiótákat

1 óra 44 perc

Az angliai Eccles város rendőrsége emberölési kísérlet vádjával fog eljárást indítani azok ellen, a helyi sajtóban csak „idiótaként” említett emberek ellen, akik kövekkel dobálták egy felüljáróról az autópályán haladó autósokat.

Az egyik kő betörte egy fehér furgon szélvédőjét, és mellkason találta a sofőrt. Azt nem közölték, hogy a férfi milyen sérüléseket szenvedett.

A rendőrség a Facebook-oldalán képet is közzétett a leállósávban álló, betört szélvédőjű autóról.

***** DANGER CAUSED ON M60 *********We had several incidents over the weekend of youths throwing rocks onto vehicles…

Közzétette: GMP Eccles – 2018. december 17., hétfő

Közlésük szerint több autót is kövekkel dobáltak meg ismeretlenek a Nagy Manchesterhez tartozó városon keresztülhaladó M60-as autópályán, egy gyalogoshídról. Az elkövetők súlyos börtönbüntetésre is számíthatnak, ha a hatóságok betartják az ígéretüket, és emberölési kísérlet vádjával indítanak eljárást ellenük. Ha bűnösnek mondják ki őket, akár húsz évre is rácsok mögé kerülhetnek.

Kiálltak a férfi mellett, aki megverte az autóját kővel megdobó gyereket A kínai férfi tettéről több videófelvétel is készült, és a közösségi oldalakon dicsérték, amiért „megnevelte” az általános iskolás gyereket.

Hasonló eset történt nemrég az Egyesült Államokban is. Michiganben középiskolás kamaszok dobáltak kövekkel autópályán haladó autósokat, és az egyikük meg is halt, amikor az egyik kő fejen találtak. A gyilkos kőt elhajító fiatal októberben nem szándékos emberölés vádjában vallotta bűnösnek magát, de társai is gondatlanságból elkövetett emberölés miatt felelhetnek.

Életük végéig börtönbe kerülhetnek a kövekkel autókat dobáló amerikai kamaszok Több mint húsz követ hajítottak egy felüljáróról az autópályán haladó járművekre. Az egyik megölt egy négygyerekes apukát. Most emberölés miatt állnak bíróság elé.

De tavaly Magyarországon is emberölés kísérlete vádjával indítottak eljárást két huszonéves fiatal ellen, akik az M7-esn és az M0-áson dobálták kövekkel és cementes zsákkal az elhaladó autókat.

Autósokat próbáltak megölni az M7-esen és az M0-son A fiatalok viccből dobáltak köveket járművekre, általában felüljárókról. Egyszer egy 25 kilós cementes zsákkal zúzták be egy kamion szélvédőjét.
Kategóriák: Friss

A Rózsadombbal kezdi a kormány az iskolabuszprogramot

1 óra 52 perc

A kormányzat iskolabuszprogramot indít, a mintaprojekt a II. kerületben kezdődik el 2019-ben – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kerületben tartott keddi sajtótájékoztatón.

Kiemelte: a kormányzat célja a fővárosban és az agglomerációban élő emberek mindennapi közlekedési problémáinak enyhítése és az iskolabuszprogram várható forgalomcsökkentő hatására a közlekedés okozta környezeti terhelések mérséklése Budapesten.

Az észak-budai kerület ideális a koncepció kidolgozására, hiszen több mint 10 ezer gyerek tanul ott 15 állami és több magánintézményben. A gyerekek közül sokan az agglomerációs településekről érkeznek az iskolákba nap mint nap – mondta Láng Zsolt (Fidesz-KDNP), a kerület polgármestere.

Hozzátette: a koncepció kidolgozásánál törekedni fognak a biztonságos és családbarát üzemeltetésre, a megbízható működésre, a környezetbarát megoldások alkalmazására és a közösségi szempontok figyelembevételére.

A rendszer tesztelése – párhuzamosan a budapestivel – Kecskeméten és Debrecenben is megkezdődik. (MTI, fotó: MTI / Kovács Attila)

Kategóriák: Friss