Skip to Content

ma.hu kultúra

Tartalom átvétel Legfrissebb hírek a ma.hu-ról
Legfrissebb hírek a ma.hu-ról
Frissítve: 8 perc 42 másodperc

Megnyithatja múzeumát "Doktor Halál", a hírhedt német halottpreparátor

2 óra 47 perc
A berlini bíróság döntése alapján a helyi hatóságok tiltakozása ellenére múzeumot nyithat a német fővárosban a holttestekből készített installációiról hírhedt Gunther von Hagens.
Kategóriák: Kultúra

Megalakult a Kis Virtuózok Alapítvány

5 óra 14 perc
"A tehetség nem érdem, hiszen kapjuk; de ahhoz, hogy kibontakoztassuk, már szükség van érdemekre, felelősségre és másoktól kapott segítségre."
Kategóriák: Kultúra

Tizenegy tudóst ismertek el idén Gábor Dénes-díjjal

15 óra 39 perc
Tizenegy tudóst és kutatót, fejlesztőt és feltalálót tüntettek ki kiemelkedő teljesítményének elismeréséül idén a Gábor Dénes-díjjal csütörtökön az Országházban.
Kategóriák: Kultúra

Az év legviccesebb előadása a Budapesti Fesztiválzenekaré

16 óra 39 perc
Két vezető amerikai lap, a New York Times és a New Yorker is a 2014-es év legfigyelemreméltóbb, illetve legviccesebb komolyzenei előadásai közé választotta a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) koncertjeit.
Kategóriák: Kultúra

A Szászcsávási Zenekar muzsikál az Utolsó Óra végén

18 óra 39 perc
A Szászcsávási Zenekar és Jámbor István Dumnezu prímás fellépésével szombaton zárul a Fonó Budai Zeneházban az Utolsó Óra gyűjtés program, amelynek során tíz magyarországi, erdélyi, kárpátaljai és felvidéki zenekar idős előadói léptek a színpadra a holokauszt emlékévhez kapcsolódóan.
Kategóriák: Kultúra

Rekordszámú látogatót vonzott Stonehenge

19 óra 39 perc
1,3 millió turista látogatott el tavaly december óta Stonehenge-hez, Nagy-Britannia leghíresebb történelemelőtti kulturális emlékéhez.
Kategóriák: Kultúra

Több mint 1 millió forint gyűlt össze a Design Terminál árverésén

2014, december 18 - 21:30
Kalapács alá került többek között egy Eosine bőr nyakék, emellett a Folqa Collection darabjaira, a Rienne Fashion Jewlery fülbevalójára, a Plié by Ateliér egy bútordarabjára, valamint egy Linda Sieto táskára is lehetett licitálni. Valamennyi tárgy kikiáltási ára 3 ezer forint volt.
Kategóriák: Kultúra

Hollywood kiakadt a Sony "gyáva" húzásán

2014, december 18 - 17:50
Megdöbbentek a sztárok a Sony döntésén, hogy nem mutatja be a The Interview-t, az észak-koreai vezető megölésére szőtt összeesküvésről szóló vígjátékot.
Kategóriák: Kultúra

Elismerést kapott a Csillagos Házak

2014, december 18 - 14:30
A Csillagos Házak és Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója kapta idén a Hanukatalizátor-díjat.
Kategóriák: Kultúra

Isten ostora - bemutató a Nemzeti Színházban

2014, december 18 - 10:10
A Bánffy Miklós A nagyúr című műve alapján született darab egy végzetes szerelemi történetet és két civilizáció, a Kelet és a Nyugat drámai találkozását jeleníti meg. Az előadás a legendás hun király, Attila történetét dolgozza fel.
Kategóriák: Kultúra

Pénzre nyomtatják Gabriel García Márquez arcképét Kolumbiában

2014, december 18 - 06:30
Ez a kezdeményezés amellett, hogy tisztelgés, arra szolgál, hogy a jövőbeli generációk is tudják, ki volt ez jelentős kolumbiai humanista, irodalmár, demokrata.
Kategóriák: Kultúra

Egy művészbarátság története a Nemzeti Galériában

2014, december 18 - 05:30
A magyar festészetet megújító Rippl-Rónai József és az európai szobrászat számára új utat mutató Aristide Maillol barátságának történetét idézi fel több mint 200 művön keresztül a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) szerdától látogatható kiállítása.
Kategóriák: Kultúra

Több száz millió forintos fejlesztés kezdődik Gorsiumban

2014, december 18 - 04:30
Mintegy nettó 800 millió forint összköltségű beruházás indul a Tác melletti Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri Kiállítás területén.
Kategóriák: Kultúra

Az első világháború zsidó katonáiról nyílt kiállítás Rómában

2014, december 18 - 01:33
A Mindenekelőtt olaszok - A római zsidók és a nagy háború című, március 16-ig nyitva tartó kiállítás a száz évvel ezelőtt kirobbant első világháború egyik kevéssé ismert fejezetét kívánja megismertetni a látogatókkal.
Kategóriák: Kultúra

Bon-Bon: Két évtizede úton

2014, december 18 - 00:30
Szolnoki Péter énekes és Török Tamás basszusgitáros popduója jövőre ünnepli 20. születésnapját, a két évtizedet könyvben foglalták össze.
Kategóriák: Kultúra

Korrektúra Médiadíj: nyert a Sztárban Sztár is

2014, december 17 - 23:30
Átadták a Rádiós Korrektúra és a Kamera Korrektúra díjakat a Média Korrektúra Konferencia keretében Budapesten, a Várkert Bazárban.
Kategóriák: Kultúra

Lenyűgöző 3D-animáció Nagy Sándor sírjáról

2014, december 17 - 21:30
Elkészítették az észak-görögországi Amphipolisz ókori város közelében feltárt, Nagy Sándor (III. Alekszandrosz - Kr.e. 356-323) makedón uralkodóhoz köthető monumentális sír épületszerkezetének háromdimenziós animációját.
Kategóriák: Kultúra

A többszólamú kóruszene legkorábbinak tartott példájára bukkantak Angliában

2014, december 17 - 20:28
A kottát Maternianus reimsi püspök életrajzának végén, későbbi betoldásként találta meg és azonosította a Cambridge-i Egyetem egyik doktorandusza, Giovanni Varelli, aki szakmai gyakorlatát töltötte a könyvtárban.
Kategóriák: Kultúra

A Karácsonyi oratórium, a Diótörő és A teremtés a Müpa év végi programjában

2014, december 17 - 18:15
Karácsonyi orgonaesttel, Bach Karácsonyi oratóriumával, a Diótörő bábos változatával, hagyományos újévi koncertként Haydn A teremtés című oratóriumával várja közönségét a Művészetek Palotája az idei ünnepi szezonban. A teremtés szólistájaként újra hallhatja a magyar közönség a nemzetközileg elismert német szopránt, Annette Dascht.
Kategóriák: Kultúra

Lengyel alkotás kapta az Európai Parlament Lux-díját

2014, december 17 - 17:17
A díjjal az Európai Parlament olyan alkotásokra igyekszik felhívni a figyelmet, amelyek az európai értékekhez illeszkedő témákat dolgoznak fel és különösen foglalkoztatják a közvéleményt.
Kategóriák: Kultúra