Skip to Content

Vaskarika - Kultúra

Tartalom átvétel
Vaskarika a kultúracél
Frissítve: 10 perc 23 másodperc

Ők lettek a Petőfi Zenei Díj nyertesei - A Strand Fesztiválon adták át a díjakat

3 óra 10 perc
Fábián Juli, Lukács László és a Halott Pénz is a Petőfi Zenei Díj díjazottjai között szerepel idén - Az elismeréseket harmadik alkalommal adták át, ezúttal a Strand Fesztivál nyitónapján, kedd este Zamárdiban.Kedd este harmadik alkalommal adták át a Petőfi Zenei Díjakat – ezúttal a Zamárdi STRAND Fesztivál nyitónapján. Kilenc kategória jelöltjei versengtek azért, hogy átvehessék a bronzból készült Petőfi-szobrokat, Verebélyi Dia képzőművész alkotását. A nomináltak közé azok kerülhettek, akik dalai az elmúlt egy évben a legtöbbet szerepeltek a Petőfi Rádió műsorán.
Kategóriák: Kultúra

Nemzetközi Néptáncgála a Batthyány kastély udvarán

2018, augusztus 21 - 18:30
Augusztus 19-én a Batthyány-kastély udvarán közel három órán keresztül a folklóré volt a főszerep. A házigazda Béri Balogh Ádám Táncegyüttes vendégei ezúttal a grúz Gurjaani, a tajvani Tajpej Grass Mountain, a cseh Kis Radhost, és a moldvai Tavaszi Szél Forrófalvi Hagyományőrző Néptánccsoport voltak. A kastély oldalkertjében Erika és táncosai, valamint a Mira Orient Art vezette az érdeklődőket Kelet mesés világába.
Kategóriák: Kultúra

Sárvár 50: Magna Cum Laude koncert a Posta téren

2018, augusztus 21 - 13:30
Vidéki sanzonnal telt meg a Posta tér augusztus 20-án Sárváron, a Magna Cum Laude koncertjén. A Sárvár 50 ünnepségsorozat utolsó estéjén hatalmas tömeg fogadta a zenekart, akikkel a jól ismert slágereiket énekelhettük.
Kategóriák: Kultúra

Géniuszok - Máté Péter és Cserháti Zsuzsa dalai Bükön

2018, augusztus 21 - 01:00
Augusztus 19-én Máté Péter és Cserháti Zsuzsa legismertebb dalai csendültek fel a büki Atriumban Koós Réka, Auth Csilla, Détár Enikő és Tóth Dániel és a Ziskó Olivér vezette Mistral Band tolmácsolásában. Az est házigazdája Papp Tibor volt.
Kategóriák: Kultúra

Újrajátszották a csatát - Hagyományőrző csapatok felvonulása és csata a Rába parton

2018, augusztus 21 - 00:15
Augusztus 19-én Körmend történelmi belvárosán vonult végig nyolc hagyományőrző csapat. A színes forgatag végcélja a Rába part volt, ahol lőporfüstben gazdag csatát vívtak a török és a magyar seregek, újrajátszva az 1664-es ütközetet.
Kategóriák: Kultúra

Felvonulás és néptáncgála a 38. Nemzetközi Folklórfesztiválon

2018, augusztus 20 - 19:00
Augusztus 19-én Sárvár belvárosban vonultak fel a 38. Nemzetközi Folklórfesztivál szereplői, majd a Posta téren látványos gálaműsort adott a résztvevő nyolc ország néptánccsoportja.
Kategóriák: Kultúra

Sztárok éjszakája: Danics Dóráék varázsolták el a körmendi közönséget a Szabadság téren

2018, augusztus 20 - 14:00
Augusztus 19-én, a Rába-parti ünnepi műsort követően a könnyűzenéé lett a főszerep Körmend város agóráján, a Szabadság téren. Hatalmas tömeg várta a 'Sztárok éjszakája' programban fellépő művészeket, Szűcs Judithot, Danics Dórát, Tolvai Renit és Nagy Edmondot, akik ismert slágereikkel közel két órán keresztül szórakoztatták a közönséget.
Kategóriák: Kultúra

Huszonötezer nézője volt a Csíksomlyói passiónak a Nyeregben

2018, augusztus 20 - 11:00
A Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passió című előadás szabadtérre átalakított verzióját 25 ezer néző látta a csíksomlyói Nyeregben szombaton – közölte a Nemzeti Színház az MTI-vel vasárnap. A közlemény felidézi, hogy az ingyen megtekinthető produkciót eredetileg a Nemzeti Színház mutatta be 2017 tavaszán.
Kategóriák: Kultúra

Fények vízen és levegőben - Fénypompás csónakfelvonulás és 55. Rába Tűzijáték Körmenden

2018, augusztus 20 - 03:00
Nyolc csónak ringatózott és csorgott végig a Rábán az augusztus 20-i ünnepi megemlékezést követően. A Rába-part minden négyzetméterét megtöltő tömeg Bebes István polgármester ünnepi köszöntője és az új kenyér megszegése után gyönyörködhetett a fényfüzérekkel és fáklyákkal megvilágított "kreatív lélekvesztők vonulásában" mely alatt Dávid Roland előadóművész élőzenélt. A csónakfelvonulást követően egy bő tízperces, látványos, hídról aláhulló görögtűzzel záruló tűzijátékkal búcsúzott a Rába-part az ünneplő tömegtől.
Kategóriák: Kultúra

Drótra huzalozott törekvéseink – interjú Pataki Szandra animációs rendezővel a díjnyertes WireLess-ről

2018, augusztus 20 - 00:25
A WireLess mondhatni, hogy meghódította az egész világot. A drótból készült főhős története feltűnt például a cannes-i filmfesztivál Short Film Corner programjában, díjat nyert a Womanimation amerikai fesztiválon és a Slow Film fesztiválon, de a magyar elismerés sem maradt el, Pataki Szandra filmje kapta 2018-ban a Magyar Filmdíjat animáció kategóriában. Cikkünkben megnézhetik a díjnyertes alkotást, amely a Médiatanács Dargay Attila-pályázatának támogatásából készülhetett el, és interjút olvashatnak a rendezőnővel, akivel a film elkészülésének technikájáról, a saját inspirációiról és a szerzői filmek népszerűségéről beszélgettünk.
Kategóriák: Kultúra

"És közöttetek járok..." - dr. Seregi János emlékezett Varga Ottó atyára a Batthyány kastély dísztermében

2018, augusztus 19 - 15:00
Augusztus 18-én délután a Batthyány kastély dísztermében emlékezett az Őrség papjára, a tavaly elhunyt Varga Ottó atyára dr. Seregi János. Egy élet bemutatójának lehetett részese a hallgatóság abból a megőrzött világból, melyet Ottó atya is átadott a szerzőnek.
Kategóriák: Kultúra

A PASO-val skalandoztunk a Szabadság téren a Körmendi Napok szombat estéjén

2018, augusztus 19 - 13:00
Jamaica levegője járta át szombat este a körmendi Szabadság teret. Ska, reggae és rocksteady mozdította meg a lábakat, az alul Tiszába, felül elegánsba öltözött zenészek "rendszerkapcsolata" pedig hatékonynak bizonyult: biztatásukra generációfüggetlenül rugózott a nép a téren.
Kategóriák: Kultúra

Sárvár 50: ABBA Show a Nádasdy-vár udvarán

2018, augusztus 19 - 04:30
Augusztus 18-án este különleges előadás részesei lehettünk: a Sárvári Koncertfúvószenekar, a Sárvári Vonósok, a Ma’mint’Ti Színjátszó Csoport és vendégeik feldolgozásában hallhattuk az ABBA együttes legismertebb slágereit. A dalokat három rendkívül tehetséges fiatal énekelte: Farkas Alexandra, Papp Diána és Tóth Dániel.
Kategóriák: Kultúra

Körmendi Napok 2018: Children of Distance koncert Szabadság téren

2018, augusztus 19 - 01:00
Augusztus 18-án a Children of Distance csapata dobogtatta meg a tiniszíveket koncertjével a körmendi Szabadság téren. A banda az interneten alakult és többnyire a mai napig itt zajlik a dalszerzés folyamata, mondhatjuk, hogy a távolság hozta össze a tagokat az internet közbenjárásával. Innen származik a csapatnév, a Children of Distance, azaz a "Távolság gyermekei". Koncertjükön az idei Körmendi Napok talán legnépesebb közönsége gyűlt össze, aki egy órán keresztül szinte együtt lélegzett a csapattal: énekelt, csápolt, rajongott.
Kategóriák: Kultúra

Repültünk, mint egy léghajó - Hooligans koncert a Sárvár 50 ünnepségsorozat nyitónapján

2018, augusztus 18 - 15:00
Augusztus 17-én, Sárvár 50 éves ünnepségsorozatának nyitónapján hatalmas tömeg fogadta a Hooligans együttest. A paradicsomi bőségliget dübörgött a Posta téren, igazi nagykoncerten érezhettük magunkat és tombolhattunk a jól ismert slágerekre.
Kategóriák: Kultúra

Punkapella - Budapest Voices és Kerozin koncert a Szabadság téren

2018, augusztus 18 - 07:30
Full House Téboly volt pénteken este a körmendi Szabadság téren: először a 13 tagú a cappella együttes, a Budapest Voices értelmezte át a magyar pop- és rockdalok színe-javát, többek közt hiperkarma, Quimby, Subscribe, Kispál és borz átdolgozásokat hallhatunk. Igazi zenei csemegét kapott a tér közönsége a 2013-ban egy Tankcsapda szám (Adjon az ég) átdolgozásával ismertté vált együttestől, akik a ráadásban is meglepőt húztak: előbb a Red Hot Chili Pepperstől a By The Way, majd a PASO-tól a Helló Gagarin "zaklatta fel" a közönséget. Este 9 után a 20 éves Kerozin okozott kisebb földindulást Nellyvel, az elefánttal és korszakos "állatságaival", kismalactól rénszarvasig.
Kategóriák: Kultúra

Versenyben a Diák Oscarért

2018, augusztus 18 - 00:40
A Diák Oscar-díjért (Student Academy Awards) versenyez Kovács István Ostrom című filmje, amely a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé. A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült filmnek hat másik produkcióval kell megmérkőznie a díjért, amelyet idén 45. alkalommal ad át az amerikai filmakadémia október 11-én.
Kategóriák: Kultúra

Született tehetségek VI. - Kortárs alkotók munkái a Sala Terrena Galéria falain

2018, augusztus 17 - 13:00
A kortárs tehetségkutató igazi sikersztori Körmenden: idén volt a legtöbb résztvevője a Körmendi Kulturális Központ által 2013-tól minden évben megrendezett „Született tehetségek” tárlatnak, amin immár hatodik alkalommal kaptak lehetőséget a bemutatkozásra Körmenden és környékén élő, dolgozó, vagy onnan elszármazott amatőr alkotók.
Kategóriák: Kultúra

Egész testtel gondolkodtunk Hétrétországban - Müller Péter Sziámi AndFriends koncert az őrségi köztiválon

2018, augusztus 17 - 11:15
Augusztus 16-án a szerek és porták köztiválján jártunk Őriszentpéteren, Hétrétországban, a tíznapos rendezvény sorozat egyik esti koncertjén, ahol a Müller Péter Sziámi AndFriends lépett fel.
Kategóriák: Kultúra

Masszív puskaporszag a galériában! - Harcok és Arcok, avagy hagyományőrzők fotókon a BÖK Galériában

2018, augusztus 17 - 07:30
Augusztus 16-án a Batthyány Örökségközpont galériájában nyílott meg Jámbori Tamás és Jene Sándor kiállítása Harcok és Arcok - Hagyományőrzők fotókon címmel. A tárlatot Legáth Tibort, a Batthyányi Lovasbandérium Egyesület elnöke ajánlotta a galériát zsúfolásig megtöltő hallgatóság figyelmébe.
Kategóriák: Kultúra