Skip to Content

Vaskarika - Kultúra

Tartalom átvétel
Vaskarika a kultúracél
Frissítve: 6 perc 21 másodperc

Mit tudunk a monogámiáról? - Nyitva címmel hamarosan látható Nagypál Orsi első nagyjátékfilmje

2018, október 15 - 21:00
A monogámia kérdéskörét járja körül humorosan Nagypál Orsi Nyitva című első nagyjátékfilmje, amelyet október 18-ától vetítenek a magyar mozikban. A rendező célja az volt, hogy sokakhoz eljussanak azok a kérdések, amelyeket a film felvet: hogy mit várunk el egy párkapcsolattól, szüksége van-e mindenkinek a hosszú távú együttlétre, tudja-e ezt mindenki csinálni.
Kategóriák: Kultúra

Budapestre jön a diszkó keresztapja, Giorgio Moroder

2018, október 15 - 20:00
A legendás zenei producer, Giorgio Moroder bejelentette legelső élő európai turnéját! A sokak által a diszkó keresztapjaként vagy az elektronikus tánczene megalapítójaként ünnepelt 78 éves, többszörös Oscar- és Grammy-díjas Moroder 15 várost érintő európai turnéra indul 2019 tavaszán, köztük érintve a magyar fővárost is 2019. május 15-én.
Kategóriák: Kultúra

A szerelemről írt könyvet Müller Péter

2018, október 15 - 19:20
Vallomás a szerelemről címmel ma jelent meg Müller Péter író új könyve, amelyben a József Attila-díjas szerző saját élményein keresztül járja körbe a szerelem misztériumát. Müller Péter szerint azért kell a szerelemről és a szeretetről minél többet beszélni, mert az emberiség nagyon előrehaladott válságot él meg. „Az életem és a gondolataim összegzése ez a könyv” – mondta az író az MTI-nek adott interjújában.
Kategóriák: Kultúra

Veszprém, a Rockkirálynők városa! - Metálnap a Veszprém Arénában

2018, október 14 - 14:45
Hiába a hatnapos munkahét, az élő rockzene szerelmeseit nem tántorította el a fáradtság sem attól, hogy október 13-án megtöltsék a Veszprém Arénát. Remek idő, remek hangulat várta rajongókat egy maratoni bulin, ahol jobbnál jobb zenekarok követték egymást a színpadon.
Kategóriák: Kultúra

Péterfy Bori hajolt a hajunkba a Savaria moziban

2018, október 14 - 13:45
Október 13-án a Péterfy Bori & Love Band adott koncertet a Savaria mozi aulájában, melyen a Weöres Sándor Színház színművésze, egyben a Mágikus Mintha frontembere, Jámbor Nándor is duettezett Borival. Képérzékeny újraélesztés!
Kategóriák: Kultúra

A Dance Jam műsora a cáki Gesztenyés Őszköszöntőn

2018, október 14 - 08:00
Október 13-án modern táncokból adtak 20 perces látványos műsort a kőszegi Dance Jam csoportjai a Gesztenyés Őszköszöntőn.
Kategóriák: Kultúra

Cirákulum koncert a cáki Gesztenyés Őszköszöntőn

2018, október 14 - 01:00
A kőszegi Cirákulum együttes világzenei műsora adott lélekmelengető kabátot október 13-án a cáki Gesztenyés Őszköszöntőn a hallgatóságra. Az együttes repertoárja nagyrészt megzenésített versekből áll, de zenéjükben sok népzenei motívum és népzenei feldolgozás is szerepel. A magyar mellett a balkáni és a cigány népzene is hatással van zenéjükre, amiből különleges ízelítőt kaptunk szombaton Makámtól Weöres Sándoron át, Kalyi Jagig.
Kategóriák: Kultúra

Csukás Istvánt és Zalán Tibort gyermekirodalmi díjra jelölték

2018, október 13 - 01:00
A Magyar Gyermekirodalmi Intézet negyedik éve jelölhet szerzőket, illusztrátorokat, olvasásnépszerűsítéssel foglalkozó szervezeteket az Astrid Lindgren emlékére létrehozott neves gyermekirodalmi díjra.
Kategóriák: Kultúra

Új lemezt jelentetett meg Ripoff Raskolnikov, a Vasban élő bluesman

2018, október 13 - 00:25
Bob Dylan történetmesélő zenei hagyományait követi új lemezén Ripoff Raskolnikov. A hosszú ideje Magyarországon élő osztrák bluesgitáros, énekes, dalszerző Small World című anyagát november 3-án a Fonóban, 24-én a Muzikumban mutatja be. A sokszínű, mégis egyéni stílust kialakított zenésznek a Small World a tizenharmadik lemeze.
Kategóriák: Kultúra

West coast legenda Magyarországon! - Toto koncert az Arénában

2018, október 13 - 00:10
Újra koncertet ad Magyarországon a Toto. A fúziós rockzene több mint négy évtizede létező élő legendája 2019. június 27-én lép fel a Papp László Budapest Sportarénában. A zenekar legutóbbi válogatáslemeze, a 40 Trips Around the Sun idén februárban jött ki és tucatnyi országban debütált a slágerlisták élvonalában.
Kategóriák: Kultúra

Ez most benne van a világban - Németh Judit majdnem karvezető lett, ma Médeiaként nyűgözi le a közönséget

2018, október 11 - 17:00
Október 10-én újraindult a Színházszerda a Cafe Freiben! A színész-talkshow ezúttal új irányt vett, kéthetente a Weöres Sándor Színház tagjai vallanak arról, milyen a kapcsolatuk a várossal, mi történt velük ideszerződésük óta, és milyen mérföldkövet jelent életükben Szombathely. Szerdán Németh Juditot kérdezte Jordán Tamás színiigazgató.
Kategóriák: Kultúra

Ötven év után 4k minőségben az Egri csillagok

2018, október 11 - 12:30
Várkonyi Zoltán klasszikus filmalkotását a Magyar Nemzeti Filmarchívum restaurálási programjában újították fel. Október 14-én az Európai Art Mozi Napon 14 hazai moziban - köztük a szombathelyiben is - vetítik le a filmet.
Kategóriák: Kultúra

Építészetre táncolni... - Vigyázz, kész, KABARÉ! Bükön

2018, október 11 - 01:00
Különleges kabaré előadást élvezhetett a Büki Művelődési Központ színháztermének közönsége: a Beleznay Endre vezette humorbrigád két felvonásban dolgoztatta meg a rekeszizmokat október 10-én este. Az előadás egyedülálló módon ötvözte a klasszikus pesti kabaré, a bűvészműsorok és a ma hatalmas népszerűségnek örvendő stand-up comedy műfajának legjobb pillanatait.
Kategóriák: Kultúra

Vajon beleszólhatunk-e sorsunk irányításába? - Hotel Csillagfürt címmel jelent meg Rozán Eszter hatodik könyve

2018, október 11 - 00:10
Ha nem is (csillag)fürtökben 'lógtak' a bemutatón, de sokan eljöttek Rozán Eszter új kötetének ismertetésére, ami Hotel Csillagfürt címmel jelent meg a Szülőföld Kiadó gondozásában május végén. Ez Eszter immár hatodik könyve, amit október 10-én Csuti Borbála magyartanár méltatott, Kelemen Zoltán színművész pedig hagyományosan szövegrészleteket olvasott fel belőle.
Kategóriák: Kultúra

A divat áldozatai a Gucci 2019-es tavaszi-nyári kollekciójának modelljei

2018, október 10 - 07:45
Hangsúlyos ádámcsutkák, zsiráfnyakak, kifejezéstelen tekintetek, nemtelen modellek - A divatmogulok egyik fegyvere a kreativitás, másik a provokáció, a befogadás határainak feszegetése. A szélsőséges átidealizálás. Korunk beteges genderideológiája elevenedik meg a kifutókon, s ölt testet kifejezéstelen arcú, "semleges" biorobotokon. A Gucci 2019-es tavaszi-nyári kollekciója nagymértékben inkább a provokációból merít, amit ők bizonyára úgy hívnának, hogy szakítanak a divatbeli sztereotípiákkal, beidegződésekkel, eltüntetve a férfi-nő különbségeket. Egyetlen dologban reménykedhetünk csak, hogy ez az egész egy átverés!
Kategóriák: Kultúra

#kösziadalt: rajongók és énekesek mondanak köszönetet a szerzőknek

2018, október 9 - 16:40
Október 12-én, a Dalszerzők Napján országszerte azokat ünnepeljük, akik megírták kedvenc dalainkat. Az Artisjus által életre hívott #kösziadalt akció nagykövetei Radics Gigi, Freddie, Péterfy Bori és a Margaret Island együttes, akik videóklipben mondanak köszönetet egy-egy slágerük szövegírójának. Bárki csatlakozhat, ha egy posztban saját közösségi oldalán használja a #kösziadalt hashtaget. Ezen a hétvégén számos budapesti és vidéki klubban lesz buli a dalszerzőkért, sőt az is kiderül, hogy milyen egy dalszerző inspirálta hamburger.
Kategóriák: Kultúra

Lynchian, Kubrickian, Tarantinoesque - Új filmes szavakkal bővült az Oxford English Dictionary legújabb kiadása

2018, október 9 - 15:15
A legfrissebb szó a „Tarantinoesque", ezt 1994-ben használták először, ekkor került a Ponyvaregény a mozikba. Jelentése Tarantino jellegzetes filmes stílusára utal. - Több, mint 100 filmes szó került be az Oxford English Dictionary legújabb kiadásába.
Kategóriák: Kultúra