Skip to Content

Vaskarika - Kultúra

Tartalom átvétel
Vaskarika a kultúracél
Frissítve: 21 másodperc

Gondolnék rád - Szabó Tibor és zenekarának jótékonysági koncertje

15 perc 46 másodperc
Szabó Tibor 2017 őszén két karitatív célú produkciójának bevételével támogatott szombathelyi illetőségű civil szervezeteket, illetve rászoruló magánszemélyeket. December 9-i koncertjével nehéz sorsú, sokgyermekes családoknak kívánta megkönnyíteni, örömtelibbé tenni az ünnepvárást. A koncerten fellépett Balogh János színművész.
Kategóriák: Kultúra

'Halhatatlanok' - A Sárvári Adventen debütál a popzene klasszikusait feldolgozó előadás

2018, december 9 - 01:20
Géniuszok, óriások, különleges, utánozhatatlan egyéniségek voltak ők, a világ- és hazai könnyűzenei élet meghatározó művészei, felejthetetlen szereplői, akik ugyan már elmentek, de dalaik örökre velünk maradtak.
Kategóriák: Kultúra

"Szíved csücskén megélek" - Karácsony éjjelén címmel mutatták be Csider Sándor új verseskötetét a könyvtárban

2018, december 8 - 18:00
"Rosszat soha nem hagyva megmaradni" - December 6-án Benke Éva Radnóti-díjas tanár ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Csider Sándor 'Karácsony éjjelén' című verseskötetét. Verset mondott és énekelt Bischofné Hesinger Katalin – BIHEKA, gitáron kísért Bischof András.
Kategóriák: Kultúra

Könyvlapozó - Ezek az Alexandra könyvújdonságai II.

2018, december 8 - 10:00
Hihetetlen mennyiségű regény jelenik meg évente. Aki betéved egy könyvesboltba, a bőség zavarával küzd, melyiket válassza a sok-sok kiadvány közül. Most az Alexandra Könyvkiadó hat újdonságát ajánljuk az olvasás szerelmeseinek.
Kategóriák: Kultúra

Mokka-móka és pop-rock örökzöldek a Szombathelyi Adventen

2018, december 8 - 01:35
Szombaton este a Szombathelyi Advent programjába "besurranó" Mokka adott már-már előszilveszteri hangulatú bulit a főtéren. A zenészek mókáztak, beöltöztek "zizitopnak", közben pedig sorjáztak a honi és nemzetközi pop-rock slágerek. A Mokka örömzenéje előtt Ujvári Timi és Holdosi Attila duója akusztikolt.
Kategóriák: Kultúra

Kibékíthetők-e a tudományos és a spirituális világképek? - Nem kell többé választani Isten és a tudomány között

2018, december 8 - 01:15
Őszintén szól a kétkedőkhöz és a hívőkhöz az Isten ábécéje - Francis S. Collins, a legnagyobb amerikai élettudományi kutatóintézet igazgatója és a XX. század egyik legfontosabb tudományos vállalkozása, a Humán Genom Projekt egykori vezetője, könyvében megkísérli a „lehetetlent”: kibékíteni a tudományos és a spirituális világképeket. A világhírű természettudós Isten ábécéje című könyve elgondolkodtató mű kétkedők és hívők, világi és vallásos gondolkodásúak számára egyaránt, miközben azok számára is izgalmas és inspiráló olvasmány, akik egyszerűen csak szeretnek gondolkodni az élet nagy kérdésein.
Kategóriák: Kultúra

Vízipók-csodapók: tavasztól látható a mozikban a digitálisan felújított rajzfilm

2018, december 7 - 17:30
Tavasztól lesz látható a mozikban a Vízipók-csodapók című egész estés rajzfilm digitálisan felújított változata.
Kategóriák: Kultúra

Négy nevet rakott a csizmákba a FEZEN Mikulás – újabb fellépőket jelentett be a székesfehérvári fesztivál

2018, december 7 - 15:00
A Mikulás a FEZEN-hez is betért, és pakolt a csizmájukba négy újabb fellépőt. A 2018-as FEZEN fesztiválon itt lesz a brooklyni Life of Agony, az Ozzy Osbourne-nal is együtt zenélő Gus G. vezette Firewind, a közel 40 éves múlttal, és több mint 20 millió eladott albummal rendelkező Queensrÿche, és a hazai heavy metal egyik állócsillaga, az Ossian is. A rock-metal nevek után, hamarosan poposabb fellépőkkel érkeznek a FEZEN szervezői, de a döntést érdemes minél előbb meghozni, december 24-ig extra kedvezménnyel kaphatók a bérletek és a napijegyek.
Kategóriák: Kultúra

Elindult a jegyértékesítés a 2019-es Fishing on Orfűre, rendkívüli dallal ünnepel a fesztivál​

2018, december 7 - 11:25
2019. június 19-22. között rendezik meg az ország egyik legkedveltebb zenei rendezvényét, a Fishing on Orfűt – a jegyek értékesítése már megkezdődött. Kijött a jövő évi fesztiválhimnusz is, amit a 30Y jegyez, Kispál András közreműködésével.
Kategóriák: Kultúra

Jim Morrison 75 - Emlékvetítés a Pólus Moziban

2018, december 6 - 13:30
A The Doors ikonikus énekes-dalszerzője december 8-án lenne 75 éves. Az évforduló előtt tisztelegve a XV. kerületi Pólus Mozi Rock Filmklubjában december 7-én egyszeri alkalommal levetítik az együttes legutolsó, filmre rögzített koncertjét, amit 1970 augusztusában adtak az angliai Isle of Wight fesztiválon.
Kategóriák: Kultúra

Kegyelettel készített képek - Benkő Sándor fotótárlata a könyvtárban

2018, december 6 - 08:00
December 5-én nyílt meg a Berzsenyi Dániel Könyvtárban Benkő Sándor fotóriporter Sempervivum Savariense című kiállítása, mely a vasi temetők lírai vagy épp szívszorító hangulatát tárta a látogatók elé.
Kategóriák: Kultúra

Az Év Fotója díjat nyerte el egy sárvári fotós a TIT pályázatán

2018, december 6 - 01:30
A XV. TIT Év Fotója díjat nyerte el Meseország I. című képével Kereszty Gábor sárvári fotóriporter. A díjátadóval egybekötött kiállításra december 7-én kerül sor a győri TIT Pannon Egyesület székházában. A nagyszerű szakmai sikerről kérdeztük a "pentaxos kollégát".
Kategóriák: Kultúra

Piedone után Lucky Luke nyomában?

2018, december 6 - 01:10
Február végétől mozikban is látható lesz Király Levente portréfilmje Bud Spencerről, amely a Médiatanács támogatásával készült el. A Piedone nyomában több mint négy éven át forgott, négy országban, negyvennél is több közreműködővel. A film rendezőjével és egyben forgatókönyvírójával beszélgettünk egyebek mellett arról, hogyan vágott bele saját költségen a film elkészítésébe, a forgatások alatt mikor hatódott meg leginkább, és tervezi-e azt, hogy egyszer „Lucky Luke” nyomába ered.
Kategóriák: Kultúra

Új lemezek a Gryllus Kiadótól, Sebő és 1-ső Pesti Rackák is friss anyaggal jelentkezett

2018, december 5 - 17:30
Több új kiadvánnyal zárja az évet a Gryllus Kiadó. Friss CD-vel jelentkezett mások mellett Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, amely a Szalonna és Bandájával, illetve a Söndörgővel dolgozott együtt, a Sebő-együttesnek pedig Kovács András Ferenc verseire született anyaga.
Kategóriák: Kultúra

Acskó, keta, viribül - 120 szó, amit máshol nem értenek, csak Nyugat-Magyarországon

2018, december 5 - 08:30
Ha valaki a Dunántúl nyugati vidékeiről kerül Budapestre vagy éppen az Alföldre, gyakran megesik vele, hogy nem értenek egy-egy szót, amit a beszélgetés során használ. A hellovidek.hu írása.
Kategóriák: Kultúra

Dédapáink Nagy Háborúja - Könyvbemutató Bükön

2018, december 5 - 01:35
Dédapáink a háború és a fogság hétköznapjaiban is fontosnak tartották, hogy egyszerű szavakkal leírják a velük történteket. Ezeken a naplókon keresztül mutat be a Dédapáink Nagy Háborúja című könyv néhány élettörténetet, tisztelettel adózva azok előtt, akik száz éve a haza védelmében fogtak fegyvert. A kötetet december 4-én mutatták be a Büki Művelődési Központ tanácstermében a Nagy Háborús Emlékév részeként.
Kategóriák: Kultúra

Arany Medál-díj - Csernus Mariann, Ónodi Eszter, Rudolf Péter, Darvasi László a díjazottak közt

2018, december 5 - 01:15
Lezárult az Arany Medál-díj idei szavazása: az interneten, valamit a Bethlen Téri Színházban leadott közönségszavazatok alapján Csernus Mariann (életműdíj), Darvasi László (az év írója), Rudolf Péter (az év színésze), Ónodi Eszter (az év színésznője), Herendi Gábor (az év rendezője) és Herr Szilvia (a legígéretesebb fiatal tehetség díja) a 2018-as év elismertje. Mind a hat művész megjelenik a december 5-én, szerdán 15 órakor kezdődő díjkiosztón, amelyet ezúttal is Bethlen Téri Színházban tartanak.
Kategóriák: Kultúra

Quimby-dalok intim közegben - Quimby Teátrum Sopronban

2018, december 4 - 16:30
Három év pihenő után a Quimby visszatért a színházakba, ahol a rock and roll helyett a fókusz az apróbb mozzanatokon és finomabb dalokon van a zenekar saját, formabontó színházi világában, a Quimby Teátrumban. A Quimby Teátrumban előkerültek a finomabb dalok, amelyek a zajos közeg helyett a megszentelt figyelemre vágynak és intim közegben bontakozhatnak ki igazán.
Kategóriák: Kultúra

A Dal 2019 - Both Miklós: Az izgalmas üzenet hoz magas pontszámot

2018, december 4 - 14:00
Az izgalmas üzenet hozza a magas pontszámot. Általában azok a műsor legszebb pillanatai, amikor egy előadó váratlan pillanatokat okoz, bátorságot mutat akár szerzőként, akár előadóként - mondta Both Miklós, A Dal 2019 zsűritagja.
Kategóriák: Kultúra

BÚÉK - Csütörtöktől játsszák a Teljesen idegenek magyar remake-jét

2018, december 4 - 12:00
Csütörtöktől látható a mozikban a BÚÉK című vígjáték, amelyben gyerekkori barátok szilvesztereznek együtt egy budapesti lakásban. De vajon tényleg ismerik-e egymást, tényleg mindenki az, akinek mutatja magát, és valóban nincsenek-e titkaik egymás előtt? Ezekre a kérdésekre válaszol Goda Krisztina fordulatos filmje.
Kategóriák: Kultúra