Skip to Content

Vaskarika - Kultúra

Tartalom átvétel
Vaskarika a kultúracél
Frissítve: 18 perc 10 másodperc

Kőszegi Ifjúsági Néptáncfesztivál a Jurisics-várban (ápr. 27-28.)

2 óra 48 perc
Április 27-28-án a Jurisics-várban rendezik meg a Kőszegi Ifjúsági Néptáncfesztivál. A rendezvény bemutatási lehetőséget kínál ifjúsági néptáncegyütteseknek, illetve utánpótláscsoportoknak. A szombat esti Gálaműsorban a XXI. Soproni Regionális Szóló Néptáncvetélkedő résztvevői lépnek fel, a napot táncház zárja. Másnap reggeltől az együttesek színpadi bemutatóra kerül sor, míg délután a díjátadóra.
Kategóriák: Kultúra

Tavaszköszöntő délután a Hajnalcsillag Néptáncegyüttessel

2024, április 22 - 21:01
Április 21-én népzene, néptánc, kézműves foglalkozás és borkóstoló várta az érdeklődőket a kőszegi vár KÖSZHÁZ-ában.
Kategóriák: Kultúra

Tavaszköszöntő délután a Hajnalcsillag Néptáncegyüttessel

2024, április 22 - 21:00
Április 21-én népzene, néptánc, kézműves foglalkozás és borkóstoló várta az érdeklődőket a kőszegi vár KÖSZHÁZ-ában.
Kategóriák: Kultúra

Metálhörgés, vigalom - Kilenc előadó okézta le, hogy Öröm a Zene

2024, április 22 - 04:00
Egy metálbanda, a Visionless Humanity hasított legjobban az Átjáró-hallójáratokba, ők jutottak az országos döntőbe, ám a másik nyolc előadónak is kijutott a jóból! Pikcsörmetál!
Kategóriák: Kultúra

Vasiak a vásznon - Cikksorozat a magyar és nemzetközi filmkészítés szombathelyi és vasi vonatkozásairól - 1. rész

2024, április 22 - 00:15
Szombathelyi és vasi filmes utazásra fel! - Amikor a Savaria Mozi épületének félévszázados jubileuma kapcsán 2023. augusztusában és szeptemberében megjelent írásaink zárásaként még néhány részt terveztünk a vasi filmes közreműködők bemutatására, az egymás közti beszélgetésekben nem kis örömmel azt állapítottuk meg, hogy első nekifutásra is több tucatnyi - általában jól ismert - névvel és filmmel számolhatunk egy ilyen cikksorozathoz.
Kategóriák: Kultúra

12. Divatbemutató kicsit másképp a Haladás VIP-ben

2024, április 21 - 23:00
Április 20-án a Haladás VIP-termében rendezték meg a Divatbemutató kicsit másképp eseményt, amin 27 modell lépett fel és 18 Angyal segítette a munkát. A szervező Mák Dóri - DKM Alapítványnak köszönhetően idén a "Nincs különbség és különbözőség” szellemiségében fantasztikus gyerekek és fiatal felnőttek vonultak a kifutón.
Kategóriák: Kultúra

Legmonumentálisabb előadására készül a Savaria Szimfonikus Zenekar

2024, április 21 - 00:15
A szimfonikusok jubileumi évadának legmonumentálisabb előadása elevenedik meg április 26-án az Agora-MSH színpadán: Debussy: Szent Sebestyén vértanúsága című misztériumjátéka. A közönség egy teljesen egyedi, Magyarországon is egyedülálló előadásnak lehet tanúja.
Kategóriák: Kultúra

Folklórkavalkád Gencsapátiban és Bucsuban (április 27-30.)

2024, április 20 - 21:00
Népzenei verseny Gencsapátiban, folklórgála Bucsuban, viseletbemutató a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncosaival és zenekarával - április 27-30. között három jelentős vasi folklóresemény várja a népzene és néptánc iránt érdeklődőket.
Kategóriák: Kultúra

20. VAS-FILM: a vasi filmszakma prominensei és kiállításmegnyitó várta a 0. nap látogatóit (videóval)

2024, április 20 - 19:00
Április 19-21. között 20. alkalommal rendezik meg Vépen a VAS-FILM, Vas Vármegyei Független Filmfesztivált. Pénteken megnyílt egy, az elmúlt 19 alkalomra visszatekintő tárlat, ami után öt, a filmszakmából, illetve a kreatív iparból ismert személlyel, Lovass Tiborral, Vágvölgyi Andrással, Boros Ferenccel, Hegedüs Adriánnal és a Ihász-Kozmor Barbarával beszélgetett Meskó Krisztián fesztiváligazgató. Szombaton már pörögtek a filmek, a zsűri értékelte az alkotásokat, vasárnap pedig további filmek várják az érdeklődőket a vépi művházba, ahol nemcsak filmeket, hanem a Jade Hastánccsoport műsorát is megtekinthetik.
Kategóriák: Kultúra

Mikve - fotóspróba a Weöres Sándor Színházban

2024, április 19 - 21:00
Anyák és lányok, feleségek és szeretők szerepek és elvárások között sodródnak a férfiak által uralt, zárt világban, ahol az összefogás ereje és a szabadság iránti vágy megpróbál utat törni magának a megcsontosodott kötöttségek ellenére is.
Kategóriák: Kultúra

Ők a Magyar Mozgókép Fesztivál idei életműdíjasai

2024, április 19 - 17:00
Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. Az ünnepélyes díjátadóra a Magyar Mozgókép Fesztivál keretében, 2024. június 14-én este Balatonfüreden, a Kisfaludy galériában kerül majd sor. A június 12-15. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban megrendezendő legnagyobb hazai filmes mustrán az életműdíjasokhoz kapcsolódóan többek között olyan filmeket nézhet majd meg a közönség, mint a Kontroll, a Csak szex és más semmi, a Macskajáték és az Angi Vera. A tavalyi nagysikerű Cannes-i vetítés után itt lesz majd először látható a Sziget a szárazföldön című klasszikus frissen restaurált verziója is.
Kategóriák: Kultúra

On top of the world - Megérkezett az új Dirty Slippers klip

2024, április 19 - 13:00
Megérkezett a Dirty Slippers harmadik angol nyelvű single dala, izgalmas videó társaságában.
Kategóriák: Kultúra

Sikeresen alkotni egyszerre többféle zenei stílusban – Madarász Gábor, Kemény Zsófi, Kun Bálint, Glen Gabriel (SE) a DEX-en

2024, április 19 - 08:00
Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre. A meghívott szakemberek tematikus mesterkurzusain az érdeklődők május-júniusban vehetnek részt az Artisjus székházban.
Kategóriák: Kultúra

Teljes a SopronFest programja - Urbán Fesztivál 75 helyszínen 300 programmal

2024, április 19 - 00:10
Nemcsak új, de minden elemében újszerű, „urbán fesztivál” születik Sopronban. A soproni utcák, terek, klubok, éttermek, kávézók, illetve a fő helyszín, a Lővérek különleges hangulattal és szokatlanul pezsgő élettel telik meg. A SopronFest idején, május 11. és 19. között városszerte közel 100 helyszínen 300 program várja a helyieket és a fesztiválozó turistákat az egész országból. A példátlan zenei kínálat mellett gasztronómia, podcast-beszélgetések, közel harminc kiállítás, túrák, irodalom, mozi, borkóstolók és sörnapok is szerepelnek a SopronFest étlapján.
Kategóriák: Kultúra

Kórház a dzsungel mélyén - Zenemanók a Bartók Teremben

2024, április 18 - 20:00
A dzsungeldoktor című zenés, vidám mesedarabot láthatták a gyerekek öt alkalommal a Savaria Szimfonikus Zenekar előadásában, a Zenemanók előadássorozat részeként. A zenekar sokoldalú művészei ismét vidám, feledhetetlen perceket szereztek a legkisebbeknek mind a zenével, mind a mókás karakterek megjelenítésével.
Kategóriák: Kultúra

Éneklő Ifjúság: 150 gyermekhang a soproni színpadon - Jákiak is felléptek a kórustalálkozón

2024, április 18 - 15:00
Több éves kihagyás után április 17-én újból rendeztek Éneklő Ifjúság hangversenyt Sopronban. A kórustalálkozóra és minősítésre öt nyugat-magyarországi és egy felvidéki énekkar jelentkezett, közülük kettő a KÓTA arany minősítésével térhetett haza. A minősítéseket egy háromtagú szakmai zsűri ítélte oda. A soproni Éneklő Ifjúság hangversenyen bemutatták a „Soproni Kóruskaland” című füzetet is, ami a város kórusainak felfedezésére hívja a gyermekeket és szüleiket.
Kategóriák: Kultúra

Rímzápor hullt dalfelhőből - Varró Dániel és Molnár György zenés irodalmi estje Bükön

2024, április 17 - 19:15
A Magyar Költészet Napja alkalmából Varró Dániel és Molnár György zenés irodalmi estjét hallhatta a gyertyafényes asztalok mellett helyet foglaló büki közönség a művelődési ház színháztermében.
Kategóriák: Kultúra

A színházművészet sokszínűsége - Határvonalak Színházi Fesztivál a Weöres Sándor Színházban

2024, április 17 - 18:00
A tavalyi esemény sikerén felbátorodva idén is megrendezik május 30. és június 2. között a Határvonalak Színházi Fesztivált Szombathelyen, a Weöres Sándor Színházban - közölte szerdán a rendezvényt bemutató sajtótájékoztatón a teátrum igazgatója. A színházművészet sokszínűségét bemutató fesztiválon nívós vendégelőadások, irodalmi és képzőművészeti kísérő programok várják a közönséget.
Kategóriák: Kultúra

Főszerepben a szimfonikusok két művésze - Ünnep volt a Madaras-koncert

2024, április 17 - 01:00
A közönség rajongással fogadta a Savaria Szimfonikus Zenekar e koncertre visszatérő, szeretett karmesterét. Mindig ünnepivé teszi a hétköznapjainkat, ha egy régi, kedvelt ismerősünket újra láthatjuk. Különösen felemelő élmény volt a pénteki hangverseny, vele együtt a zenekar szólistáinak virtuóz, gyönyörű muzsikálása Madaras Gergely vezényletével. Horváth Imre írása.
Kategóriák: Kultúra

Itt a 20.Herényi Virágút programja (ápr. 27-28.)

2024, április 16 - 20:00
Idén jubileumi évhez érkezett a Virágút, hiszen 20.alkalommal kerül megrendezésre ez a tavasznyitó rendezvény. Ismertetjük a programját!
Kategóriák: Kultúra