Skip to Content

Vaskarika - Hírek

Tartalom átvétel
Vaskarika a kultúracél
Frissítve: 42 másodperc

Gondolnék rád - Szabó Tibor és zenekarának jótékonysági koncertje

46 perc 9 másodperc
Szabó Tibor 2017 őszén két karitatív célú produkciójának bevételével támogatott szombathelyi illetőségű civil szervezeteket, illetve rászoruló magánszemélyeket. December 9-i koncertjével nehéz sorsú, sokgyermekes családoknak kívánta megkönnyíteni, örömtelibbé tenni az ünnepvárást. A koncerten fellépett Balogh János színművész.
Kategóriák: Friss

Egy karácsonyi Jókai-novella után után lobbant fel a második láng a Büki Adventen

1 óra 16 perc
December 9-én Haizler Lászlóné könyvtárvezető és a Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola igazgatóhelyettese, Galambos Ferencné lobbantotta fel a lángot az Atriumban felállított adventi koszorú második gyertyáján. A gyertyagyújtást A Múzsák Társulat Melyiket a 9 közül? című, Jókai Mór novellája alapján írt zenés, egyfelvonásos családi előadás előzte meg.
Kategóriák: Friss

Ami a krónikákból kimaradt - Egyház és korona: Győri püspöki fennhatóság a középkori Vas vármegyében az Árpádok idején

2018, december 9 - 12:00
A XIII-XIV. század viharos politikai viszonyai közepette, a Dunántúl nyugati területeinek irányítása, mind az egyház, mind a királyi hatalom részéről együttműködést követelt, amelyet a tatár hadak dúlása, valamint az osztrák hercegek sorozatos betörései is megnehezítettek. A nyugati periféria területeinek egyben tartása és megfelelő irányítása érdekében, a király a Dunántúl vezetését, a térség egyházi életében vezető szerepet játszó győri püspökök fennhatósága alá helyezte. Hogyan érvényesült a püspökök hatalma egy eddig tisztán, a királyi hatalomhoz kötődő terület keretein belül? Miként, illetve milyen területekre terjesztette ki fennhatóságát a győri püspök kar?
Kategóriák: Friss

'Halhatatlanok' - A Sárvári Adventen debütál a popzene klasszikusait feldolgozó előadás

2018, december 9 - 01:20
Géniuszok, óriások, különleges, utánozhatatlan egyéniségek voltak ők, a világ- és hazai könnyűzenei élet meghatározó művészei, felejthetetlen szereplői, akik ugyan már elmentek, de dalaik örökre velünk maradtak.
Kategóriák: Friss

"Szíved csücskén megélek" - Karácsony éjjelén címmel mutatták be Csider Sándor új verseskötetét a könyvtárban

2018, december 8 - 18:00
"Rosszat soha nem hagyva megmaradni" - December 6-án Benke Éva Radnóti-díjas tanár ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Csider Sándor 'Karácsony éjjelén' című verseskötetét. Verset mondott és énekelt Bischofné Hesinger Katalin – BIHEKA, gitáron kísért Bischof András.
Kategóriák: Friss

Melyik lesz idén az Ország Söre? Szavazz!!

2018, december 8 - 14:54
https://www.beerselection.hu/orszagsore2018?fbclid=IwAR2QqFWlFr_fSTTRglltVupWGBSdC2Rb1Mz501_3BkXLAys8Is9pLW1cvCU
Kategóriák: Friss

Átadták a 2018-as Prima Primissima Díjakat

2018, december 8 - 13:35
Tíz kategóriában 16. alkalommal vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Kategóriák: Friss

Könyvlapozó - Ezek az Alexandra könyvújdonságai II.

2018, december 8 - 10:00
Hihetetlen mennyiségű regény jelenik meg évente. Aki betéved egy könyvesboltba, a bőség zavarával küzd, melyiket válassza a sok-sok kiadvány közül. Most az Alexandra Könyvkiadó hat újdonságát ajánljuk az olvasás szerelmeseinek.
Kategóriák: Friss

Mokka-móka és pop-rock örökzöldek a Szombathelyi Adventen

2018, december 8 - 01:35
Szombaton este a Szombathelyi Advent programjába "besurranó" Mokka adott már-már előszilveszteri hangulatú bulit a főtéren. A zenészek mókáztak, beöltöztek "zizitopnak", közben pedig sorjáztak a honi és nemzetközi pop-rock slágerek. A Mokka örömzenéje előtt Ujvári Timi és Holdosi Attila duója akusztikolt.
Kategóriák: Friss

Kibékíthetők-e a tudományos és a spirituális világképek? - Nem kell többé választani Isten és a tudomány között

2018, december 8 - 01:15
Őszintén szól a kétkedőkhöz és a hívőkhöz az Isten ábécéje - Francis S. Collins, a legnagyobb amerikai élettudományi kutatóintézet igazgatója és a XX. század egyik legfontosabb tudományos vállalkozása, a Humán Genom Projekt egykori vezetője, könyvében megkísérli a „lehetetlent”: kibékíteni a tudományos és a spirituális világképeket. A világhírű természettudós Isten ábécéje című könyve elgondolkodtató mű kétkedők és hívők, világi és vallásos gondolkodásúak számára egyaránt, miközben azok számára is izgalmas és inspiráló olvasmány, akik egyszerűen csak szeretnek gondolkodni az élet nagy kérdésein.
Kategóriák: Friss

Vízipók-csodapók: tavasztól látható a mozikban a digitálisan felújított rajzfilm

2018, december 7 - 17:30
Tavasztól lesz látható a mozikban a Vízipók-csodapók című egész estés rajzfilm digitálisan felújított változata.
Kategóriák: Friss

Négy nevet rakott a csizmákba a FEZEN Mikulás – újabb fellépőket jelentett be a székesfehérvári fesztivál

2018, december 7 - 15:00
A Mikulás a FEZEN-hez is betért, és pakolt a csizmájukba négy újabb fellépőt. A 2018-as FEZEN fesztiválon itt lesz a brooklyni Life of Agony, az Ozzy Osbourne-nal is együtt zenélő Gus G. vezette Firewind, a közel 40 éves múlttal, és több mint 20 millió eladott albummal rendelkező Queensrÿche, és a hazai heavy metal egyik állócsillaga, az Ossian is. A rock-metal nevek után, hamarosan poposabb fellépőkkel érkeznek a FEZEN szervezői, de a döntést érdemes minél előbb meghozni, december 24-ig extra kedvezménnyel kaphatók a bérletek és a napijegyek.
Kategóriák: Friss

Elindult a jegyértékesítés a 2019-es Fishing on Orfűre, rendkívüli dallal ünnepel a fesztivál​

2018, december 7 - 11:25
2019. június 19-22. között rendezik meg az ország egyik legkedveltebb zenei rendezvényét, a Fishing on Orfűt – a jegyek értékesítése már megkezdődött. Kijött a jövő évi fesztiválhimnusz is, amit a 30Y jegyez, Kispál András közreműködésével.
Kategóriák: Friss

Angyalok Vonulása (dec. 15.)

2018, december 7 - 08:25
A Szombathelyi Adventi Vásár egyik kiemelt gyermek és családi programja az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ által szervezett Angyalok Vonulása. Kulturális Központ által szervezett ANGYALOK VONULÁSA. A programban óvodás és kisiskolás korú gyermekek angyalszárnnyal, angyalglóriával, zeneszóval, óriás gólyalábas mutatványossal vonulnak Szombathely Fő terén.
Kategóriák: Friss

A repüléstörténet mérföldkövei - Az ornithoptertől a fedélzeti internetig

2018, december 7 - 01:35
Az ember létezése óta vágyott arra, hogy repülhessen. A repülés felfedezése örökre megváltoztatta az emberek közötti interakciókat, a világ felfedezésének módját és mindennapi életünket is. Mára a repülés teljesen természetessé vált, de nem volt ez mindig így. Milyen út vezetett a csapkodó szárnyú repülő masinától a fedélzeti internetig? A december 7-i polgári repülés nemzetközi napja (angolul: International Civil Aviation Day) alkalmából a SES Astra összegyűjtötte a repüléstörténet legemlékezetesebb mérföldköveit.
Kategóriák: Friss

Csík30, Óévbúcsúztató Rockbuli, Ocho Macho, Városi Szilveszter - Az AGORA decemberi programjai (dec. 7-31.)

2018, december 7 - 01:15
A 100 tagú cigányzenekar nagykoncertje, Pánikszoba - szabadulós játék, Elefánt koncert, Orosz Patriarchátus ortodox kórus koncertje, Csík zenekar koncertje, Kedveskovács akusztik, Westside TSE gála, Ladánybene 27, Óévbúcsúztató Rockbuli, Zaporozsec és Lóci játszik, Ocho Macho koncert, Városi Szilveszter - ismertetjük az AGORA decemberi programjait és januári előzetesét.
Kategóriák: Friss

Kőszegi és Herényi Klasszik - Hangolódjunk komolyzenével az ünnepekre (dec. 7-8.)

2018, december 6 - 15:30
December 7-én Kőszegen Balog Alexandra és Halmos Krisztián játékában élvezhetjük Brahms és Beethoven gyönyörű műveit. Másnap, december 8-án pedig Szombathelyen a herényi adventi esték programsorozathoz kapcsolódva szintén komolyzenei programra várják a zeneszerető közönséget.
Kategóriák: Friss

Jim Morrison 75 - Emlékvetítés a Pólus Moziban

2018, december 6 - 13:30
A The Doors ikonikus énekes-dalszerzője december 8-án lenne 75 éves. Az évforduló előtt tisztelegve a XV. kerületi Pólus Mozi Rock Filmklubjában december 7-én egyszeri alkalommal levetítik az együttes legutolsó, filmre rögzített koncertjét, amit 1970 augusztusában adtak az angliai Isle of Wight fesztiválon.
Kategóriák: Friss

Izgalmas adventi programokat szerveznek a civilek

2018, december 6 - 10:15
December 4-én rendhagyó helyszínen, az Esélyek Házában tartotta hagyományos civil sajtóreggelijét a Vas Megyei Civil Információs Centrum. A havi rendszerességgel tartott ez évi utolsó tájékoztatón a civil szervezetek képviselői az adventi időszak gazdag programkínálatára hívták fel a sajtó figyelmét.
Kategóriák: Friss

Kegyelettel készített képek - Benkő Sándor fotótárlata a könyvtárban

2018, december 6 - 08:00
December 5-én nyílt meg a Berzsenyi Dániel Könyvtárban Benkő Sándor fotóriporter Sempervivum Savariense című kiállítása, mely a vasi temetők lírai vagy épp szívszorító hangulatát tárta a látogatók elé.
Kategóriák: Friss