Skip to Content

Vaskarika - Kultúra

Tartalom átvétel
Vaskarika a kultúracél
Frissítve: 16 perc 28 másodperc

A bűvös szó: #Moszkva – Három lány a Weöres Sándor Színházban

1 óra 2 perc
Elvágyódás, új élet, remény egy szebb jövőről, szerelem, hűtlenség, mindez humorral gazdagon átszőve, Csehov klasszikus drámája új arcát mutatja Réthly Attila rendezésében a Weöres Sándor Színházban.
Kategóriák: Kultúra

A Művészeti Szakgimnázium legjobb diákmunkáiból nyílt tárlat a képtárban

12 óra 47 perc
Színes összművészeti élménnyel csalogatta a tavaszt és az érdeklődőket a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium február 14-én, ugyanis képző- és iparművészeti tagozatának reprezentatív válogatásaként a tavalyi tanévben készült legjobb diákmunkákból nyílt kiállítása a képtárban.
Kategóriák: Kultúra

Sikerek, kudarcok, vágyak - I. Szombathelyi kulturális csúcstalálkozó a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

19 óra 17 perc
Február 14-én évértékelő és előretekintő beszélgetésre hívták a Berzsenyi Dániel Könyvtárba a szombathelyi kulturális intézmények vezetőit. Az érdeklődők megismerhették a helyi kulturális élet sikeres programsorozatait, kezdeményezéseit, valamint bepillantást nyerhettek a programalkotási folyamatokba is. A kerekasztal-beszélgetés vendége volt Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója, Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus NKft. ügyvezetője, Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója, Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínház igazgatója, dr. Melega Miklós, a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltár igazgatója, Parais István, az AGORA Savaria igazgatója, valamint Nagy Éva, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója. A beszélgetés moderátora Tanai Ibolya újságíró volt.
Kategóriák: Kultúra

A dal egy ajándék a közönségünknek - Itt az új Bagatell-klip

19 óra 42 perc
Új klippel jelentkezett a szombathelyi Bagatell zenekar, melyet a napokban osztottak meg közösségi oldalukon, valamint a legnépszerűbb zene- és videómegosztó portálon. Ha vége van című dalukat választották, hogy a zenei élvezeten kívül vizuális élményt is nyújtson.
Kategóriák: Kultúra

Litkai Gergely: a stand-up több mint mikrofonnal színpadra állni és vicceseket mondani

2019, február 14 - 12:15
Litkai Gergellyel – a Dumaszínház egyik alapítójával, a stand-up műfaj jeles képviselőjével – többek között a műfaj sajátosságairól, illetve a minőségi humor fontosságáról is beszélgetett az Előadóművészi Jogvédő Iroda.
Kategóriák: Kultúra

Menő dolog, ha valaki Ismerős Arcokat hallgat - Ismerős Arcok koncert a Sportházban (febr. 23.)

2019, február 14 - 10:00
Megalakulásának húsz éves jubileumát ünnepli 2019-ben az ország egyik legsikeresebb zenekara, a zeneileg igen széles palettán mozgó Ismerős Arcok. A hat fős formáció ennek apropóján "Egy vérből valók vagyunk – 20 év, 20 dalban, 20 helyszínen" mottóval egy különleges országjáró turnéra indult. Nyerges Attila, a zenekar vezetője nyilatkozott az elmúlt 20 évről.
Kategóriák: Kultúra

Nyúlni csak pontosan, szépen – Bird Box kritika

2019, február 14 - 08:15
Sandra Bullock óriási reklámot kapott, tévesen „horror”-nak titulált legújabb filmjében próbáljuk a jót keresni, de sajnos nehezen megy. Aki még nem látta, de szeretné, ne olvasson tovább, mert lejjebb a cselekmény jócskán megjelenik. Madarak a dobozban kritika.
Kategóriák: Kultúra

Ha Filharmónia, akkor Bartók - ha Bartók, akkor Szombathely

2019, február 14 - 01:30
Szombathelyen megrendezésre kerül 2019. július 12. és 21. között a 35. Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál. A Filharmónia Magyarország a kurzusok által nemcsak a bartóki örökséget szeretné megőrizni és átadni a jövő generációk számára, hanem arra is rá kíván világítani, hogy milyen hatása van a szerző életművének napjaink zenéjére. A 2019. évi kurzusokra már várják a jelentkezőket.
Kategóriák: Kultúra

Szikra 2019 – Elindult a közönségszavazás a keresztény könnyűzene legrangosabb megmérettetésén

2019, február 12 - 18:00
Elindult a közönségszavazás a 2019-es Szikra-díj shortlistre került produkcióira. A keresztény könnyűzene legrangosabb megmérettetésén öt kategória jelöltjeire várják a közönségszavazatokat a www.szikraprojekt.hu weboldalon.
Kategóriák: Kultúra

Takács Zsuzsa az Artisjus Irodalmi Nagydíjasa

2019, február 12 - 11:30
A vak remény című verseskötetéért Takács Zsuzsa kapja idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat. A fődíjas mellett Markó Béla, Száz Pál, Thomka Beáta és Bán Zoltán András írókat szólítják majd színpadra 2019. február 18-án, az Artisjus díjátadó ünnepségén. 2006 óta összesen 63 kitűnő költőt és írót ismert el ezzel a díjjal a szerzői egyesület.
Kategóriák: Kultúra

Megérkezett Pásztor Anna rendezői bemutatkozása a Sajnálom című kliphez - Indul az Anna and the Barbies 15. jubileumi éve

2019, február 12 - 01:15
A magyar zenei élet egyik legkarizmatikusabb bandája végigünnepli a 2019-et, hiszen a 15. jubileumi évükben rengeteg meglepetést és újdonságot mutat majd az extrém szélsőségekről is ismert csapat. Legyen szó rikító tollakról, gázálarcról és agancsos latexcuccról, minden különleges öltözéket láttunk már Anna and the Barbies koncerten.
Kategóriák: Kultúra

A Felevad Duó és a Cserga Alone Akusztik indította a Végállomás 25 éves jubileumi koncertsorozatát

2019, február 11 - 02:15
Amikor az embernek végre akad egy szabad hétvégéje és programok után kezd el kutakodni, még az a szerencse is érheti, hogy két, számára kedves előadó koncertjére bukkanhat. Ha pedig ugyanott, ugyanazon az estén lépnek fel, már csak oda kell állni a szekrény elé, hogy mit vegyen fel, meg sorra hívogatni a barátokat, hogy: gyertek! Így voltunk február 9-én, a Végállomás Klub 25 éves jubileumi koncertsorozatának nyitóbuliján!
Kategóriák: Kultúra

Irodalmi délután a skandináv krimik jegyében

2019, február 10 - 01:35
Február 26-án a skandináv krimik világába avatja be az érdeklődőket dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, Garai Antal és Zergi Bori fotótárlata pedig a Misztikus Izlandra kalauzol.
Kategóriák: Kultúra

A zöld legyen vagy a piros gomb? – Terror a Weöres Sándor Színházban

2019, február 9 - 08:15
Bűnös vagy ártatlan? Ferdinand von Schirach Terror című drámájában a néző dönt. A közönségből esküdtszék lesz, komoly erkölcsi dilemmában kell ítéletet hoznia: felmenthető-e Lars Koch a felelősségrevonás alól, amiért kioltott 164 életet azért, hogy további 70 ezret megmentsen? Mi fontosabb, az emberi méltóság elve, melyet az alkotmány garantál, vagy életek feláldozása egy nagyobb jóért?
Kategóriák: Kultúra

Puccini útra kelt - A Bohémélet is megszólal koncertszerű előadásban

2019, február 9 - 03:15
Országos körútra indult a Magyar Állami Operaház operagálája, amely a korábbi bérletes produkciókhoz hasonlóan tíz városba látogat el április 24-ig. A turné koncertszerű operaelőadásai között február 8-án Szegeden sztárszereposztással debütál a Bohémélet, míg a Tosca Salgótarjában búcsúzik ugyancsak illusztris előadógárdával a hónap végén.
Kategóriák: Kultúra

Megnyílt a jelentkezés a Bartók Világverseny és Fesztivál 2019-es zongora fordulójára

2019, február 9 - 01:35
Fiatal zongoristák megmérettetésével folytatódik a Bartók Világverseny és Fesztivál 2019-ben a Zeneakadémián. A versenyre 32 év alatti zongoristák jelentkezhetnek a világ bármely tájáról Bartók Béla zongorára íródott Szvitjének 1. vagy 2. tételével, valamint Liszt Ferenc egy tetszőleges etűdjével. A 60.000 eurós összdíjazású verseny a szeptember 7-15. között megrendezett négy élő fordulót követően gálakoncerttel és díjátadó ceremóniával zárul.
Kategóriák: Kultúra

Mező Misi: Mindig az lebegett előttünk, hogy egyedit alkossunk

2019, február 9 - 01:15
Már két éve A Dal zsűrijében értékeli a versenyzők produkcióit, és emellett célja, hogy útnak indítsa azokat az előadókat, akik nemrégiben tűntek fel a hazai zenei életben. A zsűrizés mellett pedig lázasan készül húszéves zenekarával, a Magna Cum Laudéval a február 15-i jubileumi koncertjükre, amelyen számos meglepetés várja majd a rajongókat.
Kategóriák: Kultúra