Skip to Content

Vaskarika - Hírek

Tartalom átvétel
Vaskarika a kultúracél
Frissítve: 1 óra 15 másodperc

Bejegyezték az idei szőlőhajtásokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe Kőszegen

3 óra 30 perc
Április 24-én a kőszegi Városháza előtt mutatták be a gazdák az idei szőlőhajtásokat a város polgármesterének, majd a hajtások megáldására és bejegyzésére, új borbarát hölgy avatására és a borverseny eredményhirdetésére került sor a vár Lovagtermében. A „Szőlő Jövésnek Könyve" emlékünnepségen minden évben Szent György napján hajtást vágnak a várost övező szőlőkből és bemutatják a polgármesternek, majd a vesszőket ünnepséggel egybekötött borkóstolás mellett bejegyzik a Szőlő Jövésnek Könyvébe. Amióta az eredeti könyv betelt, és a német Vaihingen testvérvárostól kapott új könyvbe rajzolják a hajtásokat, a testvértelepülés szőlőinek hajtásait is feljegyzik.
Kategóriák: Friss

A Hajnalcsillag Néptáncegyüttes műsora a Szőlő Jövésnek Könyve ünnepségen

2024, április 24 - 19:00
A kőszegi Jurisics-vár Lovagtermében tartották április 24-én a Szőlő Jövésnek Könyve ünnepséget, amin fellépett a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes és a Boglya Népzenei Együttes.
Kategóriák: Friss

Több mint 10 év után újraindulnak a vetítések a Körmendi moziban

2024, április 24 - 13:30
Az önkormányzati épület kezelője a Batthyány Örökségközpont Kastélyfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft., a mozi működtetésének jogát az AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. pályázat során nyerte el, amely így már Szombathelyen kívül is ellát kulturális feladatokat a vármegyében.
Kategóriák: Friss

65 éve szórakoztat az Asterix-sorozat - A gallok megállíthatatlanok!

2024, április 24 - 11:30
Kedvenc gall hőseink idén 65 éve kalandoznak világszerte. René Goscinny és Albert Uderzo képregénysorozata olyan tempóval hódította meg a világot, amilyenről a rómaiak álmodni sem mertek. 2024 tavaszán már a 39. sorozatrész jelent meg magyarul. Az Asterix és a griffben Asterix és Obelix egy „vadkeleti” szarmata törzs segítségére sietnek, hogy megvédjék totemállatukat a római hódítóktól.
Kategóriák: Friss

A csoda - Szabó Eszter Ágnes kiállítása és búcsúztatója az Irokéz Galériában

2024, április 24 - 00:15
Az Irokéz Galéria ezúttal a néhány napja elhunyt kortárs művész, Szabó Eszter Ágnes tervezett kiállításának ad otthont, melyet a szervezés során bekövetkezett tragédia felülírt, így a művész búcsúztatója is lesz egyben.
Kategóriák: Friss

A Nándor család a Berzsenyi könyvtárból Londonba repült

2024, április 23 - 21:00
A SZÓKÖZ Rádióban 1996-ban útjára bocsátott Nándor család című folytatásos hangjáték-sorozat szereplői április 23-án, délután újra összegyűltek, hogy előadják a Nándor család Londonban című vidám epizódot, majd kerekasztal-beszélgetés formájában felelevenítették a régi időket.
Kategóriák: Friss

Vacsorázzunk Derkovitscsal! - Értelmezd újra saját halas kompozíciódat (felhívás)

2024, április 23 - 20:00
A Szombathelyi Képtár Pop Up kiállítást szervez a Derkovits 130 kiállításhoz kapcsolódóan. A kiállítás központi témája Derkovits Gyula Halas csendélete.
Kategóriák: Friss

Figyelj a sünökre, vezess óvatosan! - 16 érdekesség a tüskéshátúakról

2024, április 23 - 18:00
„Vigyázzunk a sünikre az utakon!!! A kora nyári időszakban rengeteg sünit gázolnak el az autók, de talán egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük a bajt… A sünik éjszaka vadásznak, és élelem után kutatva gyakran tévednek az utakra, és mivel ha megijednek (pl.: a közeledő autó fényétől, hangjától) összegömbölyödnek, így nagy eséllyel végzetes lesz számukra a találkozás egy autóval. Figyeljünk oda a kisebbekre is! ” – áll a Budakeszi Vadaspark a felhívásában.
Kategóriák: Friss

Kőszegi Ifjúsági Néptáncfesztivál a Jurisics-várban (ápr. 27-28.)

2024, április 23 - 00:45
Április 27-28-án a Jurisics-várban rendezik meg a Kőszegi Ifjúsági Néptáncfesztivál. A rendezvény bemutatási lehetőséget kínál ifjúsági néptáncegyütteseknek, illetve utánpótláscsoportoknak. A szombat esti Gálaműsorban a XXI. Soproni Regionális Szóló Néptáncvetélkedő résztvevői lépnek fel, a napot táncház zárja. Másnap reggeltől az együttesek színpadi bemutatóra kerül sor, míg délután a díjátadóra.
Kategóriák: Friss

Tavaszköszöntő délután a Hajnalcsillag Néptáncegyüttessel

2024, április 22 - 21:01
Április 21-én népzene, néptánc, kézműves foglalkozás és borkóstoló várta az érdeklődőket a kőszegi vár KÖSZHÁZ-ában.
Kategóriák: Friss

Tavaszköszöntő délután a Hajnalcsillag Néptáncegyüttessel

2024, április 22 - 21:00
Április 21-én népzene, néptánc, kézműves foglalkozás és borkóstoló várta az érdeklődőket a kőszegi vár KÖSZHÁZ-ában.
Kategóriák: Friss

Metálhörgés, vigalom - Kilenc előadó okézta le, hogy Öröm a Zene

2024, április 22 - 04:00
Egy metálbanda, a Visionless Humanity hasított legjobban az Átjáró-hallójáratokba, ők jutottak az országos döntőbe, ám a másik nyolc előadónak is kijutott a jóból! Pikcsörmetál!
Kategóriák: Friss

Vasiak a vásznon - Cikksorozat a magyar és nemzetközi filmkészítés szombathelyi és vasi vonatkozásairól - 1. rész

2024, április 22 - 00:15
Szombathelyi és vasi filmes utazásra fel! - Amikor a Savaria Mozi épületének félévszázados jubileuma kapcsán 2023. augusztusában és szeptemberében megjelent írásaink zárásaként még néhány részt terveztünk a vasi filmes közreműködők bemutatására, az egymás közti beszélgetésekben nem kis örömmel azt állapítottuk meg, hogy első nekifutásra is több tucatnyi - általában jól ismert - névvel és filmmel számolhatunk egy ilyen cikksorozathoz.
Kategóriák: Friss

12. Divatbemutató kicsit másképp a Haladás VIP-ben

2024, április 21 - 23:00
Április 20-án a Haladás VIP-termében rendezték meg a Divatbemutató kicsit másképp eseményt, amin 27 modell lépett fel és 18 Angyal segítette a munkát. A szervező Mák Dóri - DKM Alapítványnak köszönhetően idén a "Nincs különbség és különbözőség” szellemiségében fantasztikus gyerekek és fiatal felnőttek vonultak a kifutón.
Kategóriák: Friss

Újraszentelték a felújított jáki Szent György-templomot

2024, április 21 - 14:15
Európa felújított templomává válhatunk, ahova erőt meríteni jönnek az emberek - mondta a köztársasági elnök vasárnap a jáki Szent György-templom újraszentelésén.
Kategóriák: Friss

Legmonumentálisabb előadására készül a Savaria Szimfonikus Zenekar

2024, április 21 - 00:15
A szimfonikusok jubileumi évadának legmonumentálisabb előadása elevenedik meg április 26-án az Agora-MSH színpadán: Debussy: Szent Sebestyén vértanúsága című misztériumjátéka. A közönség egy teljesen egyedi, Magyarországon is egyedülálló előadásnak lehet tanúja.
Kategóriák: Friss

Folklórkavalkád Gencsapátiban és Bucsuban (április 27-30.)

2024, április 20 - 21:00
Népzenei verseny Gencsapátiban, folklórgála Bucsuban, viseletbemutató a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncosaival és zenekarával - április 27-30. között három jelentős vasi folklóresemény várja a népzene és néptánc iránt érdeklődőket.
Kategóriák: Friss

20. VAS-FILM: a vasi filmszakma prominensei és kiállításmegnyitó várta a 0. nap látogatóit (videóval)

2024, április 20 - 19:00
Április 19-21. között 20. alkalommal rendezik meg Vépen a VAS-FILM, Vas Vármegyei Független Filmfesztivált. Pénteken megnyílt egy, az elmúlt 19 alkalomra visszatekintő tárlat, ami után öt, a filmszakmából, illetve a kreatív iparból ismert személlyel, Lovass Tiborral, Vágvölgyi Andrással, Boros Ferenccel, Hegedüs Adriánnal és a Ihász-Kozmor Barbarával beszélgetett Meskó Krisztián fesztiváligazgató. Szombaton már pörögtek a filmek, a zsűri értékelte az alkotásokat, vasárnap pedig további filmek várják az érdeklődőket a vépi művházba, ahol nemcsak filmeket, hanem a Jade Hastánccsoport műsorát is megtekinthetik.
Kategóriák: Friss

A sümegi vár egykori toalettje kincsesbánya a régészeknek - Sümeg középkori mesevilágáról beszélt Csizmazia József

2024, április 20 - 01:30
Habár kalandozó őseink már réges-régen elhagyták az Ober-Enns, latinul Óperencia területét, a sümegi vár és környéke kitűnő terep lehetne a bajorok által állategészségügyi okokból megcsonkított kurta farkú malacok számára. A harcos idők lovagkori várőrei, udvarbírói, lovasai, az ősi várkonyhák sürgő-forgó szakácsai, pékjei szívesen beszélgetnének velünk mondákba, olykor legendákba szőtt életükről, kalandjaikról. Fiatalkorunk kedvenc meséi immár felnőtt szereplőkkel elevenednek meg emlékezetünkben.
Kategóriák: Friss

Ravenna és környékének két lenyűgöző bazilikája közül egyik a világörökség része

2024, április 20 - 00:15
Ravennai sétáink befejezéseként két olyan templomba lépünk be, amelyek számomra talán a legszebbek, legemlékezetesebbek.
Kategóriák: Friss