Skip to Content

ma.hu kultúra

Tartalom átvétel Legfrissebb hírek a ma.hu-ról
Legfrissebb hírek a ma.hu-ról
Frissítve: 13 perc 1 másodperc

Spanyol sztárépítész tervei alapján készül a lerombolt New York-i templom utódja

10 óra 58 perc
Santiago Calatrava világhírű spanyol építész tervei alapján húzzák fel a 2001. szeptember 11-i terrortámadásban elpusztult egyetlen templom utódját New Yorkban.
Kategóriák: Kultúra

A 2Cellos is fellép a komolyzenei tehetségkutatón

12 óra 58 perc
A világhírű horvát-szlovén cselló duó, a 2Cellos is fellép a Virtuózok című műsorban, a közmédia komolyzenei tehetségkutatóján.
Kategóriák: Kultúra

Budapesten látható a Nemzeti Múzeum gömbsátra

13 óra 58 perc
Péntekig Budapesten, az 56-osok terén várja interaktív múzeumlátogatásra az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Századok Sátra elnevezésű építményegyüttese és gömbsátra.
Kategóriák: Kultúra

Mintegy húszezer látogató a Magyar Filmhéten

2014, október 20 - 22:30
Mintegy 20 ezren látogattak el az október 13. és 19. között megrendezett első Magyar Filmhétre, amelynek leglátogatottabb napjai a szombat és a vasárnap voltak, ekkor minden vetítés telt házzal futott.
Kategóriák: Kultúra

Meghalt Sidney Shapiro műfordító, akinek az sikerült, ami másoknak nem

2014, október 20 - 20:30
Kilencvennyolc éves korában Pekingben meghalt Sidney Shapiro amerikai származású kínai műfordító, a kínai népfront országos bizottságának volt tagja, aki a New York-i Brooklynban született, de több mint fél évszázadon át élt Kínában kínai állampolgárként, egyikeként a kevés honosított külföldinek.
Kategóriák: Kultúra

Óriásrobotok az új kedvencek Pekingben

2014, október 20 - 17:58
Két hatalmas robottal, egy pókkal és egy sárkánylóval, illetve kettejük küzdelmével szórakoztatták a hétvégén az összegyűlt tömegeket a pekingi olimpiai parkban, a Madárfészek stadion szomszédságában.
Kategóriák: Kultúra

Átadták a Magyar Nyelvőr díjakat

2014, október 20 - 17:26
Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató, az ELTE tanszékvezető tanára és Tóth Etelka főiskolai docens, több magyar helyesírási kiadvány szerkesztője vehette át a Magyar Nyelvőr Díjat hétfőn Budapesten.
Kategóriák: Kultúra

Elhunyt Szentmihályi Szabó Péter író, költő

2014, október 20 - 16:57
A József Attila-díjas alkotót hosszan tartó, súlyos betegség után hétfőn, életének 69. évében érte a halál. Temetéséről később intézkednek.
Kategóriák: Kultúra

Bridges of Souls: a fúziós dzsessz amerikai legendái a Müpában

2014, október 20 - 15:45
A fúziós dzsessz egyik legkiválóbb aktív csapata, a Yellowjackets két alapítója, Russel Ferrante és Jimmy Haslip is fellép a Művészetek Palotájában (Müpa) október 28-án László Attila és Németh Ferenc Bridges of Souls című lemezének bemutatóján.
Kategóriák: Kultúra

Fővárosi oktatási intézményekkel lépett stratégiai szövetségre a Zeneakadémia

2014, október 20 - 15:41
Három fővárosi oktatási intézménnyel, a Városmajori Gimnáziummal, a Kós Károly Ének-Zene Emeltszintű Általános Iskolával és a Városmajor utcai Óvodával lépett stratégiai szövetségre a Zeneakadémia egy, a magyar ének-zenei közoktatás teljes vertikumát reprezentáló mintatagozat létrehozása és a Kodály-módszer gyakorlati megújítása céljából.
Kategóriák: Kultúra

Kiutasítottak egy lefátyolozott arab nézőt a párizsi operából

2014, október 20 - 15:07
Kiutasítottak előadás közben a párizsi Bastille Operából egy öbölmenti arab országból származó, lefátyolozott nézőt. A történtek miatt a francia kulturális minisztérium írásos utasításban emlékeztet arra, hogy nyilvános helyeken tilos az arcot is eltakaró muzulmán öltözet, a burka, illetve a nikáb viselése.
Kategóriák: Kultúra

Vándor Éva és Reviczky Gábor kapta a Tolnay Klári-díjat

2014, október 20 - 06:30
A magyar színház- és filmművészet szolgálatában nyújtott magas színvonalú és odaadó munkásságáért Vándor Éva Jászai Mari-díjas színművésznek és Reviczky Gábor Kossuth-díjas színművésznek ítélte oda a díjat a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület elnöksége.
Kategóriák: Kultúra

48 milliós Vaszary-látkép az őszi aukción

2014, október 20 - 04:30
Vaszary János egyik utolsó itáliai látképe, a San Remo című festmény kelt el a legmagasabb áron, 48 millió forintért a Virág Judit Galéria őszi aukcióján, amelyen 19. és 20. századi magyar festők alkotásait árverezték el vasárnap este a Budapesti Kongresszusi Központban.
Kategóriák: Kultúra

Magyar artistasiker az Európai Ifjúsági Cirkuszfesztiválon

2014, október 20 - 02:30
A közönség a Cap Crew nevű fiatal magyar artistaduót választotta meg legjobbnak a németországi Wiesbadenben rendezett Európai Ifjúsági Cirkuszfesztiválon.
Kategóriák: Kultúra

Vitasorozat indul a színházi élet aktuális kérdéseiről

2014, október 20 - 01:30
Hat alkalomból álló, egész évadon át tartó beszélgetéssorozat indul a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) fiatal színázcsinálók részvételével. A sorozat első alkalommal október 27-én jelentkezik.
Kategóriák: Kultúra

A szolnoki képzőművészeti filmfesztivál fődíjasai

2014, október 20 - 00:30
Bucsi Réka animáció, Nagy Dénes dokumentumfilm, Alexander Heringer játékfilm kategóriában nyerte el a szolnoki képzőművészeti filmfesztivál fődíját.
Kategóriák: Kultúra

Tévéfilm készült Kodolányi Földindulásából

2014, október 19 - 22:30
A Magyar Filmhéten mutatták be vasárnap este Pozsgai Zsolt Földindulás című, Kodolányi János drámájából készült tévéfilmjét, amelyet jövőre tűz műsorra a közmédia.
Kategóriák: Kultúra

Már megint leégett a Cutty Shark

2014, október 19 - 15:46
Ismét tűz pusztított vasárnap reggel a híres brit vitorláshajón, a kelet-londoni Greenwich egyik szárazdokkjában kiállított Cutty Sarkon.
Kategóriák: Kultúra

Újra felépítik a berlini falat

2014, október 19 - 14:00
Szerencsére ezúttal nem betonból és szögesdrótból, hanem világító luftballonokból.
Kategóriák: Kultúra

Kedden kezdődik a központi ünnepségsorozat

2014, október 19 - 08:05
Az idén október 21-én, kedden a Műegyetem rakparti 1956-os emlékműnél kezdődik meg az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából szervezett programsorozat.
Kategóriák: Kultúra